Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lisäosan remontoiminen

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 13.7.2004 klo:0:03
Heippa! Kysymykseni koskee vanhaan rintamamiestaloon rakennettua lisäosaa. Tuo lisäosa käsittää kellarin, 1 kerroksen sauna/pesuhuoneen ja huoneen sekä katon harjan alle jäävän ison parvekkeen. Olen purkanut parvekkeen ja rakennan siitä kaksi huonetta. Purkutyön aikana on tullut ilmi, että parvekkeelle satanut vesi on päässyt lattian väliin. Saunasta tuleva kosteus on myös (ilmeisesti) aiheuttanut pysyvää kosteutta parvekkeen pinnalle. ”Bitumin” alla olevat levyt on paikoin lahonneita (märkiä ja mustia). Villat on kuitenkin kuivia, joten kosteus ei ole päässyt jylläämään senkin takia, että villojen alla ja päällä on hyvät ilmaraot!? Saunassa ei ole muuta ilma-aukkoa kuin korkea oven alareuna. Pesuhuoneen seinässä on ilma-aukko. Sen pitäisi olla ilmeisesti kostean ilman ulosmenoväylä, mutta sieltä taitaa puskea ilmaa vain sisään. Aion laittaa saunan ja pesuhuoneen kattoon ”ilma-aukot”, nyt kun ne on helppo vetää yläkerran kautta katolle.. Kuinka paksut niiden pitäisi olla, ja pitääkö ne vetää ulos katon kautta. Mitä materiaalia putkien pitäisi olla, ja tarvitseeko niitä eristää esim. kondensaatioveden vuoksi? Mikä nurkka on ilma-aukolle paras. Pitääkö saunassa olla raittiin ilman tuloaukko, esim. seinässä lauteiden alapuolella? Entä miten sauna/pesuhuoneen katto pitää eristää. Saunan katossa on nyt paneeli, tinapaperi, 5 cm väli jonka jälkeen muovipaperi ja villaa 25 cm. Käykö tuo sama edelleen? Ajattelin laittaa villan päälle 5 cm koolauksen jonka päälle lautalattian maalipinnalla. Pesuhuoneessa ei ole kuin paneeli ja muovipaperi + em. villat. Niiden päälle tulisi samalla lailla lautalattia. Sauna/pesuhuone on valettu betonista poislukien katto. Purkasin parvekkeen koska talvella sieltä valui rankkasateiden aikana vettä alakertaan jonkin verran ja pesuhuone haisi tunkkaiselta. Tämmöinen ”pieni” kysymys nimimerkillä loma rempaten!
Virallinen vastaus
Pitkät kysymykset ovat aina hankalia, koska ne yleensä pitävät sisällään laajan rakennekokonaisuuden, joka vastaajan pitäisi nähdä. Toisaalta tässäkin tapauksessasi sinulla pitää olla palkattuna vastaava työnjohtaja, pääsuunnittelija ja rakennesuunnittelija. Maksat heille näistä palveluista. Tämä ei tietenkään pois sulje vastaajiemme palvelua. Vastauksen laatu saattaa kuitenkin kärsiä. Pesuhuoneen poistoputkesta tulee ilmaa, koska muualla talossasi on poistoa ehkä liikaa. Riittävästä tuloilmasta pitää huolehtia. Siksi ilmastointi kannattaa suunnitteluttaa, ja tapauksessasi olisi parempi rakentaa kunnollinen ilmanvaihtojärjestelmä lämmön talteenotolla. Jos toteutat ilmanvaihdon edelleenkin painovoimaisena suunnitelmasi mukaan, poistoputkien tulee olla 100 mm, ja materiaaliksi sopii Uponorin muoviputki, tai peltiputki. Putket pitää lämpöeristää hyvin kondenssin estämiseksi. Poistot asennetaan lauteiden johonkin kulmaan ja suihkun yläpuolelle. Pesuhuoneen tuloilma riittää, kunhan se toimii kunnolla, mutta esittämässäsi paikassa saunassa voi olla myös tuloilma. Katot pitää ottaa auki. Niissä on kaksi höyrysulkua päällekkäin. Muovi pitää poistaa, ja alumiinipaperin sekä paneelin väliin jätetään 25 mm tuulettuva rako. lattia ei onnistu noin. Lattiassa pitää olla vesieristys. vesieristys pitää olla myös pesuhuoneen seinissä. Kysy pääsuunnittelijalta lisää.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Lisäosan remontoiminen":