Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

lattian u-arvo

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 17.11.2012 klo:15:31
hei, olemme rakentamassa ja laskemme alustavaa kustannusarviota, alapohja rakenteeksi tulisi tuulettuva alapoja, ontelolaatta jonka päälle eps eriste ja lattiavalu n. 5-10cm ja vesikiertoinen lattialämmitys, kuinka paksusti eristettä tarvittaisiin jotta päästäisiin vaadittuun 0,17 U arvoon?Virallinen vastaus
Ontelolaatan päälle riittää eristeeksi 170 mm korkeatasoista EPS-eristettä ja 80 mm betonivalua. Sillä saavutetaan riittävä lämmöneristysarvo.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / lattian u-arvo":
Jäsenen antama (18.11.2012 klo:8:50) kommentti

Rakenne ja ohje on täysin virheellinen. Niin varmaan "Sillä saavutetaan riittävä lämmöneristysarvo.", mutta sitten tulevat ne kondenssiongelat ja home!

Siinä yritetään menemään siitä mistä aita on matalin, mutta sekään ei pidä paikkaansa.

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:10:33) kommentti

Olisiko edes joskus paikallaan antaa se oikea ohje, eikä pelkkää tuomiota. Ei se kysyjän kannalta ole paljon pyydetty.

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:11:20) kommentti

"...pelkkää tuomiota..." annettaessa on tarkoitus herättää kysyjää tarkempiin ajatuksiin ja tutkimuksiin, sillä usein näissä kysymyksissä on niin vajavaiset alkutiedot, että ei "suurin surminkaan" vastuullinen ja vastuunsa tunteva neuvoja lähde antamaan minkäänlaista ohjetta. Toisaalta siis aina vastaus eli ohje olisi, että "käänny vastuullisen, siis nimenomaan vastuunsa tuntevan asiantuntijan puoleen", koska silloin tulevat kyseeseen ne oikeat alkutiedot.

Vastuunsa tunteva ohjeistaja ei lähde arvuuttelemaan alkutietoja, joitten perusteella antaa sitten ohjeensa, mutta siitä huolimatta vaikka alkutiedotkin olisivat oikeita, niin ei väärää ohjetta kannata/saa antaa. Nämä väärät ohjeet on hyvin vahingollisia, joita noudattaen se kysyjä sitten "viulut maksaa" eikä kuten muinoin "suklaatehdas".

Mikä on merkillisintä, niin kysyttäessä alkutietoja tai muuta tarkennusta, niin  kysyjä katoaa kuin se kuuluisa pi...saharaan, jolloin täällä enemmän ja vähemmän tiedoin varustetut ahkeroijat arvuuttelevat vastauksiaan ja kehuen usein kuka tiesi tai oikeammin arvasi ensin tai parhaiten. Mitä se sellainen on?

Tässäkin kysyjän tapauksessa  vain lyhyesti: Ontelolaatta eristetään alapuolelta eikä missään tapauksessa yläpuolelta. Se, joka antaa, vaikka mielistelläkseen kysyjää, toisenlaisen ohjeen, niin on karhun palvelus kysyjälle eli se useimmin vie rakenteen sudeksi. Tähän mielistelyyn syyllistyy lähes kaikki valmistajien ja myyjien nettiohjeet, jotta oma tavara menisi hyvin kaupaksi. Niissä selitetään varmasti oikein se oma tuote, mutta ei sitä miten se tulee oikeaoppisesti siihen rakenteeseen, jolloin siitä rakenteesta eli tuotteen ympäristöstä tulee täysi susi.

Tunne aina vastuusi, kun annat ohjetta! Luuleminen on pahasta!

Arvoisa marksto! Katsoppa antamiani neuvoja silloin, kun alkutiedot ovat melko yksiselitteiset,jolloin neuvot on annettu melko hyvin arkijärjellä ymmärrettävällä tavalla selitettynä. Ainahan parantamisen varaa on. Näillä palstoilla ei kovin pitkiin selityksiin kannata mennä ja toisaalta on hyvin hankala päätellä kysyjän alkutietotaitoja ko. asiassa. 

