Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Puukuitueristeiden laatuerot

Eristäminen

Kysytty: 2.10.2019 klo:20:53
Miten havupuukuidusta valmistettu puhallettava eriste ja sanomalehtikierrätyspaperista tehty puhallusvilla eroavat toisistaan käytännössä yläpohjan eristeenä? Kumpi niistä on epämiellyttävämpi hiirille? Onko eristeissä eroavaisuuksia tulipalotilanteessa? Kumpi sopii paremmin vanhan purueristeen päälle asennettavaksi?
Jäsenen antama (11.10.2019 klo:19:46) kommentti

Käytännöntasolla aivan yhtenäiset ominaisuudet lämmönjohtavuudessa, ja palonestoainetta lisätty jottei älytön riski käyttäjälle. Ekovillan purueristettä saat useasta kaupasta, joka on varma valinta. Muista tsekata purun kunto ennen uuden lataamista päälle. Terveiset Porista. 
Virallinen vastaus
Sanomalehtipaperista tehty puhalluseriste on ekoteko ja parhaimmasta päästä hyvää materiaalin kierrätystä, lämmöneristyskyky on hyvä ja hygroskooppisena materiaalina tarkoitukseensa sopiva. Havupuukuidusta valmistettua kuitua voidaan varmaan käyttää taloudellisemmin muuallakin sen valmistamiseen käytetyn energian määrä huomioon ottaen. Hiiret eivät paljon erittele asuinympäristönsä olosuhteita, kunhan on sateelta ja pakkaselta suojassa. Purueristeen päälle sopii puuperäinen eristemateriaali erittäin hyvin ja vaikea niitä on erotella eri paremmuusluokkiin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Puukuitueristeiden laatuerot":
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (10.10.2019 klo:20:11) kommentti

Jos kyseessä on lisäslämmön eriste niin sillä on merkitystä siinä mielessä. On myös muistettava muut eristeet. Eli. niin kutsuttu Ekoeriste on sanomalehdestä silputtua eristettä jonka lamda-arvo on luokkaa 0.038 (muistaakseni) ja tiukkaan sullottu puru jolla päästään luokkaa 0.120, eli huomattavasti parempi eriste on Eko. Se mikä näillä on yhteistä ne ovat hengittäviä eristeit ja tarvitsevat vain ilmasulun ja homma pelaa. Ei mikään estä laittamasta höyrynsulkua mutta silloin hengittävyys kärsii rakenteessa. Vielä eräs huomio, eko eriste ei ole villaa ja sitä saa nykyään levytavarana sekä seiniin puhallettuna (märkäpuhallus. Erittäin hyvä eriste kaikin puolin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: