Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kivivilla/Ekovilla

Eristäminen

Kysytty: 19.10.2008 klo:2:09

Kyseessä on siporex-rakenteisen yläpohjan eristäminen.

Vaikuttaako 10cm:n puhallusvillan lisääminen yläpohjan eristekerrokseen (eli valmiina 30cm) oleellisesti lämpötalouteen?

Olisiko puhalluskivivilla sopivampi,kuin puhallus-selluvilla
Virallinen vastaus
Puhallusvillan pitää olla samaa materiaalia mitä vanhakin on. Tuossa tapauksessa yläpohjan lämmöneristyskyky paranee ainakin 20 %. Tuo maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Älä kuitenkaan sulje tuuletusrakoa yläpohjassa lisäeristeellä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Kivivilla/Ekovilla":
Jäsenen antama (16.11.2008 klo:11:01) kommentti

Terve! Miksi puhallusvillan materiaalin pitää olla samaa materiaalia kuin mitä vanhakin on? Mitä tapahtuu, jos puhallusvuorivillan ( 30 cm kerros ) päälle puhalletaan ekovillaa 15 cm kerros? Alan ammattilaisilla tuntuu olevan kovin eriäviä mielipiteitä tässä asiassa.

Jäsenen antama (16.11.2008 klo:11:56) kommentti

Itse vierastan kaikkia tuotteita, joiden nimessä on eko tai bio.

Jäsenen antama (16.11.2008 klo:12:57) kommentti

Eli selluvilla kelpaisi :) Itse en näkisi suurempaa ongelmaa tuossa villavalinnassa. Kyllä villojen pitäisi sekaisinkin toimia kunhan pysyvät kuivana.

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:1:10) kommentti

Villat (vuori-, lasi-, pellava-, sellu-, jne) eroavat paljon siinä miten paljon ja miten nopeasti ne sitoavat ja luovuttavat kostuetta. Jos eristekerroksen tehtävä on eristää +20 / -20C välillä, niin siihen kerrokseen johonkin kohtaan syntyy kondenssipiste jossa lämpötila on lähellä 0 astetta. Kondenssipisteen syvyys eristekerroksessa riippuu ulko- ja sisälämpötiloista. Siihen kosteus tiivistyy olipa sisäpuolella olevat kosteussulut (jos on) ja katon tiheys kuinka hyvä tahansa. Sinänsä ei ole ongelma jos kosteuden siirto tapahtuu oikein (=riittävän hitaasti). Jos sekoittaa erilaisia villoja olisi pyrittävä siihen, ettei materiaaliraja syntyy liian lähelle kondenssipistettä. Mutta se kun on eri syvyyksissä lämpötilasta riippuen.P.S. Sopii vierastaa 'eko' ja 'bio', termit eivät takaa että asiat ovat oikein tehtyjä. On oma kokemus +100 vuotta vanhasta pellavavillasta joka on kestänyt samassa paikassa tervapaperia ja lasivillaa paremmin, joten on olemassa vanhoja ratkaisuja jotka ovat toimineet hyvin varsin kauan. Niitä sopii monessa tilanteessa edelleen ottaa käyttöön.

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:6:58) kommentti

Asiaa sivuten. onko tietoa miten jyrsijät tykkää eri villa laaduista?

ja miten pikkulinnut,ainakin niille tuntuu kivivilla kelpaavan.

lähinnä kiinnostaa kokemukset ekovillasta onko se kovin hyvää pesänrakennusmateriaalia hiirille??

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:7:20) kommentti

Selluvillassa on myrkkyä, joka estää tehokkaasti pieneläintuhot.

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:9:30) kommentti

Juuri nion se on ja se on tietysti myös ihmisille vaaratonta hengittää.


Jäsenen antama (17.11.2008 klo:17:16) kommentti

Kukapa siellä ullakolla yhtenään istuisi huohottamassa..

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:19:00) kommentti

Niinpä niin, mutta ja mutta sisäpuolihan on eli pitää olla alipaineinen ja sitten se tiiveys tahtoo olla sitä sun tätä, joten huohotus käykin sitten siellä sisäpuolella. Olisiko sittenkin terveellisempää huohottaa siellä ullakolla? Mitä sanokaan rakennusteknikko?


Jäsenen antama (17.11.2008 klo:20:00) kommentti

niin selluvilla estää pieneläin tuhot mutta miten on ekovillan kanssa?

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:20:45) kommentti

Selluvilla on ekovillaa....

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:21:34) kommentti

selluvilla on paperi silppua, joka on käsitelty erinäisillä aineilla ja kostutettu esim. vedellä.

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:22:16) kommentti

miksi sitä vuorivillaa ei voi sinne laittaa? Mikä siinä on vikana?

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:22:17) kommentti

Teknikko sanoo, että sen talon tulee lähtökohtaisesti olla tiivis. Ja toisaalta, lienet sinäkin tutkinut sellu/ekovillan sisätiloihin aiheuttamia päästöjä (täälläkin joskus esiintynyt). Vaikutusta on, mutta ei pitkällä aikavälillä.

Jäsenen antama (17.11.2008 klo:22:22) kommentti

Ja selluvillaa/ekovillaa ei kostuteta vedellä jokaisessa tapauksessa, ullakolle tasoon puhallettuna ei kostuteta..Mutta, miksi ei kivivillaa? Hyvä kysymys, koska ero lämmönjohtavuudessa on mitätön paksuuden huomioiden. Eri asia, "huuhteleeko" liikkuva ilma kivivillaa syvemmältä kuin paperisilppua, en ole nähnyt aiheesta tutkittua tietoa, vain kuullut mutua.Ja nyt tulee lisää mutua, jonka tietävät voisi varmentaa. Jos en pahasti väärin muista, on ekovilla kivivillaa paivampaa ja voi siten painaa tässä tapauksessa vanhaa eristettä enemmän kasaan (onko painuman määrällä merkitystä??) kuin kivivilla. Tämä siis hatarasta muistista, kannattaa tarkistaa, kun en itse nyt ehdi/viitsi :)

Jäsenen antama (18.11.2008 klo:0:16) kommentti

Ainakin vanhoissa rakennuksissa esim. museovirasto suosittelee pellavavillaa tai lasivillaa pikemmin kuin vuorivillaa. Syy on että kosteuden varastoiminen / luovuttaminen toimii näissä villoissa eri tavalla. Itse olen vanhassa rakennuksessa (ei kosteussulkua, hirsirakennus) nähnyt homehtunutta vuorivillaa ('moderni korjaus 60-luvulta') ehjän pellavaeristeen vieressä (vanhempaa perua). Mitä sitten mihinkin paikkaa parhaiten sopii riippuu monesta tekijästä.

Jäsenen antama (18.11.2008 klo:7:54) kommentti

Mineraalivillat (vuori- ja lasi-) toimivat kosteusteknisesti melkolailla samalla tavalla. Sitten nämä luonnonkuituiset eristeet kuten pellava-, selluvilla ovat ns. hygroskooppisia eristeitä joiden kosteuskapaisteetti on aivan erilainen kuin em. eristeillä.


Mineraalivillat homehtuvat samalla tavalla jos olosuhteet vain antavat aihetta. Mineraalivillat eivät siedä kosteutta juuri lainkaan rakenteissa, joten höyrysulut pitää olla ulkoseinissä ehdottomasti. Sen sijaan luonnonkuitueristeseinissä käytetään rakennuspapereita tai vastaavia, mutta en käsitä miksi näihinkin eristeisiin pitäisi välttämättä tunkea sisäilmakosteuksia tarkoituksellisesti.


Sisäilman laatua ei säädellä seinän höyry / ilmasululla vaan ilmanvaihdolla.


Jäsenen antama (18.11.2008 klo:16:13) kommentti

Olen BT:n kanssa erittäin samaa mieltä. Mikäänhän ei estä käyttämästä höyrynsulkua luonnonkuitueristeen kanssa. Mutta, en näe syytä olla käyttämättä luonnonkuitueristeitä paikoissa joihin ne sopivat hyvin.

Jäsenen antama (27.11.2008 klo:17:18) kommentti

Haluaisin minäkin saada rakennusteknisen perustelun, miksi vuorivilla ja selluvilla eivät sopisi yhteen. Insinöörin tyypillinen perustelu on että tällaista sekakäyttöä ei periaatteessa voi suositella.Mutta missä on se rakennustekninen perustelu, koska tuossahan on kysymys mutu-tiedosta. Aiemmin pidettiin luonnollisena että sahanpurunpäälle lisätään kivivillaa ja varsin paljon myös levyvillan päälle on asennettu selluvillaa. Selluvilla mielestäni sopii esim. huonokuntoisen tiilikaton alle mineraalivillan päälle oikein hyvin koska se hoitaa pienet kosteusvuodot sitomalla ja luovuttamalla kosteuden sitten viiveellä pois.

Jäsenen antama (27.11.2008 klo:20:01) kommentti

" Selluvilla mielestäni sopii esim. huonokuntoisen tiilikaton alle mineraalivillan päälle oikein hyvin koska se hoitaa pienet kosteusvuodot sitomalla ja luovuttamalla kosteuden sitten viiveellä pois."


Tuo perustelu on insinööriperustelua paljon huonompi.


"kosteusvuodot" Häh!


Jäsenen antama (29.11.2008 klo:6:53) kommentti

Lämpöeristeiden tarkoitus ei ole kosteuden siirto, vain lämpöeristäminen.

Eristeiden kosteuskäyttäytymisessä on eroja, mutta ne eivät ole tarkoitettu "kosteuseriteiksi". Vuodot yms... on korjattava.

Jäsenen antama (29.11.2008 klo:7:49) kommentti

"Kosteusvuoto" on sellainen, jossa vähän niinku lorahtaa. Eli ei lirise jatkuvasti.

Jäsenen antama (29.11.2008 klo:12:46) kommentti

Vaikka lämpöeristeen tarkoitus onkin eristää, niin ongelmatilanteet useimmiten liittyvät kosteuteen. Jos puhutaan paikallisen vuodon kormaamisesta 1-10 vuoden perspektiivissä, voi ratkaisu olla kalvo. Jos puhutaan vaikka 50 vuoden perspektiivissä, niin lienee turvallisempaa luottaa muihin hyviin rakennustapoihin kuin 0,8mm polyeteenkalvoon, esim. paksumpi eristekerros. Korjaamisen vaikeus riippuu peittävien rakennuspintojen työstämismahdollisuuksista sekä paksuuden muuttamisen mahdollisuuksista.Mitä parempi eristävä kerros on, sitä loivempi on lämpötilagradientti läpi eristeen ja sitä enemmän tämä keskustelu normaalin ilman välityksellä tapahtuvan kosteuden siirrosta, kondenssipisteestä, jne tuntuu teoreettiselta. Ehkä sittenkin voisi laittaa selluvillaa mineraalivillan päälle tässä tapauksessa.

Jäsenen antama (26.2.2009 klo:14:51) kommentti

On varsin yleistä että aluskate vuotaa tai että yläpohjaan menee tuiskulunta, joka sitten sulaa ja kastelee villat. Olisi hyvinkin järkevää määrätä rakennusmääräyksellä että aina yläpohjaan puhalletaan päällimmäiseksi kerrokseksi muiden eristeiden päälle 10 cm selluvillaa. Monilta kosteusvahingoilta vältyttäisiin!

Jäsenen antama (26.2.2009 klo:15:59) kommentti

Tässä suora lainaus Parocin sivuilta:


 


Parocin eristystuotteet on suunniteltu käytettäviksi kuivissa olosuhteissa, kuten muutkin lämmöneristeet. Villakuitu ei ole hygroskooppista ja eristeen kosteuspitoisuus tavallisissa olosuhteissa on alle 0,5 % sen painosta. Vuorivilla ei ime kosteutta ja se säilyy riittävän kuivana lähes 100 %:n kosteudessa.

Rakennus- ja asennusvaiheessa veden vaikutukset on kuitenkin otettava huomioon. Eristeiden toimivuuden takaamiseksi Paroc-tuotteet on käsitelty kosteudelta suojaavilla aineilla ja tästä syystä niitä voidaan käyttää normaaleissa sääolosuhteissa.Höyryn- ja ilmansulkujen käyttö suositeltavaa


Pääperiaate on, että rakenteessa on höyrynsulku tai tarkemmin ilmaistuna ilmansulku, joka estää ilman pääsyn eristeeseen, ja ehkäisee liiallisen kosteuden diffuusion rakenteessa. Villarakenteiden avorakenteesta johtuen ne ovat höyryä läpäiseviä, mikä tarkoittaa sitä, että kosteus kulkeutuu tehokkaasti materiaalin läpi kaikkiin suuntiin.