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:12:33) kommentti

"Tässäkin kysyjän tapauksessa vain lyhyesti: Ontelolaatta eristetään alapuolelta eikä missään tapauksessa yläpuolelta."

Tuo olisi riittänyt aivan mainiosti, jo siihen ensimmäiseen. Muustahan ei ollut kyse.

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:12:56) kommentti

Rakentaja.fi / ylläpito...

Palstan vastaajan pitäisi harkita tarkemmin ohjeistustaan. Viimeaikoina (kuukausina) on tullut luvattoman paljon virheellisä ohjeita.

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:17:42) kommentti

@JR45...223 Suunnitteilla oleva talo, tuulettuva alapohja, ontelolaatta.

Eristämisestä kysellään. Mikä merkillinen siinä Sinulle voi olla epäselvää.

Selittely, että tuomiosi saisi kysyjän itse selvittelemään rakentamista tarkemmin, on lähinnä lapsellista. Juuri sitä hän tekee kyselemällä nyt tällä ketaa täältä.

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:19:59) kommentti

Ei asia minulle kuulu mutta...
Netistä löytyy tietoa asiasta jos vain itse omatoimisesti vaivautuu etsimään. 
Ei aina pidä olla ensimmäiseksi kyselemässä valmiita vastauksia kuin pieni "FB lapsi"     

"Mistä näitä kysymyksiä oikein tulee?"     


 

Jäsenen antama (18.11.2012 klo:22:59) kommentti

Arvoisat marksto ja Petekin! Olen käsittänyt ja käsitän edelleenkin, että tällaisia asioita ei suunnitella näillä palstoilla, en minä ainakaan, koska lähtötiedot on tiedettävä tarkasti. Kuten edellä jo totesin, niin se lattian teko ei ole vain "yhdestä aineesta" kyse, vaan on selitettävä rakenne riittävän laajasti eli se "ympäristökin". Tällaisista on syytä vain antaa vinkki tai varoitus, jotta kysyjä alkaisi ainakin sitten myös tarkemmin ajattelemaan ja kyseenalaistaa ratkaisunsa.

Lattiaan tulee lähes aina käyttövesiputket ja nykyisin yhä useammin myös lattialämmitys joko sähköpiuhoin tai vesiputkin, mutta jopa molemmatkin, joten nämäkin on vastuunsa tuntevan ohjeistettava, vaikka niitä ei varsinaisesti kysyttykään.

Miksi? Siksi, kun nekin tehdään usein miten väärin tai vähemmässä määrin oikein. Panemalla tässäkin tapauksessa hakukoneeseen esim.
 
ontelolaattalattia

tmv., niin sieltä tulee suunnilleen aivan yhtä hyviä vastauksia kustannusarviota varten. Lopullisessa vaiheessa on syytä sitten olla ”hereillään” ottaen huomioon se ”ympäristö” koska se kuka nettiohjeen antaa, niin ottaa hyvin heikosti vastuuta siihen ympäristöön. On otettava myös vakavasti se, minkä eristeen laittaa, sillä se yleisesti käytetty ei valitettavasti ole kustannustehokkain.

On myönnettävä, että kaikessa kiireessä en ehtinyt oikeastaan kuin varoittamaan kysyjää oman selityksensä vahvistuksesta oikei ammattivastaajan (anteeksi) "ammattivastaajan" toimesta. Vaikka olisi ollut enemmänkin aikaa, niin mitään ohjetta en oli antanutkaan, koska edellä olen selittänyt sen: miksi en!

Eiköhän kysyjällä ole sen verran älliä, että hän sitten pukahtaa, jos pukahtaa eikä muitten tarvitse lähteä halpamaisesti tuomitsemaan varoittajaa. Eiköhän varoituksen sana ole paremmin paikallaan kuin olla hiljaa! Eo. nimimerkit olette vain tuominneet, mutta mitään ohjetta ette ole edesyrittäneet. Jos olisitte antaneet, niin saattaisipa olla tilanne, että niistäkin olisin lausunut varoittavan sanan.

Huomatkaapa vielä, että en vastannut itse kysymykseen. Siis vain varoitin aiotusta ratkaisusta. Se on sitten siinä!

