Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Siporex talon lisä eristys

Eristäminen

Kysytty: 10.10.2009 klo:11:13

Olen ajatellut tehdä sisältä päin lisä eristyksen v 1965 rakennettuun siporex talon. Kun seinät ovat tosi kylmät pakkasella. Miten olisi suositeltavaa. Finnfoam levyllä? 30-50mm. Mikä olisi hyvä paksuus että olis hyvä hyötysuhde aikä turhaa eriste hukkaa? Joutuuko laittaa kosteus sulkua tai jättämään ilma rakoa? Onko hyvä jos laittaa koolaukset levyjen väliin , johon siis kiinnitetään seinälevyt, gyproc?

Luulen että nykyinen harkon paksuus on n. 30cm, vai mikä tuo paksuus oli harkoissa vuonna 65 ?


Juqqis
Kysymyksiä: 12 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Siporex talon lisä eristys":
Jäsenen antama (3.11.2009 klo:12:47) kommentti

voiko siporeksistä rakennettuun kerrostalo huoneistoon tehdä lisä eristyksen? Ulko seinät kylmiä ja 25 cm paksuja. Ikkunat on jo uusittu koko talossa 4-kertaisiksi lämpölaseiksi. Taloa ei voi ulkoapäin eristää. Ajattelin lämmöneristyslevyä jossa on gypros- pinnassa.

Tekeekö tälläinen levy rakenteessa kosteuspinnan muuttumisen? (rapisuttaako ulkopintaa+)

Jäsenen antama (3.11.2009 klo:18:57) kommentti

Uretaanigyprok on hyvä ajatus. Saumaus vaahdolla. Ei vaikuta seinän kosteusoloihin.

Jäsenen antama (4.11.2009 klo:11:42) kommentti

No mutta....? Eihän Siporex-talon seinä ole kylmä?

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:1:40) kommentti

25cm on.

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:8:50) kommentti

Herää kymysys mistä on kymysys, miksi tehdään siporex-taloja?

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:15:50) kommentti

Hä? hieman ihmetyttää tuo kommentointi.Ei ole ensimminen kerta. Onhan muuallakin eristepaksuudet aikanaan olleet pienempiä kuin nykyään. Siporexiakin saa kuten tiedetään joko 37,5 tai 50 cm vahvana ja jopa eristeelläkin, tosin silloin mielestäni koko idea katoaa ko. materiaalilla.Siporex talon rakentamisessa on haasteensa, mutta seinien kylmyys ei ainakaan minulla ole vaivannut.Kysyn tässä samalla, että mikä sitten on hyvä materiaali tehdä talo?

Siporex ainakin betonitohtorin mielestä on materiaali josta ei ilmiselvästi pitäisi tehdäkkään taloja.
Jäsenen antama (5.11.2009 klo:16:20) kommentti

kannattaa tutustua vaikka eps-valuharkkoihin

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:17:08) kommentti

"kannattaa tutustua vaikka eps-valuharkkoihin" ja heittää mäkeen samantien, samoin siporeksi.


Ihmetellä täyttyy rakentajien aivoituksia? Miksi helvetissä täytyy tehdä mahdollisimman paksuja seiniä, kun selviää vastaavaan eristävyyteen paljon ohuemmillakin rakenteilla.


Se on täysin järjen vastaista hakea halvinta tänään, kun se jo huomenna on jo huomattavasti kalliinpi.


Jäsenen antama (5.11.2009 klo:17:22) kommentti

mikäs on ohuempi rakenne eristävyyden osalta kuin eps-valuharkot? esim. 35 cm = 0,14 u-arvoinen

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:19:48) kommentti

Onhan sitä, kun käytetään eristävyydeltään parempia aineita. Vertaa:


Että näin (valmistajien sivustoilta) lambda-n [ W/mK ]:


"siporex" eli kevytbetoni 0,12


"hirsi" eli puu (honka, mänty, petäjä, kuusi) 0,12


"ekovilla" eli puukuitueriste 0,041


"styrox" eli eps eli polystyreeni 0,041


"finnfoam" eli xps eli polystyreeni 0,036


"lasi-/kivivilla" eli mineraalivilla 0,036


"uretaani" eli polyuretaani 0,024


Mitä pienempi ko. arvo on, niin sitä parempi on eriste. Kyseisen eristeen lambda-n-arvo ja muut ominaisuudet eivät ole pelkästään aineesta kiinni, vaan myös valmistustavasta.


Jäsenen antama (5.11.2009 klo:21:32) kommentti

katos vaikka thermisolin platinan arvoa 0,031 tai UK-muovilta löytyvää 0,030. Eli epsillä pääsee helposti alle villojen. Tosin uretaanin voittanutta ei taida olla mutta uretaaniharkkoja ei vielä ole, vai onko?

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:8:56) kommentti

Edellä mainitsemani uretaanikipsilevy on mainio materiaali sisäpuoliseen lisäeristämiseen. Siinä yhdistyy lämmöneriste, höyrynsulku ja pintamateriaali. Lisäksi se on helppo työstää. Mitä siporexiin tulee, 70-luvulla 20 sentin siporex täytti ulkoseinän lämmöneristysvaatimukset.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:9:20) kommentti

Koskahan teini kasvaa aikuiseksi ja lopettaa mainostamisen eli ajamisen harkkoja kuin käärmettä pyssyyn. Kokonaisuus on se, että kaikkea ei kannata tehdä harkoista, vaan otetaan kulloinkin järki käteen ja katsotaan tapauskohtaisesti, koska kaikkia ei ole valettu rytöksiin. Onneksi! Rytöksi on käytökelpoinen vain tilapäisenä pakkausmateriaalina ja roskaruoan tarjoilussa.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:14:35) kommentti

Alkuperäiseen kysymykseen: Kannattaa keskustella taloyhtiön kanssa tälläisistä muutoksista. Ettei tule tehtyä mitään vahinkoja.Onko muuten rakennekuvaesimerkkejä olemassa jossa siposeinän sisäpuolelle olisi laitettu tuollainen uretaanilevy? Itselle ei ole tullut vastaan.sellainen sipotalon saneeraus on tullut vastaan että sisäpuolelle liimattiin 100mm väliseinäharkko. Siellä tosin tehtiin kaikki muutenkin uusiksi.Ihan vaivaksi asti ei ole ehdotettu niitä materiaaleja? Ja olisi muutenkin hyvä, että jos mainitsee eristemateriaalin josta sellaisenaan yksistään ei voi runkoa kyhätä, että mitä muuta siihen tarvitaan.Eniten toivoisin sellaisten kommentteja jotka muita materiaaleja kyseenalaistaa.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:20:31) kommentti

Niin....jos siporex on mainio rakennusaine niin miksi sitten kitistä pintalämpötiloista...

Jäsenen antama (7.11.2009 klo:8:17) kommentti

Mistä vaari vois päivittää omakotitalon ulkoseinä neliön hintavertailut eri rakennusmaterialilla ja eristeillä toteutettuna.

Esim. sipo ja betoni on kestävää runkorakenteena kun taas uretaani vaatii jotain tuekseen.

Seinän paksuudella ei merkitystä kun tilaa ja tonttimaata riittää.

Jäsenen antama (7.11.2009 klo:10:16) kommentti

onko uretaanikipsilevyä käytetty siporex seinien sisäpinnoissa. Eikö siporex ole periaatteessa ns.hengittävä tuote?? Sopiiko siihen siäpintaan uretaani/kipsilevy??

Jäsenen antama (7.11.2009 klo:12:31) kommentti

Ei sovi. Rakenteesta tulee lämpöteknisesti arveluttava rakenne.

Jäsenen antama (7.11.2009 klo:13:06) kommentti

Tohtori voisi vähän täsmentää. Jos uretaanilevy liimataan siporexin pintaan, syntyy samalla höyrynsulku ja vesihöyryä pääsee kiven sisään entistä vähemmän (kutsun tässä siporexia kiveksi). Lisäeriste vaikuttaa siten, että kiven ulkopinta kylmenee ja pakkasella nollaraja on syvemmällä kiven sisässä. Tilanne on samanlainen kuin esim. 50 sentin siporex seinässä. Missä kohtaa arveluttaa?

Jäsenen antama (7.11.2009 klo:16:26) kommentti

Ilman eristettä nollaraja on pakkasella kiven keskellä ja sisäpinta kosteudesta riippien 17 asteen paikkeilla jos pakkasta on 20 astetta.

Jos sisäpintaan laitetaan tehokas 50 mm:n eriste siirtyy nollapiste seinässä sen tehokkaan eristeen ja seinän rajakohtaan, eli kiviseinä kokonaan pakkasella!!! Ei mitään tollkua. Seinästä tulee talvella kylmäpatteri, joka ei sula ennekuin keväällä.

Eriste pitää laittaa seinän ulkopuolelle....

Jäsenen antama (10.11.2009 klo:11:33) kommentti

Onko kokemusta siporeks seinän lisäeristämisestä?? Vai onko se vain, näin käy ehkä?? Pitäisihän kosteuspinnan muuttua silloinkin kun lämpöeristetään lisää näitä 50- luvun tiilitaloja! Ja sisäpipintaan sekin yleensä tehdään, ei rapattuun ulkoseinään.

60 luvun siporex oli 25 cm. Jälkeenpäin on tullut nämä paksummat.

Jäsenen antama (10.11.2009 klo:11:49) kommentti

"Vai onko se vain, näin käy ehkä??"

Varmasti!

"Pitäisihän kosteuspinnan muuttua silloinkin kun lämpöeristetään lisää näitä 50- luvun tiilitaloja!"

Kyllä muuttuu!

"Ja sisäpipintaan sekin yleensä tehdään, ei rapattuun ulkoseinään.""On parempi olla yksin oikeassa kuin laumassa väärässä." Näin totesi eräs arvostettu ajattelija.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

välikaton eristys & tuuletus

riittääkö välikaton tuuletukseen se että etu ja takaräystäillä on raot laudoituksen välissä niin että sieltä virtaa ilmaa ja päätykolmiossa molemmissa päissä taloa on tuu...

vanhan yläpohjan eristys

tarkoitus olisi lisä eristää 70-luvun talon yläpohjaatällä hetkellä 100mm villaamillä kannattaa lisä eristää .villlatuleeko lisä eristeiden alle jäävistä lappeista riski...

kuistiin lattia lämmitys

onko tarvetta laittaan lisä erisys kun olemme laittamassa siihen sähköinen lattialämmitys, nykyinen lattiarakenne on seuraava:lastulevy, koolaus 15cm ja villa eristys sen...

rintamamiestalon kellarisauna

saunassa betonisokkelia vasten styroksi+tiilivuoraus. Puranko kaikki pois ennen sauna sadun laittoa (lisä tilaa) ja korkeutta pitäisi saada 20cm lisää. Pesuhuoneen seinät...

kylmät vintit asumiskäyttöön

Rintamamies talomme yläkertaan tarvitaan lisätilaa, siellä on nyt yksi iso huone ja 1pieni huone , haluaisimme 3 huonetta. molemmilla puolilla on kylmät vintit. ne haluta...

kosteus-sulku

talonlämpimän lisäosan katon eristys on tehty siten että; ulkokatteen alla on eristettä n.20cm, sen alla kosteus-sulku sulun alla vaneri, sitten on tehty lisä eristys n10...

Siporex-autotallin eristäminen

Hyvä asiantuntija,On tarkoitus muuttaa nykyinen kylmä autotalli (rakennettu tavanomaisista siporex-harkoista 200 mm) kevyesti lämmin (lämpötila tasolle + 5 astetta talvel...

eristys

Miten olisi paras lisätä eristystä alapohjaan?Alapohjassa nykyään 20cm mineraalivillaa ja olisi tarkoitus saada sinne lisää villaa, hirsikehikko 80cm korkeiden pilareiden...

rossipohja

Tervehdys ostin  vanhan hirsitalonjossa rossipohja ja haluaisin mahdollisestitoteutus1 lattiavesikierolämmitys vai2 nykyinen patteri vesikierto3 lisä eristys materiaalit4...

Alasidepuun alta ilmavuoto.

Hei. Makuuhuoneessa on kylmäsilta ja epäilen sen johtuvan alasidepuun alta tulevan. Kuinka olisi järkevin tukkia vuoto kohta ja eristää koko huoneen matkalta alaside...

Kaakeliluja asennus

Pesuhuone remppaa, runkotolpat kaikkea 380-820 jaolla kahdella ulkoseinällä. Sisäpuolinen lisäeristys mahd 100mm.Kannattaako koolata kaksi varvia 2*2" ristiin vai pelkäst...

isover rk-L45

minulla on kylmä eteinen jonka meinasin tehdä lämpimäksi.Talo on50 luvulla rakennettu puru talo jossa on ulkona lisä eristys RK-L45.voiko sisä puolelle laittaa samaisen v...

yläkerran lattian narahtelu

Hei.Ostimme hiljattain 2kerroksisen talon ja yläkerran lattia narisee portaitten yläpäästä niin olisiko narinaan apua lisä tuennoilla?...

Sokkelin korjaus !

Olen rakentanut tiilivuoratun talon vuonna -88, sokkelin rakenne on sellainen, että ulkopuoli on mineriittilevy, jonka sisäpuolella n. 10 cm styroxlevy kiinnitettynä liim...

Kylmän kuistin vesikaton ja Siporex ulkoseinän liitos

Kylmän kuistin vesikaton kattokannatteet tukeutuvat talon puoleisesta reunastaan Siporex ulkoseinään kierretangoilla kiinnitettyyn puupalkkiin. Kuisti...

kellarin eristäminen

Jos ja kun 50-luvun talosta tulee salaojat ja ulkopuolinen kellarin kosteuseristys korjattavaksi niin riittääkö pelkkä ulkopuolinen lämmöneristys jos kellaria käyttää asu...

Suositeltavia Siporex Talorakentajia

Suunnittelemme Siporex talon rakennuttamista Salon Alueelle 'avaimet kateen' periaateella. Toimiiko alueella tallaisia rakentajia ja voitteko suositella joitakin?...

Eristyksen uusiminen

Mitä eristykseksi sisäpuolelle? Seinät rapattu siporex ja olisi tarkoitus parantaa talon eristystä. Mitä suosittelette?...

rakennuttajan oikeus

tilasin avaimetkäteen periaattela talon, ja talon piti olla valmis 1.12-07,muuttamaan pääsin helmikuussa 2008 ja vieläkin on talo kesken eräinen ,urakoitsialle annettiin...

Huippari tuo viemärinhajua

Mikä mahtaa olla vialla? Meillä on asennettu 2 erillistä huipparia (painovoimainen ilmanvaihto alkujaan), toinen on L-muotoisen talon toisessa päässä pesutiloissa ja kun...

Siporex-talon katon panelointi

Olemme laittamassa puupanelia Siporex talon sisäkattoon. Siporexin teknisten ohjeiden perusteella ymmärsimme, että paneloinnin voi laittaa käsittelemättömään Siporex katt...

Reunanauha?

Siporex- talon sisäseiniin kiinnitetään reunanauha ennen lattiavaluja. Reunanauha on ilmeisesti tarkoitus liimata toisella puolella olevan liimana avulla, mutta siporex-h...

lämmöneriste saunaan

onko siporex talon saunaan välttämätöntä laittaa lämmöneristettä esim. uretaanilevyjä kun eikö siporex ole itsessään lämpöä eristävä. saunan kaksi sivua ovat ulkoseinässä...

Siporex ja höyrynsulku

Saneeraan 2006 valmistuneen Jämerä-siporex-talon kylpyhuonetta. Tila on yläkerrassa ja tilan kattona 250mm siporex-lankku. Kylpyhuoneeseen tulee alaslaskettu katto kipsil...

yläpohjan lisäeristäminen

Minulla on v 2004 rakennettu siporex talo, jonka yläpohja on siporex lankuista ja sen päällä kivivilla. Hyörysulkua tai vesisulkua ei ymmärtääkseni ole vaan rakenne on si...