Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ulko/väliseinien ja lattian välinen rako.

Eristäminen

Kysytty: 1.1.2014 klo:2:35
Talo on vuonna 77 rakennettu puurunkoinen omakotitalo jossa on piilosokkeli.

Väliseinien alapuut ovat myös alalaatan päällä.

Voiko tälläisien seinien ja lattioiden rakoja tilkitä jollakin niin että ei aiheuta myöhemmin ongelmia ?

Millä tälläiset olisi hyvä tilkitä jos näin voi tehdä ?

Olen ajatellut vaihtaa osan väliseinien pinnoista kipsilevyksi niin että poistan lastulevyn ja laitan suoraan uudet kipsilevyt runkoihin kiinni ja mietin että uskaltaako tuohon lattiatason korkeudelle tehdä uuden alapuun tolppien väliin jotta saa tukea levyn alareunalle ?

Kysymykset lähinnä siksi ettei tule aiheutettua mitään kosteus tms... ongelmia kun liikaa tukkii paikkoja.Virallinen vastaus

Tuulensuojan ja ulkovuorauksen väliin pitää tehdä 25 mm tuuletusrako. Sisäpuolelle asennetaan kunnollinen höyrynsulkumuovi.

Tulisija on kokonaan lämpimässä tilassa, joten siihen ei kerry kosteutta. Savuhormin yläpäähän kannattaa tehdä peitepelti, joka on irti piipun päästä muutaman millin. Näin piippuun kulkeutuva vähäinen vesihöyry poistuu hormista.

Aukkoon tulee ilmeisesti lasi. Seinä on muurattu lattian vesieristeen päälle. Seinän voi vesieristää kokonaan ja myös smyygien osalta. Vesieristeen päälle asennetaan tuuletusrimat. Niihin naulataan paneeli kiinni. Vesieristys kiinnitetään lattian vesieristykseen ja uretaanilevyn alumiinipaperiin.

Molempia ratkaisuja käytetään riippuen rakennesuunnittelijan mieltymyksistä. Rakenteellisena ratkaisuna molemmat tavat ovat käyttökelpoisia ja esimerkiksi lämpöeristys onnistuu samalla tavalla molemmissa.  Tietenkin pitkän tolpan asennus on hankalaa ja tuuli ottaa siihen kiinni. Ensimmäisen ristikon asennus on helppoa, kun se pysyy pystyssä. Lyhyellä tolpalla ristikon pystyttämiseen tarvitaan enemmän tukemista. Tässä on varmaankin syy, miksi kirvesmies haluaa tehdä päädyn pitkillä tolpilla.

Eriste on betoniseinässä kiinni sisäpuolella. Betonipintaan kondensoituu kuitenkin kosteutta ja kuivuessaan kosteus tuo mukanaan suoloja läpi eristeen. Eriste on vuosien saatossa kyllästynyt suoloista ja nyt ne tulevat läpi. Eriste on syytä poistaa ja kiinnittää betonin päälle uretaanilevy. Se on höyrytiivis eikä betoni kastu. Betonipinta on hiottava puhtaaksi ja liimana voi käyttää uretaanivaahtoa. Saumat tiivistetään uretaanilla.

Ota yhteyttä paikalliseen kunnan terveystarkastajaan. Hänellä on mahdollisuus tehdä mittaus tai hän tietää, kuka alueella tekee mittauksia.

Eristeellä ei ole lämpöteknistä merkitystä alaslaskussa. Ääniteknisesti ratkaisu voi olla hyvä, jos huonetilat ovat isoja. Välttämättömänä ei eristettä pidä. Asiasta kannattaa keskustella vielä korjauksen pääsuunnittelijan kanssa.

Lisäeristys ei vähennä ilmavuotoja sisätiloista ullakolle. Ilmavuotokohdat voi saada näkyviin sisäpuolisella lämpökuvauksella. Ullakon tuuletusta pitää parantaa. Suurenna päätyjen venttiileitä. Asenna keskelle harjaa uudet poistoputket. Lisäeristys kannattaa tehdä mineraalivillalla. Ekovilla ei ole kosteuden kannalta paras vaihtoehto mineraalieristeen päälle.

Ota kuva putkista ja mittaa putkien koko. Käy putkiliikkeessä ostamassa sopivat osat. Myyjä osaa neuvoa, miten työn teet. Kannattaa harkita putkiasentajan palkkaamista pieneen työhön. Tällä varmistat, ettei taloon synny vesivahinkoa.

Rautakaupasta voit ostaa jyrsijäverkkoa. Se on teräsverkkoa, jossa on noin 5 mm silmäkoko. Myynnissä on myös tuuletusväliin tarkoitettuja metalliliuskoja, jotka kiinnitetään naulaamalla. Syötin käyttämistä hiirien tuhoamiseen en suosittele. Raadot voivat jäädä eristeisiin haisemaan. Kannattaa kokeilla jyrsijäkarkoitinta. Sen voi asentaa ullakkotilaan. Loukutus on hankalaa, koska loukkuun jääneen yksilön tilalle jäljelle jäänyt hakee heti uuden partnerin. Kissa on erittäin tehokas hiirien torjunnassa.

Kun kellarista tulee homeen hajua yläkertaan, kannattaa kulkuaukko tiivistää huolella ja sulkea ilmanvaihto. Kellarin ilmanvaihto on kuitenkin parannettava ja saatava alipaineiseksi, jotta ilmaa ei pääse vuotamaan yläkertaan.

Emme uskalla suositella uuden betonilattian valamista vanhaan puurakenteiseen taloon. Ratkaisulla voi aiheuttaa lattiasienelle hyvät kasvuolosuhteet. Ilman asiantuntijan paikallakäyntiä ei ratkaisua voi tehdä. Parempi tapa on korjata puinen koolaus ja täyttää väli villalla. Sen jälkeen lattiarakenne toteutetaan Cyprocin ohjeen mukaisesti kipsilattiana ja levyjen väliin asennetaan lattialämmitysputkisto.

Tutustu kotisivumme julkisivukohdan kivijulkisivupintojen maalausohjeisiin. Voit keskustella myös Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijan kanssa oikeasta käsittelytavasta. Hyvä ratkaisu on myös Weberin kalkkilaastikäsittely. Samalla toimittajalla on myös sopivia maaleja käsittelyyn.

Käsittelemätöntä puuta voi polttaa takassa ja jatkuvalämmitteisessä kiukaassa. Jos kiuas on kertalämmitteinen, kannattaa lämmitykseen käyttää lehtipuuta. Havupuusta saattaa kiviin jäädä eteerisiä öljyjä, jotka aiheuttavat hajua löylyn yhteydess&a...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Ulko/väliseinien ja lattian välinen rako.":
Jäsenen antama (5.1.2014 klo:22:00) kommentti

Melko sekava on vastaus :D Taisi tulla jonkun muun vastaus tähän kysymykseen.Jäsenen antama (1.7.2014 klo:12:12) kommentti

Tähän voisin minäkin saada OIKEAN vastauksen =DJäsenen antama (2.7.2014 klo:12:02) kommentti

Mitä!? Eikö vastaus kelvannut!? laugh Tää kyllä repes täysin täällä!"Olen ajatellut vaihtaa osan väliseinien pinnoista kipsilevyksi niin että poistan lastulevyn ja laitan suoraan uudet kipsilevyt runkoihin kiinni ja mietin että uskaltaako tuohon lattiatason korkeudelle tehdä uuden alapuun tolppien väliin jotta saa tukea levyn alareunalle ?"

Missä kunnossa rakenteet nyt on? Mikäli alapuussa näkyy merkkejä kosteudesta, väliseinille on oma turvallinen korjaustapansa ja sen voisi selittää sinulle asiantuntija Betonitohtori. Ellei satu olemaan sillä tuulella että käskee tilaamaan kuntotutkijan ;D Minen jaksa nyt itse paukuttaa mitään tänään. Jos ei nuo muutkaan niin palailen asiaan. Jäsenen   antama (2.7.2014 klo:22:46) kommentti

Ei siinä taida alapuuta näkyä kun on valesokkeli. Taitaapi olla noin 15cm lattiatason alapuolella. Omasta mielestä tuohon voi laittaa alapuun lattiatason yläpinnan kohdalle. Ongelmaksi taitanee tulla seinän eristepaksuus tuolla kohdalla. Tuon rungon ja sen uuden kipsilevyn väliin joudut kyllä laittamaan uuden kosteussulun. Monet suosittelee muovia, tähän en itse lähtenyt omassa talossa. Omassa ulkoseinässä ei ollut kuin tuo 100mm villa joten en alapuuta runkojen väliin laittanut, sen sijaan laitoin 50mm vaakakoolauksen. En kyllä ymmärrä miksi lastulevyt täytyy poistaa, jos ne on kunnossa.Jäsenen antama (3.7.2014 klo:18:24) kommentti

Mitäh!!!! Se poisti mun tekstin vaikka väitti että se on toimitettu!!! Ja kirjotin sitä joku vartin prrrhna!! angry

Nyt tulee sitte hätänen kiukkuversio. Jos sieltä alapuun alta löytyy bitumihuopakaista ja rakenne on ookoo niin se on sitte ookoo. Ollut jo 37 vuotta. Anna olla! Ja jos seinät on vaurioituneet niin niihin tarvitaan ammattiapua. Tiivistyskysymykseen: Do Not. Jos haluat korjata niin se pitäis sitten myös korjata. Eli alapuu pois, pohjalle bitumihuopa, sitten umpisolueriste reunojen tiivistyksellä (med urtsi) och sen du ska göra uusi valu päälle. Sitten vesieristettä sen uuden pintavalun päälle ja sitte se seinä siihen. Ja tämä ei kyllä oo tee-se-itse juttu. Tarvitaan ammattilainen joka sanoo että hei kaveri, seinähän on kantava, talosi romahtaa jos et tue sitä tai tee osa kerrallaan.

Huomasko et meni hjärmo? Sorry. Viksummat voi avata tai antaa piiskaa. Minen kirjota tänne mitään enää kuuna jos tää ei nyt lähe.Jäsenen antama (3.7.2014 klo:18:31) kommentti

"Kun poistat vanhat lastulevyt, on tarkoituksenmukaista poistaa alimman betonilaatan päällä oleva juoksu kokonaan. Muuraa seinän alle harkosta sokkeli, jonka yläpinta on lattiapinnan tasossa. Asenna sen päälle uusi alajuoksu. Työ pitää tehdä pala kerrallaan, jotta ei tarvitse tehdä erillistä katon tuentaa. Samalla tulee varmistettua, että alapohjan vähäiset kosteudet eivät lahota puurakenteita."

Nyt vasta huomasin että tähän oli oikeasti vastattu tossa ihan lopussa. Voihan sen noinkin tehdä, jos kylmäsilloista tykkää. Oletan kuitenkin että kyse on maanvaraisesta, eristämättömästä laatasta.Jäsenen antama (4.7.2014 klo:22:18) kommentti

Mitä te oikein ilkutte? Vastaus oli hyvä, tosin väärään kysymykseen! cheekyKysyjän kannattaa poistaa väliseinien pintalaatan yläpinnan alla olevat rakenteet. Laittaa kevytsoraharkko tai kovaa umpisoluista eristettä tilalle. Tiivistää hyvin saumat. Laittaa bitumihuopa alle ja uusi alajuoksu sen päälle. Uuden levytyksen voi laittaa vanhaan runkoon jos se on OK!
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ikkunan jatiilen välisen raon tiivistäminen

Tarkoitus olisi tiivistää ikkunan ja tiilen välinen rako. Kyseessä on täystiilitalo eli ulko ja sisäpuolella on tiili ja välissä villa. Vanhana tiivisteenä on käytetty jo...

Radon

Alakerran maatavasten olevan lattian alle on oikeaoppisesti vedetty salaojaputki radon kaasuja keräämän. Alakerran seinät ovat myös betonivalua. Eräs väittää että pitäis...

Oven hikoilu

Hei!Ongelmanani on, että pienen asuntoni ulko-ovi, joka siis aukeaa ulkoilmaan, on alkanut sisäpinnaltaan "hikoilla" erityisesti sen jälkeen kun laitatin sisäoven.Mitä pi...

Kylpyhuoneen oven karmien ja listojen kostuminen

Kodinhoito- ja kylpyhuoneen välisen oven puisien karmien ja listojen maali on alkanut hilseillä alareunasta kylpyhuoneen puolelta vajaan vuoden käytön jälkeen. Suihkusta...

wc:n gybroc-lattiaan kaakelit

Moro!Miten teen yläkerran wc-lattian pinnan, jotta saan siihen kaakelit.Millä kannattaa lattian ja seinän välinen liitos (rako) saumata?Pitääkö olla lavuaarin kaivoon kaa...

Lattian ja seinän välinen rako.

Mikä olisi paras tapa vähentää vetoa lattiassa, tilkitsemällä lattian ja seinän välinen rako josta vetoa tuntuu tulevan. talo on noin -50 luvulla valmistunut 1,5 kerroksi...

Saunan seinän tuuletusrako

Onko oikea ratkaisu tuuletusraon saamiseksi saunan paneeliseinään se että paneeliseinän ala-osasta vuollaan paneelia ohuemmaksi?Kyseessä on uudis tuotantoa oleva asunto (...

Hirsimökin ikkuinoiden asennus/eristäminen?

Miten tehdään oikeoppisesti Hirsimökin ikkunoiden/ulko-ovien karmien ja hirsirunkon välinen eristäminen/ tiivistäminen. Siis kuinka rakenteesta saadaan lämpimän pitävä?...

