Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hirsimökin yläpohjan eristäminen

Eristäminen

Kysytty: 10.9.2008 klo:10:19

Jotta parvelle jää riittävästi korkeutta on ajatuksena eristää hirsimökin vino yläpohja(kattovasat 200mm) seuraavasti ylhäältä päin katsottuna tuuletusraon jälkeen :tuulensuojalevy,150mm villaa ja alimmaksi finfoam 50mm suoraan vasojen alapintaan. Mitä otettava huomioon,kun hirsirunko (150mm paksu suora pelkkahirsi) varmaan "lasehtii" vielä alaspäin jonkin verran(runko pystyssä ollut 2v). Miten saada foamin ja sivuseinien yhtymäkohdan tiiviiksi ja mihin kohtaan mahdollinen liikkumisvara ja miten foamin ja päätykolmioiden yhtymäkohtien tiivistäminen?


Valaja
Kysymyksiä: 24 kplVirallinen vastaus
Katon rakenteen pitää vastata suunnitelmia. Pääsuunnittelijan pitää antaa tuohon lopullinen rakenne. Selostamassasi rakenteessa ei joku täsmää. aluskatteen yläpuolella on ilmeisesti tuletusrako. aluskatteen alapuolella pitää olla mieluummin 10 cm tuuletusrako, joka varmasti tuulettuu. Se tarkoittaa, että räystäällä on vähintään 2 cm rako räystäslaudassa tai räystään alla tuuletusrakoon. Harjalla pitää olla vastaava määrä tuuletusaukkoa. Tuuletusraon alapuolella on tuulensuojalevy, ja eriste. Kannattajien alapuolelle voi asentaa tiiviin eristeen. Tuohon sopii mielestäni parhaiten uretaanilevy. Hirsitalossa, jossa hirret tulevat päädyissä harjaan asti, tapahtuu harjan painumista. Tämä saa aikaan sen, että harjalla eristeeseen voi tulla pieni halkeama. Räystäällä kattokannattaja ei painu, mutta harjan painuminen voi aiheuttaa sivuseinälle pienen halkeaman eristeeseen. Eristyskykyyn tuo ei paljon vaikuta, mutta ilmatiiveyteen se vaikuttaa. Siksi noihin rakoihin kannattaa laittaa elastinen massa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Hirsimökin yläpohjan eristäminen":