Jäsenen antama (19.11.2012 klo:9:51) kommentti

Seliseli. Aikaa näyttää kyllä riittävän kaiken maailman kiemurteluun ja selittelyyn muttei asialliseen vastaamiseen. Mitä vastuuseen tulee, vastaamatta jättävä "kantaa vastuuta" tasan yhtä paljon kuin tietonsa johonkin varoitteluun piilottava.

@Ötzi Tämä on muuan netin kautta käytettävä tietojen etsintään joidenkin käyttämä kanava.

Jäsenen antama (19.11.2012 klo:10:23) kommentti

Ketuttaakohan jotakin ja paljon ja on sitten hyvin riidanhaluinen louskuttaen aivan väärää puuta. Johtuneeko siitä, että ei itse osaa mitenkään vastata, vaikka halu pätemiseen on suuri? Onkohan tietämys yhtä vakuuttavaa kuin sillä sähköalalla lattialämmityksessä. Siinäkin päteä piti, mutta päin...päin...

Ko. kysymykseen en pyrkinytkään vastaamaan enkä olisi vastannutkaan, vaan jouduin  ainoastaan varoittamaan kysyjää, koska rakentaja.fi:n vastaus oli suorastaan täysin väärä siitä eristeen sijainnista.

On myönnettävä, että olisin varoittanut kysyjää, vaikka rakentaja.fi olisikin vastannut vain siihen mitä kysyttiin, mutta tällöinkään en olisi puuttunut siihen määrään eli varsinaiseen kysymykseen.

Ihmettelen sitä ja ennenkin, etteikö rakentaja.fi ole mitenkään kiinnostunut hyvästä rakennustavasta, vaan vastaukset ovat valitettavan usein tuhoa tuottavia, jos kysyjä noudattaa niitä.

.Ja vielä lainaten vanhaa sananlaskua: "Ei kukko käskien laula!" Kysyjähän ei ole ollut mitenkään kiinnostunut oikeaoppisesta ratkaisusta, niin miksi alkaisin jonkun riidanhaluisen kaäskystä "laulamaan". 

 Minä vaikenen tässä ketjussa, sillä tapelkoon joku yksin, mutta panen vähintään varoittavaa sanaa sitten taas muissa ketjuissa, jos/kun katson aiheelliseksi.

Jäsenen antama (20.11.2012 klo:10:24) kommentti

Kysymys koski U-arvoa eikä rakenneratkaisuja. U-arvo lasketaan laskukoneella. 

Rakenneratkaisut määritellään sen sijaan rakennusluvassa, kysehän oli uudisrakennuksesta.

Jäsenen antama (21.11.2012 klo:7:59) kommentti

Saako/uskaltaako kysyä mikä siinä on niin väärin jos ontelolaatat on eristetty yläpuolelta?

Jäsenen antama (21.11.2012 klo:9:44) kommentti

Sillä ontelolaatalla eli betonilla ei ole eristyskykyä juuri ollenkaan. Ollessaan kosketuksissa ulkoilmaan sen eristettä vasttaan oleva pintakin laskee käytännöllisesti katsoen ulkoilman lämpötilaan. Se puolestaan alittaa kastepistelämpötilan reippaasti pitkiä aikoja vuodessa.

Jos pystyt varmistamaan, ettei huoneilmaa missään olosuhteissa pääse tuohon kylmään pintaan niin mikäpä siinä. En kuitenkaan kehottaisi kokeilemaan.

Jäsenen antama (21.11.2012 klo:12:13) kommentti

"Jos pystyt varmistamaan, ettei huoneilmaa missään olosuhteissa pääse tuohon kylmään pintaan niin mikäpä siinä"hähmitä! Ei kai noinkaan aivan ole!Ja onkohan jollakin ontelolaatat eristetty yläpuolelta?

Jäsenen antama (21.11.2012 klo:17:55) kommentti

Jaakko Laukan pitää ottaa huomioon että kyseessä on "markston" kommentti! Hänellä vaikuttaa olevan tietyissä asioissa "omat kirjat"!


Jäsenen antama (22.11.2012 klo:7:08) kommentti

On saatavana ontelolaattoja joissa eriste alapuolella valmiina, jääpi yksi työvaihe pois työmaalta.     

Jäsenen antama (22.11.2012 klo:7:41) kommentti

Rakennusfysikaalisesti ajatellen on lämpöeriste oltava ontelon alapuolella (kylmällä) puolella. Jos lämpöeriste on ontelon yläpuolella jäähtyy talvella betonirakenne ulkoilman lämpötilaan. Olisi mielenkiintoista nähdä, mite ko tapauksessa ulkoseinän alaosan detalji on suunnuteltu.

Jäsenen antama (22.11.2012 klo:12:03) kommentti

"Olisi mielenkiintoista nähdä, mite ko tapauksessa ulkoseinän alaosan detalji on suunnuteltu."Ilmeisesti huonosti!

Jäsenen antama (22.11.2012 klo:14:49) kommentti

Siis eriste voi olla ontelolaatan päällä. Sokkelissa on eriste vain ryömintätilan sisäpuolella, 10 cm, eikä sokkelihalkaisussa kuten alapuolisessa eristämisessä yleensä. Seinän eriste ulottuu kuitenkin n. 30 cm lattiapinnan tasosta alaspäin, millä katkaistaan kylmäsilta.Alapohjan tuuletus järjestetään ulosjohdetulla putkella maanpinnan alapuolella rakennuksen seinustalle, eikä ns. kissanluukun kautta.

Jäsenen antama (22.11.2012 klo:19:35) kommentti

Jaa...

Siis halpakorjaus on näköjään käynyt tutkimassa tilanteen, eli nähnyt rakenteet...

No mikäs siinä sitten...

Jäsenen antama (23.11.2012 klo:0:55) kommentti

Ei hänen tarvitse liikkua mihinkään sen ristallipallonsa luota, kuten ei kassis*ainokaan aikanaan - seuraaja nääs.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lisäeristys

Kun on vanha (rak.1960) porraskäytävän 5krs. ns. ylätasku seinä on muurattu n. 150-160mm harkosta niin...- Paljonko on rakenteen U-arvo?- Mitä se on jos lisätään 2x50mm v...

Seinän u-arvo?

Mikä mahtaa olla tällaisen seinän u-arvo:uloimpana runkoleijona, runkotolpat 48x173 mm k600 tai k900 jaolla ja tolppien väliin 150 mm spu-levy? Jos laskin oikein niin tuo...

lamellihirren u-arvo?

 minkä kokinen lamellihirsi menee läpi 2010/2012 voimaan tulevista u-arvo säädöksistä?...

täystiilitalo-70

kannattaako lisäeristäminen jos seinärakenne on tiili /eriste 7,5cm /tiili. mikä on tallaisen seinän u-arvo....

u-arvo

mikähän mahtaa olla pyöröhirren u-arvo kun hirsi on 300mm. hirsi on kelohirttä...

Argon häviää ajan kuluessa..?

Eräs ikkunatehdas ei enää myy argon täytteisiä selektiivilaseja, koska argon häipyy ajan kuluessa ja U-arvo luonnollisesti kasvaa häviämän myötä. Onko tutkimustietoa? Min...

Saunamökin_seinärakenteen_valinta

HeiOlen rakentamassa ensi kesänä vajaan 30m2 saunamökkiä.Vaihtoehtoina tarjouksissa minulla on lamellihirsimökki 20cm paksuisellahirrellä (u-arvo 0,47 ja yläpohja u=0,16)...

u-arvo, sekä diffuusio

Rakennuksen vanhassa yläpohjassa on otsolevy OL-75, 8 cm. Mikä mahtaa olla ko. levyn U-arvo ? Toinen kysymys, mikä mahtaa olla Leca-Betonin U-arvo 14 cm, ( sementtiä 60kg...

reikätiilen u-arvo

Taloni on tiilitalo, jossa on 30 cm paksut massiivi reikätiili ulkoseinät. Jotka ovat molemmin puolin rapatut. Mikä mahtaa olla rakenteen u-arvo?...

Eristepaksuudet

Yksinkertainen kysymys, mutta taulukoiden, U-arvo- ja tehokkuuslukujen tulkinta on toisinaan hankalaa.Eli, kuinka paksu pitää olla seinän eristys, käytettäessä Isover KL...