Paroc suosittelee höyryn-/ilmansulkujen käyttöä useimmissa rakenteissa. On hyvä ensin perehtyä Parocin eriteltyihin suosituksiin erilaisista rakenteista ennen ilmasulkujen asennusta.

Suosituimpia ilmansulkuja ovat vanhentumattomat limittäisillä liitoksilla varustetut 0,2 mm polyeteenikalvot tai Paroc Ilmansulkupaperi.

Jäsenen   antama (8.8.2016 klo:23:19) kommentti

Olipa keskustelu..aikamoinen sekamelska tietoa ja luuloa. Tuo Parocin tuotetieto vielä on pirullisesti tekstailtu. Lukija saa siitä helposti vääränlaisen ajatuksen. Tutkin muitakin keskusteluja ja nettiä yleensä. Lisäeristäminen näyttää olevan ylivoimaisen vaikea aihe, eikä asiallista neuvontaa näytä mistään saada. Luulenpa, että jos sellaista tietoa joltakin löytyisi, niin heti olisi useampi henkilö kampeamassa vastaan omine vahvoine käsityksineen. Konepuolen insinöörinä näenkin rakennusalan tässä suhteessa hyvin hankalaksi: tehdään nopeita johtopäätöksiä menemättä pintaa syvemmälle. Eikä edes määräyksillä saada tästä johtuvia rakenusvirheitä ehkäistyä. Uskokaa vaan, että niin se on ettei mineraalipohjaista eristettä tule laittaa selluvillan päälle ainakaan taloon, joka on rakennettu hengittäväksi.....olisi outo ajatus, että selluvillaisessa talossa olisi muovit seinissä ja koneelinen ilmastointi. Mutta sellaista vaan pyrkii normit rakennettavaksi pukkaamaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yläpohjan lisäeristys

MoiRemontoin siporextaloa, rakennettu 1987, seinät 375 mm harkoista. Yläpohja  on 250 mm lankkua, kattotuolit 150 mm ja samanverrrran kivivillaa eristeenä. Voiko talon ta...

Pihasaunan eristys ja höyrynsulku

Kuinka rakennetaan lautarakenteiseen piharakennukseen okeaoppinen, hengittävä seinä- ja lattiarakenne? Kyse on 50x100mm rungolle rakennettavasta pihasaunasta jossa on tuu...

ullakon eristäminen

Teetimme kattoremontin rintamamiestaloomme ja nyt pitäisi lisäeristää kattoa sisältäpäin. Uusi rakenne ulkoapäin on pelti, koolaus/ilmarako, aluskate, runkoleijona kiinni...

Mitä lisäeristeeksi välikattoon kutterinpurun päälle?

Elikkä -64 valmistunut omakotitalo loivalla saumatulla peltikatolla jonka välikatossa n.25cm kutterinpurua+laudoitus+haltexin tapainen sisäkatto levytys, ei mielestäni h...

ilmaraottomaan seinään kivivilla vai ekovilla?

Kun kyseessä on ulkoseinä, jonka uloin kerros on hengittävä rappaus, mutta jossa rappauksen ja seuraavana olevan laudoituksen välissä ei ole ilmarakoa, niin onko parempi...

Kattolämmityksen eristeet

Huoneeseen, joka on 20 neliötä ja vakiokorkea, 2,5 m, on tulossa meillä kattolämmitys. Kattomateriaali on kipsilevyä. Yläkerrassa tuon huoneen päällä on lämmin huoneti...

Ekovilla vai hirsi talo?

Hei. Olemme suunnittelemassa uuden talon rakentamista. Mietinnässä on lamellihirsi tai puukuitueristeellä (ekovilla) eristetty talo. Tuossa ekovilla vaihto...

ekovilla..

mille haisee ekovilla kastuessaan? homehtuuko ekovilla? joku joskus sanonut että ei, mut vaikee uskoo?...

