Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rossipohjan kosteus, maan eristyksestä apua?

Eristäminen

Kysytty: 20.11.2008 klo:13:00

Tervehdys,

Olen jo pitempään, ~3v. seuraillut rossipohjan kosteuslukuja, erinäisten lisätoimenpiteidenkään (mm.lisäsalaojitus rinteestä tuleville valumavesille) ei kosteusprosentti ole pudonnut kuin satunnaisesti alle 80%:n. Yleensä kosteus-% on ~90%+/-5 (Rh). Talomme on nelisen vuotta vanha, ja kästykseni mukaan rakennusmääräysten /suositusten mukaisesti rakennettu, paitsi rossipohjan (siis maan) eristystä ei ole. Rossipohjan maa-aines on salaojasoraa (raekoko 2-4mm, noin) Liian hienoa, ehkä, koska sorassa näkyy siellä täällä, varsinkin runsaiden sateiden jälkeen kostuneita laikkuja. Palstaltanne ja muualta netistä olen tullut siihen tulokseen että tuo puuttuva eristys toisi kaivatun avun. Miten ja millä materiaalilla se tulisi toteuttaa? Muovi + EPS, vai pelkkä muovi? kevytsoraa? paljonko? Kallistuisin itse tuohon Muovi+ EPS vaihtoehtoon taloudellisistakin syistä, mutta entäs sitten muovin ja maan väliin kondensoituva kosteus? Onko sillä merkitystä, sillä sitä varmasti syntyisi tiivistä kalvoa vasten. Jotkut kehottavat reiìttämään muovin, onko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä, jos muovin päälle asentaisi vielä EPS-eristeen? Vai olisiko 200mm kevytsoraa paras ratkaisu? liikaa kysymyksiä:)?
Virallinen vastaus
Perusmaa pitää muotoilla niin, että se on keskeltä vähän korkeammalla ja laskee päin anturoita. Perusmaan päälle levitetään ehjä muovikalvo. Tuon päälle asennetaan 5 tai 10 cm EPS-eristettä. Sokkelin sisäpuolelle voi asentaa 5 cm EPS-eristettä päin sokkelia. Ulkopuolelle voi asentaa myös pystyyn EPS-eristeen päin sokkelia maan alle. Oheisesta linkistä löydät ohjeen kohdasta 3.2 Ryömintätilainen alapohja tuuletuksen määrästä (tarkemmin 3.2.1.5).

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Rossipohjan kosteus, maan eristyksestä apua?":
Jäsenen antama (21.11.2008 klo:11:59) kommentti

Kiitos vastauksesta,Entä miten se muovin kiinnitys lekaharkkoon? painekyllästetyllä rimalla, joka propataan harkkoon kiinni, vai riittääkö, että muovi on tarkasti leikattu muotoonsa?

Monet ovat tälläkin palstalla "henkeen ja vereen" tuota muovin asennusta vastaan, mutta täytyy sitä ammattilaista uskoa.

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:12:27) kommentti

Homettapelätessä....Uksi kymysys... Onko tuulettuvan alapohja osittain ympäröivän maanpinnan alapuolella?

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:13:27) kommentti

Osittain on, noin 50/50 suhteessa

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:13:47) kommentti

Olen eri mieltä "Kysy me vastaamme" palstan lausuntoon maanpinnan eristämisestä sekä maanpinnan muovittamisesta.

Perustelen asian viikonlopun aikana.

BT

Jäsenen antama (21.11.2008 klo:15:11) kommentti

"Monet ovat tälläkin palstalla "henkeen ja vereen" tuota muovin asennusta vastaan, mutta täytyy sitä ammattilaista uskoa."Mikä on ammattilainen? Uskotko kaikkea mitä netin palstoilla sanotaan? Nuo muovit voisi kyllä heivata hevon kuusikkoon, mutta minäpä en olekaan ammattilainen kun minulla ei ole oikeutta vastata "kysele ja vastaa"-palstoilla.

Jäsenen antama (22.11.2008 klo:18:32) kommentti

Tuulettuvasta alapohjasta…Rakennuksen tuulettuva alapohja on kokonaan ympäröivän maaston tasalla tai ylempänä. Jos alapohja on maanpinna alapuolella on se tuuletettava alapohja, ei oikeaoppinen tuulettuva alapohja. Näissä ns. maakuoppa-alapohjissa on ollut, on ja tulee olemaan aina kosteusteknisiä ongelmia. Perustelut.- Maan ilmatilan suhteellinen kosteus on aina 95-98% RH.

- Maahuokosten kosteus tasaantuu alapohjan ilmatilaan ja jos alapohja on maakuoppa-alapohja, on ilmatilan kosteus niillä alapohjan alueilla missä vähänkin tuuletuskatvetta esiintyy, samaa luokkaa kuin maan huokosilman kosteus.

- Homehtumisvaara talon alapohjan rakenteille on niillä alueilla missä suhteellinen kosteus nousee yli 65-70% RH.No, miten kosteus saadaan pois? Pilariperustus toimii, jos pilarien välit ovat auki, mutta sokkeliperustus hoidetaan usein koneellisella tuuletuksella, ja maassa riittää vettä. Eli aivan turhaa hommaa.

Jos sinne kuoppaan sijoitetaan maanpinnalle muovi ja vielä lämpöeristys ongelmat lisääntyvät. Tarkastellaan ensi muovia yksinään. Kylmänä vuodenaikana kondensoi muovin alusta maakosteutta voimakkaasti, jopa niin, että alusmaa on joskus melkein kapillaarisessa tilassa. Vettä esiintyy usein myös muovin pinnalla, joka puolestaan kondensoituu tuuletusilmasta, keväisin ja syksyisin. Syvemmät maakuopat kondensoivat melkein koko kesän.

Jos muovin päälle asennetaan lämpöeriste tasaantuu maapohjan lämpötila lähelle +6°C. Jos eristeen saumat fuskaavat, eli ovat huonosti tiivistettyjä, kondensoituu kesäaikaan vettä muovin päälle jatkuvasti. Eristeen asentaminen estää tehokkaasti keväällä ja kesälläkin maaperän lämpenemisen, josta seuraa em ongelmat.

No mitä me tästä opimme, emme mitään….? Jatkuvasti suunnitellaan ja rakennetaan maakuoppa-alapohjia ja jatkuvasti niissä on ongelmia.Ja vielä kerran, oikeaoppisessa tuulettuvassa alapohjassa on maanpinta ympäröivän maanpinnan tasalla tai sitä ylempänä. Näissä alapohjissa ei tarvita koneellisia tuuletuksia, muoveja, eristyksiä eikä niissä esiinny muutenkaan kosteusongelmia kunhan tuuletusaukot sijoitetaan oikein. Maakuoppa-alapohja on väärin rakennettu.


Jäsenen antama (23.11.2008 klo:14:21) kommentti

Muovia, painekyllästettyä puuta jne käytetään kun ei ole muita keinoja. Niiden elinikä on rajallinen. Ymmärtääkseni parhaat ratkaisut mahdollistavat kosteusvaihteluja puussa ilman home- ja muita puuhun kohdistuvia vaurioita kuten voi lukea Pertti Heikkisen tekstistä.On harvoin hyvää laittaa puun kanssa kosketukseen sellaista materiaalia, joka ei pysty sirtämään kosteutta yhtä nopeasti kuin puu itse. Korjaan vanhoista hirsirakennuksista jatkuvasti sellaisia kohtia jossa hirret tai muu vanhempi puu on ollut kosketuksessa liian tiiviiden materiaalien kanssa (styrox, muovia, betonia; polyuretaani tuli myöhemmin joten sen aiheuttamia ongelmia ei ole vielä yhtä monta). Kyse ei ole pelkästään maasta tulevasta kosteuksesta vaan ilmassa liikkuvasta kosteuksestakin.

Jäsenen antama (24.11.2008 klo:8:05) kommentti

Vahvoja kommentteja muovia vastaan, tosin seikkaperäisesti perusteltuina kyllä. Itselleni ei vieläkään oikein selvinnyt mitä ongelmia se kondensoituva vesi muovin ja maan välissä voisi aiheuttaa, JOS muovikalvo on tarpeeksi tiivisti asennettu, ja maa on muotoiltu keskeltä viettäväksi.

Mitä mieltä ollaan kevytsorasta? Käsitykseni mukaan siinä yhdityisivät muovin ja EPS:n edut, entäs haitat?

Jäsenen antama (24.11.2008 klo:11:04) kommentti

Pankaapas guuggeliin sana rossipohja tai trossipohja tai tuulettuva alapohja tai sen rakkaan lapsenne nimi, niin sieltä löytyy varmasti kuullekin haluamansa tapa ja totuus.

Jäsenen antama (24.11.2008 klo:11:55) kommentti

Mitä hyötyä on sitten perusmaan kuivatuksesta? Kosteus lisääntyy oleellisesti sokkelia vasten olevissa maakerroksissa, josta se siirtyy sokkelia pitkin ylöspäin. Mahdolliset sokkelin pinnoitteet rapautuvat, irtoilevat jne. Jos sokkelin ja muovin tiivistys pettää siirtty kosteus taas alapohjan ilmatilaan jne...
Alkuperäisessä kysymyksessä oltiin huolestuneita ilmatilan suhteellisesta kosteudesta, eikö vain?
Siitä alapohjan tasauksesta.... En ole vielä tavannut yhtään alapohjaa, joka olisi tasattu niin, etteikö muovin päällä olisi painaumia...?

Jäsenen antama (24.11.2008 klo:14:06) kommentti

Eli mitä vaihtoehtoja jää tälläisen kuoppa-alapohjan, ja sitä myötä talon pelastamiseen? Kun tontin pintatasoakaan en pysty enää pudottamaan alapohjan tasolle.

Koneellinen kuivain vai ~200mm lekasoraa? (Alapohjan korkeus on tällä hetkellä ~1m)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rintamaamiestalon sokkelin sisäpuolinen eristys

Olen purkanut vanhan lattian  ja siivonnut alapohjan jätteistä, ja poistanut pintamaakerroksen. Talo on rakennettu savimaalle. Alaphjaan levitän kapillaarikatkolecasoran...

kylmä lattia

Rakennus on valmistunut -71, vaakalaudalla verhoiltu puurakennus. Maavarainenlaatta n.1,5 m. korkealla sokkelilla, sokkelista maanpinnan yläpuolella n. 30 cm. Laatan alla...

Pilarien/sokkelin eristäminen

1,5 kerr., v. -48 rak.talo, jonka pinta-alasta puolet rossipohjalla ja puolet kellaritiloina. Rossipohjan osuuden sokkeli valettu pilareiden varaan, joiden syvyys n. 1,5...

Kellarin seinien eristäminen

Hei!-45 rakennetussa rintamamiestalossamme on puolen talon alla kellari. Puolen talon alla taas rossipohja.Nyt remontin yhteydessä rossipohjan puolelta on muutama lattiav...

Vaikea kapilaarikosteuden ongelma

Usein toistuvassa kapilaali kosteuden ongelmassa (kaksi taloa) onko apua injektoinnista. Pari paritaloa on rakennettu osittain kaksikerroksiseksi niin että alakerran sein...

Putkien eristäminen rossipohjan alla?

Vesi- ja viemäriputket nousevat ulkoilmatilassa maan ja rossipohjan välissä. Millainen eristys putkien ympärille tulisi laittaa? Kuinka kaukana viemärin katolle menevä il...

Rossipohjan lisäeristäminen

Terve,Vanha 45 cm paksu rossipohja jossa eristeenä maata 35 cm ja maan päällä olkia jotka nyt poistettu (oli lähinnä hiiren pesiä). Eli nyt on noin 10 cm ilmarako rossipo...

rossipohja

Tervehdys ostin  vanhan hirsitalonjossa rossipohja ja haluaisin mahdollisestitoteutus1 lattiavesikierolämmitys vai2 nykyinen patteri vesikierto3 lisä eristys materiaalit4...

maavaraisen laataan alla olevan maan kosteus?

Mikä saa olla maavaraisen betonilaatan alla olevan maan kosteus?...

Paha haju

Talomme on perinteinen rintamamiestalo. Talo sijaitsee rinnetontilla, jossa maa on savimaata. Talon ympärillä menee salaojat ja kosteutta ei ole havaittu. Mistä mahtaa jo...

Kylpyhuoneen lattian rakennne

Tarkoituksena olisi rakentaa uusi kylpyhuone rossipohjan päälle, rakenteena rossipohjassa alhaalta ylöspäin katsottuna on tuulensuojalevy - eristys - höyrysulkumuovi ja l...

Kellarin maavastaisen seinän vedeneristys

Olemme aikeissa hankkia -49 rakennettua taloa ja kohteessa onkin tehty jo paljon remonttiamm. kattoa ja julkisivut... Mutta kellarissa olevat sauna ja suihkutilat jotka o...

Rossipohjan rakenne ja kapillaarinen vedennousu

N. 20 cm korkean anturan alla ja koko pohjassa on käytetty 0/32 ja jossain kohtaa 0/16 mursketta. Sisäpuolista täyttö on tehty vain anturan alareunan tasalle. Anturan pää...

Finfoam Kellarinseinässä

Kellarin seinämme on eritetty finfoamilla ja maan alla betoniseinässä on bitumi sively, patolevy ja 140 mm finnfoamia. Tämä jatkuu maan pintaan asti ja siitä ylöspäin fin...

Routa on siirtänyt mökin seinää.

Mökin alla on savimaata.Möki lattian ja seinän väliin on tullut noin 5cm rako.Mikä neuvoksi.Oisko routaeristyksestä apua,jos sen laittais koko mökin alle.Mökin alla on be...

karaattilevyn vaihto paneliin

talo rakennettu 79 ,päädyt tiiltä etu ja takaseinä karaattilevyä.levyt ehjät eikä kivet varisseet,etu puolella sokkeli maan pinnan ylä puolella 7-15cm, eikä levyn alapääs...

Kosteusongelma

Meillä on 40 vuotta vanha hirsitalo, jossa on ryömintätilainen alapohja kallion päällä. Siinä oli rossipohjan laudoitus pahasti homeess...

Koolaus

Ulkoseinän eristyksestä vielä kysyisin, että jos on koolauksen päälle lisäeristetty tuulensuojalevyllä, eristyskerroksessa on tuo ilmaväli, haittaako tuo mielestänne sein...

Eristys

Kysyisin tarviiko yläpohjan eristyksestä,tarkoitus laittaa puhallus villa tarviiko laittaa ensin levyvilla ja sen päälle puhallusvilla...

Maan alle jäänyt kivijalka

Tervehdys!Meillä on 1930-luvulla laajennettu omakotitalo kesäasuntona;laajennus on tehty ylärinteen puolelle kunnon kivijalan päälle (tosin  ilman eristettä alahirren ja...

Keittiön välitilan kosteuseristys/sulku

Hei,mitä uusimmat ohjeet, määräykset, suositukset tai nykyisen As Oy-lain mukainen hyvä rakennustapa edellyttää keittiön kosteussuluista/-eristyksestä (esim keittiön kaap...

Ilmanvaihto

Mikähän on vialla kun meillä tiputtaa vettä keittiössä liesituulettimesta ? onko vika siinä kun ei ole tarpeeksi ilmnvaihtoa vai johtuuko se kenties välikatolla olevasta...

talouskellari

pienen kellarin kosteus alemmaksi  .ilman kuivain ....minkälainen ? tehonkulutus toimivuuteen nähden myös matalissa lämpötiloissa .  vai oisko mootorituulettimesta asenne...

Ryömintätilan kosteus / tuuletus

Kysyisin alapohjan tuuletuksesta.Talomme on rakennettu 2005 osittain kallion päälle. Tuulettuvassa alapohjassa on yksi kulmaus jatkuvasti kostea.Märkänä on antura ja kost...

Sokkelissa kosteutta

Kysyisin vielä pitääkö huolestu?Asun vuokralla 84 rakennetussa omakotitalossa ja olen pistänyt merkille että sateella sokkeli kastuu.nyt kun...