Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Alapohjan valokuvaus

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 1.4.2013 klo:11:22
Alapohjaa ei pääse tarkasteleman altapäin kuin tuuletusluukuista. Koska ei ole tarkoituksenmukaista porata miehen mentävää luukkua, kysyn, onko sellaista palvelua Hämeenlinnan seudulla saatavana, jonka avulla saisi altapäin käsityksen rossipohjan kunnosta, kosteuksista ym. häiriöistä.Virallinen vastaus
Jollakin paikallisella rakennusten kuntotarkastuksia tekevällä yrityksellä on videokamerarobotti, jolla kuvauksen voi tehdä. yritys myös tulkitsee videokuvauksen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Alapohjan valokuvaus":
Jäsenen antama (1.4.2013 klo:22:09) kommentti

Kyllähän sitä alustaa voi tähystää erilaislla apuvälineillä. Paras tieto

syntyy silminnäkemisestä, kosteusmittauksista, homehavainnoista etc.

Mikäli sokkelin tuuletusaukoista katsoen rossipohjan ja maanpinnan väliä on edes 60cm, kannattaa sokkeliin tehdä tarkastusaukko, tai parikin. Niiden kautta on helpompi katsastaa tilannetta ja tehdä

myöh. niiden kautta mahdollisesti tarvittavia korjaustoimenpiteitäkin.

Ellei alle pääse edes ryömimään niin tarvittavat korjaukset on tehtävä

purkamalla lattiat tarvittavin osin.

Jäsenen antama (1.4.2013 klo:23:01) kommentti

Kepin nokkaan videokamera ja valo. Se on siinä ainakin ensihätään.

Jäsenen antama (1.4.2013 klo:23:12) kommentti


"Kepin nokkaan videokamera ja valo."   Kertoo sekin jotain... ainakin katsotuista kohdista.
Voihan sitä varmemman tiedon saantia koittaa siirtää kaikenlaisilla tutkaimilla.Yleensä tuo tähystys ei kuitenkaan osu niihin kriittisiin pisteisiin, eikä katsomisella saada kuitenkaan koko totuuta asiasta.  Tähystys on äärimmäinen (ja huono) keino, ellei kohdetta voi muuten lähemmin  paikanpäällä tutkia/ katsoa. Perusmuurin tarkastusaukon kautta saadaan paras tieto tilanteesta.

Jäsenen antama (2.4.2013 klo:8:56) kommentti

Kiitos hyvistä mielipiteistä. Taidan sitten vuokrata kiviporan ja yrittää itse mönkiä talon alle. Pikkuisessa 40 m2 pihatalossa (ei vak.asuinkäytössä) on kaikki muu kunnossa, mutta pitää etsiä lievän hajun aiheuttaja. Hajun huomaa vaatteista, jos oleskelee talossa yli yön. Koko alapohjan remontti tuntuu kohtuuttomalta sijoitukselta, joten toivottavasti pystyn paikallistamaan vaivan.

Jäsenen antama (2.4.2013 klo:19:44) kommentti

Sokkeliin aukon tekoon hieman vinkkejä - on palstatilan säästämiseksi annettu kysyjälle erikseen. Piharakennuksen tuoksu? Onko sekin rossipohjainen? Tuuletusaukot auki tässä vaiheessa kevättä.
Käyttämätön ulkorakennus tuoksahtaa helposti "maakellarilta" alustan / itse huonetilan heikosti toimivan
tuuletuksen johdosta. Purueristeinen yläpohja, vuotanut vesikatto? Saamme varmaan lukea jatkossa tähänkin kaikenkattavat neuvot: caterpillarista palovakuutuksen korottamiseen. 

Jäsenen antama (2.4.2013 klo:20:52) kommentti

Pitäisi yrittää pysyä asialinjalla! Ei kai tuossa nyt sentään vielä caterpillaria tarvita! Ilman muuta kannattaa ensin kartoittaa vaurioitten laajuus! Aukko vaan kivijalkaan. Dynamiitilla käy kätevästi!

Jäsenen antama (2.4.2013 klo:21:20) kommentti

Pysyn kyllä asialinjalla edelleen. Jatkovastaukseni koski kysyjän 40m2:n ulkorakennuksen tunkkaisuutta.
Ei tietoa sen sokkelirakenteista, eikä mahdollisista ongelman syistä. 
Tällä palstalla on aiemminkin suositeltu caterpillaria pikkuasioiden hoitoon. Siitä tuo pikku herja.

Jäsenen antama (3.4.2013 klo:0:26) kommentti

No nyt jäitä hattuun. Tuo caterpillarihan liittyi siihen hirsitalon yläosan oikaisuun, jossa käskettiin oikaisemaan se caterpillarilla. Ei suinkaan kumoon vaan vedetään jollakin vempeleellä varoen oikoseksi esim. taljalla Se pillarihan oli pelkkä "huuli" eli osviitta. Terve ajatteleminen - kellä siihen vehkeet - on täysin sallittu. 

Sitten tähän ongelmaan: sinne alapohjaan kannattaa laittaa pienen pieni - ei caterpillari - vaan tuletin "pörräämään"/tekemään sen tilan alipaineiseksi, jolloin se ylipaineisena ei puske ilmaa sinne taloon sisälle, vaan samalla imee sieltä talosta sisältä maailmaa (= käsitä oikein).  Se nykyinen haju on varmaan tyypillinen "mökin haju".

Jäsenen antama (3.4.2013 klo:0:47) kommentti


"..pörrääjä..tekemään sen tilan alipaineiseksi, jolloin se ylipaineisena..? " ..jäitä ...jäitä...?
Rakenteiden pitäisi toimia oikein toteutettuina/ käytettyinä, ilman erillisiä puhaltimia / imureitakin.
Luonnolliset tuuletukset / mahdolliset reitit on hoidettava ensisijaisesti kuntoon.

Jäsenen antama (3.4.2013 klo:1:44) kommentti

Niin pitäisi paljonkin toimia, mutta mistä syystä ne paljot eivät sittenkään toimi. " Sese vaan on sillä lailla, että tässä maassa on paljon mälsää..." Simohan sen tiesi!"Luonnolliset tuuletukset / mahdolliset reitit on hoidettava ensisijaisesti kuntoon." Miksi ei ole kunnossa?

Jäsenen antama (3.4.2013 klo:14:08) kommentti

Sokkeli on kiinteätä betonia, rossipohja varmaankin tavanomainen 50-luvun tuote. Eristeestä en tiedä, koska alapohja lienee ollut auki n. 25 vuotta sitten. Päätellen siitä, että sisäpuolella on lastulevylattia. Eriste saattaa olla purun lisäksi vuorivillaa.
Yläpuoli on kuiva, talossa on uusi peltikate.
Varsinaisesti tunkkaisuudesta ei ole kysymys, mutta tuo kellarin haju tunkee salavihkaa tekstiileihin ja vaatteisiin. Ajattelin, että jos saa paikallistettua ja korjattua vikapaikan, lisättyä välitilan luonnollista tuuletusta ja lopuksi desinfioida pinnat, niin ehkä se riittäisi. En tiedä, auttaako jokin Elixair-tyyppinen laite sitten jatkossa. Vai yrittäisikö kehitellä vaimean ylipaineen sisätiloissa vielä lopuksi?

Jäsenen antama (3.4.2013 klo:14:23) kommentti

Tee nyt mitä muuta tahansa, mutta älä sisätiloja ylipaineisiksi.

Jäsenen antama (3.4.2013 klo:15:08) kommentti

"Varsinaisesti tunkkaisuudesta ei ole kysymys, mutta tuo kellarin haju tunkee salavihkaa tekstiileihin ja vaatteisiin. "

Noinhan se on siinä mökin hajussa. Huomaapa vielä, että jos sinulla on nisua siellä kaapissa muutaman päivän ja viet sen "neutraaliin" paikkaa, niin maku on myös mökin maku.


"Ajattelin, että jos saa paikallistettua ja korjattua vikapaikan, "

Vika korjautuu ainoastaan:

1) Ulkopuolen salaojat kuntoon, jotta alapohja kuivuisi paremmin eli pysyisi kuivempana.
2) Tiivistetään lattiat seinärajoineen, jotta ilma alapohjasta ei pääse muuta kuin ulkokautta ovesta sisälle.

"lisättyä välitilan luonnollista tuuletusta"

Mitähän ihmettä tuo ajatus on? Se on kupla syntyessään.

"ja lopuksi desinfioida pinnat, niin ehkä se riittäisi.

Käytä vain ja ainoastaan vettä ja mäntysoopaa. Älä mitään myrkkyjä!

Se desinfiointi vedellä ja mäntysoopalla on paikallaan, mutta se haju ei poistu sillä lopullisesti.

"En tiedä, auttaako jokin Elixair-tyyppinen laite sitten jatkossa. Vai yrittäisikö kehitellä vaimean ylipaineen sisätiloissa vielä lopuksi?"

Ylipainetta ei saa tehdä oikeastaan muutoin kuin hallitusti eli ei ainakaan millään "elixairilla". Jos teet, niin kaikki homehtuu.

Tilapäisesti ainoastaan ilman lievällä "poistyönnöllä" alapohjasta. Tuo ei ole oikeaopinen korjaus missään tapauksessa.

Jäsenen antama (13.4.2013 klo:18:52) kommentti

Edellä on jo varoitettu sisätilojen ylipaineistamisesta. Ylipaineistaminen on myös rakentamismääräysten vastainen toimenpide.
Tuo kellarimainen haju on nimenomaan sitä tunkkaisuutta. Kellarimaisen hajun aiheuttaa pääsääntöisesti sädesieni, joka vaatti korkean suhteellisen kosteuden arvon (yli 90% RH).
Tuulettuva alapohja pitää olla pääsääntöisesti maanpinnan tasalla. Jos tuuletusaukot ovat vain sokkelin keskivaiheilla, eivät nurkka-alueet tuuletu lainkaan, ns. katvealue. Jos alapohja on alempana ympäröivää maanpintaa, niin tilanne on vielä pahempi. Mitkään tuuletushärräkkeet eivät auta alapohjaa pysymään kuivana.
Desinfiointiaineita ei pidä missään nimessä käyttää. Ne ovat myrkkyjä!!! Desifiointi ei ole mikään kosteus- ja homevaurion korjaustapa. Kosteus aiheuttaa homehtumisen. Kun kosteus on tietyissä rajoissa (yleensä alle 60% RH), ei homeongelmia synny....


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

sokkeli kalliolla

Miten varaudutaan tilanteeseen, jossa...Aloittaa kadullaan ensimmäisenä rakentamaan, ja tekee kivijalan antura + Lecaharkoista (puhtaan kallion päälle tehty väh. 30 cm ke...

Takan perustusten eristäminen

Miten tulisi oikeaoppisesti eristää takan perustusten ja talon alapohjan välinen tila ? Periaatteessa perustusten ja alapohjan väliin jää aina pieni kolo, vaikka alapohja...

Alapohjan kosteusongelmat

Olen käsittänyt ettei patolevyä tarvita kylmässä alapohjassa eli patolevyn tarkoitus ei ole pitää ulkopuol.kosteutta pois vaan kuljetta...

Alapohjan tuuletusputki

Kysymykseni liittyy tällaiseen ongelmaan että pari vuotta vanhan talomme alapohjan tuuletusputki (kunnan rakennusviranomaisen vaatimus) kulkee lämpimän tilan läpi saunan...

Alapohjan eristäminen

Kysyin eilen voiko tuulettuvan alapohjan betonivaluja eristää. Kyseessä on lattialaatta joka on ihan paljaana alapohjasssa. Muualla on tuulensuojalevyt ja eristeet. Onko...

Tuulettuvan alapohjan eristys

Rinnetaloon tehdään ontelolaatalla kerrosten välinen lattia, joka talon puolesta välistä eteenpäin tulee tuulettuvaksi alapohjaksi ja toinen puoli on siis ylä- ja alakerr...

Viemärivuodon seuraukset

Omakotitalon pesuhuoneessa on vanhan tiedon mukaan tapahtunut viemärin tulvimista 20 vuotta sitten. Silloinen asukas oli vienyt monta ämpärillistä likavettä (viemäristä t...

alapohjan rakenne

Mökiltämme purkasin alapohjan juoksut jotka olivat lahonneet. rak. v.65. perustus laattalattia sen päällä oli tervapaperi - vuorivilla - lastulevy - muovimatto. kaivoin s...

alapohjan tuuletus

hei talomme on rakennettu v-62 vanhaan järven pohjaan anturat perustettu n.1m karikkoon savimaa poistettu monttu täytetty hiekalla? sen päälle maanvarainen laatta, ei...