Vanhan talon suihku

Hei, talo on n. 100 vuotta vanha, siihen on myöhemmin rakennettu vesivessa josta hirsiseinä on nyt puhkaistu suihkutilaksi ja kodinhoitohuoneeksi justiinsa rakennettuun u...

Vanhan talonneristys

Moi. Minulla on 3 kerroksinen talo, kylmä kellari (joka pysyy kylmänä), keskikerros noin 80 m2 ja yläkerta. Vanha hirsirunko on eristetty kivivillalla...

Lattia vanhan hirsitalon vinttiin

Lattia on koolattu ja ekovilla puhallettu vanhojen villojen lisäksi. Kannattaako laittaa ilmansulkupaperi ja sitten vasta levyt? Rakenne alhaalta päin: sisä...

Yläpohjan lisäeristys

Miten olisi paras/hyvä tehdä yläpohjan lisäeristys.Talo rakennettu -59,yläpohjassa on muhia noin 30 cm ja oli ajatuksena puhaltaa paperista tehty ekovilla lisäeristeeksi....

Täysin tuulettuvan rossipohjan lisäeristys pelkällä tuulensuojalevyllä

Meillä on paaluille perustettu ympäri vuoden lämpimänä pidettävä saunamökki, jonka kylpyhuoneen lattialämmistys ja eristys ei...

IV-eristys

Moi!Omakotitalossani on koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Muoviset Uponorin iv-putket asennettu kylmään yläpohjaan niin että vaakaputket kukevat 100mm mineraa...

tervapaperi höyrysuluksi

Kyseessä on uudisrakennus.Kumpaan väliin tervapaperi höyrysuluksi kannattaa laittaa? seinä olisi Gyprok+tervapaperi+50koolaus-ekovilla+150ekovilla+tuulensulku+tuuletusväl...

EKOVILLA

Yläpohjan eritys - mitä kaikkia materiaaleja käytetään?Puhallusvilla, ekovilla, sahanpuru, mistä tietää, mitä kannattaa laittaa vanhaan taloon?Onko ekovilla järkevä vaiht...

Hirsitalon lisäeristys

Terve,Omistan 1930 paikeilla rakennetun hirsitalon joka on tarkoitus saattaa asumiskuntoon.Onko seuraavanlainen rakenne kaikinpuolin ok?Ulkoa sisälle:-Ulkoverhous-Ristiko...

Hirsirunko ja tiiliulkoseinä

Miten onnistuu Presslog-hirsirunko sisäpintana ja välissä eriste(mikä paras tähän?) ja ulkopintana poltettua tiiltä? Onko hirren painuminen ongelma tässä ratkaisussa entä...

Levyvillaa puhallusvillan päälle

Yläpohjan eristys tällä hetkellä: 100mm levyvillaa, jonka päällä 250mm puhallusvillaa (kivivilla). Toimiiko rakenne, jos lisään puhallusvillan päälle vielä 50mm tai 100mm...

omakotitalo

montako % kalliimpaa on rakennuseristeenä käyttää ekovilla kuin karhulevyjä...

eko-vai selluvilla

Puhutaanko samoista asioista kun käsitellään aiheita sellu sekä ekovilla?...

Saisiko tarkennusta hormin paloeristykseen

Yläpohjan lisäeristyksen takia pitää hormin paloeristystä (100 mm kivivilla) nostaa korkeammaksi. Saako jäädä saumaa (va...

olohuoneremontti

Hei.Olohuone pitäisi remontoida sisäpuolelta ja nyt epäröimme voiko entisten puukuitu- levyjen poiston jälkeen laittaa uudet puukuitu-levyt (huokoleijona) sekä toiset hal...

Omakotitalo 1960

Rakennettu 1960 talon vesikaton uusiminen ja yläpohjan eristäminen Nykyinen rakenne Tiili, rimat, kattohuopa umpilaudoitus, kattovasat 125 x 62 mm välissä vinoilla osilla...

Alumiinipaperi / lämpösäteily

Olen uusimassa 70-80 luvulla rakennetun talon katon eristeitä.Alkuperäinen asennus sisältäpäin: Lauta, höyrynsulku, kivivilla,kivivilla,lasivilla , tuuletusrako aluskate....