Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hissi pientaloon

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 3.9.2012 klo:22:34
Hei,
Asumme 1960 valmistuneessa rintamamies-tyyppisessä talossa jonka yläkerta on ollut kylmänä vinttitilana. Nyt tarkoituksemme on ottaa tila käyttöön ja haimme kunnalta lupaa, jolloin rakennustarkastaja kertoi että taloomme tulisi rakentaa hissi tai kevennettynä ehdolla riittää porraskiipijä tyyppinen ratkaisu. Onko asia todellakin näin??! Siis kyseessä on ihan vaan omakotitalo...eikä suinkaan kerrostalo/julkinentila. Tosin ilmeisesti kerrostaloksi verrattavaksi talomme muuttuu koska tarkastajan mukaan asuinkerroksia tulisi jatkossa olemaan kolme.
Josta siis pääsen lisäkysymykseen: miten määritellään kerrosmäärä? Tulisiko talomme olemaan 2,5 vai 3 kerroksinen kun talon kellarikerroksessa on pesutilat/sauna, kodinhoitohuone ja varastotilaa, asuinkerroksessa eteinen, wc, keittiö ja olohuone sekä yläkerrassa makuuhuoneita ja wc? määräys johon tämä hissipakko on kirjattu on kuulemma määräys esteetömyydestä F1.Virallinen vastaus
Rakentamismääräyskokoelman F1 kohdassa 1.1 Soveltamisala todetaan, että määräykset ja ohjeet koskevat hallinto- ja palvelurakennuksia sekä muissa rakennuksissa olevia liike- ja palve...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Hissi pientaloon":
Jäsenen antama (4.9.2012 klo:8:19) kommentti

Ompas raju tulkinta rakennusvalvonnalta.

Jäsenen antama (4.9.2012 klo:9:06) kommentti

Miten voi olla mahdollista että tämä rakentaja.fi:n jäsentarjous halvasta sähköstä (kimppaostos) on kalliimpi kuin mitä yksityinen löytää suoraan netistä?

Jäsenen antama (4.9.2012 klo:9:11) kommentti

Tuntematta/tietämättä kohdetta mitenkään, niin väitän, että väite rakennusvalvonnan menettelystä on täysin utopistisena tekaistu juttu, jolla on tarkoitus vain mollata rakennusvalvontaa/-valvontoja, kuten täällä on eräällä taholla tehtykin. En usko alkuunkaan. Siis ettei vain...kysymyksen takana ole...ole...taas "Tapaus elävästä elämästä"? Siltä tuntuu!

Jäsenen antama (4.9.2012 klo:22:27) kommentti

"Miten voi olla mahdollista että tämä rakentaja.fi:n jäsentarjous halvasta sähköstä (kimppaostos) on kalliimpi kuin mitä yksityinen löytää suoraan netistä?"

Eihän siinä ole mitään ihmeellistä: On parempi olla yksin oikeassa kuin laumana väärässä.

Ei bisneksen tekijä ole niin hölmö, että laumassa oleville yksilöille antaa halvemmalla, koska laumassa yksilö ei pysty ajamaan omaa etuaan, vaan kulkee ajopuuna laumanjohtajan talutusnuorassa.

Laumassa olijoille on helppo mätkäista lisähintaa kuin yksilölle, koska lauman jäsenet luulevat, siis luulevat saavansa edullisemmin. Vain ja ainoastaan yksilö pystyy ajamaan vain omaa etuaan. 

Vielä: älkää luulkokaan, että kyseessä on "kimppaostos". Ei ole! Ei! Tuolla harhallahan rahastetaan ja älkää myöskään luulkokaan, että tuon "kimmppaostoksen" järjestäjä järjestää hyvän hyvyyttään. Se välistäveto on niin tavallista, niin tavallista. Pitäähän sitä leivän päälle saada jotakin muuta kuin ylähuuli. 

Jäsenen antama (5.9.2012 klo:10:04) kommentti

Tämä on näköjään joka kertaista tämä ihmettely tarjouskilpailun tuloksista ja sen voittaneista hinnoista, osalla ihan aiheellista mietiskelyä ja osalla ihan tarkoitushakuista hämmennystä, joten koitetaan kuviota jälleen hieman avata.

Kilpailutuksissamme tarjoukset ovat aina kiinteähintaisia ja kestoltaan kaksivuotisia, enkä itse ainakaan halvempia tarjouksia niitä tänään valtakunnallisesti etsiessäni löytänyt, joillain paikkakunnilla saattaa oma yhtiö mennä alle mutta nämä yhtiöt eivät yleensä sitten samaa hintaa koko maahan tarjoa. Jos tarjouksiamme vertaa toistaiseksi oleviin hintoihin voi jälleen halvempia löytyä. Mutta kun otetaan huomioon että sähköenergian hintakin pakkaa aina pitkässä juoksussa nousemaan niin aika korjaa yleensä sadon pitkäaikaisille sopimuksille. Nyt syys-lokakuussa päättyvät kaksi vuotta sitten pitämämme kilpailutuksen sopimukset ja niissä esimerkiksi yleissähkön energiahinta oli ja on siis nyt kahden vuoden ajan ollut sopimuksensa tekijöillä hinnassa 5,47 snt/kWh, eli mielestäni erittäin hyvä sopimus oli silloinkin tarjolla.

