Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Akustiikkaongelma

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 5.3.2005 klo:11:43
Huhtikuussa -04 valmistuneessa rivitaloasunnossani on alusta asti ollut akustiikkaongelma, niin että naapurista kuuluvat öisin kaikki äänet (WC, suihku, kolinat keittiöstä ja saunasta, normaali puhe) vuoteeseeni. Rakennusyhtiö vaatii minulta, jossa sitoudun maksamaan mittaukset, mikäli vikaa ei löydy. Naapurini ei ole valmis allekirjoittamaan sitoumusta yhdessä kanssani. Taloyhtiön hallituskaan ei suostu sitä allekirjoittamaan. Rakennusvalvojan ja terveystarkastajan mielestä tällainen ongelma ei voi yhden osakkaan asia. Miten saan tutkimukset teetettyä? Tammi-helmikuussa uusi ongelma on ollut asuntoon ulkopuolelta kuuluva ujellus, jonka huoltomiehet päättelivät tulevan radonimurista. Minulla ja naapurillani on on yhteinen radonimukuoppa ja -imuri. Olen nyt alkanut uumoilla, että tässä voisi olla akustisen häiriön lähde. Voiko olla näin? Onko tällaista esiintynyt? Luulin ensin, että vikaa olisi seinässä. Asuntoni on kolmio, naapuriasunto kaksio, joka päättyy juuri siihen mistä sänkyni alkaa & seinässä on katosta lattiaan (pinta)halkeama. Monet äänet kuuluvat nimittäin keskempää huoneistoa, paremminkin n. 130 cm päässä olevan vaatekaapiston ylätäytteen päältä, jossa seinämme ovat vastakkain. Lisäksi asuntoni keskellä olevaan saunaan kuuluivat kesällä kaikki sisäpihan äänet, aikuisten puhetta myöten. Onko tämä normaalia & voiko liittyä imukuoppa/imuriasiaan?Virallinen vastaus
Tuskin tuo radonputkisto päästää läpi ääniä. Vaikka putkistot ovat yhdessä asuntojen alla, ääni tuskin tulee läpi lattian. Joku rakenteellinen ongelma tuossa on. Näitä aina joskus esiintyy. Mielestäni tuossa kannattaa ottaa riski, ja teettää askelääni, ja ilmaäänitutkimus. Jo pelkästään siitä syystä tuo kannattaa maksaa, että tunnet koko ajan mielipahaa noista äänistä, ja naapurisopu varmaan alkaa myös kärsiä. Talossa on vielä takuuaika. Takuuajan tarkastuksiin tuon voi kytkeä. Taloyhtiö sopii tarkastuksen pitämisen urakoitsijan kanssa. Jos mittaus tuottaa hyväksytyn tuloksen, sinä maksat tuon taloyhtiölle. Jos virhe löytyy, rakennusliike maksaa tuon taloyhtiölle. Taloyhtiö vastaa siitä, että korjaus tehdään urakoitsijan toimesta kunnolla.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Akustiikkaongelma":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: