Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Höyrysulku/ilmanvaihto

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 6.9.2012 klo:9:36
Moro,

Olen remontoimassa v.1981 rakennettua tiiliverhoiltua omakotitaloa.

Talossa on nyt painovoimainen ilmanvaihto.Kannattaako taloon laittaa ilmanvaihtokonetta, koska höyrysuluissa on nauloista ja ruuveista johtuvia reikiä? Vai laittaako pesuhuoneeseen ja saunaan huippuimurin kosteuden poistoa varten? sauna on puulämmitteinen ja lattiasta tulee 100mm putki suoraan ulkoa (tuloilma).

Kaikissa seinissä sisäpuolella on lastulevyt. Laitan päälle saneeraus gyprocin joka on 900mm leveää. Kaikki ruuvit eivät osu pystyjen kohdalle. Haittako jos höyrysulkuun tulee muutoma ruuvin reikä lisää.Ajattelin laittaa ruuvien lisäksi levyt liimalla kiinni joten ruuveja ei tarvisi laittaa niin paljoa...?

Linx Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Kun naula lävistää höyrysulun, reikä yleensä jää ilmatiiviiksi, jos naula...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Höyrysulku/ilmanvaihto":
Jäsenen antama (6.9.2012 klo:23:36) kommentti

"Kun naula lävistää höyrysulun, reikä yleensä jää ilmatiiviiksi, jos naulaa ei vedetä takaisin."Tuo ei pidä paikkaansa. Hieman "ontuva" vertaus:Miksi autonrenkaassa ei pidetä sitä naulaa ja vaikka se naula on siinä, niin siitä huolimatta sen renkaan alaosa yleensä tyhjenee. Yläosassahan sitä ilmaa silmämääräiseti aina on (vaikka se naula olisikin renkaan yläosassa. Joten seinässäkin se naulaus näyttää silmämääräisesti ilmaa pitävän.

Jäsenen antama (7.9.2012 klo:7:05) kommentti

Aikas monessa auton renkaassa on esim ruuvi joka on kulunut jo puoliksi pois ja ilmat on edelleen tallella alapuolella rengasta.

Jäsenen antama (7.9.2012 klo:9:22) kommentti

Tälleen maalaisjärjellä ajateltuna: jos isketään halk. esim. 4mm naula muovista läpi, muoviahan silloin "siirtyy naulan säteen verran (2mm) ympärille "kaulukseksi", luulisi olevan tiivis, normaali olosuhteissa, jossa osapaine-erot eivät ole kovinkaan suuret.


Jäsenen antama (7.9.2012 klo:14:31) kommentti

En lähde eipäs juupas hifistelemään, mutta nauloilla ja ruuveilla niitä reikiä ei yleensä paikata. Kukin saa paikata miten vaan. Luulo ja näkö eivät ole todellisuutta.

Jäsenen antama (7.9.2012 klo:14:52) kommentti

Näin äkkiseltään ajateltuna LTO-laite ei liene yhtään sitä huippuimuria huonompi vaihtoehto, vaikka höyrynsulku olisi millainen. LTO-laitteen tapauksessa sentään suurin osa tuloilmasta tuodaan sisään putkistoa pitkin, mikä ei sen huipparin kanssa olekaan niin sanottua.Rei'istä sen verran, että ainahan niitä reikiä siihen höyrynsulkuun tulee. Toki on mahdollista vaikuttaa reikien määrään ja laatuun, mutta väkisinkin sen muovin läpi menee ruuveja/nauloja melkoinen määrä.JR.... tuuppaa jokaisen ruuvin ja naulan perään jotain tiivistemassaa?

Jäsenen antama (7.9.2012 klo:17:56) kommentti

"...väkisinkin sen muovin läpi menee ruuveja/nauloja melkoinen määrä."Sehän pitää paikkansa, mutta ei käytetä sitä muovikalvoa.

Jäsenen antama (8.9.2012 klo:7:22) kommentti

Niinpä, mutta myös uretaaniräpellykset on liian epävarmoja. Ainoa oikea tapa on hitsata höyrysulku paksusta teräslevystä,liittää hitsaamalla teräksisiin ikkuna ja ovikarmeihin ja koeponnistaa talo vähintään 10bar paineella, muutoin tulee sutta..

Jäsenen antama (8.9.2012 klo:7:38) kommentti

Nyt oli rakrakilla hyvä ehdotus....

