Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mikä on käyttöikäennuste maan sisään jäävillä eristeillä, kuten kumibitumikermit?

Eristäminen

Kysytty: 18.1.2019 klo:7:02
Uudiskohteessa eristäminen katkaisemaan kosteuden tai radonin on sinänsä helppoa kun noudatetaan hyvin esitettyjä detaljipiirroksia ja havainnekuvia. Tärkeät eristekaistat ovat sellaisissa kohdissa, joihin ei eristettä pääse taloa purkamatta vaihtamaan. Esimerkiksi talon käyttöiän määrääkin tuo kumibitumisuikale perustuksen ja perusmuurin välissä. Eli kauanko eristyskyky säilyy maanalaisissa rakenteissa? Mitä tapahtuu eristeelle kun vertikaalista kuormaa lisätään? Pitääkö siirtyä  2 mm lyijylevyn käyttöön? Jo roomalaiset osasivat eristää akveduktiensa saumat vesitiiviiksi lyijyllä, mutta kuinka siinä kävikään? Vesi juoksi, mutta järki ei? 
Virallinen vastaus

Eriste

Eipä varmasti kukaan ole tehnyt niin pitkäkestoista tutkimusta, jotta pystyisivät varmasti vastaamaan.
Laboratorio oloissa ne on varmasti tutkittu ja aineiden kestoikä täyttää varmasti isolla kertoimella ko. rakennukse...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Mikä on käyttöikäennuste maan sisään jäävillä eristeillä, kuten kumibitumikermit?":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (19.1.2019 klo:7:23) kommentti

Kiitos vastauksesta, vaikka kovin täsmällisiä koearvoihin perustuvaa faktaa ei siitä löydykään. Eräs lähestymistapa on, kuinka kauan kumibitumikermejä on käytetty (50 v? vähintään) ja onko kokemuksia paineenalaisesta kuormituksesta. Rakenneratkaisut tulisi kehittää kyllä siihen suuntaan, ettei tällaisia silppu eristekaistoja tarvita kuin korkeintaan puurakenteen liittyessä betoniin. Betoni on kuitenkin aina sen verran kosteaa, vaikka kuinka tuulettaisi sen liittyessä maa-aineksiin. Kapillaarista nousua betonin tiiveyden funktiona on kirjalliisuudessa vähän käsitelty. Nyrkkisääntönä on ollut, että se on noin metri. Mitä pienempi vesi-sideainnesuhde - sitä tiiviimpää betoni on. Radonin tiivistyksiin nämä suikalekaistat soveltuvat hyvin, eikä näihin liitoksiin kohdistu kovia paineita.

 


Jatko kysymys

Kysytty: 21.1.2019 klo:23:26
Onko kapillaarisen kosteuden nousun haittatekijät korostumassa paksujen lämmöneristeiden ja huipputiiviiden höyrunsulkumuovien kustannuksella. Entisajan hatara tyyli eristyksissä aiheutti luonnollisen riittävän ilmankierron, ylimääräiset vesitipat tuulettuivat saman tien. Hirsiseinistä jopa päivä paistoi läpi. Alin hirsi lahosi herkästi, mutta taitavat kirvesmiehet vaihtoivat sen kesäaikaan uuteen ja puhuttiinkin talon kengittämisestä. ERistyksiä ei laitettu. Keski-Euroopassa on tämä hatara eristäminen riittänyt lähes näihin päiviin. Esim. Hollannissa uusissa aurinkopanelikylissä kanavat ovat suorastaan olohuoneen jatketta ja vesi on kaikkialla läsnä. Muuratut julkisivut on perustettu reilusti vedenpinnan alapuolelle, eikä n 7 vuotta vanhassa kohteessa ollut mitään merkkejä vaurioista. Kapillaarinen nousu vähäistä, ei pakkasrapautumia eikä homeesta puhuttu mitään. Ei salaojia. 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: