Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Avoparin tonttikauppa

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 22.3.2004 klo:8:47
Pitäisikö tonttikaupassa ottaa jotain huomioon silloin, kun tulevan kiinteistön omistussuhde on esimerkiksi 25/75. Kyseessä on avopari, joista toisen omistaman asunnon myynnillä katetaan 50 kiinteistön kustannuksista ja lainaosuus jakautuu puoliksi. Eli pitääkö omistussuhde tulla näkyviin jo tontin kauppakirjassa?

Rumppis
Kysymyksiä: 14 kplVirallinen vastaus
Kun avopari ryhtyy yhteiseen talohankkeeseen, tulee asioiden järjestämisen kanssa olla tarkkana. Lähtökohta on, että avoparia pidetään juridisesti ns. toisilleen vieraina henkilöinä. Mitkään avioliittoa koskevat ositussäännöt eivät siten tule avoparien kohdalla sovellettaviksi. Koska avopareja pidetään juridisesti toisilleen vieraina henkilöinä, tulee tällöin kiinteistönkaupassa sovellettavaksi laki eräistä yhteisomistussuhteista (25.4.1958/180). Laki lähtee siitä, että mikäli kaksi henkilöä omistaa yhteisesti kiinteistön, katsotaan kunkin yhteisomistajan omistavan määräosuuden yhteisestä kiinteistöstä. Mikäli ei muuta ilmene, katsotaan osuuksien olevan samansuuruiset. Mikäli siis ette ota kauppakirjaan mitään erityistä mainintaa osuuksien suuruudesta, katsotaan teidän molempien omistavan kiinteistöstä yhtä suuren osuuden. Koska toinen teistä rahoittaa kohteesta 75 % ja toinen 25 %, tulee omistussuhteiden näkyä jo kauppakirjassa. Näin vältätte tulevaisuudessa monet ongelmalliset tilanteet. Mikäli osuuksia ei oteta kauppakirjaan, on jälkeenpäin melkein mahdotonta näyttää toteen, että toinen teistä on tosiasiallisesti rahoittanut suuremman osan kohteesta. Joitakin oikeustaistoja asiasta on käyty, mutta huonoin tuloksin. Mitkään keskinäiset ns. salaiset sopimukset kiinteistön omistussuhteista eivät ole juridisesti päteviä. Kauppakirjasta ilmenevien omistussuhteiden juridinen suoja on siten vahva.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Avoparin tonttikauppa ":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rasitetie

Tonttikauppa on tehty,ja viereisen tontin omistaja tarjoaa välittömästi rajan omalle puolelle,pitkin rajaa jo rakentamaansa tietä käyttööni kun maksan puolet tintekokust...

Määräalan myynti ja rakennuttaminen

Olen myymässä omistamastani tontista kaksi määräalaa ja pidätän itselleni yhden.Haen myös samalla rakennusyritystä joka ottaisi rakennettavaksi ja myytäväksi kaksi määräa...