Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Höyrynsulun materiaali

Eristäminen

Kysytty: 28.2.2011 klo:9:24
Muutaman vuoden vanhassa talossamme vaikuttaisi olevan (ainakin osittain) käytetty höyrynsulussa sertifioimatonta läpinäkyvää tuotetta (ilmeisesti pe-muovia 0,2mm). Kuinka paha virhe on kyseessä ja onko sertifioidun tuotteen käyttö lakisääteistä? Ihmetyttää miten tuollainen on voinut mennä rakennusvalvonnasta ja vastaavan tarkastuksista läpi...Virallinen vastaus
Jos muovia ei pääse näkemään laajempana pintana, on vaikeaa sanoa, onko se väritöntä, sinertävää vai vihertävää. Suomessa on erittäin...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Höyrynsulun materiaali":
Jäsenen antama (28.2.2011 klo:14:32) kommentti

Eipä se rakennusvalvonta juuri niitä muoveja katsele.koska ei se siellä tontilla juuri käy.


Jäsenen antama (28.2.2011 klo:15:04) kommentti

Eikä se ole edes rakennusvalvonnan asia tarkastaa näitä rakenteita.

Höyrysulun oikeellisuus on hankeeseen ryhtyvän asia eli rakentajan.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:17:20) kommentti

Kyllä se menee, sillä sehän on ollut käytäntö jo vuosisatoja tai oikeammin vuosituhansia.Sertifiointi ei ole mikään tae muuhun kuin hyvään rahastuskeinoon.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:9:16) kommentti

Pelkkä UV-säteily ei heikennä muovia, myös lämpövanheneminen haurastuttaa muovin polymeeriketjuja.

Kirkasta rakennusmuovia tehdään nykyään paljon kierrätysmuovista extruuderin ns.puhdistusajossa, jossa lämpötilat ei välttämättä ole niin stabiileja kuin virallisen SFS-kalvon teossa.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:19:40) kommentti

sonja

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:22:17) kommentti

Eikös se mennyt niin että 0 tunnettua ns "hometapausta" siitä syystä kun on käytetty ei sertifioitua muovia. (tarkoitan siis sitä että kaikki muu muuten oikein mutta muovi ei ollut sertifioitua).ps. Tämä sitten ei ole kehoitus käyttää normaalia rakennusmuovia höyrynsulkumuovina, päinvastoin, höyrynsulkumuoviksi siihen tarkoitettu sertifioitu muovi.

Jäsenen antama (3.3.2011 klo:9:23) kommentti

Kyllä taas täytyy ihmetellä Montan asiantuntemuksen tasoa, pelottaa kun alalla on tälläisiä pellejä...

Jäsenen antama (3.3.2011 klo:10:06) kommentti

Jollakin taitaa olla sertifiointi - rahastusta varten. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Koirakin haukkuu sitä...ihmistä, eläintä, mutta ei missään tapauksessa sitä asiaa, josta on kyse, sillä eihän koira lukea osaa. Toisaalta sekin on tosiasia, että haukkuva/louskuttava koira ei pure. Hyvä niin!

Jäsenen antama (3.3.2011 klo:17:43) kommentti

Rakennusmuoviset höyrysulut ovat melko hyvin kestäneet. niitäkin on ollut monentasoisia. Käytännössä on tavattu kovettuneitakin höyrysulkuja, jotka murenevat käsiin kuin kuivat lehdet.

Jos höyrysulku rikkoonrtu tai muutoin menettää tiiveytensä, kasvaa kosteusvaurion riski oleellisesti. Kosteuden siirtymistä vartenhan höyrysulku asennetaan rakenteisiin.

SFS-merkillä varustettu höyrysulku on vanhennustestattua ja kestää huomattavasti pitempään rakenteissa kuin tavallinen rakennusmuovi. Tuotteen sertifiointi ei ole rahastuskeino vaan tae aineen ominaisuuksista.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:9:30) kommentti

Höyrynsulkukalvon standardi Suomessa on SFS 4225,E Se on Suomen standardisoimisliiton normi.

