Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kiertoilmaventtiili kiinni?

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 5.8.2012 klo:12:31
Talossa on LTO-laite SunAir 450 vuodelta 2003. Tulikiven varaavan leivinuunin päältä olevasta kiertoilmaventtiilistä kuului jatkuvasti ärsyttävä "tuulinen" humina, joten aikani googletin ja tulin siihen tulokseen, että ruuvaan sen koko roskan kiinni. Muoviset ilmastointikanavat on puhdistettu ja ilmastointi on säädetty ammattilaisen toimesta 11/2011, joten jäi mietityttämään, että menivätkö kaikki säädöt nyt pieleen kun veivasin tuon kiertoilmaventtiilin kiinni. Kiertoilmasta ei ole tässä talossa ollut kyllä talvellakaan mitään hyötyä. Uunissa on tulet useasti, mutta ilma on tuloventtiileistä melkein yhtä kylmää kuin ulkona. Tuon kiertoilmantarkoitus vissiin on jakaa tässä tilanteessa sitä uunin lämpöä muihin huoneiseen osittain. Taitaa yläpohjaan hävitä matkalla se lämmin ilma. Eli onko siitä nyt haittaa jos tuo kiertoilmaventtiili on kokonaan kiinni? Avaanko vastaavasti jotain toista poistoa hieman?

janivar
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Todennäköisesti venttiili on ollut säädettynä liian pienelle raolle. Jos venttiili on ainoa kiertoilmaa imevä, rakennuksen ilmanvaihto voi olla hieman väärin säädetty. Jos kiertoilmasta on hävinnyt lämpöä, kannattaa varmistaa kanaviston lämmöneristys.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Kiertoilmaventtiili kiinni?":
Jäsenen antama (5.8.2012 klo:12:33) kommentti

Avaanko siis jotain toista poistoventtiiliä esim vessasta hieman enemmän vai onko siitä mitään hyötyä?

Jäsenen antama (6.8.2012 klo:9:01) kommentti

Laitanpa nyt vielä nuo mittaustulokset 11/2011. TULOILMA MH1 +8,5 MH2 +10,5 MH3 +8 MH4 +9 OH +15 TH 12 Sauna 7 yhteensä 70l/s POISTOILMA K 15 WC 12 TK 8 PH 21 S 7 yhteensä -63 l/s. Makuuhuoneet on 10m2/per huone, olohuone 20m2, sauna 5m2, kylppäri 5m2, takkahuone 8m2, wc 2m2, keittiö 13 m2. Noi arvot siis ennenkuin vetäsin tuon kiertoilmaventtiilin kiinni. Eristeenä näyttää piirrustuksien mukaan olevan 2x50mm. Vaikka se oli isommallakin nii se "humina" kuuluin silti. Pystyykö noista arvoista päättelemään mitään, että onko ne nyt edes sinneppäin olleet.

Jäsenen antama (6.8.2012 klo:19:17) kommentti

Käsittääkseni tuo kiinni laittaminen pitäisi olla ihan ok, sillä ainakin Ilton asennusohjeissa nimenomaan käsketään asentamaan kiertoilmakanavaan sulkupelti tai pikasuljettava venttiili.

Jäsenen antama (6.8.2012 klo:19:31) kommentti

Joo, no jospa ne säädöt nyt ei ihan *ersiillään ole. Tuossa ei ole mitään pikasysteemi laittaa kiinni vaan piti pyöritellä niinkuin muutkin poistot. Saunassa on kyllä semmonen tappi kun vetää sen auki ja laittaa kiinni saunoessa.

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:0:04) kommentti

kuuluuko humina myös ilman iv-venttiiliä? Jos kuuluu, niin silloin kiertoilmakanavassa voi olla riittämätön äänenvaimennus. Jos taas ääni häviää kun venttiilin ruuvaa irti, syy voi yksinkertaisesti olla liian suuri ilmamäärä suhteessa venttiilin säätöarvoon/kokoon.

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:7:01) kommentti

Onko siinä kiertoilmakanavassa esikuristinta ennen tuota näkyvää ventiiliä? varmasti kohisee jos rajoitus on tehty pelkällä näkyvällä venttiilillä

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:10:18) kommentti

Minulla on samanlainen IV-kone, koneen sisällä takaosassa on pelti, jolla kiertoilman tulo koneeseen voidaan estää. Pidän pellin kiinni kesällä ja auki talvella. Tämä löytyy myös laitteen käyttöohjeesta. Eli jos et halua kierrätysilmaa käyttää, pidä pelti kiinni. Ohessa lainaus käyttöohjeesta:

"Kierrätysilma otetaan puhtaasta tilasta esim. leivinuunin läheisyydestä tai yläkerran katosta mahdollisimman lämpimästä paikasta. Kierrätysilma tulee koneeseen ennen hienosuodatinta, jossa se sekoittuu ulkoilman kanssa. Ilma vielä suodatetaan ja tarvittaessa lämmitetään ennen huoneeseen takaisin puhaltamista. Lämmin kierrätysilma ohjataan kesällä ulos ja talvella sisälle. Nostaa kokonaishyötysuhdetta."

