Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hometalon korjaus

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 13.2.2011 klo:23:50
Moikka
Meidän myymästämme talosta löytyi hometta (tutkittu)
Nyt ostaja purkaa sopimuksen ja me hyväksymme sen
Kysymys
1. Ostajat ovat asuneet talossa 4 kk. Voiko olla totta että home on vahingoittanut kaikki heidän huonekalunsa astioihin- sängyt, lasipöydät jne ?
2. Pitääkö koko talo purkaa jos hometta on vain osassa talossa pesuhuone, sauna takkahuone
on myös levinnyt ko kohdista seiniin ja yläkatteisiin.

Talossa tehtiin kuntotarkastus ja em homevauriot eivät tulleet ilmi

Vastauksesta kiitollisena

Orvokki MäenpääVirallinen vastaus
Jos homeitiöitä on paljon, tai sädesienen haju on suuri, nämä tarttuvat vaatteisiin ja huonekaluihin. Hyvin...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Hometalon korjaus":
Jäsenen antama (14.2.2011 klo:9:13) kommentti

Suoraselkäistä toimintaa myyjältä. Soisi ostajankin osoittavan samanlaista vastuunkantoa ja luopuvan vaateista huonekalujen yms. korvaamisesta. Kuntotarkastajalta pitää vaatia kuntotarkastuksen hinta takaisin.

Vain homehtuneet osat puretaan ja rakennetaan uudestaan, johonkin raja vedetään mutta tuskin sentään koko taloa puretaan.

Toisaalta: Tutkittu juttu, hometta löytyi? Onko tuo varmasti lopullinen totuus ja kuinka paljon hometta löytyi? Erehtyihän se toinenkin tarkastaja.

Jäsenen antama (14.2.2011 klo:9:31) kommentti

Pelkkä ilmassa leijaileva homeitiö ei mitenkään voi vahingoittaa huonekaluja tai astioita tai jotain muuta tällaista. Periaatteessahan toki hysteerisen ihmisen tavaroita voi tuo homeitiö "saastuttaa" niin että ne kannattaa putsata.
Jäsenen antama (14.2.2011 klo:10:43) kommentti

Ne huonekalut voi puhdistaa ja vaikka otsonoida lopuksi.

Jäsenen antama (14.2.2011 klo:11:29) kommentti

Hometalossa oleviin tavaroihin tarttuu helposti hometalon hajua, jolle tietyt ihmiset voivat olla herkkiä.

Vaatteista hajun saa yleensä riittävän hyvin pois pesemällä, mielellään mahdollisimman korkeassa lämpötilassa. Otsonoinnilla toiset ovat kertoneet päässeen hajujen suhteen hyvään lopputulokseen, toiset taas sanovat ettei siitä ole apua.

Homeitiöitä ei kannattaisi hirveästi pelätä, koska homeitiöitä on kaikkialla ilmassa. Enemmän on kyse siitä, onko hajulle (eli homeen aineenvaihduntatuotteille) herkistynyt vai ei.

Jäsenen antama (14.2.2011 klo:14:49) kommentti

Otsonoinnista on apua.

Jäsenen antama (14.2.2011 klo:15:00) kommentti

Jos kerran tutkimuksissa on todettu hometta niin silloin pitää olla myös korjaustapaehdotus tutkimuksen liitteenä. Jos sitä korjaustapaehdotusta ole niin sekin tutkimus on pelkkää humpuukia.
Tuossa edellä on esittetty etteivät homeiden aineenvaihdunnan tuotteet ole vaarallisia ihmiselle, väärin. Ne nimenomaan ovat vaarallisia.

Jäsenen antama (14.2.2011 klo:16:19) kommentti

Otsonoinnilla saa hometalon hajun pois, mutta toiset ainevaihduntatuotteille herkistyneet kertovat, että vaikka otsonointi vähentääkin hajuja, se pahentaa oireilua.

Otsonoinnissa syntyvät yhdisteet, jotka ovat homeen hapettuneita aineenvaihduntatuotteita, ovat vielä toistaiseksi vähän tutkittu aihe.

Kaikkia tavaroita ei todellakaan tarvitse heittää pois, mutta itse vaihtaisin esimerkiksi sängyn patjan, jos oireita ilmenee.

Jäsenen antama (16.2.2011 klo:16:55) kommentti

Jos kuntotarkastaja on tehnyt virheitä tarkastuksessa, eli jos tuo vaurio olisi pitänyt asiallisessa tarkastuksessa havaita, voi tarkastajalta myös vaatia vahingonkorvausta.

Jäsenen antama (16.2.2011 klo:17:01) kommentti

Missä kohtaa home oli?

Yläpohja, alapohja, seinissä vai missä?


Jäsenen antama (19.2.2011 klo:21:47) kommentti

"Jos kuntotarkastaja on tehnyt virheitä tarkastuksessa, eli jos tuo vaurio olisi pitänyt asiallisessa tarkastuksessa havaita, voi tarkastajalta myös vaatia vahingonkorvausta."Korvaus voi olla kuitenkin enimmillään kuntotarkastuksen hinta.

Jäsenen antama (20.2.2011 klo:8:42) kommentti

Onko kuntotarkastaja tehnyt virheen?

Oliko home ns piilevä virhe?

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:8:53) kommentti

"Korvaus voi olla kuitenkin enimmillään kuntotarkastuksen hinta."Tämähän ei toki pidä paikkaansa, vaikka kuntotarkastajat toki mielellään moista harhaluuloa viljelevät. Olen itse saanut huomattavan korvauksen kuntotarkastajan virheen aiheuttamista vahingoista, eikä se todellakaan rajoittunut tarkastuksen hintaan.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:9:09) kommentti

Mistä sitä hometta löytyi???

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:9:35) kommentti

"Korvaus voi olla kuitenkin enimmillään kuntotarkastuksen hinta."Tuo on kuitenkin vallitseva oikeuskäytäntö. Korvausta haetaan ensisijaisesti myyjältä, ja jos myyjä tuomitaan maksamaan, se on eri asia. Myyjä maksaa omistaan eikä saa kuntotarkastajalta hyvitystä kuin enimmillään tarkastuksen hinnan. Tietysti on mahdollista että kuntotarkastaja maksaa vapaaehtoisesti enemmänkin mutta tietääkseni ei ole oikeuden päätöksellä tehty tällaista ratkaisua että kuntotarkastaja velvoitetaan maksamaan enemmän kuin tarkastuksen hinta. Sama pätee ostajan teettämään tarkastukseen.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:10:04) kommentti

Täällähän on oikeusoppinut, joka jakaa neuvojaan halvalla.

Jäsenen antama (22.2.2011 klo:12:53) kommentti


http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950540

Tässä niin Montan manaama maakaari myyjän ja ostaman välisestä kiinteistä kaupasta.


Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:35) kommentti

Jos kuntotarkastajan työssä on virhe, siitä voi syntyä vahingonkorvausvastuu, johon voi olla sovellettavissa muutakin kuin maakaari.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:15:52) kommentti

Näinhän se konsulttisopimusten mukaan menee, mutta...

Jos kuntotarkastaja ilmoittaa, että esim kylppäri on siinä kunnossa, että se pitää uusia ja

sitten kylppäri revitään auki ja mitään vikaa ei olekkaa, niin...

Silloin kyllä kuntotarkastaja on korvausvastuussa koko rempan hinnalla.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:9:32) kommentti

Kertokaapas tapauksia joissa kuntotarkastaja on joutunut vastuuseen!!

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:9:33) kommentti

Niin,onkohan yhtään kuntotarkastajaa vielä viety käräjille ja tuomittu siellä korvauksia maksamaan.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:9:37) kommentti

Miksi sitten käyttetään sellaisia, joilla ei ole mitään vastuuta työstään. Onhan se rahastaminen tärkeä apuväline - myynnissä sen loistavan maakaaren lisäksi.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:9:50) kommentti

Sopii ihmetellä!!

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:10:35) kommentti

Tarkastus ja tutkimus ovat eri asioita. Kuka mitäkin haluaa ja tilaa, sitä vaihtelevalla meenestyksellä / onnella saa.Esim. lääkärin tarkastus "arvauskeskuksessa",- versus - perusteellinen tutkimus labrakokeineen, rtgn-, ultraääni-, TT- kuvauksineen. Ja päälle vielä osaava / kokenut henkilö tulkitsemaan ja julkituomaan tulokset jne...Omat vastuunsa heilläkin. Myös asiakkaalla, - ikävä kyllä.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:11:17) kommentti

Kuntotarkastaja teki "tarkastuksen" päin p-tä. Käräjäoikeus päätti ettei ollut tuottamuksellinen!!

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:12:44) kommentti

Turha näissä talojen ongelmissa on lakia syyttää. Yksikään laki ei ole taloja rakentanut vaan ihmiset niitä tekee ja virheitä tulee ei siitä pääse minnekkää.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hometalon remontointi

Ostimme vain kesäkäytössä olevan 1920v. rakennetun hirsirunkoisen talon. Lattian alta paljastui iso kosteus ja homekasvusto. Nyt on tarkoitus alkaa pu...

Tuuliohjaimet

Kattoremontti tehtiin, koska kattopelti oli kiinni villaeristeissä. Korjaus tehtiin väärin ja koska kattoa ei korotettu jäi yhä kosketus villaeristeisiin ja vettä tuli lä...

Harjatiilen tiivisteet?

Taloyhtiössäämme asennetaan kuntotarkastajan suosituksen mukaan katon pesun yhteydessä harjatiilien alle tiivisteet. Kuulemma kuitenkin haittaavat toisaalta yläpohjan tuu...

Hallituksen oikeudet

Voiko hallitus ilman yhtiökokouksen lupaa:- Asennuttaa asfaltoinnin parkkipaikalle ja keskuskäytävälle siten että osalle asukkaista tulee sisäänkäynnin eteen päällyste (y...