Sertifikaatit hakee tuotteille valmistaja/ maahantuoja VTT:ltä OMIEN vaatimustensa mukaan, eli sen saa periaatteessa tuotteelle kuin tuotteelle.

Näitä kahta ei saa sekoittaa toisiinsa.


Jäsenen antama (4.3.2011 klo:9:49) kommentti

Tästähän voidaan vetää johtopäätös,että valtakunnassa suurin osa höyrynsulkumuovilla varustetuista rakennuksista kärsii kosteusvaurioista.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:10:08) kommentti

Ei sitä noin voi ilmaista. Niissä rakenteissa missa ilma-/höyrysulku on kunnossa ei riskejä sen takia ole.

Tietenkin jos sulku on rikki tai sitä ei ole, riski kasvaa oleellisesti.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:10:20) kommentti

"Sertifikaatit hakee tuotteille valmistaja/ maahantuoja VTT:ltä OMIEN vaatimustensa mukaan, eli sen saa periaatteessa tuotteelle kuin tuotteelle."

Juuri näin! Edelleen ole sitä mieltä, että sertifikaatilla vain ja ainosataan rahastetaan. Myös sen sertifikaatin hakemisessa/saamisessa rahastetaan.

Niitä rahastusautomaatteja on ja piisaa/riittää, viemäreisstä puhumattakaan varsinkin heikompi hermoisten riesaksi.

Sertifikaatti ei paranna sitä itse tuotetta/työtä. Miten se "leima" siinä kyljessä parantaa sen tuotteen.

Mekääs käymään naapurissa (idän suunnalla), siellähän sertifioidaan paperi kuin paperi helvetistillä määrällä sertifiointeja (ainakin vielä taannoin). Täällä SF:ssä (Sovjet F) ollaan vasta alkutaipaleella siinä sertifioinnissa. Miksi ei ole opittu sieltä Sovjetista, että ei se kannata, vaan tehdään vain ja ainoastaan hyvää tuotetta/työtä. Se kertoo enemmän kuin se leima sitten vuosienkin päästä.

En kaipaa tohtoritasonkaan kommentteja, mutta kullakin on sananvapaus, joka supistuu taas joillakin siihen, että sanoma poistetaan, kun jollakin toisella tieto loppuu. Kaiken lisäksi poistetaan sananvapaus kokonaan toistaiseksi kylläkin epämääräisiksi ajoiksi, jotta oma sana jäisi viimeiseksi. Niin varmaan käy nytkin tämän suhteen. Käyköön! Ei harmita ollenkaan.  

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:14:27) kommentti

Voi Monta hyvä eli ei se leima sitä tuotetta paranna mutta se kertoo sen mitä tuote on. Ja jos sinä laitat höyrynsuluksi uusiomuovia niin ei sinun kannata täällä palstalla puhua mitään rakentamisen laadusta.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:14:35) kommentti

Voi voi 24-palstalainen. Se sinisilmäisyys ja tieto/taito! Enhän minä ole sanonut mitä höyrynsulkumuovia (rautalankaa 0,2 mm) käytän. Yleensä siten, että sitä 0,2:sta ei tarvitse huolehtia eli käyttää ollenkaan. Se höyrynsulku tulee aivan automaattisesti, kun eristekin. Helppoa! Eikö olekin! Mitään leimaa ei haeta eikä tuijoteta, vaan tiedetään muuten sen aineen/tuotteen edut eikä haeta niitä 24-palstoilta.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:14:53) kommentti

Puhuimmeko uretaanista vai höyrynsulkumateriaaleista... Ja sanoit että yleensä käytät uretaania (sen me jo kaikki tiedämme)mutta muina kertoina niin mitähän sinä silloin käytät?

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:15:14) kommentti

Eli siis yleensä käytät 0,2mm paksua muovia :-) Ja tämä paksuus siis takaa tuotteen sopimisen käyttötarkoitukseen? Todellista ammattitaitoa.

Jäsenen antama (4.3.2011 klo:15:14) kommentti

Hyviä tuotteita (täällä ei saa mainostaa), joten ei mitään halvalla saatavia ja korjattavia, vaan kokonaisedullisia ja ei teipata, siis ei teipata "pysyvästä" unelmoiden. "Lakanoiden" käyttö pyritään järkevästi minimoimaan, silloin päästään usein säästämään muissa kustannuksissa, jotka tulevat takaisin sitten pienellä viiveellä ja alkavat "tuoda" laariin.

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:11:18) kommentti

Niin, samaa ihmettelen minäkin, miten voi päästä tarkastuksesta läpi? Taitaapi tarkastuksissa toimia hyväveli järjestelmä, osalla syynätään kaikki ja toiset "pääsevät" tarkastuksista pelkällä kättelyllä. Oletkohan ollut liian mukava?  Eipä tarvitse ministerimme ihmetellä rakentamisen tasoa. Luulenpa että syy siinäkin on raha. Joskus vaan olisi ihan viisasta keskustella ja tutustua niihin itse tekijöihin ja rakentajiin, ilman että mestari tai pomo seisoo vieressä viisastelemassa, koska tekijöillä saattaapi olla se tieto ja oma mielipide, jota ei voi päällepäsmärien aikana kertoa. Heikoin linkki rakentamisessa on se mestari-insinööri-ja varsinkin arkkitehti porras. Taitaa joku tykätä vähän kyttyrää XD

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:12:42) kommentti

Älä sekoita missään tapauksessa rakennusvalvonnan, vastaavan työnjohtajan, valvojan, suunnittelijoiden ja rakentamiseen ryhtyvän töitä/tekoja toisiinsa. Kunkin tehtävä on erilainen, mutta vastuullinen paitsi - arvaas ellet tiedä - rakennusvalvonnan.

"Taitaa joku tykätä vähän kyttyrää XD

Mitäs siinä on silloin kyttyräistä, kun puhuu totta - ei kylläkään "niin kuin osaa" - vaan niin kuin se on totta

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:17:23) kommentti

sekotan nämä arvokkaat asiantuntijat kyllä, enkä siitä välitä, koska en myöskään suurinta osaa näistä mestariinsinöörivalvojavastaavasisustusrakennearkkitehti arvosta. Muutama poikkeus kyllä löytyy, eli nämä joiden kanssa sujuu yhteistyö. Jos rakentaisin itselleni, asialla olisi merkitys. Mutta meni miten vaan, loppupeleissä kukaan ei ole vastuussa siitä mitä rakennetaan. Vikalistoja kierrellään varmaan jälkeenpäin, mutta mikään ei korvaa sitä v***tuksen määrää, jos perhe joutuu uudesta kodistaan muuttamaan evakkoon rakennevian takia. Ainoastaan siksi, että niillä  kenellä PITÄISI olla korkein tieto ja valta päättää asioista, eivät yksinkertaisesti osaa työtänsä, sekä siihen vielä välinpitämättömyys, ylimielisyys ja rahanhimo. Eli eikö se ole sitten aivan sama, vaikka rakennustarkastaja olisi nimikkeeltään PääLeipuri Pulla?

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:17:46) kommentti

Nyt on pakko vuodattaa vielä vähän, eli, esim.nuoripari ostaa talopaketin, maksaa siitä suhteettoman korkean hinnan, talopakettitehtailija teettää työt Virolaisilla halvalla, ihan sama miten rakennetaan, homma äkkiä pois käsistä ja uutta taloa pystyyn. Valvonta on juurikin sitä mitä moni näillä palstoilla ihmettelee.

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:17:50) kommentti

Mutta RAKENTAMISEEN ryhtyvä maallikko joutuu vastaamaan, myös näiden rakennusalan ammattilaisten virheet viime kädessä.Miksi näillä ammattinsa osaavilla pirkärimpsu lueteltu edellisessä viestissä ja lopussa ole mitään vastuuta rakentamisesta.Kuka ja ketkä ovat tälläisen lakipykälän sorvanneet.

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:18:02) kommentti

Tässä tämä ongelman ydin on. Tavallinen OK-rakentaja ei ymmärrä näitä vastuutahoja mite ne toimivat.

Rakennustarkastus / -tarkastaja ei valvo varsinaista rakentamista vaan valvoo, että luvat yms ovat kaavamääräysten mukaiset.

Rakennustarkastaja käy katsomassa perustukset ja niiden aseman, runkotarkastuksen ja vaativien betonirakenteiden terästyksen jne, mutta ei tarkasta "rakentamisen laatua" josta sitten tapellaan, koska sen tarkastaminen kuuluu rakentajalle itselleen. Sitten rakennusvalvonta tarkastaa lopputarkastuksessa, jotta tilat ovat piirustusten ja määräysten mukaan tehty eli ns viranomaistarkastuksen.

Siten rakennusvalvonta pitää aloituskokouksen, jossa ovat mukana rakennuslain ja setuksen määräämä vastaava työnjohtaja, mutta tämä ei ole sama kuin rakentajan oma palkaama valvoja.

Tämä on sellainen viidakko joka pitäisi avata uudelleen ja selkeyttää tilanne niin, että tavan kansalaiset sen ymmärtävät.

Jokainen rakentaja voi palkata oman valvojan, joka huolehtii siitä, että talo vamistuu suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaan valmiiksi. Meillä on nyt se rakennuslain määräämä vastaava työnjohtaja, joka olisi sitten se toinen tavallaan valvoja, tämäkin kustantaa rakentaja, miksi kaksi se on hyvä kysymys...
Jäsenen antama (9.3.2011 klo:18:34) kommentti

KIITOS


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yläpohjan lisäeristäminen puukuitupuhallusvillalla

Yksikerroksinen paritalomme on rakennettu kalkkihiekkatiilestä 1982. Yläpohjassa on  huoneiden kattolevyjen, höyrynsulun ja laudoituksen jälkeen mineraalivillaa joko 200...

Sähköputkitus ulkoseinästä yläpohjaan

Rakenneleikkauspankin ulkoseiniä tuossa katselin ja tuli mieleen, että miten ja minne harkkoseinän sisässä olevat sähköasennusputket yleensä menevät seinän yläreunasta?Es...

Höyrynsulun asennus

Rakennan 1 1/2 puurakenteista okt:a. Mikä on riittävä höyrynsulun limitys teipin kanssa ja ilman teippiä? Onko merkitysta mitenpäin höyrynsulun limitys tehdään yläkerran...

Vinttihuoneen katon höyrynsulku

Minulla on vuonna 2007 valmistunut talo, jossa on osittain rakennettu vintti. Loppuosa on kylmänä ullakkona. Olen nyt rakentamassa uutta huonetta kylmälle puolelle.Ongelm...

Höyrynsulku ja tiivis sisäpinta

Nykyään vallalla oleva tapa suosii höyrynsulun sijoittamista siten, että höyrynsulun sisäpuolelle jää esim 50 villa ja ristiinkoolaus. Miten mahdollinen sisäpinnan maalaa...

höyrynsulku

Sauna ja pesuhuoneen välille tulee lasiseinä, ja katosta yhtenäinen. kuinka toteustan saunasta höyrynsulun katossa? voinko ns. katkaista kattopaneloinnin ja "tuulettaa" s...

höyrynsulku

otan kylmän käyttöullakon asuintiloiksi.talo on rakennettu n.6 vuotta sitten.pitääkö yläkerran höyrynsulku liittää välipohjarakenteen läpi alakaton höyrynsulkuun ? vai vo...

Autotallin sähkötyöt / höyryn sulku

Kyselin aikaisemmin höyrynsulun sijoittamisesta villojen väliin lämpimässä autotallissa ( vuorivilla eriste 200 mm seinissä, 350 mm katossa). Ymmärsin että on suositeltav...

HÖYRYNSULUN LIITTÄMINEN

VOINKO TEHDÄ HÖYRYNSULUN LIITTÄMISEN 1,5 KERROKSISEN TALON YLÄKERRAN OTTAMISESSA KÄYTTÖÖN NIIN, ETTÄ SEINÄN HÖYRYNSULKU KÄÄNNETÄÄN HARVALAUDOITUKSEN PÄÄLLE 0,5-1M, ? EIKÖ...

höyrynsulun liittäminen

olen lisä-eristänyt 30-luvun okt:n yläkertaa (+2x2 runko, 50mm kivi-villa). höyrynsulku myös uusitaan. yläkerrassa on kylpyhuone ja sauna. miten toimitaan höyrynsulun kan...

Höyrynsulku

Uudisrakennuksessani yläpohjan höyrynsulkumuovi jouduttiin rei'ittämään neljän ilmanvaihto/radonputken takia. Timpurit ehtivät muuraamaan komeron rungon mihin putket tule...

Ulkoilmakanavan eristäminen

 Minun projektissani joudun ottamaan ulkoilman LTO-koneelle suoraan kodinhoitohuoneen ulkoseinästä.  LTO-kone on sijoitettu kodinhoitohuoneessa ulkoseinää vasten ja laitt...

Ulkoseinän lisäeristys

Olen suunnittelemassa lisäeristystä vanhaan 60-luvulla tehtyyn kesämökkiini niin että lisäeristys tulisi ulkopuolelle. Mökissä on sisäpinnalla hyväkuntoiset lastulevysein...

Autotallin höyrynsulku

Mietityttää autotallin seinärakenteen höyrynsulun paikka rakenteessa, jossa 150 mm runko (+villa) ja sen päälle tarkoitus laittaa 50 mm vaakakoolaus + villa. Laitanko höy...

Ilmankostuttimen ajoittainen käyttö

MoiMuksujen pahan köhän takia raahasin Ufoxin kostuttamaan yläkerran pienen makuuhuoneen ilmaa. Kaksi viikkoa laitetta joutui käyttämään, jolloin huoneen ilmankosteus oli...

tarttis jeesiä

Miten voi kiinnittää höyrynsulun tai vaikka listan palomuurin kylkeen?...

Höyrynsulku EPS -seinään

Sanotaan, että EPS -seinäeristeellä eristetty seinä tarvitsee höyrynsulun; mihin tämä perustuu?...

Tiivistäminen?

Millä materiaalilla kaksi (vajaakanttista) runkopuuta tiivistetään toisiinsa, jotta höyrynsulun kaulus saadaan teipattua tiiviisti kiinni niihin?...

Talveksi villat

Voinko eristää autotallin kivivillalla ja laittaa höyrynsulun ja gyprocin päälle talveksi ja jättää tilan sitten kylmäksi jos sähkötyöt tehtäisiin vasta ensi keväänä....

yläpohjan katon paneloinnin kiinnitys

Katossa on höyrynsulun alapuolella 21mm koolaus. Onnistuuko tohon paneloinnin naulaus höyrynsulkua rei'ittämättä, vai pitääkö tehdä tuplakoolaus?...

TT-talon höyrynsulku?

Olen kaavaillut rakentavani tt-talon (täystiiliseinä) jossa mahdollisimman palon puhtaaksimuurattua tiiliseinää sisällä. Kosteissa tiloissa puhtaaksimuurattua ei voi olla...

Välipohjan höyrynsulku

Alakerran katossa välipohjan alapinnalla on höyrynsulku. Nyt alan tehdä yläkertaa ja yläkerran seinien höyrynsulku käännetään seinien alaosassa välipohjan yläpinnalle n....

Villa höyrynsulun sisäpuolella

Jollakin talopakettitoimittajalla on sellainen rakenneratkaisu, että höyrynsulun sisäpuolella on 42 mm villaa (ulkopuolella 200 + 25 tuulensuoja). Onko varmaa tietoa tai...

Vettä höyrynsulun päällä

Yläkerrassamme on tullut yhdessä kohdassa höyrynsulun päälle villojen läpi hieman vettä. Avasin höyrynsulkua ja poistin villat, veden lähteeksi osoittautui poistoilmapu...

välipohjan höyrynsulku

Olen rakentamassa yläkertaa asuinkäyttöön. Ohjeen mukaan höyrynsulkumuovi tulee laittaa alkamaan min 1m lattian puolelta jolloin se on tuon kyseisen 1m matkan alakerran h...