Eli kierrätysilman käytöllä/käyttämättömydellä ei ole vaikutusta talosi "ilmantasapainoon" :)

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:12:05) kommentti

Tuo selvensi asiaa. Kiitos :)

Jäsenen antama (7.8.2012 klo:19:41) kommentti

Kyllä muuten on käytöllä/käyttämättömyydellä merkitystä talon ilmatasapainoon!

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:2:23) kommentti

Millä tavalla sen kiertoilman käyttö/käyttämättömyys ilmatasapainoon vaikuttaa? Maalaisjärjellä ajateltuna tuo kokonaispoisto huoneiston sisältä vähenee sen kiertoilman verran, mutta sama tapahtuisi myös tulolle. Toki ilmamäärä muuttuu, mutta heilauttaako tuo sitten sitä tasapainoa ratkaisevissa määrin?

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:7:03) kommentti

Niin sitä en tiedä onko merkitys ratkaiseva, riippuu miten tarkasti järjestelmä on säädetty. Kuitenkin jos sen laitat tukkoon ja määrä siinä on noin -15l/s niin kyllä se jotain merkitsee.

Onko sulla siellä esikuristuin venttiili jossain koneen päällä?Olisi varmaankin kannattunut eristää ne ullakolla kulkevat putket kunnolla niin ilma ventiileissä olisi lämpimänpää.. On vissiin menty yli siitä matalimmasta kohdasta

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:7:39) kommentti

Käyttöohjeen opiskelusta voisi olla hyötyä, jotta tietää mikä pelti toimittaa mitäkin tehtävää.
Laitteessa on useampi ohjauspelti näiden oikea toiminta pitää tarkastaa ja jälkilämmitys pitää myös toimia.
Ps. Kun yksi poistoilmaventtiili (kiertoilma) suljetaan, niin suhteessa poistoilman määrään asunnossa tuloilman määrä lisääntyy asunnossa.    

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:14:10) kommentti

Larmatin: Niin tokihan se vaikkapa 15 litraa poistoa tuossa häviää, mutta suunnilleen tuo 15 litraa pitäisi kiertoilman sulkemisen jälkeen poistua myös tuloilmasta, koska se kierto menee suoraan sinne tuloilmaan.Ötzi: Jos varsinainen poistoilmaventtiili suljetaan, toki se tulon suhde ilmamäärissä nousee. Sen sijaan tuo kiertoilma pyörii käsittääkseni koneen tuloilmapuhaltimen kanssa. Eli jos sitä tuloilmapuhaltimelle tulevaa kanavistoa kuristetaan, pitäisi sen tuloilman määrän kyllä vähentyä. Pätevyyteni eivät kyllä riitä kertomaan sitä, väheneekö se tuloilma teoriassa ja käytännössä tasan sen kiertoilman verran.Eiköhän tästäkin taas ihan tyhjänpäiväinen jauhanta saada aikaan...

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:16:09) kommentti

Rommeli älä kurista. Eikö tuloilmaa säädetä/mitata puhaltimen jälkeen tuloilmakanavan päätelaitteesta (tuloilmaventtiili) josta tuloilma virtaa huonetilaan (asuntoon)?   

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:18:27) kommentti

Niin jos kierto menee suoraan tuloilmapuhaltimen imuun niin silloin nimenomaan se ei vaikuta taloon tulevaan ilmamäärään¤¤¤ vaan sulkiessasi kiertokanavan talo muuttuu ylipaineiseksi(jota jotkut pitää vaarallisena)¤¤¤

Tai vaikuttaa se talon ulkoseinässä olevan säleikön ilmamäärään lisääntyvästi.

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:20:45) kommentti

Kysyjän kannattaisi varmaan mittauttaa tuo ilmanvaihto, jotta selviäisi vaikuttaako tuo venttiilin sulkeminen ilmanvaihdon tasapainoon haitallisesti. Jos tuo tasapaino kääntyy ylipaineiseksi, pitää venttiilejä säätää uudelleen.

Pysyn kuitenkin edelleen kannassani, ettei se sulkeminen ilmanvaihtoa ylipaineiseksi muuta. Tuskinpa valmistajat ohjeistaisivat pikasulkua noihin laittamaan, jos se sulkeminen muuttaisi säädöt ketuilleen.

