Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Yläpohjan lisäeristys

Eristäminen

Kysytty: 10.1.2011 klo:15:31
Tarkoitus on laittaa lisäeristystä yläpohjaa. talo on vuodelta 1970. Nykyinen eristepaksuus on 200 mm kivivillaa jonka päällä on mustaa pahvia. Voiko laittaa päälle suoraan ekovillaa vai pitäiskö musta pahvi poistaa. Jotkut sanoo että pitäisi lisätä samanlaista villaa mitä alkuperäinen on eli kivivillaa, miksi?

Plomero Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kpl



Virallinen vastaus
Ota pahvi pois. Jos sen jättää paikalleen, alapintaan muodostuu yksi mahdollisuus kastepisteelle. Kun alla on...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Yläpohjan lisäeristys":
Jäsenen antama (10.1.2011 klo:17:01) kommentti

Selluvilla käy hyvin kaikkien eristeiden päälle. Jotkut ovat sitä mieltä että kivivillan päälle ei voi puhaltaa selluvillaa, mutta he eivät osaa selittää, miksi ei saa. Pahvi on viisainta poistaa.

Jäsenen antama (10.1.2011 klo:18:38) kommentti

No, selluvillaa on puhallettu jo 30 vuotta mineraalivillan päälle. Yhtään ongelmatapausta ei ole vielä ilmaantunut. Selluvillan etuna on se että hygroskooppisena eristeenä se sitoo itseensä paljon kosteutta (joka sitten ajan kanssa haihtuu pois aiheuttamatta vahinkoa). Voisi ajatella että tämä ominaisuus on hyvä jos esim. peltikatto toisinaan kondensoi vettä villojen päälle.

Jäsenen antama (10.1.2011 klo:19:35) kommentti

Noudata vain rakentaja.fi neuvoa, sillä tuo toinen-kolmas on täyttä harhaoppia ja vastoin parempaa tietoa ja väite: "Yhtään ongelmatapausta ei ole vielä ilmaantunut." on täysin väärä väite, vrt. "homehommat".

Jäsenen antama (10.1.2011 klo:20:20) kommentti

Niin eihän se haittaa jos villojen päälle vettä kondensoi tippumalla. Ja homehommiahan on ollut lähinnä mineraalivillojen kanssa.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:0:11) kommentti

Voi pyhä jysäys tuota tiedon laatua ja määrää.



Hyvää ja halpaahan ei olekkaan... ?

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:7:48) kommentti

Selluvillan toimittajat mainostavat yleisesti, että selluvilla soveltuu kaikkien vanhojen eristeiden päälle lisäeristeeksi.

Selluvilla käy kaikkien vanhojen eristeiden päälle, että se siitä tiedon määrästä! Mainosmiesten mustamaalauspuheet ovat asia erikseen.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:7:57) kommentti

"Niin eihän se haittaa jos villojen päälle vettä kondensoi tippumalla. Ja homehommiahan on ollut lähinnä mineraalivillojen kanssa."



"...että se siitä tiedon määrästä!"


Jäsenen antama (11.1.2011 klo:8:02) kommentti

1970-luvun taloista (mahdollisesti kysyjänkin tapauksessa) suuri osa on sellaisia, että peltikaton alle ei ole tehty aluskatetta niin kuin nykyään on tapana. Silloin selluvilla on hyvä ratkaisu. Miten on mahdollista että valmistaja uskaltaa luvata että "soveltuu kaikkien eristeiden päälle" ellei olisi varma asiasta (huom. vahingonkorvausvaateet)

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:9:29) kommentti

"Miten on mahdollista että valmistaja uskaltaa luvata että "soveltuu kaikkien eristeiden päälle" ellei olisi varma asiasta (huom. vahingonkorvausvaateet)"

Niitä on (en uskalla sanoa: hullun) rohkeita paljon paljon muitakin kuin halpiskorjaajat. Muuten mistähän johtuu nuo kaiken maailman "taistelut" noissa myydyissä kohteissa kuin hullunrohkeista lupauksista? Se johtuu siitä, että on halvalla ja hullun rohkeilla jutuilla jymäytetty ostajaa. 

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:9:56) kommentti

"Niin eihän se haittaa jos villojen päälle vettä kondensoi tippumalla. Ja homehommiahan on ollut lähinnä mineraalivillojen kanssa."