Ovien vaihto

Minkälaiset uusittavien ovien olisi hyvä olla kun talossamme on kylmä eteinen ennen lämmintä eteistä. Tarkoitua olisi vaihtaa siis sekä ulko-ovi, että kylmä- ja lämpimäne...

Lahonneet alajuoksut

Tervehdys ! Taloni on 69 valmistunu tiiliverhoiltu tuulettumattomalla alapohjalla ja valesokkeli tapaus.Autotallissa kummallisen hajun vuoksi avasin seinän  ulko ja välis...

valiseinät

Tuleeko väliseinien levytys aloittaa lattiatasolta vai jätetäänkö lattian ja seinälevyn (gyproc) väliin rako? Kuinka tehdään kosteidentilojen tiiliväliseinän ja puurunko...

väliseinät lattiavalun alapuolella ?

61 vuonna rakennetussa talossamme on hieman outo lattia\seinä rakenne. nimittäin väliseinät on rakennettu lähteviksi lattiavalun ala puolelta ja lattia rakenne on seuraav...

Pinnaksi haluan lopulta pakkasenkestävät laatat

Viileän eteisen lattialle kävi keväällä "vesivahinko" ja 22mm lastulevy vettyi muovimaton alla pehkuksi pieneltä alalta. Koolingit ovat 60cm välein ja ihan kuivat ja ok....

Radon

Moi! Omakotitalossamme joka on rak.87 olisi tarkoitus tiivistää huoneista ulkoseinän ja lattian valinen rako jotta radonkaasut eivät pääse virtaamaan sisätiloihin. Nyt o...

ULKOSEINIEN NURKKIEN SISÄPUOLINEN ERISTÄMINEN

Kyselin neuvoa palstaltanne 1968 rakennetun talomme sisäpuolisen eristämisen tarpeesta ja tekotavasta pintaremontin yhteydessä. Teetimme lämpökuvauksen  neuvonne mukaises...

lattiarako, seinänrako -peittäminen

Makuuhuoneiden tammikynnyksien ja eteisen kivilattian väliin jäi sentin rako, millä peittää sen siististi? Millä peittää keittiön puupintatyötason ja (valkoisen) sein...

Lattian ja sisäseinän välisen raon tiivistäminen akryylimassalla

Hei Asumme 80-luvulla rakennetussa paritalossa. Lattian ja sisäseinän välinen rako (josta tuli kylmää ilmaa lattialistan alta) alakerran huoneissa on remonttimiesten toi...

sisäoven karmin kiinnitys

Hei Yritin irrottaa vanhaa sisäoven (ulko-ovesta seuraava ovi eli tuulikaapin ja eteisen välinen ovi)karmia, 70 luvulla rakennetussa talossa.En vaan löydä karmiruuveja en...

Kylpyhuoneen lattiavalun alusrakenteet

Olemme tekemässä vanhan talon kylpäriin uutta lattiaa. Vanhan puretun betonilattian alla oli lautalattia ja sen alla lastulevy. Sama lautalattia- ja lastulevy- kerros näy...

paloeristys

rakennan erillistä autokatosta/LÄMMINVARASTOA ja kysyisin että pitääkö katoksen ja varaston välinen seinä levyttää ulkopuolelta kyprok levyllä paloturvallisuuden vuoksi...

Betonilaatan taipuminen

v. 2002 valmistuneessa talossamme ilmaantui lattialistan ja lattian väliin rako yhden ulkonurkan kohdalle. Rako on suurimmillaan nurkassa noin yhden sentin suuruinen ja s...

Haapapaneeli

Soveltuuko haapapaneeli kylpyhuoneen katoksi? Kannattaako paneeli käsitellä kylpyhuoneessa jollain lakalla? Jos, niin millä? Voiko kylpyhuoneessa käyttää kattolistoja vai...

vettä saunan nurkassa

mistä johtuu että vettä kertyy n30'30cm alueelle saunan nurkkaan  kiukaan alapuolelle ja tuloilma putken vierelle vaikka ei olisi lähiaikoina saunottu silikoni saumaus on...

Hirsisaunan katon panelointi

Rakennan Hongan Lumpeenkukka-saunaa. Seinä jää hirsipinnalle. Kattoon tulee lämmöneriste ja alumiinipaperi. Alumiinipaperin päälle tulee 5 cm rimat joihin paneelit kiinni...

Tippalista

Taloni kattoremontti on melkein valmis. Pitäisi vielä sopia yrityksen kanssa viimeisistä yksityiskohdista. Miten on räystäällä kulkevan tippalistan kanssa. Pitäisikö tipp...