Viemäreiden eristäminen ja tuulettuva alapohja

"Ammattisuunnittelijat" ovat kovin ristiriitaisia. Toinen väittää, että tuulettuvan alapohjan lämpötila putoaa lähes yhtä alas, kuin ulkolämpötila. Toinen taas, että puto...

Saunamökin lattiarakenne

Tarkoituksena on rakentaa kesäkäyttöinen, hirsirunkoinen saunamökki pilariperustuksille. Ajatus on tehdä lattia alapohjan eristyksen päälle ponttilaudasta, lattiaan olisi...

Styrox levyjen

Moi  kaikilleHaluaisin jälkikäteen parantaa avonaisen alapohjan lämmöneristysta styrox levyillä. Miten saan ne pysymään avoimen alapohjan katon ontelolaatassa muutoin kui...

Rintamaamiestalon sokkelin sisäpuolinen eristys

Olen purkanut vanhan lattian  ja siivonnut alapohjan jätteistä, ja poistanut pintamaakerroksen. Talo on rakennettu savimaalle. Alaphjaan levitän kapillaarikatkolecasoran...

Vinyylilankku puukorotetun lautalattian päälle

Hei, teemme sisäpinta remonttia v.86 valmistuneessa omakotitalossa. Alapohjan rakenne rakennekuvien mukaan 400mm tiivistetty sora, muovikalvo, solumuovieriste 100mm...

Valesokkelin korjauksen pitkäaikaisuus

Jos talossa on valesokkelin lisäksi maanvarainen laatta alapuolisella 5cm styrox-eristeellä ja yläpuolella puukoolaus, villaeristeet ja puulattia, mutta la...

Alakerran lattiapäällyste

Rossipohjainen talo.Alapohjan eriste selluvilla.Ei muovia.Voiko laittaa vinyylilankkulattian? ...

Raudoitus

Mistä löytäisin tarkempaa tietoa sokkelin ja alapohjan raudoitusen määrästä? Rakennukseni kylläkin sivuaa hieman omakotitalorakentamista, koska olen tekemässä hevostallia...

Ryömintätilainen talo

Miten ryömintatilaisessa rakennuksessa varmistetaan alapohjan tuuletus ja mahdolliset putkistojen ja muun tekniikan huoltotyöt?...

Sädesieni ja alapohjan korjaaminen

Kyseessä maanvarainen betonilattia, jossa päällä koolaukset purueristeineen, päällä lautalattia. Kuntotarkastuksessa havaittu säd...

Kylpyhuoneremontti

Olisi tarkoitus aloittaa -70 luvulla rakennetussa kerrostalossa kylpyhuoneremontti. Amme pois, suihku tilalle, laatoitus etc. Olen kuullut että taloyhtiöllä olisi jonkin...

alapohjan tuuletus

mikä on tarpeellinen määrä tuuletusputkia alapohjan kunnollisen tuuletuksen varmistamiseksi?pitäisikö olla alapohjasta katolle menevä "ilmastointi"putki tai hormi...

Tiivistysmassa

Mikä on oikea tiivistysmassa alapohjan läpivienteihin (viemärit tms) ajatellen radonia? Kaikissa ohjeissa puhutaan vaan "elastisesta tiivistysmassasta" mutta missään ei p...

alapohjan tuuletus

Kuulemani nyrkkisäännön mukaan sokkelissa olevat alapohjan tuuletusaukot olisi syytä sulkea ja avata jäiden saapumisen ja lähtemisen aikoihin,pitääkö paikkaansa ?...

Alapohjan eristäminen

Miten eristää tuulettuva alapohjan lecasokkeli sisäpuolelta? Jos vastaus on EPS niin seuraava kysymys on miten saadan se pysymään kiinni leca sokkelissa?...

Alapohjan tuuletus

Aion lisätä 4kpl a'100mm reikiä sokkeliin alapohjan tuulettamista varten.Onko käytännön merkitystä,jos teen 45 asteen tai jyrkemmän leikkauksen putken päähän, jonka sijoi...