Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

70-luvun taloa ostamassa?

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 5.4.2010 klo:16:12
olemme harkitsemassa 1976 rakennetun tasakattoisen tiilitalon ostamista. Asumispinta-alaa on 150 m2, lisäksi autotalli josta käynti sisälle kodinhoitohuoneen kautta (L-malli). Lämmitysmuotona on öljylämmitys jonka kattila on alkuperäinen. Lisäksi putket on alkuperäiset, tarkistettu 2008 ja katto uusittu villoineen 1997. Salaojituksetkin on varmaan alkuperäisessä asussaan. Odottelemme tässä kuntotarkastusta ja ensimmäisen asunnon ostajina olemme tietämättömiä siitä mitä kaikkea tämän ikäisen talon ostossa pitäisi huomioida ja minkä suuruisen budjetin joudumme varaamaan tuleviin remontteihin? talo olisi mukavalla tontilla ja sopivan kokoinen meille, mutta olemme myös miettineet tuleeko uuden talon rakentaminen loppupeleissä yhtä kalliiksi kuin vanhan korjaaminen? paljonko maksaisi tuon kokoiseen taloon putkiremontti kun vesipisteitä on läpi talon? Entä harjakaton tai pulpettikaton tekeminen? Entä mihin lämmitysmuotoon öljylämmitys on helpointa vaihtaa ja milloin tarvitsee vaihtaa? Onko kyseiset remontit pakostakin edessä noin vanhassa talossa, ja jos on, niin missä vaiheessa? Remonttibudjettimme ei tällä hetkellä ole kovinkaan suuri. Tärkeintä olisi siis nyt saada tietää noiden mahdollisten remonttien hintahaarukat edes suurinpiirtein (asumme Pohjois-Savossa) ja se mihin asioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kun saamme kuntoarvion käsiimme? Onko myyjä myös korvausvastuussa jos talon oston jälkeen ilmenee joitain ongelmia, joita tälläiset ummikot eivät ole huomanneet? Perheessä olevan astmaatikon vuoksikin haluamme olla varovaisia vanhaa tasakattoista taloa hankkiessa. Talossa käydessämme siellä ei haise kuitenkaan ummehtuneelle ja ulkoisia merkkejä kosteusvaurioista emme ole kyllä huomanneet. asunto vaikuttaa kaikin puolin hyvin pidetyltä ja pintaremonttia ei juurikaan tarvitsisi tehdä.Virallinen vastaus
Korjausten määrä riippuu täysin siitä, miten talo on rakennettu. Salaojat toimivat, jos ne on tehty oikein. Sokkelin vierustoja ei tarvitse kaivaa auki, jos routaeristeet on asennettu kunnolla. Lämmitysjärjestelmä pitää uusia mahdollisimman pian, jotta säästät lämmityksessä. Korj...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / 70-luvun taloa ostamassa?":
Jäsenen antama (5.4.2010 klo:17:13) kommentti

Tarkista ettei lattiassa ole vain Toja-levyä eristeenä. Se yleensä homehtuu. Pintavetoina putkiremontti ei ole kallis ja sen voi käsittääkseni tehdä itsekin (puserrusliittimin). Ainakaan ei ole iso virhe kun tekee omaan taloon ja myydessä kertoo asian ostajalle. Sitten olisi tärkeätä että katossa on aluskate, mutta konesaumatun pellin alla ei ole kovin suuri virhe, mikäli ullakko tuulettuu. Kannattaa vielä käydä katsomassa kaikkein tarkkanenäisimmän tuttavan kanssa. Hajuja eivät kaikki huomaa yhtä herkästi.

Jäsenen antama (6.4.2010 klo:18:07) kommentti

Muistikuvani mukaan kuusikymmen luvun lopulla tojalevyä ei näkynyt ja seitsekymmenluvun alussa se oli jo täysin kadonnut.Mielikuvani mukaan se tehdas oli Toijalassa ."Eikä Toijalan takana ollut mitään" !

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:17:34) kommentti

Juuri muuten katselin vastaavanlaisen talon purkua...villat aivan mustia katolla.

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:18:16) kommentti

jos katto on uusittu villoineen -97 niin varmaan siellä on jossain vaiheessa vedet lurahtaneet läpi. Mitenkähän ison projektin sitä joutuu ennen ostamista tekemään, että saa nuo pohja ja katto asiat kunnolla selvitettyä? Riittääkö perus kuntotutkimus ja paljonkohan se maksaa? Onko se ostajan vai myyjän maksettava kun ei ole papereita vielä allekirjoitettu? Kannattaako sopimuspapereita palkata tutkimaan myös oma lakimies?

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:18:54) kommentti

Osaako kukaan sanoa hintahaarukkaa katon laittoon, putkiremonttiin ja lämmitysjärjestelmän vaihtoon liittyen?

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:18:59) kommentti

Älä osta tasakattoista 70-luvun puolivälin taloa, mikäli et halua erikoistua korjausrakentamiseen oikein tosissaan.

Naapurustosta purettiin joku vuosi sitten sellainen. Oli puurunkoinen tiilitalo ja puurunko oli päässyt mätänemään.Ostajat eivät saaneet mitään korvauksia ja muuttivat pihamökkiin asumaan muutamaksi vuodeksi.

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:19:06) kommentti

Auma- tai harjakaton saat noin 20 tonnilla, putkiremontin saa noin 15 tonnilla lämmitysputkineen. Sauna ja kylppäri kannattaa uusia samalla ennen muuttoa n. 30 tonnia. Ja muuhun pintaremontointiin on hyvä varata vielä 5-7 tonnia.

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:21:46) kommentti

Yhdyn tuohon putkirempan hintaan, omassa yksinkertaiset vedot, tein valtaosan itse läpivienneistä ja reiteistä, silti kaksi viikkoa hommia ja n. 6000€ tarvikkeet, vielä vetämättä muutama linja ja kolme varaston patteria. Varmaan n. 15 k€ maksaa aika tarkkaan, kun tekee pintaan ja puristusliitoksin. Pattereita ei kannata säästellä, uudet 100-200€ kappale, ja vanhoihin tekeminen on aina oma riskinsä. Pinnat saa samalla uusittua pattereiden takaa.Riskejä on, mutta kannattaa varautua vaikka mihin, voi olla lahoa, vaikka katto olisi "tehty". Kattovuoto usein ei kerkeä kuin siihen pintakattoon asti, ja siihen jää helposti pysyviä jälkiä. Jos pintoja katossa on uusittu, niin varmasti myös mahdollisesti ollut vaurioita.

Jäsenen antama (8.4.2010 klo:17:46) kommentti

niinpä tietysti! pientä pintaremonttia oli tehty eli lattiat ja katot oli laitettu uusiksi, ettei vanhoja pintoja saa tarkasteltua. Kiitos teille kommenteista. Parempi olla ehkä sekaantumatta koko asiaan.

Jäsenen antama (8.4.2010 klo:18:11) kommentti

Putkiasennukset minä jättäisin alan ammattilaisille (puserrusliitin?)

Öljykattila kannattaa uusia tai sitten vaihtoehtoinen lämmitys

järjestelme.
Jäsenen antama (9.4.2010 klo:17:03) kommentti

Hinnasta ja omasta jaksamisesta kiinni, tuollainen on aika loputon remontti, joten harrastuksia ja rahareikiä ei kannata sen jälkeen miettiä. Mikäli kaiken saa tutkittua kohtuu tarkasti, niin edelleen on aikaa 5 vuotta tutkia, jos talossa on jotain perustavaa laatua olevaa vikaa. Kyllä 70-lukulaisistakin löytyy hyviä taloja, tasakattoa on vain riski, mutta ei mikään täydellinen katastrofi. Omassa talossa tuntuu remontit olevan halvempia, kun kuuntelee ihmisten juttuja kaksioiden ja kolmioiden taloyhtiöremonteista. Kerrostalossa, vanhassa sellaisessa, voi maksuja kertyä yks'kaks 60-100 k€ per kämppä, kun uusitaan vesi, viemäri, julkisivu, ikkunat jne. Varsinkin taloyhtiöiden putkiremonttihinnat ovat jotain tähtitieteellistä.

Jäsenen antama (9.4.2010 klo:19:50) kommentti

HALPAKORJAUS: "Pintavetoina putkiremontti ei ole kallis ja sen voi käsittääkseni tehdä itsekin (puserrusliittimin). Ainakaan ei ole iso virhe kun tekee omaan taloon ja myydessä kertoo asian ostajalle."Kyllä komposiittiputki puserrusliittimillä passaa varsin hyvin.Mutta toi toinen virke särähti ja pahasti. Älä nyt jumankauta mene tollasta asennetta täällä levittelemään...!!! Minkä jumalan takia sitä pitäs puoliksi tehdä ja täydellisesti päin persettä päästäkseen hitusen halvemmalla???!! Virhe on aina virhe!

Ammattilainen tekemään jolloin on työllä takuu ja voi ite keskittyä muuhun oleelliseen johon taidot ja tietämys riittävät.

Ristus!