Toisaalta, esim. uimahallien saunojen höyrysulkuna käytetään alumiinilevyä!

Jäsenen antama (8.9.2012 klo:12:10) kommentti

Kun nyt ideoinniksi meni, niin vihjettä materiaalien kehittäjille.

Ensin sisäpinnat rakennetaan valmiiksi ja päälle vaikka ruiskuttamalla tämä uusi diffuusiotiivis pinnoite. Sitten viimeistellään maalaamalla, tapetoimalla tai millä kukin tykkää. Paneloinnit kiinni uusilla tarramateriaaleilla, samoin taulut yms. seinille.

Idea on itse kunkin vapaasti käytettävissä.

Jäsenen antama (10.9.2012 klo:20:09) kommentti

Satoja vuosia vanhoissa taloissa ei ole höyrysulkuja ja hyvin ovat kestäneet, puisetkin. Nykyisistä en tiedä.

Jäsenen antama (10.9.2012 klo:22:16) kommentti

Ja kestävät, ja kestävät..., jos ei kelmuihin kääritä!

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:10:11) kommentti

Nää "kyllä ennen osattiin"-tyypit ei ota huomioon sitä, että paljonko noita vanhoja hyviä on tuhoutunut. JOs jossakin metsän laidassa on joky kylmä harakanpesä pystyssä, niin ei se tarkoita että kyseinen rakennustekniikka on ainoa oikea.Maailman vanhimmat rakennukset lienevät kivirakennuksia, ja ikää muutama tuhat vuotta, joten tuollaisiahan sitä sitten pitäisi alkaa tekemään jos kerran ennen osattiin paremmin.

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:11:32) kommentti

Vanhoja taloja on tuhoutunut paljon. Lähinnä tuhoutuminen johtuu rakenteiden tuulettuvuuden tukkimisella  eikä niinkään rakenteiden tiivistämisen takia.
Esim jos tuulettuva alapohja on auki niin, ettei tuuletuskatveita synny kestävät alapohjan rakenteet satoja vuosia. Sama pätee myös yläpohjiin ja ullakoihin. Jos vanhan talon yläpohja vuotaa seinän vierustalla lahoaa ulkoseinän hirret. Yläpohjan tiivistys on paikallaan niissäkin.
Esim rintamamiestalojen yläpohjiien tuuletusta on tukittu ullakkohuoneiden rakentamisen yhteydessä ja paskaa on tullut. Sama pätee tuulettuvan alapohjan kanssa. Kellaraeiden sisäpuolisesta eristämisestä puhumattakaan...
Oikeaan paikkaan asennettu ilma- / höyrysulku ei tuhoa rakenteita.

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:18:13) kommentti

Törmäsin taannoin purkuun menneeseen rintamamiestaloon, jossa energiaremontti oli ollut hitaan puoleista, kutterinlastuja oli vaihdettu uretaanilevyihin hiljalleen sisältäpäin huone kerrallaan.
 Kaikki kosteusrasitus oli luonnollisesti siirtynyt niihin "hengittäviin" osiin jotka kävivät kokoajan vähemmiksi, lopputuloksena talon yksi seinäsivu ja puolet kattorakenteista oli aivan umpimätää. Liittymäkohdissa oli lähinnä täysin maatunutta multaa.

Eristykset oli tehty ihan oikein, mutta talossa oli asuttu normaalisti remontin ajan ja remontti oli ollut useamman vuoden rupeama.
Luonnollisesti myös ilmanvaihdossa oli puutteita, mutta harvassa on rintamiestalot joissa ilmanvaihto olisi täysin asianmukainen.

Jos "hengittäviä" rakenteita rupeaa tiivistämään (mikä on varsin suotavaa) kannattaa tehdä höyrysulusta hetimiten yhtenäinen.

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:19:23) kommentti

Niimpä niin...