Radon/jätevesiputki ristissä

Ostimme asunnon suoraan rakennuttajalta.Mielestäni on 10-vuoden vastuu.Kuinka iso/laaja korjaus on, ja osaatko sanoa kauan kestää? Miten käytännössä korjaus tapahtuu? Asu...

Kosteuden poisto laatan ja vesieristeen välistä.

Hei!Ostimme vuonna 2003 valmistuneen rivitaloasunnon.Kyseisestä asunnosta löytyi pintamittauksella kosteutta suihkun kohdalta lattialaattojen alta.Kylpyhuoneessa on koste...

Laattojen saumauksen tummuminen

Parin vuoden ikäisen kylpyhuoneen lattialaatojen vaaleat saumat ovat alkaneet hiljalleen  tummua vihreänruskeiksi. Saumojen pintaan on tullut tuota väriä, joka palaa hilj...

Ikkunoiden korjausta ja huoltoa

Moro!Asun vuonna 1980 valmistuneen kerrostalossa.Talossamme on mietitty, että ensi vuonna teetettäisiin korjaus ikkunoille.Ilmeisesti korjaus sisältäisi ikkunoiden maalau...

narvi-padan muurauksen korjaus

narvi-padan muurauksen korjaus,millä aineella?...

Myyjän vai rakentajan vastuu

Ostimme viime vuonna omakotitalon. Talo on alunperin elinkeinonharjoittajan vuonna 2005 rakentama ja olemme nyt sen toiset omistajat. Teetimme nyt viime talvena lämpökame...

Korjaus

Muovimaton korjaus , tippunut matolle palavaa -ainetta pienelle alueelle keittiössä...

Mitä voisi tehdä tämmöiselle tiili seinälle. ä

Miten se   paikkaus korjaus tehdään....

höyrynsulkumuovin paikkaaminen

Paikkasin  höyrynsulkumuovissa olevan viillon ilmastointiteipillä yläpuolelta päin. Onko tämä riittävä korjaus vai olisiko pitänyt olla joku muu teippi....

piilosokkelin korjaus

Miten mielestänne piilosokkelin seinän korjaus kannattaisi tehdä ... riittääkö alaosien purkaminen pelkästään, ettei koko seinää?...

Sokkelin korjaus.

Sokkelin rappaus on irronnut noin neliön alueelta ja kysyisin mikä on oikea laasti korjaus toimenpiteeseen? Mitä korjauksessa on otettava huomioon?...

oksat

hei vaidoimme 04-toukokuussa muutamia ulkoseinälautoja oksakohdat käsittelimme oksalakalla pintamaalina vinha peittäväpuunsuoja samana kesänä tulivat oksakohdat näkyviin...

Vuotava vaakasauma

V.-57 rakennetun peltikaton vaakasauma vuotaa(vaakalaudoitus,laudat alkanut mustua).Pellityksen kunto erittäin hyvä.Miten voisi tiivistää? Minkälaiseen korjaus asiantunti...

20 luvun omakotitalon seinän peruskorjaus

seinän alaosassa on lahovaurioita, miten korjaus kannattaisi tehdä ja minkälainen runko siinä on talo on lautarakenteinen. Onkohan kysymyksessä hintavakin urakka?...

sadevesikaivon korjaus

Sadevesikaivossa yksi rengan on liikahtanut jolloin hiekkaa pääsee valumaan kaivoon. Miten kannattaisi korjaus hoitaa ja kuinkahan kallista moinen olisi....

tasakaton korjaus

nyt viimeinkin alkaisi tasakaton korjaus autotalliin,miten tiuhaan pitäisi lauittaa kattoparrut jos päälle tulee 18mm vaneri,riittääkö kattoparrujen jaoksi 600mm,vai pitä...

rossilattia

talossa on rossilattia,mikä on pudonnut alas eli purut on nyt maata vastan voiko aiheuttaa hometta ku ilma ei pääsee nyt kiertämää, miten korjaus onnistuisi helpoiten???...

Julkisivurappaus

Rapattu tiiliseinä. Hiushalkeaman korjaus ikkunanpielessä mitä suosittelette?...

Remontin vanheneminen

Vanheneko remontti jos korjaus viivästyy esim.1 vuodessa jos taloyhtiö ei saa korjausta hoidettua...

lattiakaivon tiivisterengas repsottaa.

Huomasin yllättäen, ettei pesuhuoneen lattiakaivon tiivisterengas ole kunnolla paikallaan.Kaivon kiristysrengasta laitettaessa on toimittu huolimattomasti,vesie...

vuokralaisen tekemät tahalliset vahingot

vuokralainen rikkonut tahallisesti asunnon ison ikkunan ja ulkko-oven lasin.vuokralainen on varaton. kuuluuko korjaus kustannukset taloyhtiölle vai osakkeen omistaja...