Jäsenen antama (9.4.2010 klo:20:24) kommentti

Mitä se tuo vasarakin keskustelee ja kenen kanssa,aika rajua tekstiä.

Toisaalta sieltä näyttöpäätteen takaa on helppo tulittaa ja uhota.

"Hela heitti mielipiteen",jos nämä sivut on henkilökohtaisia purkauksia

varten on parempi seurata sivusta.

Jäsenen antama (9.4.2010 klo:21:07) kommentti

Ei se ollut mitään uhoa mutta ilmeisesti herkemmille katsojille otta koville tuo järjen ääni.Tehkää vaan silleen että "ei kait se nyt iso virhe ole ja jos sen vielä ostajallekin kertoo"

Haha!! Taitaa ostaja kaikota siinä vaiheessa...

Jäsenen antama (9.4.2010 klo:21:51) kommentti

Toveri J3481561230SYKE ei kai huomannu, että tekstiä on jo kaksi sivua ja vasarapeukalon kommentti oli aiheen ensimmäiseen vastaukseen.Ja olen kyllä tuossa varsin samaa mieltä. Ei noi putkihommat mitään ihmeellisiä kykyjä vaadi, etenkään puserrusliittimillä, mutta se ammattilainen kannattaa silti olla niitä tekemässä.

Jäsenen antama (10.4.2010 klo:11:07) kommentti


"Tarkista ettei lattiassa ole vain Toja-levyä eristeenä. Se yleensä homehtuu. Pintavetoina putkiremontti ei ole kallis ja sen voi käsittääkseni tehdä itsekin (puserrusliittimin). Ainakaan ei ole iso virhe kun tekee omaan taloon ja myydessä kertoo asian ostajalle. Sitten olisi tärkeätä että katossa on aluskate, mutta konesaumatun pellin alla ei ole kovin suuri virhe, mikäli ullakko tuulettuu. Kannattaa vielä käydä katsomassa kaikkein tarkkanenäisimmän tuttavan kanssa. Hajuja eivät kaikki huomaa yhtä herkästi."SIINÄPÄ ON TEESIT MITÄ ASIOITA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN TEKEE KIINTEISTÖKAUPPAA???.EDELLINEN
OMA VIESTI SIINÄ MENI NIMIMERKIT SEKAISIN RÄHMÄT SILMILLÄ KIRJOTTAESSA.TÄHÄN VIELÄ LOPUKSI
"OSTIN KUN HALAVALLA SAEN"


Jäsenen antama (11.4.2010 klo:17:35) kommentti

Älkää arvoisat kirjoitajat ehdoittako TASAKATTOA, ne pitäisi lailla kieltää. Se ei pidä vettä, jos se on pikisauma se jäätyy ja kutistuu, konesauma vuotaa jos vesi ei kuivu pois, kun harjakattokin voi vuotaa. Niitä on kaikenlaisia pukkilan peltiseppiä, tulee vain SUTTA. 


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Voiko mineriittikattoa paikata?

Olemme ostamassa 70-luvun lopulla rakennettua taloa, jossa on mineriittikatto. Katto olisi tarkoitus vaihtaa, mutta muutto menee loppukesälle eli ennen ensi talven lumia...

vanha omakotitalo.

Olen ostamassa 1922 rakennettua hirsirunkoista omakotitaloa, johon on tehty laajennus 70-luvun lopulla.mitä asioita minun pitää kysyä kiinteistövälittäjältä? lisäksi tal...

väli/alapohjan eristys

Olemme ostamassa vanhakkoa taloa (rakennettu n.40 luvun lopulla?)Välittäjä sanoi että talossa on käytetty eristeenä jotain muuta kuin tojale...

Viemäreiden kuntotarkastus / remontointi

Mikä on normaali viemäreiden käyttöikä? Olen ostamassa 70 luvulla rakennettua taloa ja talo on yhdelle laatalle rakennettu. Onko odotettavissa kallis remontti ja lattioid...

Uima-altaan poisto

Olemme ostamassa taloa, vm-77 jossa on alkuperäinen uima-allas. Tarvitsemme kuitenkin asuinneliöitä lisää ja kosteusongelmatkin hirvittävät, joten haluaisimme altaan pois...

katon korottaminen

olemme ostamassa 70-luvulla rakennettua 1-kerroksista taloa.talossa on vinttitilaa,jonka harjakorkeus n.160cm,haluaisimme korottaa kattoa metrin verran 20neliön alueelta,...

tiili ulkovuori

Moi olen ostamassa omakotitaloo 70 luvun alussa ehty yksi kerroksinen tiilivuorattu puurunkoinen. Rakennus vaiheessa ei ole jätetty alimpaan tiiliriviin pystysaumoja auki...

Rossipohjan kunto

Olemme kenties ostamassa 50-luvun ns.rintamamiestaloa,mutta muutama seikka kuntotarkastuksen tuloksissa askarruttaa.Siinä mainitaan,että rossipohjan teholliset tuuletusau...

Lattialämmitys ja eristäminen

Olen remontoimassa 70-luvun alussa rakennettua taloa ja tarkoituksena olisi muuttaa lämmitysjärjestelmä vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi. Nykyinen lattia on tehty bet...

Katon panelointi.

Kysyisin voiko vanhan kattopaneelin päälle laittaa uuden paneelin jos koolaa katon esim 2-3cm rimoilla. Tälläinen vaihtoehto tuli esiin kun olen saneeramassa 70-luvun tal...

Seinät

Eli olen ostamassa taloa jossa on hirrenpätkistä muuratut seinät onko tuommoset huonot vai hyvät?...

kosteus pesuhuoneen lattiassa

Omakotitalon pesuhuoneen lattiassa ilmeni kosteutta kosteusmittauksessa. Kosteutta oli keskilattialla ja suihkun alla ei seinissä eikä lattialla muualla. Lattiassa on mat...

tunkkainen haju

Olen ostamassa 55-rakennettua rintamamiestaloa. Olen huolestunut tunkkaisesta, vaatteisiin tarttuvasta hajusta talon keskikerroksessa, jossa ovat sekä olohuone että keitt...

Betoni sokkelin kosteus!

Olen ostamassa taloa joka on rakennettu 50-luvulla betonilaatalle. Talon ymräriltä puuttuu salaojitus ja sokkeli on kostea ja se on myös kostuttanut lämpöeristeenä olevan...

Täystiilitalon osto -70 luvulta KANNATTAAKO

Olisimme ostamassa 70 luvun täystiilitaloa. Emme ole vielä kerenneet tehdä kuntotarkastusta kohteeseen se on tulossa vasta ensi viikolla. Nyt olemme jääneet miettimään et...

Ensimmäistä taloa ostamassa

Olemme ostamassa ensiasunnoksi 1960 valmistunutta taloa joka on rintamamies tyylinen, talossa on kellarikerros jossa sauna ja autotalli,keskikerroksessa 3h ja veranta sek...

Kosteusvaurion kuivatus

Olemme ostamassa 60-luvun taloa (rakeennusmateriaaleina betoni/puu), joka on rakennettu rinteeseen. Maan alla olevan seinän puoli on kuntotarkastuksen mukaan kostea ja my...

Putkiremonttien aikataulut 70-luvun rivitaloissa

Joihinkin 70-luvun kerrostaloihin on jo tarpeellista tehdä putkiremontteja. Onko 70-luvun rivitaloille arviota putkistojen kestoiästä? Eli jos rivitalo on rakennettu esim...

Höyrysulku

Remontoin 70-luvun alussa tehtyä taloa, jossa sokkelikaukalon pohja on pietty paikoittain. Voinko laittaa muovikalvon villojen päälle lattialevyn alle ja pitääkö piki la...

Tuloilmaventtilistä apua?

Talomme on yksikerroksinen 70-luvun talo perustuksena maanvarainen laatta. Edellisen omistajan aikana yhdessä makuuhuoneessa on ollut kosteusvaurio, jonka edellinen omist...

lisäeristys sisäpuolelle

Uskallanko lisäeristää sisäpuolelle? Kysymys koskee 70-luvun alussa tehtyä tiilivuorattua ok-taloa (piilosokkeli).Nykyinen seinärakenne sisältäpäin:13mm lastulevy, höyryn...

70-luvun tuplatiilitalo

Olen hankkimassa 70-luvun tuplatiilitaloa. Mitä tulisi ottaa huomioon? Talo on hyvin pidetty ja onkin sitä jo pari kertaa käyty katsomassa. Joskus olen kuu...

Rakennustapojen akilleenkantapäät eri vuosikymmenillä?

Paljon kuulee kommentteja siitä kuinka esim 50-60 - luvuilla tehtiin putkistot ja viemäröinnit vahvasta materiaalista, kun taas 70 - luvulla siirryttiin johonkin heikkola...

puulieden tuuletin

Remontoimme 50-luvun taloa jossa on puuliesi. Laitamme puulieden viereen tavallisen sähkölieden ja nyt pulma on millainen liesituuletin? Puuliesi on 70 cm leveä ja sähk...

Takan aluslaatat vahvistaminen

Kuinka vahvistetaan betonilaatta takan alle   70-luvun omakotitalossa? ...