Se miksi tarjousten hinnat eivät eroa enempää normihinnoittelusta johtuu siitä että sähkössä kauppaa käydään aivan samoin kuin pörssiosakkeissa. Sähkönsä isotkin yhtiöt ostavat aina etukäteen kolmen kuukauden jaksoissa ja esimerkiksi näissä tarjouskilpailutuksissa oma selkä suojataan ostamalla näitä kolmen kuukauden jaksoja kaksi vuotta eteenpäin. Esimerkiksi nyt ensi vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden jaksossa energian Nord Pool Spot´in Suomen aluehinta on 4,2 snt/kWh, tuon hinnan päälle tulevat kaupankäyntikulut noin 0,2 snt/kWh sekä isompana eränä vaihteleva profiilikustannus, jonka vaikutus esimerkiksi kahden edellisen päivän aikana oli 0,53 snt/kWh (profiilikustannus johtuu siitä että asiakkaan sähkönkulutus ei ole tasaista joka tunnilla). Ja noiden kustannusten päälle tulee luonnollisesti vielä 23 % arvonlisävero, eli kokonaishintana tuo menee jo nyt yli 6,06 snt/kWh. Ja kaiken päälle vielä rahoituskulut kun etukäteen ostetun sähkön joutuu myös etukäteen ostohetkellä maksamaan. Tuota sitten tasaavat etukäteen ostettavat halvemmat kesäkuukaudet, tämän hetken Spot-keskihinta kahdelle tulevalle vuodelle on 3,881 snt/kWh.

Nyt kilpailutuksessa esimerkiksi yleissähkön energiahinta halvimmillaan 5,83 snt/kWh joten kauhean paljoa ei yhtiöille marginaalia siis jää.

Nyt meneillään oleva kilpailutus on järjestyksessään jo 18. ja nuo kilpailutukset ovat tuoneet jo kymmenille tuhansille jäsenillemme isot säästöt energialaskuunsa. Jokainen näkee helposti voittaneiden tarjousten hinnat, joita tosin tällä kierroksella on peräti kolmelta eri yhtiöltä ja sen vuoksi myös kulutusmäärä ja tapa vaikuttaa siihen mikä tarjouksista tulee edullisimmaksi, mutta tuo selviää kun tietonsa syöttää laskuriimme. Voittaneissa tarjouksissa energian hinnat ovat huokeampia kuin voittaneen yhtiön sen hetkinen normitarjous, eli tarjous on voimassa vain sivujemme kautta tehtyihin sopimuksiin. ollaan näistä kilpailutuksista sityten mitä tahansa mieltä niin siitä olen varma että jos näitä ei järjestettäisi ei yhtiöillä olisi myöskään mitään syytä antaa normaalihinnoittelunsa alle meneviä tarjouksia ja niin hintojen nousulle ei olisi minkäänlaisia esteitä.

Pentti Teponoja
Rakentaja.fi


Jäsenen antama (5.9.2012 klo:10:22) kommentti

Hyvä selvitys sähkön hinnasta, miten se muodostuu - kiitos siitä.
Unohdin mainita että että itsekin katson aina 2 v kiinteähintaisia tarjousta.
Jo muutaman kuukauden ainakin ja edelleen market Energia tarjoaa 2 v sähkösopimusta 0 € / kk, ja 5.99 c/kwH, joka päihittää tuon nykyisen tarjouksen kunnes sähköä kuluu vuodessa yli 25 000 kWh, joka on aika paljon jos ei sitten ole suorasähkölämmitys tms.... Luulen että valtaosalla kuluu vuodessa vähemmän kuin tuo 25 000 kWh.

Jäsenen antama (5.9.2012 klo:10:30) kommentti

Puuttumatta mitenkään muuten eo. kirjoitukseen, niin henkkoht jatkuvasti minä ostan sähkön melko kaukaa jo pitkään samalta toimittajalta halvempaan hintaan kuin kimpassa.Sanonpahan vielä, että sopimus on "toistaiseksi voimassa oleva". Ja kysynpähän vielä: "uka valvoo etujani paremmin kuin minä?" Ja vastaus:"Minä itse!"Tottahan sekin on, että joskus kimppakin kannattaa, mutta ei ainakaan tässä ole sellaista juttua ollut, että kimppa olisi kohdallani kannattanut ja yleensäkin harvoin. Onhan se joskus hyvä katsoa miten joukossa tyh...tyyli on tai tiivistyy. Näissä kilpailutuksissa katson sen aina!

Jäsenen antama (5.9.2012 klo:10:54) kommentti

Ihmettelijä on aivan oikeassa, tuo market energia on tosiaan aina 25000 kWh:lle asti edullisempi joskaan ero ei ole iso (10.000 kWh:n kulutuksella 19,40 euroa). Historiansa vuoksi emme kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi heitä tarjouspyyntöihimme lisänneet vaan pidämme tarkkailua yllä.Jv205... itse valvoo myös varmasti parhaiten omia etujaan joskin mekin kilpailutamme sähkön aina uusiksi kun vanha sopimuskausi on päättymässä ja sitä kautta myös me pyrimme valvomaan jäsentemme etua.Pentti Teponoja

Rakentaja.fi

Jäsenen antama (5.9.2012 klo:22:44) kommentti

PT. Niin tottahan se on silloin, kun ei itse osaa tai pysty valvomaan omia etujaan tai on niin laiska, niin silloin tietenkin on parempi antaa muitten hoitaa asiansa.

En myöskään väitä, että huolehtimalla itse näistä "sähköeduista" pääsisi hyville palkoille, mutta mielenkiinnosta tätäkin etua voi/kannattaa itsekin ajatella.

"Se miksi tarjousten hinnat eivät eroa enempää normihinnoittelusta johtuu siitä että sähkössä kauppaa käydään aivan samoin kuin pörssiosakkeissa."

Tuo on väärä vertaus ainakin yksityisen kuluttajan/ostajan kannalta. En minä ainakaan osta sellaisia pörssiosakkeita, joissa joutuu sopimaan, että luovun niistä kahden vuoden kuluttua. Ostan vain siten, että saan luopua niistä vaikka saman tien oman etuni vuoksi, jos siltä näyttää ja sitten samantien saan ostaa joitakin toisia tai samojakin, jos siltä taas näyttää.

Vapaus on valita!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lämpimän käyttöveden kierto

Millainen on periaatteeltaan lämpimän käyttöveden kierto? Onko kannattavaa tehdä esim. pientaloon, jos on maalämpöpumppu ja varaajan ja etäisimmän kulutuspisteen välinen...

Lasitiilet ulko-oven pieliin

Olen rakentamassa pientaloon ulko-oven pieliin (molemmin puolin) 2 riviä lasitiiliä. Paljonko tarvii varata tilaa oven lisäksi harkkoseinään. Eli minkäläisiä ratkaisuja o...

Höyrynsulku purutalossa

Purueristeisen pientalon lisälämmöneristämisestä on väännetty kättä paljon. Parocin ohjeiden mukaan villalla lisäeristettäessä tulee aina laittaa myös muovinen höyrynsulk...

Hissin konehuoneen äänieristys

Hei,Taloyhtiömme hissi on melko äänekäs. Äänet tulevat konehuoneesta, joka on puoliksi katolla ja puoliksi "talon sisässä". Ääni haittaa eniten ylimpien kerroksien asukka...

saunan uusiminen huono jalkaiselle

mistä saa inva saunojen teko ohjeita ? tarkoitus uusia sauna kun isän jalat ei nouse enään paljon niin kaipaisin laude mittoja ja muita sensellaisia m...

Kerrostalon jälkiasennushissi

Jospa 4. kerta onnistuisi kun aamusella ei! Taloyhtiössä ( rak v. 1986 ) on kaksi porrashuonetta, joista toiseen (4krs) on alunperin rakennettu hissi mutta toiseen portaa...

Hissin rakentaminen

Taloyhtiössä ( rak.1986) on kaksi porrashuonetta, joista toiseen ( 4-krs ) on rakennusvaiheessa tehty hissi   mutta toiseen ( 3-krs) ei. Asujamiston vanhentuessa ja liikk...

Lämmitysongelmia

omakotitaloamme on laajennettu n. 90 m2, asuinpinta-alaa on nyt 200 m2 + 70 m2 autotalli. meillä on öljylämmitys. Öljykattila on aika vanha, Jäspi eko 17 , poltin pienta...

Reunavahvistettu laatta kellariin

Hei, voiko uudiskohteen kellarilliseen pientaloon ajatella perustamistavaksi reunavahvistettua laattaa? Kyseisellä alueella ei aivan antura riitä, eikä ka...

Uusi lattia maakellarin luukun päälle

Olemme asentamassa uutta vinyylikorkkilattiaa -83 rakennettuun pientaloon. Eteisessä on lattialuukku alapohjassa sijaitsevaan pieneen hiekkapohjaiseen "maakell...

Entisen ulkoseinän purkaminen

Remontoimme parhaillaan 1961 rakennettua 1½ kerroksista omakotitaloa. Remontin yhteydessä taloon on tehty noin 3 metrin jatko-osa. Alakerrassa uusi osa on vanhan keittiön...