Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

sokkelin lisäeristäminen

Eristäminen

Kysytty: 14.3.2010 klo:8:31
Talomme on -90 rakennettu Repolan runkoelementti talo, jossa tiiliverhous. Aiomme rakentaa puuttuvat kattovesikaivot ja samalla uusia salaojat. Lisäksi mietimme sokkelin lisäeristämistä, koska talossamme on hieman kylmät lattiat (reunoilta). Pohdiskelin jotain ao.kuvan mukaista ratkaisua. Onko ratkaisu toteuttamiskelpoisen näköinen vai olisiko parempi vaihtoehto jättää eristyksen yläpinta maanpinnan alapuolelle? Onko syytä laittaa vedeneristys sokkeliin? Entä mahtaakohan tuo remontti vaatia jonkinmoisen rakennusluvan? Onko jokin 'parempi' keino lisäeristää tällainen sokkeli?
sokkelin eristaminen

jame72 Käyttäjä on mies
järvenpää, suomi
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Lämpöeristyksen kannalta tärkeintä on, että maan kautta ei pääse kylmä johtumaan lattiaan. Kun perustus on tehty sokkelihalkaisulla, sen merkitys on melkoin...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / sokkelin lisäeristäminen":
Jäsenen antama (14.3.2010 klo:8:59) kommentti

Tuo lisäeriste pitäisi nostaa 20 cm korkeammalle jotta siitä olisi hyötyä.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:10:46) kommentti

20 senttiä korkeammalle??? Kyllähän tuokin ratkaisu jo pidentää kylmän matkaa lattian alle. Liekö hassun näköinen kun sokkeli tulee seinälinjasta ulospäin - voihan tietty olla hyvänkin näköinen?

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:10:58) kommentti

Eihän sitä nyt tuosta voi enää nostaa tai se estää tuuletusraon toiminnan.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:11:28) kommentti

Koittakaa ymmärtää: halpakorjaus on lähes aina yleensä susi, joten annettakoon metsäneläinten pysyä siellä metsässä.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:11:47) kommentti

En ottanut kantaa siihen onko järkevää nostaa 20 cm ylemmäksi. Jos lopputulos ei miellytä silmää niin eihän silloin kannata tehdä mitään. Tuuletus saataisiin kuntoon esim. putkilla jotka tuodaan tiiliverhouksen tuuletussaumoista eristeen läpi. Mutta yleisesti ottaen ei kannattaisi paljon muutella talon alkuperäistä rakennetta jälkikäteen. Tämän ovat oppineet kantapään kautta ne jotka tekivät 70-luvulla näitä ns. energiaremontteja.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:11:54) kommentti

No millähän perusteella eristettä pitäis nostaa ylemmäs tuo 20 cm? Ja jos talon alkuperäinen rakenne ei ole toimiva niin lienee kuitenkin järkevää korjata taloa - vai kuinka?!


Jäsenen antama (14.3.2010 klo:12:05) kommentti

Jokainen voi silmillään kuvasta nähdä ettei eristevahvuus suurene yhtään tuossa kylmäsillan kohdalla (= lattialistan raja)

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:12:20) kommentti

Jos lämpöeriste nostetaan seinälle 200 mm ja tiilen tausta tuuletetaan tehokkaasti jää lämpöeristeen teho pieneksi. Jos tuuletusrako tukitaan tulee seuraavana vastaan mahdollinen kosteus- ja homevaurio.


Jäsenen antama (14.3.2010 klo:12:23) kommentti

Jos tarkkoja ollaan niin tuossa olemassa olevassa rakenteessa ei ole varsinaista kylmäsiltaa: "Rakennusosassa oleva, viereisiin aineisiin verrattuna hyvin lämpöä johtavasta aineesta tehty rakenneosa, jonka kohdalla lämpötilaeron vaikutuksesta rakennusosan pintojen läpi kulkevan lämpövirran tiheys on jatkuvuustilassa viereiseen alueeseen verrattuna suurempi.” En tiedä mitä kohtaa poikkileikkauksessa tarkoitat kylmäsillalla? Lattialistan kohdalla rakenteesssa on maksimimäärä eristettä ja koska puu ei muodosta kylmäsiltaa niin käsittääkseni sellaista ei rakenteessa ole. Lisäeristyksellä haetaan siis vain lisäeristystä lähinna sokkeliin maasta kulkeutuvaa kylmää vastaan, ei siis kylmäsillan katkaisua.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:13:16) kommentti

Edelleen väitän että halpakorjaus on kallis.

"Tuuletus saataisiin kuntoon esim. putkilla jotka tuodaan tiiliverhouksen tuuletussaumoista eristeen läpi."

Onpa korjausehdotus, jota  ei voi kun hämmästellä, koska jokaisellahan on se ns. sananvapaus, vaikka se on joskus päin...päin...

Mitä helvettiä eristeellä on silloin merkitystä, kun sen vaikutus tuuletetaan pois.

"Jokainen voi silmillään kuvasta nähdä ettei eristevahvuus suurene yhtään tuossa kylmäsillan kohdalla (= lattialistan raja) "

Kaikki muut näkevät tämän halpakorjauksen täysin turhan paksunnoksen, paitsi ei yksi halvalla sutta ja sekundaa- tekijä.

"Lattialistan kohdalla rakenteesssa on maksimimäärä eristettä ja koska puu ei muodosta kylmäsiltaa niin käsittääkseni sellaista ei rakenteessa ole."

Puu on kylmäsilta, joka on havaittavissa siten, että puuta verrataan esim. kiven lambda-arvoon ja toisaalta varsinaisesti eristeeksi tehtyjen aineineiden lambdaan, niin silloin valitettavasti puuon huomattavastikin lähempänä kiveä kuin eristettä. Onneksi puu on sentään parempi eriste kuin kivi.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:13:35) kommentti

Tuohon lattianrajan kylmyyteen ei suunniteltu korjaus toisi apua. Lattialistan raja pysyisi edelleen kylmänä.