Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattialämmitysveden maksimilämpötila

Energianeuvonta

Kysytty: 21.11.2011 klo:19:18
Olemme juuri muuttaneet 1993 rakennettuun omakotitaloon, jossa patteri ja lattialämmitysverkkoon menee SAMA vesi samalta jakotukilta. Ei sunttia. Ei vaan ole. Pattereissa on termostaatit ja lattialämmityshuoneissa on irtoanturit, jotka mittaavat sisäilman lämpötilaa ja ohjaavat siten lattiapiirien menoputkissa olevia termostatteja.

Lattialämmitysputki on piirustusten mukaan 18/13, josta tulkitsen, että ulkohalkaisija on 18 ja sisähalkaisija on 13 miilimetriä.

Olen tutkinut, että normaalisti tuon putken menekki on noin 5m/m2.

Piirustusten mukaan meillä menekki on 2m/m2 kaikissa huoneissa, joissa on kivilattia ja siten lattialämpö.

Kysynkin nyt, että tarkoittaako tämä nyt välttämättä sitä, että 45 asteen ehdoton maksimilämpötila lattiaan menevässä vedessä voidaan surutta ylittää?

Eilen lämpötila nimittäin laski 8 pakkasasteeseen ja lämpökäyrän mukainen menovesi oli maalämpöpumpun mukaan jo 42 asteista.

Katselin tarkemmin käyrää ja vaikuttaa siltä, että 30 pakkasessa menovesi on jo 60 asteen hujakoilla.

Onko tällaisia rakenneratkaisuja, jossa lattioissa on harva putkiveto ja korkea veden lämpötila, tullut jollakin ennen vastaan?

Kysyisin toki edelliseltä omistajalta, mutta hän on kuollut. Sukulaiset levittelevät käsiään ja alkuperäisen rakentajan yhteystietoja en ole saanut selville. Ei kai tämä nyt aivan ainutkertainen tapaus voi olla?

Virallinen vastaus
Arvioimallasi putkimäärällä lattia lämpiää hyvin epätasaisesti. Putkien välissä on kylmiä kohtia. Kun ulkolämpötila ja huon...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Energianeuvonta / Lattialämmitysveden maksimilämpötila":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

ilmalämpöpumppu

onko kokemusta ilmalämpöpumpuista jotka lämmittävät käyttöveden ja lattialämmitysveden?...

peltikaton maalaus

onnistuuko pinnoitetun peltikaton maalaus ja mikä on maksimilämpötila maalaamiseen?...

Vesikeskuslämmitys 1½ kerroksisessa talossa

Tarkoituksena on rakentaa 1½ kerroksinen omakotitalo, johon tulisi vesikiertoinen lämmitys pelletillä. Alakertaan tulee lattialämmitys. Miten yläkerran lämmönjako tulisi...

betonin lämpökäsittely

Valoin taloni sokkelin maanantaina ja huolestuin sen lämmönkehityksestä. Sokkelin 100vuoden käyttöikämitoituksesta johtuen valu suoritettiin K45 betonilla. Notkeusluokka...