 Hypoteettinen kysymys Larmattimelle ja Ötzille (jälkimmäinen voi toki mieluiten jättää vastaamatta, kun alustuksesta luonnollisesti puuttuu joku pilkku, johon koko vänkäämisen voi perustaa):

Puhaltimelle tulee ilmaa 160 ja 100 millisestä kanavasta yhtä aikaa ja puhaltimelta lähtee tuloilmaventtiileille ilmamäärä X. Puhaltimen teho säilyy samana, mutta tuo 100 millinen kanava suljetaan, tuloilmaventtiilit ovat koko ajan samoissa säädöissä. Onko tässä uudessa skenaariossa tuloilman määrä edelleen tuo sama X vai kenties pienempi? Näin maalaisjärjellä kuvittelisin tuo ilmamäärän pienentyvän, koska ilmaa koneelle tuova putkisto pienenee.

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:20:57) kommentti

Niimpä... Kiertoilman torppaaminen lisää lämmönsiirtimen kennon kautta kulkevaa ulkoilman (kylmää) määrää (15 l/s).
Jälkilämmityksen energian kulutus kasvaa.

Pitäisi puhua ilmastointikojeelta asuntoon tulevasta ilman määrästä (ei ilmastointikojeelle tulevasta ulkoilman määrästä)
Joo... "Aita ja aidanseipäät"   

Joku ei tahdo ymmärtää kun ilman virtausnopeus putkessa kasvaa myös siirtyvä ilmanmäärä kasvaa.  
Ps. Käytä tervettä järkeä ei maalaisten järkeä.  Käyppä nukkumaan aamulla se valkenee.       

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:21:27) kommenttiRommel
"Onko tässä uudessa skenaariossa tuloilman määrä edelleen tuo sama X vai kenties pienempi? Näin maalaisjärjellä kuvittelisin tuo ilmamäärän pienentyvän, koska ilmaa koneelle tuova putkisto pienenee."

Näillä virtausnopeuksilla tuo koon muutos ei saa vaikuttaa kuin hyvin pikkuisen

Niin sitä viellä että ei se koko 100mm putki ole auki joten ihan niin suuri se ero ei ole

Jäsenen antama (8.8.2012 klo:22:22) kommentti

Kannattaisiko Larmattimen ja Ötzin olla yhteydessä tuonne SunAirin ja Swegonin suuntaan, jos kerran noin varmoja asiasta olette ja valmistajat ohjeistavat kuitenkin tekemään homman mielestänne ihan perseelleen?

Jotenkin vaan voisi kuvitella, että noita teidän kaavojanne soveltamalla voisi ihan huoletta tehdä kaikki ilmastointiasennukset satasen putkella...

Niin ja eivät nuo hymiöt ainakaan lisää uskottavuutta viesteihin tule. Tämä ei koskenut Larmatinta.

Edelleen toivoisin, että aloittaja kertoisi mahdollisen uudelleenmittauksen tulokset tänne. Jos tasapaino on heittänyt häränpyllyä, olisi ihan tosissaan paikka antaa palautetta kiertoilmaa käyttävien valmistajien suuntaan.

Edit. Eräällä kirjoittajalla näyttää jääneen jotain hampaankoloon siitä edellisestä väärässä olemisesta...


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Takan haju ja poistoilmaventtiilin paikka

-81 rakennettu talo, jossa ilmalämmitys (FläktWoodsin kone) - eli käytännössä koneellinen ilmastointi lämmön talteenotolla. Puhdistin koneessa olevan poistoilman suodatti...

Ilmamäärien oikea laskenta

Talomme IV-kuvien ilmamäärät ovat seuraavat:Tulopuoli Olohuone +12, makuuhuone +10, toinen makuuhuone +12, kolmas makuuhuone +10, sauna +8 eli yhteensä +52Poistopuoli WC...

Hopealoimun laatan kiinnitys ?

Tarkoitus laittaa 10 mm paksua hopealoimun kivilaattaa L-kirjaimen muotoiseen tiiliseinään kiinni jossa sisäkulmassa on kolmihormonen savupiippu. Kestääkö ko.laatta kiin...

Pilariharkot

Pitääkö pilariharkot välttämättä muurata toisiinsa kiinni, vai riittääkö pilarien laitto päällekkäin, täyttö betonilla ja sidonta raudalla antuaan kiinni?...

Keittiön yläkaappien asennus

HeiUusimme kerrostaloasunnon keittiötä parhaillaan. Alakaappien kiinnitys seinään sujui hyvin menetelmällä: kaapit suoraan ja riviin sekä kiinni toisiinsa -> yläreunan si...

Uuden ja vanhan rakennuksen ilmasulun yhdistäminen (vai ei)

Uusi seinä tulee kiinni vanhaan seinään jossa vinolaudoitus ja täytteenä purut. Vanhasta seinästä tulee nyt rakennuksen sisälle jäävä väliseinä. Uudessa seinässä on käyte...

