Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ilmansulkupaperi vai höyrynsulkumuovi

Eristäminen

Kysytty: 7.10.2012 klo:22:56
Kyseessä -83 rakennettu puurunkoinen talo jossa 200mm mineraalivilla eristeenä. Purin ulkoseinien vastaisista sisäseinistä puupaneloinnin jonka takaa löytyi jonkinlainen kehnon kuntoinen muovikalvollinen paperi. Tämän takana sitten tuo 200mm villa. Laitanko uuden paperin ilmansuluksi vai höyrynsulkumuovin tilalle ? Sisäpintaan tulee kipsilevy joka maalataan/tapetoidaan. Taloon laitetaan samassa rytäkässä koneellinen tulo ja poistoilmanvaihto, joka aiemmin oli pelkästään huippuimurilla toteutettu poisto.

Eli kysymys kuuluu: Paperia vai muovia ja miksi ?

JLA Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kpl



Virallinen vastaus
Muovipintainen paperi on aikanaan toiminut höyrysulkuna hyvin, mutta...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Ilmansulkupaperi vai höyrynsulkumuovi":
Jäsenen antama (7.10.2012 klo:23:47) kommentti

Muovia, jotta et kastele syyttää suotta eristettä, joka mitä märempää se on, niin sitä huonommin se eristää.

Jäsenen antama (8.10.2012 klo:7:46) kommentti

Mineraalivillaeristeiseen ulkoseinään on asennettava höyrysulku. Se on yleensä SFS-hyväksytty hs-muovi.

Jäsenen antama (8.10.2012 klo:8:27) kommentti

Tuossa sfs hyväksytyn muovin käytössä on se ongelma,että missään ei määrätä käyttämään juuri tuota sfs standardin mukaista muovia, eikä rakennusvalvonta sitä vaadi.

Jäsenen antama (8.10.2012 klo:10:16) kommentti

Tuo muovikalvollinen paperi on todennäköisesti muovitiivistyspaperia, joka on tiiveydeltään 10x ilmansulkupaperiin ja bitumivuorauspaperiin verrattuna (saattaa olla eristeen ulkopuolella), eli ei normaali paperi.

Jos ulkopuolella on bitumivuorauspaperi, niin ilmansulkupaperi ei riitä tiiveydeltään minkään eristemateriaalin kanssa saavuttamaan sisäpuolelle vähintään 5x tiiveyttä ulkopuoliseen verrattuna.



Siis muovi.



Joitakin kertoja rakennusvalvonta ei ole hyväksynyt tavallista muovia vaan on pitänyt olla SFS-sertifioitua. Virheellisesti vai ei, en ota siihen kantaa.


Jäsenen antama (8.10.2012 klo:10:18) kommentti

Joka tapauksessa ulkoseinään on asennettava höyrysulkumuovi. Sano rakennusvalvonta mitä hyvänsä.

Jäsenen antama (9.10.2012 klo:14:17) kommentti

Löysin tällaisen Tampereen teknillisen yliopiston lopputyön, jossa käsitellään eri höyrynsulkujen vaikutusta kosteusongelmiin. Käsittelee uusia hirsi- ja kevytbetonirakenteita, mutta varmastikin voi soveltaa, niin uuden rakentamiseen kuin vanhan korjaamiseen. Alussa on selvitetty kosteuden ja homeen syntyä, osa kaavoista menee kyllä yli tavallisen tallaajan ”hilserajan”, mutta varsinkin loppupäässä on ”käppyröitä” ja tekstiä, jotka rauhassa tutkaillen avautuu.

Sivulla on linkki, josta saa ladattua koko lopputyön, ”avaa tiedosto” (pdf).

http://dspace.cc.tut.fi/dpub/handle/123456789/21129


Jäsenen antama (9.10.2012 klo:18:18) kommentti

Jokainen saa tuhota talonsa miten tahtoo, mutta mineraalivillaeristeset ulkoseinät vaativat erittäin hyvän ilmasulun, mutta muovi on kuitenkin paras hörysulku.

Muovi ei ole tuhonnut yhtään taloa. Muut mekanismist ne yleensä aiheuttaa.

Mutta ihan miten vain halutaan....


Jäsenen antama (9.10.2012 klo:20:38) kommentti

Betonitohtorin vastaus: "Jokainen saa tuhota talonsa..." oli ilmeisesti minulle, kun oli jo aikaisemmin alkuperäiselle kysyjälle vastannut?

Tutkimuksen lopputulemahan on se, että jos haluaa hyvän, kosteusongelmat poistavan ratkaisun , vastaus on, Betonitohtorinkin suosittelema, hyvälaatuinen ja hyvin asennettu,höyrynsulkumuovi.

Toki tutkimuksesta löytyy myös vastaus kysymykseen: "Kuinka tuhoan taloni nopeasti tai pikkuhiljaa", sen voi jokainen tietoa tarvitseva itse sieltä lukea.

Jäsenen antama (10.10.2012 klo:22:10) kommentti

Muovia, mutta sitä pitäisi saada koko taloon. Se että toisessa huoneessa on höyrysulku ja toisessa ei lisää sen ei tiiviin seinän kosteusrasitusta huomattavasti, ja varsinkin rajakohdat tulee mätänemään nopeasti. Jos et saa muovia yhtenäisesti koko taloon ei sitä kannata laittaa.

Jäsenen antama (13.10.2012 klo:8:30) kommentti

Miksi ei?

Säästyyhän siinä puolikas talo, muutoin tuhoutuu koko talo!!!!!

Jäsenen antama (13.10.2012 klo:11:26) kommentti

@ rakrak

Ilmiö, joka aja kosteutta seinärakenteeseen on aivan riippumaton siitä, onko rakenteessa höyrysulkua tai ei. Höyrysulku tietenkin estää kosteuden kulkeutumista, mutta viereinen ilman sulkua oleva rakenne ei mitenkään "ime" erityisen paljon kosteutta itseensä. Toisin sanoen höyrysuluton rakenteen osa kostuu jos on kostuakseen aivan samaa tahtia kuin talo, jossa ei lainkaan ole höyrysulkua. Näiden rakenteiden rajakohta ei myöskään kostu sen märemmäksi kuin muukaan suojaamaton alue.

Jäsenen antama (13.10.2012 klo:14:53) kommentti

Osakin talosta ilman höyrysulkua on tuplasti sanottuna rakrak-virhe ts. vähäinenkin määrä suojelee. Se on aina kotiin päin.

Jäsenen antama (26.10.2012 klo:17:07) kommentti

@marksto

"Näiden rakenteiden rajakohta ei myöskään kostu sen märemmäksi kuin muukaan suojaamaton alue."

Itse olen ihan paikanpäällä todistanut moista ilmiötä osittain uretaanieristetyssä rintamamiestalossa.



@monta

"Osakin talosta ilman höyrysulkua on tuplasti sanottuna rakrak-virhe"



Tämä pitää täysin paikkansa.



"ts. vähäinenkin määrä suojelee. Se on aina kotiin päin."



Tämäkin on totta siltä osin että suojelee sitä muovin takana olevaa. Mutta siihen mihin muovi loppuu ja vaikkapa pahvi alkaa tulee muodostumaan nopeasti näkyviä ongelmia.

Tosin villatalossa pitää aina olla se höyrynsulku, eli homma on mennyt reisille jo alunperinkin jos siellä ei sitä ole.



Ts. Osittainen korjaus ei kannata.


Jäsenen antama (26.10.2012 klo:17:21) kommentti

Vesihöyryn osapaine sisäilmastossa on jokapaikassa sama. Jos höyrysulun ja paperin rajakohdassa on suluton sauma, voi silloin esiintyä rajakohdassa nopeampia vaurioita kuin muualla, muuten ei. Näin oli aiemmin jo lausuttukin.

Ilmasulkupaperi käy, jos papaerin sisällä on tiivis muovikerros, kuten yleensä on, pelkkä paperi läpäisee kosteuden.

Jäsenen antama (26.10.2012 klo:19:10) kommentti

Alkuperäiseen kysymykseen jatkaen... Laitan uudet muovit ulkoseiniin ja kattoon vanhojen muovikalvollisten papereiden tilalle. Ompahan ainakin niiltä osin parempi kuin ennen. Kahden makuuhuoneen ulkoseiniin jäi nuo vanhat paperit ja lastulevyt remonttilevyjen taakse. Väliseinien kohdalla ilmeisesti järkevin on tuoda muovi vähän matkaa väliseinää pitkin ja "tiivistää" muovi väliseinän tolppaa vasten ?



Talosta siis purin kaikki vanhat paneeliseinät ja katot, joten rakenteita on auki aikalailla. Kaikki villat ja rakenteet näyttävät hyviltä ja muuttumattomilta. Lukuunottamatta paria hiirenpesää välikatossa joiden kohdille vaihdan uudet villat. Katossa villaa 300mm, jonka päälle lisätään aikanaan vielä tavaraa, niin saadaan uudet 100mm:n eristyksellä varustetut ilmanvaihtokanavat vieläkin parempaan talteen.



Kuullostaako edes järkevältä ?

Jäsenen antama (14.1.2019 klo:13:15) kommentti

Kun pohditaan ulkoseinän rakennetta, lähtökohdiltaan tulee selvittää minkälaisia kosteusmääriä seinään kohdistuu. Perinteisesti on ollut kolme eri lähdettä.1) Konvektion eli ilmavirtausten kautta,  2) mikä on kohteen sisäpuolinen kosteustuotto? ja 3) diffuusion eli vesihöryn osapaineiden aiheuttama kosteusvirta. Tarkastelut on syytä tehdä esim. yhden vuoden periodille, jolloin näkyy erot vuodenaikojen välillä. Tämä johtaa aikamoiseen laskentan ellei ole sopivaa tietokoneohjelmaa käytettävissä ja sekin vaatii rakennusfysikaalista ymmärtämistä. Jo laskentasuureiden määrittely lähtötietoina on jo varsin vaikea tehtävä. Tietenkin laajasta kokemuksesta valintoja tehtäessä on hyötyä ja jos tätä kokemusta puoltavat laskelmalliset arvioinnit, on se parempi kuin mututuntuma.

 


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmansulku/höyrynsulku

Talo on -58 rakennettu rintamamiestalo. Yläkertaan rakennetaan kylpyhuone. Yläpohjassa purueristys, mikä katon höyrynsuluksi ilmansulkupaperi vai höyrynsulkumuovi....

villoista

osin täysin kylmillään vuodesta oleva hirsimökki.mikä olisi paras eriste vinokattoon?ekovilla ja ilmansulkupaperi vai mineraalivilla ja esim intello kosteteutta tasaava h...

Välipohjan höyryn/ilmansulku

Talo on 1,5 kerroksinen käyttöullakolla varustettu. Voiko välipohjan rakene olla seuraava: Höyrynsulkumuovi-Puhallusvilla-Ilmansulkupaperi-Ullakonlattia ponttilaudasta. T...

Höyrynsulku

Olen rakentamassa erillistä autotallia, jota tarvittaessa lämmitetään talvella. Runkona tulee olemaan 125 lankku ja sisäpuolella 50mm koolaus ristiin. Onko kyseisessä koh...

riittääkö ilmansulku

Jos eristän purueristetyn talon ulkopuolelta 50 mm wps3 villalla, riittääkö ilmansulkupaperi vai vaaditaanko höyrynsulkumuovi. Sisäpuolella mm. lasikuitutapettia ja maali...

Ilmansulku vai ei?

Luin tuossa edellispäivän yhtä kysynystä, jossa kyseltiin mm. lattian eristämisestä...Mitenkäs minun tapauksessa: vinttiin tulossa lämpimät huoneet ilmastoinnilla. Seinii...

Höyrynsulkumuovi selluvillan kanssa yläpohjaan?

Hirsitaloa olisi tarkoitus rakennuttaa. Olen huomannut, että toisilla hirsitalotoimittajilla yläpohjaan tulee höyrynsulkumuovi ja sen lisäksi n 500mm selluvillaa. Toisill...

WC/suihku alaslasku

Hei,Talomme laajennuksessa yläpohjassa puhalllusvilla ja sen alla ilmansulkupaperi. Keskellä sijaitsee WC/suihkutila, jonka kohdalla siis myös paperi. Tarkoitus tehdä ala...

Höyrynsulkumuovi

Eli asumme omakotitalossa 2005 rakennettu jossa paljastu että seinissä on ilmansulkupaperi eikä höyrynsulkumuovi?Minun mielestäni seinissä pitäisi olla tuo muovi että vil...

ulkoseinän rakenne

vanhan talon ulkoseinä on ulkoa sisällep. puuv. tuul.rako. tuulens.levy kivivilla125mm, tervapaperi, filmifaneri18mm, jonka alalaidan ja perus ks.harkon välissä n.20mm ra...

Vanha kylmä autotalli lämpimäksi

HeiRakentelen kylmää autotallia lämpimäksi.Rakenne tähän mennessä: ulkovuorilaudoitus,tuuletusrako, tuulensuojalevy.Mietinnässä siis seuraavaksi, mikä villa? 100mm villaa...

Yläpohjan eristys alakautta

Minun on tarkoitus lisäeristää mökkini yläpohja alakautta. Yläpohja on harjakaton muotoinen joten yläkautta on mahdotonta saada lisäeristystä  laitettu. Ylhäältä alaspäin...

höyrynsulku

rakenne on :ulkovuorilauta,tuuletusrako,tuulensuojalevy 13mm,runkovilla 150mm,ilmansulkupaperi,50x50 koolaus ja villa,höyrynsulku,gyprok.Villa on kivivillaa.Tarviiko tuo...

Muovi suihkutilan kattoon?

Tervehdys, meillä on talon toisesssa kerroksesssa vessa/suihkutila (kakkossuihku). Alakerrassa on varsinaiset suihkutilat. Olemme tekemässä tilan laipiota...

Ekovilla vai hirsi talo?

Hei. Olemme suunnittelemassa uuden talon rakentamista. Mietinnässä on lamellihirsi tai puukuitueristeellä (ekovilla) eristetty talo. Tuossa ekovilla vaihto...

Mökin saunan laajentaminen - seinien ja katon rakenne?

Haluaisin laajentaa mökin puulämmitteistä saunaa poistamalla saunan ja viereisen pukuhuoneen välisen seinän. Lattian ja lauteet rakennan uusiksi,...

Höyrysulku

Olemme rakentamassa v58 rakennettuun taloon yläkertaan asuinhuonetta Talossa on eristeenä sahanpuru ja ilmansulkuna tervapaperi Tarvitaanko rakennetavan huoneen seiniin  ...

Höyrynsulku

Talon yläkerrassa wc jossa myös suihkunurkkaus. Tarvitseeko tila laipioon muovin vai riittääkö että on ilmansulkupaperi jonka yläpuolella reilusti ekovillaa ja korkea vin...

ilmansulkupaperi

Mitä mieltä olette jos lattiarakenteessa on ilmansulkupaperi, onko tässä haittaa koolausrakenteessa?Eli työlaatan päällä on eristys, ilmansulkupaperi ja levy pintamattoin...

saunan katto erkkerissä

Hei,seuraavanlainen asia mietityttää, eli meillä sauna rakenteilla talonpäätyyn erkkeriin. Erkkerissä seinät levytetty ja kattoon laitettu levyvillat ja höyrynsulkumuovi....

Höyrynsulku

Rakennamme lisäeristettyä hirsimökkiä. Kuvien mukaan seinän rakenne ulkoapäin on seuraava: hirsi 95mm - lisäeristysrunko 95mm + villa 100mm - höyrynsulkumuovi - hirsipane...

Seinän ja katon yhtymäkohta vedeneristämisessä

Kylpyhuone remontti  vanhaan 1,5 krs taloon. Yläkerta asuttu. Kylpyhuonetila levytetään EK levyllä puulaudoituksen päälle ja laitetaan vedeneristeet. Katto on paneelikatt...

Vanhan hirsitalon kylpyhuoneen seinäeristys

Remontoimme vanhaa -48 rakennettua hirsitaloa. Edellinen asukas on rakentanut 80-luvulla kylpyhuoneen ja saunan. Kylpyhuoneesta joudumme uusimaan mm.seiniä kosteusvaurioi...

Höyrynsulkumuovin asennus lattiaan nähden?

Kun tehdään lattiarakenteita (lattia tasaus, styrox), tässä yhteydessä asennetaan ulkoseinän höyrynsulkumuovi myös. Olisiko viisasta viedä höyrynsulkumuovi styroxien alle...

Kylpyhuoneen katto

Kylpyhuoneen katossa ei ole höyrysulkua vaan ilmansulkupaperi. Riittääkö tämä vai pitääkö tehdä muutoksia? Katossa raken...