Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Betonitiilitalon porraskäytävän eristys/pinnoitus?

Eristäminen

Kysytty: 17.3.2019 klo:11:19
1956 valmistuneen rintamamies-mallisen OK-talon (pohja 10 x 11 m)porraskäytävän (130 cm leveä) lämpimämmäksi saaminen kaipaisi apua. Kellarikerros on lämmin . Kellari - 1. Asuinkerrokseen välistä uloskäynti lämpovella. Rappauspinnat Silica-maalilla seinissä loistokunnossa mutta huokuvat kylmää. Rappuset ylös asti yhtenäistä lujaa valua - Betoluxmaalatut 10 v sitten. Yhä loistokunnossa. Liukuesteteipit etureunoissa.

1. Asuinkerrokseen ja yläkerran porraskäytävään väliovellinen. 2. Kerrokseen samasta tasosta Lämpöulko-ovi Puolivälissä portaita tasanne jonka seinällä kookas keskuslämmitysradiaattori. Sen yläpuolella lämpöikkuna. 2. Kierroksen tasolla puupanelointi ja laipion viisto alkuperäinen lämpöeristtty. Nykyisellään ei uudenkaan katon aikana havaittavia lämpövuotomerkkejä. Rappukäytävässä ei ole väliseinää - avoin - vain rautakaide.

2. Kerros laipiot ja ullakkoseinät eristetty Vintti-iitalla sisäpuolelta. Ullakon (120 cm leveät) lattiapaneelit, alla purueristeisiin - Ulkoseinät betonitiilipinnalla, 2"x4" pystykoolaukset näkyvissä. Räystästä  kiertää 5"x5" vaakavaraaja. Uusi aluskatteinen peltikatto, ullakon kuivat - ilma vaihtuu kesät talvet. Ullakolle eristetyt varasto-ovet.

MITÄ SEINIIN? Millä raput?
J395807924 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 12 kplVirallinen vastaus
Varminta kylmyyden torjumiseksi olisi ulkoseinien lämmöneristäminen talon ulkopinnalta nykyisten lämmöneristys vaatimusten mukaiseksi. silloin kaikkien sisäpuolella olevien rakenteiden lämpötila nousisi ja kylmän huokuminen loppuisi. Samalla lämmön kulutus alenisi ja lämmöneristyksen kustannuksia tulisi sitä kautta takaisin. Arvelisin asumisviihtyvyydenkin parantuvan huomattavasti.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Betonitiilitalon porraskäytävän eristys/pinnoitus?":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 18.3.2019 klo:22:09
PROS SCRIPTUS: Samassa kaupunginosassa 30 vuotta sitten rakennettu ja tuolla tavalla puolen vuosikymmentä sitten eristetty elementtikerrostalo suorastaan "homehtuu" tai "sammaloituu" noilla ohjeilla. Tavoiteltu energiansäästö hukkuu koneellisen ilmastoinnin tehostamisvaatimuksiin. Peruskorjauksessa panivat villat pintaan ja julkisivut ohutrapattiin.  

Näkyy unohtuvan että:
TÄMÄ talo on pian 70-vuotias ja kysymys on KÄYTÄVÄN pinnoittamisesta. Noin 800 kuution talon energiankulutusta voi vähentää kapaloimalla - mutta tuloksena syntyy rapisevat rappaukset ja oleellisesti lyhenevä ikä. Vaatisi lisäksi käytännössä ja ulkonäkösyistä räystäiden jatkamistakin. LISÄKSI energiansäästäminen on osoittautunut matemaattisesti järjettömäksi yhtälöksi kaukolämmitystalossa pelkästään taksapolitiikan (piiloverotus) perusmaksujen takia - säästääkö kulutuksessa 200 - 300 euroa vuodessa -se on aivan yhdentekevää - säävaihteluilla ja kuumalla VEDELLÄ on on ihan käytännössä yhtä suuri vaihteluväli. 40 vuoden kokemuksella sama koskee sähköä.
Energiakustannukset on nähtävä VAIN YLLÄPITOKUSTANNUSTEN osana jonka vaikutus on sovitettava järkevällä suhteella RAKENTEIDEN elinkaareen ja kunnon säilymiseen. HYVÄKSYMÄLLÄ lämmityksen ja ilmanvaihdon kustannusvaikutus rakenteiden toimivuuteen nähden on TALOUDELLISESTI  RATKAISEVAA silloin kun puhutaan taloista joiden käyttöikä liikkuu yli 100 vuoden. Asumismukavuuden ylläpito tavanomaista korkeammalla tasolla on tällaisessa talossa ollut erittäin edullista ja mm sisustusvalinnat aivan omaa luokkaansa lastulevy-kipsipahvi-puutaloihin verrattuna.
ASIAAN: 
Ilmeisesti 8 - 19 mm:n paksuiset solukumilevyt ja hengittävä akustiikka-tyylien verhous on ainut vaihtoehto puuverhoukseen joka veisi turhaa tilaa. Rappusiin joko vinyyli-tai puulevyt ? Pintojen säteilylämmitystä on kokeiltu - mutta Suomen markkinoilla olevien yksiköiden ominaisuudet eivät taivu tarpeisiin ilman railojen vetoa.

Asumisviihtyvyyteen vaikutus pinnoituksella on vähän makuasia tiloissa joissa EI OLESKELLA mutta tärkeätä olisi löytää teknisesti OIKEAT MATERIAALIT.
Porrasäytävä on  80 neliön (3h+kk ja parveke) ns. B-asunnon (rakennus aikansa on paritalo) sisääntulo  jossa talvinen lämpötila yläkertaan on +14 - +16 astetta ja +15 - +17 astetta alakerrasta - mutta pinnat tuntuvat kylmiltä. -  Ulkoseinien rakenne on kyllä suorastaan nerokas akustisia vaikutuksia myöten - ja kestävyyden -  sillä ulkopinnoituksen rappauksen tummien kiviainesten paljastuessa tummentamaa vaaleaa rappausta kirkastettiin  ensimmäisen kerran valmistumisen jälkeen 20 vuotta sitten talon itsepuhdiistuvaksi. Olisi järjetöntä alkaa kapaloida sitä pilalle. Jokun 30 000 euron eristysurakan säästäminen 30 M:n energiankulutuksesta on vain satua..
J395807924 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 12 kpl
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Viisainta, että otat pätevän rakennussuunnittelijan pohtimaan ja suunnittelemaan kanssasi talon rakenteita, niin saatte varmasti tehtyä oikeita ratkaisuja talon parhaaksi.
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Betoni ja kivivilla.
Huoneen alla on kellari jonka betonisten sivuseinien päältä ja osittain betoniin upotettuina lähtevät ruoteet joihin kellarin paneelikatto on nau...
Betoniportaiden pinnoitus
Vanhojen petoniportaiden pinnoitus parketilla tai laminaatilla.löytyykö ohjeita tai neuvoja.E...
suihkutilan lattiamaton maalaaminen
Suihkutilan lattiamaton maalaaminen/pinnoitus...
Schidel valmispiipun pinnoitus
Paras pinnoitus tapa valmispiipulle?? Riittääkö pelkkä antiikkilaasti vai onko hyvä pohjustaa jollakin??...
Sisäpiippu vai pinnoitus
Olen hankkinut uuden öljykattilan Ariterm hybrid, asentajan mukaan kylmemmät savuhöyrytaiheuttavat rikkihapon muodostumisen hormistoon  ja ehdotti sis...
Lisäeristys
Kun on vanha (rak.1960) porraskäytävän 5krs. ns. ylätasku seinä on muurattu n. 150-160mm harkosta niin...- Paljonko on rakenteen U-arvo...
Höyrysulku 1 1/2 kerroksisessa talossa
Ostin 1 1/2 kerroksisen talopaketin ja sen höyrysulku saattaa tehdä ongelmia. Miten höyrysulku rakennetaan näiden kahden kerroksen välille niin e...
Makuuparven rakentaminen
Hei,Olen suunnitellut rakentavani rivitaloasuntoomme ylä- ja alakerran välisen porraskäytävän päälle makuuparven.Tarvitaanko tälla...
Välikaton jäykistäminen
Vanhan hirsitalomme tupaosan ja yläkerran välinen välikatto joustaa häiritsevästi. Tuvan mitat l. 6,35m ja p. 7m. Nykyinen rakenne kertopuupalkit...