Höyrysulun kestävyys

Lapsemme ajoittain paiskaa ulko-ovea voimakkaasti kiinni. Voiko eteisessä ulkoseinällä oleva höyrysulku ratketa esim teippauskohdasta jos eteisess&aum...

uusi kevyt savupiippu

moi.olen laittamassa rantasaunaan whp1500 savupiippua.kuinka saunan katon tinapaperi laitetaan siihen kiinni vai jääkö se irti piipusta?piippu on pyöreä ja uusi malli(har...

Vanha kattopaneeli kiinni muurissa?

Mihin perustuu määräys ettei puuta saa olla kiinni muurissa? Rakennamme kokonaan uuden yläkerran vanhaan puutaloon ja huomasimme, että alapuolella olevan keittiön vanhat...

makuuhuoneen ikkuna ei mene kiinni

Hei! Elikäs ikkuna ei mene kiinni! ikkuna on iso ja se aukeaa sisäänpäin. Siinä on lukitukset ylhäällä, alhaalla ja oikealla puolella kaksi kappaletta ja ongelmana on yli...

lattialämmitysputket lattiavalussa

meillä on kellarissa asennettu vesikiertoiset lattialämmitysputket styroksien päälle. putket ovat kiskojen päällä, mutta kiskojen välissä putki ns. roikkuu suoraan styrok...

Kuivaan vessaan kaakelia lastulevyyn?

Eli ongelmana on pieni kuiva vessa, jossa on tällä hetkellä tapettia lastulevy seinillä. Ajattelimme laittaa seiniin puoleenväliin asti kaakelia ja siitä ylöspäin tapetti...

Tunkkauksen jälkeen ikkuna ei mene kiinni

Hei, tuli pelkäämäni ongelma. Tunkkasin saveen vajonnutta mökkiä, kaikki ikkunat avattuna. Tunkkauksen jälkeen pikkuikkunat meni kiinni, mu...

50-luvun harkkotalon sisäseinät

Terve. Mikä paras tapa toteuttaa sisäseinä remontti -55 vuonna rakennettuun harkkorakenteiseen rintamamiestaloon? Rakenne, n.400mm harkkoa ilmaraoilla, rap...

Sivuasunto

Saako nykyään enää rakentaa vanhempien omistamalle tontille sivuasunnon nykyisen rakennuksen yhteyteen. Vuonna 1984 saimme rakennusluvan tallaiselle m...

Kellarisaunan eristys

Kellari remontti alkaa oleen siinä vaiheessa et alkaa saunan rakentaminen oleen ajankohtainen. Voiko ff-pir 30 sauna eristettä laittaa ulkoseinään suo...

Laminaatti seiniin

Suunnittelen laminaattia kolmikerroksisen talon koko keskikerroksen seinäpinnoiksi. Voiko ampua suoraan lastulevyseiniin kiinni vai tarvitseeko koolauksen kun ala on...

Sauna

Tossa saunassa on joka seinä tiiliseinää, kuuluuko joka seinälle laittaa alumiinipaperi, saunan ja kylpyhuoneen seinässä ei ollu alumiinipap...

Parketin vaihtaminen

Hei,Olen vaihtamassa olohuoneen parkettia 1978 rakennettuun kerrostalon huoneistoon.Vanha parketti on asennettu muovimaton päälle luultavasti 90 luvulla ja se ei ole lukk...

Päätyrunko

Yleisesti ottaen, onko seuraavien ratkaisujen välillä merkittäviä eroja rakennusteknisessä toimivuudessa (tuulikuormien kesto, tukevuus, lumikuorman kesto).a) Lyhyet runk...

Sisäkaton uudelleenpanelointi

Moi, meillä on -88 rakennettu omakotitalo, jossa on kuusipaneelikatto sisätiloissa. Nyt olisi tarkoituksena uusia tämä sisäkatto. Meitä kiin...

Lattiakaivo

Kuinkahan pitäisi oikeaoppisesti asentaa lattiakaivo maavaraisen laatan päälle? Putkimies neuvoi valamamaan kaivon tukevasti pohjalaattaan kiinni. Laatan p...

Laminaatti muovimaton tilalle

Olemme remontoimassa 1965 rakennettua kerrostalo kaksiota. Lattioissa alkuperäinen muovimatto. Mitä toimenpiteitä täytyy tehdä maton poiston j&au...

Vesipumppu

Hei. Selittäisikö joku mikä tuon vihreän kiertovesipumpun käyttötarkoitus on. Johto ei ole kiinni ja kyselin vanhoilta asukkailta joilta ost...

Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto

Terve. Kysyisin HELI 2000 iv-koneesta. Jos sammuttaa tulo-ja poistoilman puhaltimet ja avaa LTOn huoltoluukun niin onko LTOn pelti nyt kiinni vai auki. En siis meinaa &qu...