Seinä nykyvaatimuksin

Seuraavalle seinärakenteelle on laskettu U=0,16 ja se löytyy Isoverin virallisesta rakennekirjastosta. - Ulkoverhous - tuuletusrako - Isover Facade RKL-EJ tuulensuojaeris...

U-arvo

Moi,Taas näitä tyhmiä kysymyksiä, eli mikä on seinän u-arvo seuraavassa tapauksessa:ulkoa 28mm keilapontti, 22mm ilmarako, 9mm tuulensuoja gyproc, 150+50mm paroc extra (1...

Ulko-oven käyntivälys

Olen juuri vaihdattanut omakotitalooni ulko-ovet. Ovet ovat erityisen hyvin lämpöä eristävät (U-arvo alle 0,75). Kolmessa ovessa on ylhäällä ja alhaalla mielestäni liian...

Terve seinä

Onko seuraavassa seinärakenteessa jotain riskitekijöitä, esim: kondenssi, kastepiste jne. jne.?Tuulensuoja (Gyproc tai TuuliLeijona) + pystyrunko (175mm Isover KL33) + hö...

U-arvo siporex 150 yhdistelmäseinä

Omakotitalon ulkoseinäksi ollaan ajateltu 150mm siborex, mineraalivillaa 130mm, ilmaroko 30mm ja pintaan tiili 85mm tai puu. Täyttääko rakenne nykyiset U-arvot. Pitäisko...

Siporex yläpohjan/katon rakenne

Haluaisin tehdä kustannusvertailua Siporex lankuilla toteutettavan vinon yläpohjan ja puisten kattoristikoiden välillä. Olen kuitenkin kuullut, että Siporex lankkujen pää...

U-arvon parantaminen

Kuinka paljon eristyskyky paranee jos yläpohjan u-arvo muuttuu 0.13:sta 0.08:aan? Eli mielellään ymmärrettävinä lukuina wattia/neliö, tms. josta pystyisi laskemaan energi...

Liian vaikea on U-arvon laskenta, minulle.

Osaisitko sinä kertoa, mikä on ulkoseinän laskennallinen U-Arvo, tai edes noin likiarvo, kun ulkoa sisälle on seuraavat materiaalit; 22mm vinolaudoitus, n.2mm pahvikarton...

U-Arvo

Ulkoseinässä 25mm runkoleijona+50mm paroc kivivilla(ristiin koolattu)+100mm villa(vanha villa 80 luvulta)+lastulevy+ 40mm Spu Anselmi. Mikähän on seinän U-arvo ja täyttää...

Lisäeristeen U-arvo

Tervehdys,Olisi taas kysymyksiä lisäeristyksestä. nykyinen seinä: lastulevy,100mm villa 80 luvulta, ristiinkoolattu 50mm kivivilla+tuulensuojalevy. Jos lisäeristeenä ulko...

matalaenergiatalo?

olemme suunnitelleet rakentavamme matalaenergiatalon. Nyt ilmeni kuitenkin ettei alustavasti valitsemamme seinärakenne täytä vaatimuksia. seinä on betonielementti, jossa...

2-kerrosikkunoiden luokitus

Miten luokitellaan vanhojen 2-kertaisten puuikkunoiden lämmöneristysarvo. Ollaan vaihtamassa vanhoja ikkunoita uusiin ja energiavertailua varten tarvitaan sekä uusien et...

Kellarin seinän eristäminen ulkopuolelta

Rakennamme uutta omakotitalo johon tulee koko talon kokoinen kellari n.100m2. Kellarin tulee heti alusta talon valmistuttua asuinkäyttöön. Perustussuunnitelmassa on seinä...

pyöröhirsitalon lisäeristys

Minulla on massiivipyöröhirsihuvila, jossa hirren paksuus on 230 mm ja ohuimmillaan 130 mm. Kunta edellyttää lisäeristystä nimenomaan ulkopuolelle. U-arvon vaatimus on vu...

Siporexin U-arvo?

Suunnittelen kivitalon rakentamista, ja olen kuullut, että vaatumukset harkkojen lämmöneristyskyvylle ovat kiristymässä. Mikä on siporex-harkon U-arvo ja onko se riittävä...