Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Eristemateriaalien ominaisuudet

Eristäminen

Kysytty: 27.6.2012 klo:21:52
Kysymyksessä uuden talon kellarikerroksen maanvarainen lattia. Rakennesuunnittelija on piirtänyt laatan alle 100mm EPS100 lattia eristettä. Tarkoituksena olisi asentaa laattaan vesikiertoinen lattialämmitys.
Tuo 100mm vaikuttaa melko vähältä, lienee rakennusmääräysten minimi eristevahvuus.
Pyrkimyksenä olisi säilyttää huonekorkeus mahdollisimman suurena, mutta lattialämmityksellä minimieristepaksuudeksi annetaan kai yleensä 150mm, tämä olisi vielä mahdollista asentaa. Saavutetaanko jollain muulla eristemateriaalilla merkittävästi parempi eristävyys? Esim mitä EPS eristepaksuutta 100mm xps tai thermisol platina levy vastaa? Mainoksissa ainakin lupaillaan passiivitalon eristävyyttä perinteisillä eristepaksuuksilla.

Virallinen vastaus
Lämmöneristysarvoltaan paras levyeriste on uretaanilevy. Ase...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Eristemateriaalien ominaisuudet":
Jäsenen antama (28.6.2012 klo:20:51) kommentti

Millä perusteella uretaanilevy on lämmöneristysarvoltaan paras. Lämmönjohtavuusarvo näyttäisi esim 100mm Finnfoam levyllä ja Solupak EPS100S levyllä kummallakin 0,036. Onko lämmöneristävyydessä eroa, vaikka arvot ovat samat? Hinta kuitenkin on uretaanilevyllä moninkertainen. Solupakin EPS 100 Carbon lämmöneristävyysarvo näyttäisi olevan 0,032. Näin pientä arvoa en pikaisella nettikatsauksella uretaanilevyistä löytänyt?

Jäsenen antama (28.6.2012 klo:20:52) kommentti

Pyydä rakennesuunnittelijaa piirtämään paksumpi eristys niin ettei se ole huonekorkeudesta pois.

Täytön määrähän voi olla pienempi niin kauan kun kapillaarikatkokerros vain säilyy riittävänä.


Jäsenen antama (28.6.2012 klo:21:10) kommentti

finnfoam ei ole uretaania.

Jäsenen antama (28.6.2012 klo:22:04) kommentti

"finnfoam ei ole uretaania"Ok, millä tuotemerkeillä tuota maanvaraiseen alapohjaan sopivaa uretaanilevyä löytyy?"Pyydä rakennesuunnittelijaa piirtämään paksumpi eristys niin ettei se ole huonekorkeudesta pois.

Täytön määrähän voi olla pienempi niin kauan kun kapillaarikatkokerros vain säilyy riittävänä"Meillä on jo kellarikerros tehty. Ja periaatteessahan se eristyksen paksuntaminen on aina huonekorkeudesta pois. Täyttöä vähentämällä tuo 150mm kyllä onnistuu, mutta lattialämmityksen kanssa tuokin vaikuttaa aika vähältä. Lähinnä askarruttaa nämä EPS levyjen kilpailijoiksi tulleet kalliit XPS ja uretaanieristeet, eli saako rahalle katetta tai pystyykö eristekerroksia todella ohentamaan?

Jäsenen antama (28.6.2012 klo:22:38) kommentti

koita googleen vaikkapa SPU, muitakin valmistajia toki on.

Vertailuksi urtsin u-arvo 0,022 W

Finnfoam, xps, yms taas peittoaa epsin muissa ominaisuuksissa, siitä hintaero styroksiin. Maanvaraisessa kannattaisi minimissäänkin ainakin alin kerros laittaa finnfoamilla ja vaikka sitten loput styroksilla.

Jäsenen antama (29.6.2012 klo:7:17) kommentti

Huom!

"urtsin u-arvo 0,022W", ei ole u-arvo vaan lämmönjohtavuus!

Jäsenen antama (29.6.2012 klo:7:50) kommentti

"Huom!

"urtsin u-arvo 0,022W", ei ole u-arvo vaan lämmönjohtavuus!"

OHHOHOH! HOIJAA!

Eipä ole sekään!
Tietotaso näyttää olevan "neuvojilla korkea".

Jäsenen antama (29.6.2012 klo:18:40) kommentti

"Maanvaraisessa kannattaisi minimissäänkin ainakin alin kerros laittaa finnfoamilla ja vaikka sitten loput styroksilla"Tämä myöskin tuossa alapohjan eristämisessä on myös askarruttanut, kun kaikissa ohjeissa kielletään laittamasta muovikalvoa höyrynsuluksi eristeen alle tai päälle. Kuitenkin höyrynsuluksi sopivia eristelevyjä suositaan?


Jäsenen antama (29.6.2012 klo:19:41) kommentti

Ihan oikein, siis urtsin Lambda desing 0,023 W/mK
U-arvo on sitten jotain, riippuen rakenteesta ja eristevahvuuksista yms.

Jokainen järjellä varustettu varmaan ymmärsi kuitenkin sisällön virheestä huolimatta.


"Kuitenkin höyrynsuluksi sopivia eristelevyjä suositaan?"

Styroksi vettyy tuolla alla, eli imee kosteutta sisäänsä ja menettää eristyskykyänsä, finnfoam, tms. ei menetä, viisaammat kertokoon loput.

Jäsenen antama (29.6.2012 klo:20:04) kommentti

Ei tarvitse olla edes viisaskaan, kun tietää, että styroxia ei kannata käyttää mitenkään muuten kuin pakkausmateriaalina ja siinäkin tilapäisesti kuivissa olosuhteissa.