Jäsenen antama (11.9.2012 klo:22:12) kommentti

Mulla on yli 90 vuotta vanha kivitalo (tiili), jossa yläpohjan rakenteet ovat pääasiallisesti puuta. Katto on symmetrinen ja siinä on mansardi joka suuntan - vähän kuin auman mansardin yhdistelmä. Olen peruskorjannut kiinteistöä 2,5v ja myös ullakko purettiin täysin ja rakennettiin uudestaan.Katon muodon ansiosta iso osa ullakosta voitiin hyödyntää. Korkeudesta (5,5m) johtuen tilaa jäi vielä kylmälle tekniselle ullakolle ja jätimme myös sivuille reilut tuuletetut tilat, joihin kaikkiin on järjetetty käynti (niihin mahtuu hyvin tarkastamaan paikat). Tässä tilassa on myös tiilirungon ja yläpohjarakenteen liitos. Mansardin jyrkissä osissa on noin 2m pätkät, joissa tuuletettu tila on vain noin 15 cm korkea, mutta tätä voi tutkia lampulla sekä ylä- että alapuolelta.Vintti toteutettiin ilman höyrysulkua. Rakenteessa on tuulensuojalevyt (puukuitu) ja eristeenä selluvilla, joka on hengittävä materiaali ja nykyisistä materiaaleista ominaisuuksiltaan varmaan lähinnä sahanpurua. Kokemuksia on kertynyt vasta reilulta puolelta vuodelta, mutta ainakin toistaiseksi rakenne näyttää toimivan hyvin - koko rakenne kun on helposti tarkastettavissa. Energiatehokkuudesta en tiedä - eikä paljon kiinnostakkaan - tärkeämpää on hyvä tuulettuvuus ja hengittävyys. Lämmintä siellä vinttikerroksessa joka tapauksessa on. Katon pinta-ala on vielä pieni kokonaisalaan tai rakennuksen tilavuuteen nähden (4 krs. + maanalainen laajennusosa), joten tämän merkitys kokonaistalouteen ei ole suuri.Pääosassa kiinteistöä on tehostettu painovoimainen ilmanvaihto, kellarissa koneellinen. Energiatalouden kannalta tehostettu painovoimainen ilmanvaihto on paljon isompi ongelma kuin höyrysulun puuttuminen katon rakenteista. Poistoilman lämmön talteenotto voisi olla vaihtoehto, mutta kanavapuhaltimia on 9 ja keittiön huippari poistaa täysillä 200 l/s, eli hankalaksi menee. Olisin toki remontin yhteydessä voinut laittaa koko kiinteistöön koneellisen ilmanvaihdon, koska kaikki poistokanavat ovat uusia, mutta koska homma oli jo 90 vuotta toiminut hyvin, niin emme halunneet sitä muuttaa.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Peruslämpö

Meillä on tarkoitus pitää osa talostamme pienemmällä lämmöllä, koska kaikki tilat eivät ole käytössä. Mikä olisi sopiva lämpötila peruslämmöksi, jotta rakenteille ei tuli...

milloin lämmöt päälle?

Talomme rakentaminen on siinä vaiheessa että ulkoseinärakenteet ovat valmiit(ristiin koolattu tolpparunko tuulensuojalevyllä,200 mm villalla,höyrysulku sisimmäisenä gypr...

Rintamamiestalo

Olen rakentamassa rintamamiestalon yläkerran huoneita,nyt haluaisin tietää lattiarakenteesta johon olen laittamassa 22mm lastulevyä.Yläkerta on tällähetkellä kylmillään,...

yläkerran höyrysulku

Olen ottamassa v-96 valmistuneen Jetta-taloni "kylmän yläkerran" käyttöön.Talossa on koneellinen ilmanvaihto.MIten höyrysulku on toteutettava välipohjan ja yläkerran sein...

Höyrysulku

Teen kylmästä yläkerrankuistista lämmintä. Alakerran lämpimässä kuistissa on asianmukainen eristys ja höyrysulku katossa ja seinissä. Yläkerran tulevan ulkoseinän höyrysu...

höyrysulku muovi/paperi

höyrysulku muovin edut ja haitat verrattuna paperiin,olen ajatellut höyrysulku paperia hengittävyyden takia.paperin mahdolliset haitat verrattuna muoviin???...

Höyrysulun laatu ja sijoitus

Onko seuraavanlainen seinärakenne "turvallista" rakentaa (kysymyksessä on mäkin saneeraus):Rakenne ulkoa sisälle- ulkovuori (höylähirsipaneli - vaakaan) - tuulensuojalevy...

Kosteussulku ja vedeneristys

Olemme rakentamassa pakettitaloa suurelementeistä. Elementeissä on luonnollisesti asennettu höyrysulku jo tehtaalla. Nyt olemme laittamassa vesieristystä seiniin. yksi se...

Höyrysulkuko suihkun kattoon ym.

Talo 1939 rakennettu hirsirunkoinen rossipohjainen. Alakertaan rakennettu sauna ja suihku/kylpyhuone 1996. Kylpyhuoneen seinät harkosta rakennettu, lattiassa vesikiertoin...

poistopuhallin kylpyhuoneeseen

Moikka,haluaisin lisätä poistoa kylpyhuoneeseen, asentaisin sinne esim Pax- puhaltimen.  Talossa on painovoimainen ilmanvaihto.Kylpyhuoneessa on nyt katossa poistoventtii...

Puolilämmin varasto - harkkosokkelin eristys

Kysymys puolilämpimän / työtilan (~14m2) harkkosokkelin sisäpuolisesta eristyksestä. Varasto on kylmän autotallin päädyssä ja seinät on rakennusvaiheessa eristetty. Raken...

Rintamamiestalon lisäeristäminen

HeiOlen uusimassa -52 vuoden purueristeisen talon julkisivua,sisäremontti tehtiin muutama vuosi sitten, ja seinän rakenne on:kipsilevy, ilmarako 22 mm, vaakalaudoitus, bi...

Kaakeliluja ja höyrysulku

Teemme pesuhuoneremonttia ja nyt aloin pohtia höyrysulkuja. Pesuhuone on puutalon toisessa kerroksessa siten että yhden seinän toisella puolella on sauna jossa on villat...

Ullakon lattiarakenne

Tarkoitus olisi selvittää kannattaako rakentaa kylmälle ullakolle matalaa "nukkumavinttiä". Korkeutta on ilman eristeitä harjalla vain n. 1700 mm, joten jokainen millimet...

Ulkoseinän lisälämmöneristys

        Lisäeriste sisäpuolelle. Rakenne, tiili, tuulensuojslevy, 140mm lasivilla, höyrysulku,        50mm lasivilla, lastulevy. Voiko sisäpuolelle laittaa 50mm lisää (ek...

höyrysulku

Eli kylppäri/sauna remppa olis menossa 1969 rakennettuun taloon ja höyrysulku tuottaa päänvaivaa. Pesuhuoneen ja saunan kohdalla menee katossa tuollainen musta muovipinta...

Ulkoseinän lisä eristys

Hei!Omistan v.1968 rakennetun punatiili verhoilun omakoti talon.Tarkoitukseni olisi lisätä noi viisi senttiälämpöeristettä sisäpuolelle.Ulkoseinässä on tiilen lisäksi tuu...

saunan seinärakenne (ulkoseinä)

Seinärakenne ulkoa sisäänpäin: tiiliverhous, tuuletusrako, vaakakoolaus 50mm ja villa, runko 125mm ja villa, HÖYRYSULKU, TUULENSUOJALEVY. Ja itse kysymykseen..voinko kool...

Tarvitaanko höyrysulku

Olen muuttamassa autokatos+varastotilaa autotalliksi.Toinen autotallin sivuseinistä tulee olemaan asuinrakennuksenseinä jonka toisella puolella pesuhuone kahiharkosta ja...

Höyrysulku 1 1/2 kerroksisessa talossa

Ostin 1 1/2 kerroksisen talopaketin ja sen höyrysulku saattaa tehdä ongelmia. Miten höyrysulku rakennetaan näiden kahden kerroksen välille niin että siitä tulee riittävän...

Saunan höyrysulku

Meillä tulee sauna talon nurkkaan. Elementtien ulkoseinissä on viimeiset kerrokset höyrysulku, lastulevy 12mm ja kipsilevy 13mm. Pitääkö höyrysulku saunan osalta poistaa...

Yläpohjan lämmöneristeen vaihto

Kyseessä on vanhan hirsitalon (peruskorj.-83)vintin harjakattorakenteen muutos. YP2 (vanha):peltikate, harvalaudoitus, tuuletusrako, harvalaudoitus, min.villa 200 mm, höy...

Lasivillaa lattiassa ilman höyrysulkua

Olemme asettuneet 1924 rakennettuun, 1993 peruskorjatuun, hirsirunkoiseen, alta tuulettuvaan taloon. Avasimme lattiaa putkiremontin yhteydessä. Rakenne on seuraavanlainen...

siporex

neuvoitteko tosiaan (VIIME LA)ETTÄ siporex katolle höyrysulku muovi....minulle sanottiin että rak.paperi ei muovia.....

Askelvaimennus

Mitä materiaalia on askelvaimennukseen käytettävä parketin alla, jos lattiassa on höyrysulku jo olemassa....