Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kerrostalosaunan pukeutumishuoneen lämpöeristäminen

Eristäminen

Kysytty: 27.2.2010 klo:11:34
Taloyhtiömme saunaremontti etenee suunnitelmien mukaisesti. Saunan pukeutumishuoneen seinään on ajateltu puolipaneelia h=1200 ja yläosaan lasikuitutapettia. Lattiaan tulee sähköllä toimiva lattialämmitys ja pintamateriaaliksi klinkkerilaatta. Pukuhuoneet 2 kpl ovat valskanneet seinistä, jolloin talven kylmimpinä hetkinä pukuhuoneet ovat olleet tosi kylmiä, eikä vesikiertoinen patteri ole pystynyt suoriutumaan tehtävästään lämmönantajana. Kuinka teidän mielestä ikkunaseinä tulisi lämpöeristää sisäpuolelta ja millä materiaaleilla?Virallinen vastaus
Seinän kokonaisrakenne pitää tuntea, jotta voi antaa varman ohjeen. Yksinkertaisinta lienee asentaa seinään SPU:n Sauna-Satu tai ainakin uretaanilevy. Näin seinään muodostuu myös höyrysulku.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Kerrostalosaunan pukeutumishuoneen lämpöeristäminen":
Jäsenen antama (28.2.2010 klo:13:26) kommentti

Seinä on betonielementti, jonka välissä on käsittääkseni eristevilla. Rakennusvuosi -75.

Jäsenen antama (28.2.2010 klo:13:56) kommentti

"Seinän kokonaisrakenne pitää tuntea, jotta voi antaa varman ohjeen."

Näin on, mutta todennäköisesti siellä on eristeet huonosti, jos niitä kauttaaltaan on olenkaan.

"Yksinkertaisinta lienee asentaa seinään SPU:n Sauna-Satu tai ainakin uretaanilevy. Näin seinään muodostuu myös höyrysulku."

Tuolla tavalla saatetaan mennä yksinkertaisesti täysin sudeksi.

Ko. rakenteen sisäpuolinen eristäminen on vähintään hyvin arveluttavaa tietämättä millä tavalla rakenne on myös tehty eikä vain miten se on piirustuksissa. Se etu siinä on, että tulee höyrynsulku, mutta tulevaisuus jää täysin ( ei isolla) herran huomaan.

Jäsenen antama (28.2.2010 klo:14:27) kommentti

Jos ikkunaseinä on ollut kylmä on merkki siitä, ettei oletettu lämpöeriste toimi kunnolla. Voi olla, että eriste on mutta märkä. Tai eristettä ei ole lainkaan.
Joka tapauksessa sisäpuolinen lämpöeristäminen muuttaa nykyisen tilanteen huonompaan suuntaan. Em. korjauksia on tehty paljon ja melkein kaikissa kohteissa missä tutkimuksia on tehty ovat sisäpuoliset rakenteet homeessa. Höyrysulku ei estä mahdollista kondenssia rakenteissa kokonaan, mutta pienentää sitä.

Jäsenen antama (28.2.2010 klo:15:16) kommentti

On myös mahdollista,että 35-vuoden aikana on alakerran lämpöjohtoverkostoon kerääntynyt sakkaumaa joka haittaa lämpöpatterin toimintaa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Saunan poistoilmaputken lämpöeristys?

Onko saunan poistoilmaputken lämpöeristäminen välttämätöntä. Putki menee metritolkulla kellarihuoneessa saunan takana välituuletustilassa ennenkuin se menee katon lävitse...

Mökin yläkerran eristäminen

Kysymyksessä mökin yläkerran katon vinolappeen eristäminen.Kattoon teetettiin remontti jossa vanha huopakate vaihdettiin peltikatteeksi.Nyt peltikaton alle tuleva välikat...