Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mistä voisi johtua rivitalon energialuokka F?

Energianeuvonta

Kysytty: 31.10.2019 klo:9:31
Harkitsemme puolisoni kanssa rivitalokolmion ostamista. Neliöitä asunnossa on 86. Talo on rakennettu 2001. Lämmitysmuotona on sähkölämmitys, ja energialuokka on F. Ilmalämpöpumppua ei ole. Asunto on hyvässä kunnossa. Yksikerroksinen asunto ei ole päätyhuoneisto, vaan sen molemmilla puolilla on huoneistot. Kun olemme käyneet asunnossa, emme ole huomanneet, että siellä vetäisi ikkunoista tai ovista. Ihmettelemme, miten energiaa voi kulua näin paljon. Asuntoilmoituksista olemme huomanneet, että vastaavanlaisissa asunnoissa voi olla jopa energialuokka B. Mistä energialuokka F voisi johtua? Pystyykö energialuokkaan vaikuttamaan itse?
Jäsenen antama (1.11.2019 klo:20:34) kommentti

Asunnon kunto, neliöt ja rakennusvuosi eivät vaikuta energialuokkaan. Kulutustottumuksetkaan eivät vaikuta. Energialuokka on täysin laskennallinen asia. Energialuku (e-luku) lasketaan rakennusten piirustusten avulla.  Piirustuksista selviää pinta-alat, rakenteet ja niiden U-arvot (eli lämmönläpäisykertoimet). Energialuokka määräytyy energialuvusta. Energialukuun vaikuttaa myös lämmitysmuoto, esim. suorasta sähkölämmityksesta "rangaistaan" suuremmalla kertoimelle, joka nostaa energialukua. Esim.kahdella täysin identtisellä asunnolla voi ollä erilainen e-luku, jos toisessa on suora sähkölämmitys ja toisessa kaukolämmöllä lämpiävä vesikiertoinen patterilämmitys.Lisää tietoa:

http://energiatodistus.motiva.fi/mika-on-energiatodistus/ 

Jäsenen antama (9.11.2019 klo:10:22) kommentti

Taloyhtiössä vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Jos olet asunnon omistaja, tärkeintä on olla aktiivinen yhtiökokouksissa. Kun taloyhtiö päättää suurista remonteista, silloin on paikka nostaa e-lukua. Tälläisiä remontteja ovat esim. ikkuremontti, yläpohjan ja ulkovaipan lisälämmöneristäminen julkisivuremontin yhteydessä ja tärkeimpänä, lämmitysjärjestelmän muutos esim. öljystä maalämpöön. Puhtaasti e-luvun alentamisen kannalta hankkeisiin ei kannata ryhtyä, vaan hankkeisiin ryhdytään taloudellisin perustein. Sähkölämmitteisessä talossa ilmalämpöpumpun osakas voi yleensä hankkia myös itse (yhtiön luvalla) ja sillä saa merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. E-lukuun se vaikuttaa vasta jos yhtiö päivittää todistuksen ja silloinkin vain jos se on suurimmassa osassa huoneistoja. 
Virallinen vastaus
Pyytäkää taloyhtiönne isännöitsijält&a...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Energianeuvonta / Mistä voisi johtua rivitalon energialuokka F?":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi