Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Eristeen vaihto sahanpurun tilalle, sahanpurun uusiokäyttö ja vaakalaudoituksen vaihto

Eristäminen

Kysytty: 21.11.2012 klo:12:55
Hei,

Olen suunnittelemassa vanhan talon ulkoseinien eristeiden vaihtoa sisäpuolelta. Tavoitteena on tietenkin säästää mahdollisimman paljon energiaa lämmityskustannusten alentamiseksi ja asumisviihtyvyyden parantamiseksi ja toki myös peruskorjata taloa pikkuhiljaa, kuitenkin niin että hommasta selviäisi mahdollisimman halvalla. Tällä hetkellä rakenne on jotakuinkin seuraavanlainen sisältä ulospäin:
-------------- levy
||||||||||||||||||| vaakalaudoitus
'''''''''''''''''''''''''''' paperi
¤¤¤¤¤¤¤¤ sahanpuru (varmaankin 100mm)
'''''''''''''''''''''''''''' tervapaperi
/////////////////// vinolaudoitus
................... rappaus


Kysymys kuuluu että mikä olisi paras ratkaisu toimivaksi rakenteeksi niin ettei siitä tarvitsisi maksaa itseään kipeäksi mutta että eristäisi kuitenkin mahdollisimman hyvin? Ajattelin että sahanpurun tilalle samalta paksuudelta vuorivillaa ja vaakalaudoituksen ja sisälevyn väliin EPS-levyä vaikkapa 25 mm eristäväksi höyrysuluksi?

Tarvitseeko uuden eristeen (esim.villan) ja rappauksen välissä olla jokin tälläinen tervapaperi tai vastaava?

Talo on iso ja lämmityskustannukset päätä huimaavat joten tavoitteena on mahdollisimman hyvä eristys. Rahaa ei ole kuitenkaan ylimääräistä joten kustannustehokas ratkaisu olisi löydyttävä.

Olen myös pohtinut hieman vanhojen sahanpurujen uusiokäyttöä. Mitä olette mieltä jos vanhat sahanpurut laittaisi vintille puhallusvillan päälle vaikkapa vanhoissa pussilakanoissa? Meillä vintti tuulettuu todella hyvin, tilaa on vaikka muille jakaa niin olisiko ihan hullu idea laittaa sahanpurut (kosteuden läpi laskevassa pussilakanassa) vaikka 20 cm kerroksena puhallusvillojen päälle?

Kolmantena kysymyksenä että pitääkö/kannattaako vaakalaudoitus korvata uudella tässä yhteydessä?Virallinen vastaus
Nykyisten rakenneratkaisujen mukaisesti vinolaudoituksen sisäpuolella pitää olla 2 cm tuuletusrako alhaalta ylös. Päin tuuletusrakoa voi as...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Eristeen vaihto sahanpurun tilalle, sahanpurun uusiokäyttö ja vaakalaudoituksen vaihto":
Jäsenen antama (22.11.2012 klo:9:41) kommentti

Kiitos vastauksesta.Hmm, tahdon kyllä että nykyisetkin lämmöneristysvaatimukset täyttyvät. Ajattelin että pitäisikö eristetilaa kasvattaa? Jos tila on nyt 100 mm niin jos sen kasvattaa 200 mm ruuvaamalla vanhojen runko-koolausten jatkeeksi toisen kakkosnelosen? Pysyykö rakenne tämän jälkeen tukevana jos oletetaan että tahdon kuitenkin säästää vaakalaudoituksen koska tahdon varmistaa että rakenne kantaa hyvin koska aikoinaan vinolaudoituksen päälle tehty rappaus on voitu tehdä liian lähelle vinolaudoitusta ja siten mädättää sitä paikoitellen. Tahdon pelata varman päälle.Tarkoitus on siis saada rakenteesta riittävän eristävä. Lämmitysenergiaa meni vuodessa 40 MWh mukaanlukien lämmin vesi. Kuutioita talossa on 850 m3. Tavoitteena on päästä 25 MWh kulutukseen seinien eristeiden vaihdolla ja ikkunoiden tiivisteiden vaihdolla ja ulko-oven vaihdolla nykyaikaiseen (liekkö realistinen tavoite?). Eristepaksuutta kun kannattaa mitä ilmeisimmin kasvattaa (tahtoisin päästä alle sen u-arvon 0,17) niin onko edellä mainitsemani tapa paras vai kannattaako laittaa eristettä esim. kahteen paikkaan, seinään purun tilalle se 100 mm ja sitten vaakalaudoituksen sisäpuolelle loput, vai kannattaako eristetilaa kasvattaa?Niin ja vielä: eli vaakalaudoitus jää, niin kannattaako ne laudat vaihtaa uusiin vai laittaa vanhat takaisin?

Jäsenen antama (22.11.2012 klo:12:01) kommentti

Et tarvitse vaakalaudoitusta ja pysyy runko siitä huolimatta vakaana. Purut voit vaihtaa parempaan ja nykyaikaan ja kasvattaa eristetilaa. Tuskinpa mitään kakkosnelosia tarvit lisätäkään.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:13:19) kommentti

SPU:n Anselmi on ehkä kallein eriste markkinoilla, jopa SPU-eristeistä kallein, sitä en laita. 100 mm vuorivillaa kun ei selvästikkään riitä eristeeksi niin jäljelle jää laittaa enemmän vuorivillaa. Laittaisin SPU-eristettä tyyliin: 100 mm runkoon + sisäpuolelle 50 mm SPU-eristettä mutta kun SPU:n hinnat on naurettavan kovat niin täytyy toteuttaa sama villalla ja paksummilla eristepaksuuksilla. Laskin että 64 mm SPU-eristettä vastaa 100 mm villaa mutta tuo määrä villaa maksaa 4,75 €/m2 (K-Rauta) kun 60 mm SPU-eristettä maksaa 18 €/m2. Ei jää arvailujen varaan kumpaa kannattaa käyttää. SPU erite mahdollistaa toki sen ettei tarvitse käyttää höyrysulkua mutta koska höyrysulku maksaa vain 0,5 €/m2 niin siltikään hinnaksi ei tule kuin 5,25 €/m2 vuorivillalla. Eli SPU-eristettä ei voi kyllä käyttää ellei ole erityisen paljon rahaa ja miksi edes eristää jos on ylimääräistä rahaa. Ehkä olisin siitäkin huolimatta eristänyt SPU-eristeellä jottei tarvitsisi pattereita siirtää mutta kun ei tuo eristävyys SPU:lla ole siltikään niin paljoa että 100 + 30 mm riittäisi 0,17 u:n alle.Kysymys kuuluu: Kuinka paljon mahtaa maksaa yhden vesipatterin siirto 10 cm seinästä ja onko jotain vaihtoehtoisia ideoita patterien siirrolle?

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:14:25) kommentti

Etpä näytä osaavan laskea ollenkaan, vaan saituus on se kallein vaihtoehto.Joopa joo! Paljonkohan villan lisääminen maksaa kaikkine muine lisineen? Arkijärjen käyttökin on sallittu. Tuossa selitelmässäsi on paljon porua, mutta vähän edes villoja.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:14:38) kommentti

Miten niin en osaa laskea? No voi toki tarkistaa itse, en ole kyllä täysin varma mutta käsittääkseni pitää paikkansa:

VUORIVILLA
u-arvo:0,036   
paksuus:100mm ( 4,75 €/m2 )   
lasketaan 1/(100mm/1000/0,036) jolloin arvoksi tulee: 0,36

SPU-ERISTE
u-arvo: 0,023
paksuus: 64mm ( 18,00 €/m2 )
lasketaan 1/(64mm/1000/0,023) jolloin arvoksi saadaan tuo sama 0,36

Onko tuossa kaavassa virhe vai ei?

Ei mulla ole mitään tarvetta mitään syyttä arvostella, siis olen vaan etsimässä halvinta ja parasta tapaa toteuttaa seinän eristeiden vaihto ja vieläpä niin että u-arvo jäisi mieluusti alle 0,17.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:14:52) kommentti

Pekka, älä hänestä välitä, herra JV on umpi-uretaania!

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:15:06) kommentti

Vielä lisään että uretaani on kyllä kallista! Mutta onneksi saadaan sillekin alalle kohta hieman kilpailua niin nähdään mitä SPU:n (JV)mies sitten sanoo.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:15:13) kommentti

Tässä näyttäisi olevan SPU-eristeiden jokin oma listaus riittävästä eristepaksuudesta (jota en tosin ihan tajua).. http://www.spu.fi/files/spu/rakennedetaljit/U-ARVOTAULUKKO_korj.pdfJos tuossa nyt puurunkoisessa talossa noin suurinpiirtein joku 150 mm SPU-eristepaksuus riittää u-arvoon 0,17 niin sen hinta on neliöltä noin 46 € (vintti-iita 160 mm). Joka on mielestäni aika kova hinta ja koska se on 50 mm enemmän kuin omassa tapauksessani vanhan eristeen paksuus niin se ei ilmeisesti mahdu patterien taakse, jonka vuoksi pattereita täytyisi joka tapauksessa siirtää.http://www.paroc.fi/knowhow/energiatehokkuus/rakennusten-suunnittelu/rakennuksen-vaippa (paljon näemmä laskenta-tietoutta, mm. ilman u-arvo on 0,0263 eli miten on mahdollista että SPU-eristeellä on pienempi arvo, onko siinä jotain kaasua ja jos on niin haihtuuko se ajan myötä?)

Villalla toteutettuna tuota u-arvoa 0,17 vastaava paksuus on 250 mm joka on hinnaltaan 11,81 € johon kun lisätään 0,5 € höyrynsulusta ja vaikkapa jopa 5 €/m2 kaikesta muusta (koolaus, kiinnikkeet jne) niin se on silti vain 17,31 €/m2 joka on siis 28,7 €/m2 halvempi. Jos eristää vaikkapa 100 m2 seinää niin se tekee jo 2870 €.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:15:16) kommentti

Niin ja lisättäköön että:

150/250 = 0,6/1,0 eli edellinen u-arvon laskutoimitukseni oli aika todennäköisesti oikein.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:15:19) kommentti

Näyttää pimeyttä ja saituutta olevan pilvin pimein ympäri vuorokauden.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:15:28) kommentti

?? Pimeyttä ja saituutta??

Kai sitä nyt pitää laskea että mikä on edullisin vaihtoehto kun alkaa isoa remonttia suunnittelemaan, ei se mielestäni mitään saituutta ole ja jos on niin se on mielestäni sitten hyvästä.

Pimeyttä ympäri vuorokautta tähän aikaan vuodesta ikävä kyllä on.

Saisipa SPU-eristettä 20 €/m2 halvemmalla.

Jäsenen antama (29.11.2012 klo:18:54) kommentti

Etpä näköjään ymmärrä eli osaa rakennustekniikkaakaan, sillä se 20 euroa säästyy tuossa tuokiossa jo teon yhteydessaä ja hetken päästä käytössä viljaa alkaa tulla laareihin eikä ainoastaan ikkunoista ja ovista, kuten ikkuna-/ovivalmistajilla.
Sanompa vielä aivan konkreettisen näkökohdan, jota ei saidat ja laskutaidottomat ymmärrä eli eivät saituudessaan näe:
 
Kun lisätään seinän paksuutta sisäpuolelle, niin huoneisto pienenee melkoisesti ja esim.myös myyntitilanteessa ne sisäneliöt alentavat hintaa hurjasti. Tämä ei ole teoriaa, vaan faktaa.
 
Siis pienennäpä sitä huoneistoasi ulkoseinän vierestä esim. vain 10mm, niin laskepa miten paljon se jo alkuaan liian pieni huoneisto pienenee kerroksen osalta.  Myös työssä ja tarvikkeissa voi säästää, kun hallitsee tekniikan, jota ei sen laskuhetken saituus hämärrä.

Mitäpä minä todistelen. Turhaan hukkaa aikaani. Tee niin kuin lystää. minä en tule ostamaan enkä asumaan talossasi koskaan. Toisaaltahan ei pidä sanoa, että "ei koskaan", mutta nyt sanon ja tämäkin on faktaa ja se pitää.

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:13:40) kommentti

-20 euroa/m2 säästyy miten tuossa tuokiossa, voisitko selventää?

-Saitana ja laskutaidottomana kuitenkin laskin tuon pinta-alan pienentymisen jo ajat sitten ja meidän tapauksessa siitä ei ole haittaa, ennemminkin hyötyä, koska kyseessä on ISO talo. Lämmitettävä tilavuus pienenee melkein 3 kertaa enemmän joten säästöä syntyy. Taas uusi syy valita siis villa - kiitos.Kyllä SPU:n omistajat vetää kovaa tiliä kun myyvät ohutta uretaanieristettä 50 €/m2, valmistuskustannukset varmaan aika olemattomat.Sinä kun tunnut olevan aika PRO-SPU niin osaatko vastata onko todella niin että SPU-eristeessä on kaasua ilman sijaan josta johtuu parempi eristävyys? Jos todella on kaasua niin onkohan sitä tutkittu missä ajassa kaasu sieltä haihtuu, jolloin eristävyys on enää sama kuin vastaavanpaksuisella villalla.....?

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:13:49) kommentti

..selvitin itse. Joo on kaasua ja sitä ei ole ilmeisesti tutkittu miten käy ajan kanssa mutta ilmeisesti olen oikeassa siinä että eristävyys todella heikkenee pikkuhiljaa ainakin vähän. Jälleen siis yksi syy valita villa.

Tuolla keskustelua aiheesta.
http://hommaforum.org/index.php?action=profile;area=showposts;u=816

Kaiken kaikkiaan olen nyt aika vakaasti sitä mieltä että eristys kannattaa toteuttaa vuorivillalla koska kustannukset on huomattavasti pienemmät ja koska SPU:n eristävyys saattaa hieman laskea ajan kanssa.

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:15:33) kommentti

Huomioitavaa on myös että jos käytetään aluumiinipintaisia SPU-eristeitä niin puhelin ei enää toimi sisällä.

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:15:39) kommentti

Eikö?Mutta sitten ei pysty vieraan vallan agentit satelliiteillä tarkkailemaan liikkeitäsi talossa.

-Perjantai kevennys.;)

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:15:43) kommentti

Vieraan vallan agentit valvoo silti niillä siruilla jotka meihin tungetaan rokotuksissa.

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:16:40) kommentti

Kyllä toimii vuorokaudet ympäri, kun se tehdään oikein, mutta sehän voidaan tehdä myös paperipintaisellakin ellei foliota halua käyttää. käsityksiä on siellä samanlaisia, kun niillä hommaforumilla imee vääriä luuloja. Muuten villassa on jo alkuun kaasua, joka huonon teon takia "kastuu".

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:17:05) kommentti

"Huomioitavaa on myös että jos käytetään aluumiinipintaisia SPU-eristeitä niin puhelin ei enää toimi sisällä."Tuokin ongelma on valmistajan mukaan korjattu.

Jäsenen antama (30.11.2012 klo:18:47) kommentti


Jäsenen antama (30.11.2012 klo:22:51) kommentti

Onkohan MrEwingin (JR) koti tehty mahdollisest SPU eristeillä?

Jäsenen antama (1.12.2012 klo:7:52) kommentti

:)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yläpohjan eristys

Minulla on pihassa vanha (rak.1928) saunarakennus (jossa myös tupa)  ja olen lisäeristänyt  yläpohjaa selluvillalevyillä (50 mm, vital). Asensin levyt kahteen kerrokseen...

Kattoremontti

Vuonna -50 rakennettu rintamamiestalo. Vanha alumiinipelti, voiko käyttää uudelleen ? Millä kiinnitetään ? Entinen kiinnitys oli alumiininauloilla. Lisä eristeen asennus,...

Yläpohjasta vielä

Koskien aikaisempia yläpohjan eristämiseen  liittyviä kysymyksiä tiedustelisin, mikä on sellaista  raskasta / tiivistä materiaalia, jota ei voi käyttää sahanpurun kanssa?...

Sahanpurun haju tarttuu vaatteisiin

Hei, ollaan remontoitu rintamamiestaloamme seuraavasti, vaihdettu katto rännit ym. vaihdettu ikkunat ja ovet, purettu sisäpuolelta kaikki  kuivat sahanpuru...

yläpohja vanhassa talossa

Onko kaikissa taloissa yläpohjassa höyrysulku?  Tuulensuoja? Aluskate?Kivivillaa vai puhallusvillaa, mikä ratkaisee valinnan? Voiko sahanpurun päälle laittaa lisäeristeek...

sahanpuru

Voiko painuneen/hävinneen sahanpurun tilalla käyttää kutterinlastua. Kysymyksessä matala tila välikatolla. tietenkin puhallusvilla olisi paras ratkaisu. mitkä mahtaa olla...

Remontin hajut

Hei, tein remontin noin 8 kk sitten. Keittiö uusittiin ja seinät ja katot maalattiin. Remontin jälkeen ilmassa on ollut ensin maalin hajua ja nyt edelleen sellaista mater...

Lattialämmitystä wanhan rossipohjan päälle.

Tarkoitus olisi saada vanhan talon vessaan (n. 1,5 m²) hieman lämpimämpi lattia. Kyseessä on rossipohjinen talo jossa eristeenä käytetty sahanpurun ja kutterinlastun seko...

Sahanpuru kivivillaan jos ei ole ilmarakoa?

Elikkä olen aloittamassa eristeiden vaihtoa kun alkaa 70-luvun purut olemaan tiensä päässä, niin mitäs kun tuossa seinässä ei ole ilmarakoa lainkaan, eli käsittääkseni pe...

Kylppärin Ovi

Kylppärin oven vaihto mahdollisesti,kyseinen ovi on 725mm leveä ja 204 korkea, alkuperäinen ovi vuodelta 75,voiko laittaa tav,laakaovi tilalle jos suihkunu...

Öljysäiliön vaihto

Olemme ostamassa -60 rakennettua, rapattua omakotitaloa (harkkorunkoinen? ei siis puutalo) Lämmitysjärjestelmän öljysäiliö sijaitsee talon sisällä ja se on alkuperäinen....

rintamiestaloon leveämpi ikkuna

entinen poka on l114 k129 tilalle l189 k1200. miten vaihto onnistuis? molemmilla puolilla ikkunaa on nelosparrut. jos nurkkaan päin leventäis aukkoa pitäis toinen nelospa...

Piilosokkelin lastulevyseinä

Olen aloittamassa salaojaremonttia v - 73 valm. ok-taloon, sen jälkeen sisäpuoli ja piilosokkelin tarkastus ja mahdollinen alaohjauspuun vaihto. Mutta jos se on...

Navetan kunnostus harrastuskäyttöön

Olen kunnostamassa navettaa harrastuskäyttöön koskematta rakanteisiin josta on (karjakeittiö, sikala, navetta, talli) 200m2 paikalleen valettua. Ylinen oli n. 20v. vanhaa...

Yläpohjan/vintin eristeet?

Arkkitehti mainitsi, että rakennesuunnittelija tietää erilaisista eristysvaihtoehdoista. Olisin kysynyt, mitä kaikki nykyisin käytetään sahanpurun sijaan ja - mikä on uu...

Hirsitalon pystytys ja alahirsien kastuminen

Lamellihirsitalo on pystytysvaiheessa. Vielä on viimeiset hirret asentamatta ja kirvesmiehet on sahailleet siten että lattiavalun ja hirren väliin on mennyt sahanpurua. L...

Hometta saunassa,puutavaran vaihto

Kysyisin,että minkälainen remontti/puutavaran vaihto tulisi tehdä homesaunassa. Ostamassamme talossa saunaremontti tehty vuonna 2003.Uusi katto tehty vanhan päälle,katto...

vesikiertoisen lattialämmityksen vuoto.

talo on remontu pari vuotta sitten ja ollut täysin kylmillään ja vesikiertoista lattia lämmitystä ei ollut tyhjennetty oikein ja vettä oli jäänyt putkistoon.löysinme vuot...

Oven vaiho

Ovien vaihto kysymys 15.9.2011. Tarkennus vastaukseenne. Onko minulla oikeus vaatia oven vaihto takaisin alkuperäiseen kokoonsa eli 920 mm leveään ? Taloyhtiön lakimiehen...

yläpohjan villojen vaihto

Paljonko noin suurin piirtein maksaa yläpohjan villojen vaihto/uusiminen - villat+laitto??...

Hirsimökin eristäminen

Haluaisin kesämökin ulkopuoliseen lisäeristykseen apua, mikä eriste olisi paras vaihto ehto...?...

Sulkupellin uusiminen

Hormissa oleva sulkupelti toimii huonosti(jumittaa), millainen operaatio on raamin ja pellin vaihto?...

Tiilen vaihto

Miten onnistuu lohjenneen tiilen vaihto tiiliseinään ,kyseessä poltettu tiilerin polar sileä...

Räppänän asento?

Miten tietää, miten paljon auki kuuluu olla wc/suihku huoneen katonssa oleva ilm.vaihto hormin venttiili?...

Jäähdytys

Omakoti talo 126m2 sähkölattialämmitys, koneellinen ilman vaihto Miten saisi hepoiten ja edullisimmin toteutettua jäähdytyksen kesällä?...