Tässä lauseessa on minusta kaksi selvää virhettä.

Suosittelen tämän kirjoittajalle pienta taukoa ylläpidon toimesta, koska hänen 'ohje' ja vastaavia mutu-juttuja on näkynyt täällä liikaa.


Jäsenen antama (11.1.2011 klo:10:13) kommentti

"Niin eihän se haittaa jos villojen päälle vettä kondensoi tippumalla. Ja homehommiahan on ollut lähinnä mineraalivillojen kanssa."


Tässä lauseessa on minusta kaksi selvää virhettä.
Suosittelen tämän kirjoittajalle pienta taukoa ylläpidon toimesta, koska hänen 'ohje' ja vastaavia mutu-juttuja on näkynyt täällä liikaa."

Tuon irrotit asiayhteydestä. Tuo oli tarkoitettu vastineeksi viittaukseen homeongelmiin jotka eräs toinen keskustelija otti esille niin että niitä olisi ollut selluvillan kanssa. Itse olen sitä mieltä, että kyllä haittaa jos vettä tippuu villoille. Siksi suosittelinkin selluvillaa, koska sen kanssa ei tule homeongelmia, niin kuin mineraalivillan kanssa. Ei ainakaan silloin jos veden tippuminen on satunnaista ja vähäistä. Mineraalivilloille kondenssiongelma voi olla ajan saatossa iso ongelma (=hometta) Keskustelussa pitäisi pärjätä asiapohjalta, eikä estää vastakkaisten mielipiteiden esittämistä niin kuin edellinen tekee.

http://www.ekovilla.com/ajankohtaista/arkisto/aiemmat_markkinatuomioistuin.html

Itse esitän vain oikeita tietoja, en mutua. Tuosta linkistä voidaan lukea että Markkinatuomioistuin on tehnyt ratkaisun, joka on täysin samoilla linjoilla kuin minä mielipiteineni, joiden esittämistä tässä edellinen keskustelija nyt yrittää estää.

Jos alkuperäisen kysyjän 1970-luvun talossa ei ole peltikaton alla aluskatetta, hän voi nyt arvioida, onko parempi että kondenssivettä tippuu mineraalivillan päälle vai olisiko se parempi että vesi tippuisi selluvillan päälle, josta vähäiset määrät haihtuvat pois aiheuttamatta vahinkoa.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:10:59) kommentti

Äänestän quad33''ea!

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:11:19) kommentti

Pitäköön vaalit, kuka lystää. Mutta jos spekuloidaan ilman muita selvityksiä 70-lukuisen talon todennäköisyyksillä, tuon aluskatteen esiintymisen epävarmuuden lisäksi nostaisin esille aikansa höyrynsulun laadun tai mahdollisen puuttumisen. Alkaa vaan tuntua tuo puukuitueriste turvallisemmalta kaikissa tapauksissa, missään nimessähän siitä ei voida osoittaa haittaa.

Pahvin poistamisesta voimme varmasti olla yhtä mieltä. Harhaoppisuuteen vetoaminen taas viittaa kiusallisesti uskonnolliseen puoleen, liekö ihan vapaamuurareita joukossa?

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:12:01) kommentti

"Äänestän quad33''ea!"



Se siitä tiedon tasosta. Perustelut vaikuttavat kovin ontoilta (= ei ole).

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:12:27) kommentti


Tarviikohan maaurakoitsijat vapaana olevia muurareitakin, niillähän on kyllä pienemmät kauhat kuin mehumaijassa. Kyselepä tuolta pienen veen takaa. Sieltä saattaa löytyä myös uskonnottomiakin eli eivät usko mitään.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:12:31) kommentti

Voihan olla että selluvilla tai puukuitueriste sopii kysyjän tapaukseen hyvinkin kivivillan päälle, kunhan se pysyy kuivana.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:19:50) kommentti

Monta. Jos löytyy, niin perusteluja kiitos.



Quad33. Toimiiko kivivilla kysyjän tapauksessa mielestäsi selluvillaa paremmin, jos se ei pysy täysin kuivana?



Haluaisin perustellun vastauksen, jos selluvillasta on kivivillan päällä jotain haittaa.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:22:48) kommentti

Selluvilla on likaisin eriste!

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:6:21) kommentti

Upotappa pääsi päiväksi puhallusvillaan ja hengittele syvään. Mitäpä luulet, kumpi on parempi, paperi vaiko kivipöly.



Likaisuutta tai ei, mutta mitä tekiemistä sillä on etenkään tässä tapauksessa?

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:9:31) kommentti

Enpä tee niin kuin sinä olet tehnyt - jo pitkäänkin.

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:9:49) kommentti

Viestilaskuri raksuttaa tiuhaan, mutta pyydettyjä perusteluja ei vain kuulu?

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:13:22) kommentti

Minun lakurini raksutus ei ole keneltäkään asiakkaalta/työnantajalta pois, mutta mites sinun tuntilaskurisi?



No pannaan niitä perusteluja ja laiskuuttani lainaan tuolta ketjusta Boori J4039691212- nimimerkin asiaatuntevaa yksinkertaitettua kirjoitusta (hän varmaan sallinee sen), jotta se menisi useammalle sinne hilseen/boorin alle kaaliin.



”Boorivalmisteita ei tulisi käyttää rakenteissa lainkaan, koska jos rakenteet kastuvat, niin boorivalmisteet stimuloivat bakteerikasvuston tuottamaan vaarallisia myrkkyjä.



Booriyhdisteet kyllä tappavat homekasvuston, mutta eivät bakteerikasvustoa.”



Tuohan on jo alkeellisin tiedoin varustetuilla jo tiedossa, mutta alkeista se on opettaminenkin/opastaminenkin aloitettava.



Muuten niitä lööppisilppuja ei huolita kaatopaikallekaan, koska siellä työskentelee valistuneita maaurakoitsijoita, joten ne hienovaraisesti vihjaavat, että anna ekoilijoille, niille kelpaa ja ne säästävät aivan väärissä paikoissa. Niin näyttää tekevän!






Jäsenen antama (12.1.2011 klo:14:34) kommentti

Ehdinkin tuosta jo mainitsemaan kyseisessä ketjussa. Perusteluja vain odotellessa...



Pakkomielteet tulisi pystyä pitämään erikseen informaatiosta. Ainakin tällaisella foorumilla.

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:14:50) kommentti

Heppoiset on perustelut, jos ainoa mieleen tuleva on jonkun toisen nimimerkillä kirjoittama "kertomus" Jos haluaa oikeita perusteluja, voisi viitata esim. seuraavaan tutkimukseen, joka on tosiaan vtt:n tekemä ja jolla on jotain painoarvoa. http://www.vitalfinland.fi/default/?__EVIA_WYSIWYG_FILE=1368&name=file Montan perusteluksi tämä ei kyllä käy, koska se kumoaa tuollaiset "ei tapa bakteerikasvustoa" jutut. Tässä mm. pieni lainaus ko tutkimuksesta: "Bakteerien lisääntymistä ehkäisevänä aineena ja sienimyrkkynä boorihappoa on käytetty säilymistä parantavana kemikaalina eräissä luonnontuotteissa, esimerkiksi puutavarassa, kumilateksiemulsioissa, nahassa ja tärkkelysttuotteissa. Edelleen boorihappo on toiminut mietona, ärsyttämättömänä antiseptisena aineena suuvesissä, hiusväreissä, talkkijauheissa, silmävesissä ja suojavoiteissa. Boorihapolla voidaan myös torjua torakoita sekä suojella puuta hyönteisvahingoilta.



Yleensä ottaen boorihapon ja natriumkarbonaattien käsittelyn ei katsota olevan vaarallista."

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:17:23) kommentti

Monta ei taida kunnnollista perustelua aikaiseksi saada, vaan perinteiseen tyyliinsä yrittää mollata vastapuolta.





"Muuten niitä lööppisilppuja ei huolita kaatopaikallekaan, koska siellä työskentelee valistuneita maaurakoitsijoita, joten ne hienovaraisesti vihjaavat, että anna ekoilijoille, niille kelpaa ja ne säästävät aivan väärissä paikoissa. Niin näyttää tekevän!"



Lööppisilppua ei kannata työntää kaatopaikoille, olisi täysin järjetöntä laittaa kierrätyskelpoista ja anergiaa sisältävää materiaalia penkanjatkeeksi.



