Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hyörynsulku

Eristäminen

Kysytty: 25.7.2010 klo:12:08
Hei
Kysymykseni koskee höyrynsulun asettamista villojen väliin. Runkona 50x100 johon kivivilla, hyörynsulku, poikittaiskoolaus 50x50 kivilla, pinnaksi lastulevy. Rakennus ei ole asunto, paremminki ns. harrastetila.

NM. ei reikiä höyrynsulkuun.Virallinen vastaus
Jos höyrysulku asennetaan eristeiden väliin, sen ulkopuolella pitää olla eristettä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Hyörynsulku ":
Jäsenen antama (25.7.2010 klo:22:47) kommentti

kastellin nykyinen seinärakenne on juurikin tuollainen paitsi ulompi villa on paksumpi kuin 100mm.... ja tämä ei sitten ollu mainos vaan otin vaan esimerkiksi juurikin kastellin koska kaverille on rakenteilla kyseisen virman talo ja talkoissa katseltiin kyseistä rakennetta.. rakenteen idea on vissiin höyrynsulun reiättömmyys... tiijä sitte onko hyvä nuin vai ei. tuskin ihan susi kun niin moniin taloihin laittavat sitä..

Jäsenen antama (26.7.2010 klo:8:37) kommentti

Oliko siis alkuperäinen kysymys että kuuluuko höyrynsulkuun laittaa reikiä? No ei helvetissä. Jos höyrynsulun haluaa välttämättä rei`ittää niin helpompi homma kun jättää kokonaan laittamatta.

Jäsenen antama (26.7.2010 klo:13:42) kommentti

katoppa joskus miltä näyttääpi kiireisen sähkärin tekemä asentelu. siinon kuule höyrynsuluku meleko hyvin reikänen ku huseeraa niitten asennuksiesa kanssa... tietenki tavote on ehyt hipasematon" suluku mut ei se vaan aina niin mee, varin jos suluku suoraan kyprokin alla.... tuolla em.koolausydemillä suluku ei tuu sähköjen asennukseen haitaks;)

Jäsenen antama (26.7.2010 klo:14:51) kommentti

Alkuperäinen kysyjä kirjoitti viestinsä kysy, vastaamme -palstalle enkä edelleenkään ymmärrä mitä kysyjä viestissään kysyy, ts. haluaa tietää. Ainuttakaan kysymyssanaa siitä viestistä ei löydy.

Kylläpä sitä ollaan nyt niin savolaisia. On se hienoa. Voisit kuitenkin koittaa kirjoittaa viestit ihan suomeksi eikä savoksi. Meillä kaikilla olisi niin mukavaa.

Jäsenen antama (26.7.2010 klo:15:20) kommentti

Mesuri on aivan oikeassa. Siinä ei todellakaan ole mitään kysymystä, vaikka se on lähetetty kysymyksiä- osioon. Miksi helevetissä?Kysymättömyydenhän vahvistaa toteamus: "NM. ei reikiä höyrynsulkuun."Yritän arvata/suomentaa/selventää vielä: "N(iin)M(uuten). ei reikiä höyrynsulkuun."PS! Ymmärtääköhän kukaan kunnon suomalainen tuota savolaista sänkkäystä! Tuskinpa edes se erkkikään (likanen siellä säästöpossussa).

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:0:33) kommentti

No-no !

"PS! Ymmärtääköhän kukaan kunnon suomalainen tuota savolaista sänkkäystä!"

Enpä olisi uskonut moista lukevani. Herää kysymys, kuka on kunnon suomalainen, - sittenkään ?

Mielestäni murre on rikkautta, pohjalaasesta savolaiseen tai stadin slangiin etc.

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:8:17) kommentti

Mesuri ja Monta ovat oikeassa: miksi täytyy kiäntää ja viäntää kun muidenkin kuin savolaisten on yritettävä ymmärtää.

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:12:50) kommentti

Kyllä! Murre on rikkautta, mutta sillä ei kannata näyttää osaamistaan, jos kaikki lukijan energia menee siihen tankkaamiseen, niin huonostipa teksti vastaanotetaan, vaikkapa siinä olisi asiaakin.

Kirjoitettu teksti yleisesti mielestäni kannattaa esittää suunnilleen yleissuomella eikä sänkätä itsepäisesti murretta. "Murrerunoilu" kirjoitettuna on aivan muuta.

Henkilökohtaisesti olen sellaiselta murrealueelta ja on sanoja, joita ulkopuolisen alueen suomalaisen on vaikea ymmärtää ja toisaalta (minä) pystyn kirjoittamaan "yleissuomea" paljon"nopeammin kuin "virheetöntä" murretta. Kullakin on tyylinsä, mutta ajattelin tätä (vaikka onkin humu), että ko. ajattelijan teksti olisi paljon hyödyllisempää suunnilleen yleiskielellä.
 
Kun kirjoitan, niin pyrin käyttämään sitä osaamaani "kirja-/yleiskieltä". Jos kirjoitan murteella, niin pyrin käyttämään murteesta vastaavaa eli "oikeaa" murretta, mutta hallitsen huonosti kirjoituksena, joten en käytä sitä. 

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:13:45) kommentti

No, kaikesta huolimatta, höyrynsulkua ei voi kysyjän tapauksessa villojen väliin laittaa. Jos kyse on harrastetilasta, niin miksi et vetäisi sähköjä yms. pintavetoina. Ei tartte tehdä niitä reikiä. Harrastetiloissa kun tulee joskus tarvetta ruuvata koukkuja kattoon tai hyllyjä seiniin, niin ei tartte niitä johtoja pelätä, kun ne on kaikki näkyvillä. Ja kun et kittaa liian hyvin seiniä, näet sen verta ruuvinkantoja, että tiedät missä se ruuvi pitää.

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:18:38) kommentti

Kyllä ruuvi pitää pelkässä levyssäkin, kun käyttää oikeita mekanismeja ja aina ei koolausen kohtaan saa temppuilematta sitä ruuvia.

Jäsenen antama (27.7.2010 klo:22:53) kommentti

Toki, mutta kyllä ainakin oman tallini hyllyt vetelen koolauksiin aina kun mahdollista. Mekanismeissakin on se vika, että lähes pakostakin silloin tulee tehtyä samalla reikä siihen höyrynsulkuun.

Jäsenen antama (28.7.2010 klo:0:49) kommentti

Hifistellään vähän: raja on teoriassa min 130mm + höyrysulku + 50mm, mutta on tietenkin aina turvallisempaa, kun liikutaan reilusti yli minimin.

Jäsenen antama (28.7.2010 klo:7:58) kommentti

Turkulaisenakin ymmärsin hyvin mitä kysyjä tarkoitti. Eli kuinka syvälle villojen väliin voi höyrynsulun sijoittaa. Vastauskin oli selkeä.  Kastelli  ja sen edeltäjä Mitta-talo -80 luvulta lähtien on asentanut höyrynsulun 50x50mm villan ulkopuolelle eli sisältäpäin rakenne on :  kipsilevy (tms) -50mm koolaus ja tähän väliin villa- sitten höyrysulku- sitten loput villat . -80-luvulla villaa yhteensä 200mm , nyt enemmän. Hyvin on toiminut. Sähköasennukset, taulu ja muut seinäkiinnitykset eivät ole rikkoneet höyrysulkua. Sauna osastolla laitoin kuitenkin itse sulun perinteiseen tapaan, kosteuskuormahan on siellä suurempi.  Pääperiaate on edelleen laittaa höyrynsulku mahdollisimman lähelle sisäpintaa samalla sitä rikkomatta.
 Uusimmissa rakenteissa asia on vielä tärkeämpi, rakenteet eivät ylipaksuilla eristeillä enää kuivu jos on vähäisintäkin vuotoa.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:10:47) kommentti

Hyviä ovat kysymykset ja vastaukset, naantalilaisenkin ymmärrettäviä.

Jäsenen antama (6.8.2010 klo:22:01) kommentti

JOS ymmärsin oikein joidenkin palstalaisten hyvinkin sivistyneen henkilökohtauksiin menevän purkauksen allekirjoittaneen sivistymättömästä kirjoitusasusta niin olen sitä mieltä että suomi on vapaa maa ja jokainen voi kirjoitella millaisella tyylillä haluaa! Näyttää se pitävän paikkansa, että "Savonmurre" pitäisi määritellä ihan omaksi kieleksi kun ei "SIVISTYNEET" kaupunkilaiset sitä ymmärrä;) pikku vinkki: jos ei mee jakeluun niin hyppeeppä jatkossa meikäläisen mongerrukset yli tai hommoo suuri suomi-savo-suomi sanakirja:D aion nimittäin jatkossakkii ihan vuan entistäkkii orjallisemmin nouvattoo ihanata savonmuan korvia hellivvee puhheenpartta vaekka se joillakki tuntuu käävän korpeemaan...

ps allekirjoittaneen mollaaja: lueppa huolellisesti tämän(ja monen muunkin) ketjun vastaukset ,jotka on allekirjoittaneen tekemiä. jos et saa selvää mitä lukee niin taitaa olla korvienvälissä vikaa! ei ole nimittäin savonmurteen kanssa juuri mitään tekemistä niillä. muutama puhekielellä laiteltu sana ja se on siinä. tässä vastauksessa on yksi lause miltä savonmurre parhaimmillan(toisetn mielestä pahimmillaan;) näyttää ja olen vielä uudemman sukupolven selkeämmin puhuva KUNNOTON Suomalainen mies.
Ja olen vielä niin sivistymätön moukka että kirjoitan tuollaista puhekielen ilmaisuja vilisevää tekstiä huomattavasti nopeammin kuin sivistyneiden ihmisten kirjakieltä... Savolaisuuttani yms. en yritä ko. asialla mainostella!!

Jäsenen antama (7.8.2010 klo:7:01) kommentti

Älä ole Savonhumu milläsikkään. On täällä yleiskielelläkin tankaajia, joista ei saa kukaan mitään tolkkua. Jotkut vastaavat joka kysmykseen kunhan vaan tynnyri kolisee asiasisältö onkin jo toinen juttu.

Jäsenen antama (7.8.2010 klo:9:00) kommentti

joo kyseisen asian oon kyllä pistäny merkille:)

Jäsenen antama (7.8.2010 klo:10:24) kommentti

Kyllähän koira koiran tuntee! Ja se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa, mutta seon hyvä, eyttä räksyttävä koira ei pure. Niin se vain on!

Jäsenen antama (7.8.2010 klo:22:37) kommentti

Tais se älähys onneks kuulua jostai muualtakkii ku täältä suunnalta;)
minun puolesta tämä on tässä...

Jäsenen antama (8.8.2010 klo:11:38) kommentti

Tuohon, ettei räksyttävä/haukkuva koira pure, ei kannata sataprosenttisesti luottaa..


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Saunan höyrynsulku

Kysymyksessä on suurelementtitalo ja sen höyrynsulku saunan kohdalla, sauna rajoittuu ulkoseinään. Eli tuleeko saunan kohdalta poistaa muovinen hyörynsulku, jonka talote...

höyrynsulku

Olen tekemässä remonttia 1½ kerroksiseen taloon.Yläkerrassa on suihku/wc tila ja alakerrassa samassa kohdassa pesuhuone ja sauna vieressä.Välipohja on puurakenteinen joss...

Tiiliseinän taustalle?

Hei,tarkoituksena on uudiskohteessa muurata ok-talon pesu-ja saunatilan seinät tiilestä.Nyt mietitään mitä laitettaisiin ulkoseinille tulevan tiiliseinän taakse, ikäänkui...

Eristyksestä

Lisäeristyksistä olisi kysymyksiä:Taloon teemme täysremontin, joten kaikki pinnat sisältä otetaan auki rungon vinolaudoitukseen asti. Seinien rakenne nyt; ulkolauta 22mm1...

Yläkerran lattian ja seinien eristyksestä.

Hei!Yläkerran remontointi on käynnissä ja muutama kysymys painaa mieltä. Talo on siis -58vm rintamamiestalo. Ja yläkerran on edellinen asukas remontoinut vähän niin ja nä...