Monta, olemme aikaisemminkin asiasta jauhaneet, etkä ole koskaan pystynyt päähänpinttymääsi perustelemaan. En ihmettele, koska selluvilla sattuu olemaan puhallettuna yläpohjaeristeenä melkoisen toimiva ratkaisu.








Jäsenen antama (12.1.2011 klo:20:24) kommentti

Sama meno näköjään täällä jatkuu edelleen!!

Jäsenen antama (21.3.2015 klo:8:05) kommentti

Mielenkiintoinen keskustelu. Sinänsä villan päälle puukuitueristeen laittaminen puolustaa paikkaansa, koska rakenteen on hyvä harventua ulospäin, jolloin välissä oleva tervapahvi on hyvä ottaa pois kokonaan. Laitetaanhan villan päälle puukuitulevyäkin tuulilevyksi ja se on yleisesti hyvänä pidetty rakennustapa.



Jäsenen   antama (21.3.2015 klo:9:31) kommentti

Kiitos vilkkaasta keskustelusta.T?alossa ei ole peltikaton alla aluskatetta ja yläpohjan höyrysulussa on toivomisen varaa koska on havaittavissa kattorakenteissa jatkuvan kosteuden merkkejä. Mietin tuossa että tekisin vielä katon molempiin päätyihin tuuletus putket jotta kosteus poistuisi paremmin. Toki katon reunoilla on tuuletus raot mutta ei tunnu vievän kaikkea kosteutta pois.Tuulen ohjauslevy aion asentaa jälkikäteen vaikka on ahtaat paikat. Naapurilla samanlainen talo ja heillä puhallusvilla siirtynyt reunoilta pois koska ei ole asentanut tuulen ohjauslevyjä. Osa villasta tuulen pyörteilyn ansiosta muodostanut pyöreitä kartiomaisia pikku "patsaita"



?




Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

yläpohjan/ullakon lisäeristys

1kerroksisen talon yläpohjan lisäeristys, kun siellä on lastulevy kauttaaltaan ja on kylmä tila!Eli voiko siihen päälle suoraan laitaa villaa vaikko onko se lastulevy poi...

Yläpohjan lisäeristys

Miten olisi paras/hyvä tehdä yläpohjan lisäeristys.Talo rakennettu -59,yläpohjassa on muhia noin 30 cm ja oli ajatuksena puhaltaa paperista tehty ekovilla lisäeristeeksi....

Lisäeristäminen puhallusvillalla

Talviasuttavassa kesämökissämme on yläpohjan eristeenä 2*15cm palavillaa. Onko taloudellisesti järkevää tehdä esim lisäeristys ottamalla 20cm puhallusvillaa?Edelliset asu...

Purueristys + uretaani

Talomme on 50-luvulla rakennettu ja muutama vuosi sitten on yläpohjan purueristeen päälle asennettu uretaanilevyt. Onko tämä oikein tehty? Kannattaako levyt poistaa ja te...

50-luvun talon lisäeristys

Kysymykseni viittaa artikkeliin joka oli lämmöllä-lehdessä 1/2004.Siinä oli toteutettu vanhantalon lisäeristys ulkoapäin todella helposti.Rakenteena on sama kuin minulla...

Hirsimökin lisäeristys

Olen aikeissa lisäeristää 120 mm hirsimökkiä sisältäpäin. Hirsi on mielestäni ikään nähden hyvässä kunnossa eli puu on kovaa ja terveen näköinen sisältäpäin, mutta ulkoa...

Lisäeristys sisäpuolella

Onko kannattavaa tehdä taloon lisäeristys sisäpuolelle niin että eristyksen tekee vain seinien alaosaan. Lisäeristys túlisi ikkunoiden alaosa tasolle lattiasta. Talo on k...

lisäeristys seinään.

Tarkoitus olisi tehdä lisäeristys autotallin seinään sisäpuolelta purkamalla ensin vanha kipsilevy ja kosteussulku. Voiko lisäeristyksen tehdä mineraalivillalla olemassa...

rintamamies talon remontti

puru eristeisen talon oikeaoppinen lisäeristys??pesu tilat kellarikerroksessa uusintaan,oikea tapa tehdä??...

Liesikuvun paloeristäminen

Olen eristänyt liesikuvulta huippuimurille menevän Ø100mm peltiputken yläpohjan ja vesikaton välillä raskaalla verkkovillalla ja päällä on vielä lämmöneristeenä tavallist...

Harkkoseinän lisäeristys

2-kerroksisen rinnetalon alakerran tietokonehuone on kylmä seinien osalta talvella, joten lisäeristys olisi tarpeen mukavuuden ja sähkönsäästön takia. Kyseinen seinä on t...

hirsiseinän lisäeristys

Miten mielestänne on toiminut sisäpuolinen lisäeristys n.12 cm hirsiseinään, jossa eristys on n.15 cm ja höyrynsulkumuovi on heti sisäpuolelta katsottuna paneelin takana?...

Hirren paksuus

U-arvojen ero 180 ja 205 mm hirsien välillä on pieni. Maksaako paksumman hirren tuoma lisäeristys kohtuullisessa ajassa takaisin investointikustannuksen....

lisäeristys

elikkä rintmamies talon lisäeristys ulko puolelta olis tarkotus tehdä,pitääkö tai saako vanhan laudoituksen välit tukkia ennen lisäeristysta vai pitääkö ne jättää tuuletu...

rivitaloasunnon sisäsein änäänieristys

Mikä olisi paras lisäeristys v.-66 rakennetun rivitalon kahden asunnon välisen kiviseinän pintaan? Makuuhuoneemme ovat toinen naapurin olohuoneen ja toinen keittiön kohda...

kellarin lattia

50-luvun talon kellarissa on joskus ollut autotalli, muutan sen "työtilaksi".Mikä olisi betonilattian päälle hyvä lisäeristys/lattiapinta.Seiniin tulisi 50mm.Uretaanilevy...

Rappauksen tilalle laudoitus

Olemme aikeissa ostaa 60-luvun omakotitalon jonka julkisivu pintana on rappaus. Onko mahdollista jossain vaiheessa laittaa rappauksen päälle laudoitus ja kannattaako sama...

Eristystapa

Olen rakentamassa lisätilaa, 60-luvulla rakennettuun puurunkoiseen rossilattiaiseen omakotitaloon. Matalan yläpohjan tuuletustilan takia yläpohjan eristepaksuus jää 30 cm...

IV-kanavien eristäminen

Rakenteilla olevassa talossamme on ristikkopalkein toteutettu vino yläpohja, johon tullaan asentamaan 300mm mineraalivillaa levyinä + tuulensuojavilla. Kaikki IV-kanavat...

Lisäeristyksen täydentäminen rintamamiestalossa

Teen omistamassamme rintamamiestalossa ylimmän kerroksen makuuhuoneen pintaremonttia. Huoneeseen on jo tehty sisäpuolen lisäeristys, ja suurimpaan osaan taloa myös ulkovu...

Yläpohjan eristäminen

Talo on rakennettu kahdessa osassa, toinen hirsi- ja toinen puurunkoinen. Molemmat puolet ovat saman loivan harjakaton (pelti) alla. Yläpohjan rakenne on oletettavasti...

Maavaraisen lattian lisäeristäminen

Olemme suunnitelleet maavaraisen lattian lisäeristämistä. Talossamme on 8 cm betonivalu, jonka alla 50mm styrox ja sen jälkeen soraa/mursketta noin 15cm. Miten tuo lisäer...

Kivijalan lisäeristys

Ensimmäistä talvea asutaan vuonna 1992 rakennetussa puutalossa. Pakkaset kun alkoi on seinän vierustat kylmät ympäri taloa, varsinkin kohdat jossa lumi ei ole kivijalkaa...

Pyöröhirsimökin lisäeristäminen?

Pyöröhirsimökki Inarissa, siis tunturilapin kylmissä olosuhteissa. Seinät nykyisellään pelkkää 230 mm:n PYÖRÖhirttä, hirsien välissä tietysti jokin kuitueristesuikale eli...

TIILITALON LISÄ ERISTÄMINEN

Moi. Täytyisi saada lisäeristys tiilitaloon,talo on vuonna 74 tehty poltetusta tiilestä,aikeissa on kaataa talon ympäriltä vanhat tiiliseinät ja uusia uusilla valkeilla t...