Jäsenen HRY antama (16.11.2010 klo:15:26) kommentti Hei. Järjestelmä asennetaan routasyvyyden alle ja sen verran harvaan, ettei putkien "pitäisi" pystyä jäähdyttämään maata niin paljon, että aiheuttaisi roudan etenemisen. Emme asenna "kenttää" talon alle. Et kuitenkaan vastannut kysymykseeni; voiko talon poistoilman johtaa vesi-ilmalämpöpumpulle, vai tulisiko käyttää suoraan poistoilmalämpöpumppua? Yst. terv HRY
Jäsenen Hela antama (16.11.2010 klo:15:36) kommentti VILP-laitteet ovat luku sinänsä, kannattaa mielestäni satsata suoraan maalämpöön, koska noiden hyötysuhteet ja ominaisuudet tuntuvat olevan liian kehnot pohjolassa käytettäväksi, ainakin käyttövesi pitää käytännössä lämmittää 90% suorasähköllä. Samalla kun laittaa maalämmön, poistunee tuon keruuputkiston tarve samalla, toki sen voi varmasti tehdä sen kaveriksi, mutta itseä ainakin hirvittäisi imeä sisäilmaa 100 m maana-alaisesta putkistosta! Kuinka usein ko. putket tulee edes puhdistaa, ja mitä moinen maksaa jne. Uuden matalaenergiatalon osalta maalämpö ei taida maksaa itseään ikinä, joten investointina lähinnä mielenrauhan vuoksi perusteltavissa. Energiapihi talo, iso varaava takka ja PILP tms. noilla tekisin, vanhaan taloon taas MLP, ei VILP konetta ikinä (tai sitten kehityksen pitää harpata aimo pompsu eteenpäin).
Jäsenen Monta antama (16.11.2010 klo:15:38) kommentti HRY hyvä! Kyllä vastaaja vastasi kysymykseesi, sillä tässä se vastaus: ”En valitettavasti tunne järjestelmää paremmin. Ainut tieto on mainoksissa. Konservatiivisena rakentajana mietin aina, miten keskieurooppalainen järjestelmä soveltuu käytettäväksi Suomessa.” Tällä tavalla on vastuullisesti annettu vastaus. Jos ei tunne systeemiä, niin ei kannata/saa lähteä arvailemalla antamaan mitään ohjetta ja se on siinä. Pitäisikö sinun saada täysin perätöntä ja/tai arvattua? Ei varmaankaan!
Jäsenen Mr.ElMaco antama (16.11.2010 klo:19:22) kommentti No, tämä ei ole arvailua. Poistoilmaa ei kannata johtaa VILP:n tai muunkaan lämpöpumpun kennolle. Ensinnäkin, ilmamäärä on niin pieni suhteessa lämpöpumpun puhaltimen tuottamaan ilmamäärään, ettei ilman lämpötila kummoisesti nouse. Toiseksi, sisältä tuleva ilma on kosteaa ja jäätyy salamana kennoon. Normaalisti pakkasilla on kuiva ilma ja kenno ei ole yhtenään umpijäässä, tuolla systeemillä iso osa pienestä hyödystä menee siihen kennon sulatteluun. Mahdollisesti hommassa jää "tappiolle".
Jäsenen Monta antama (16.11.2010 klo:20:26) kommentti "Suunnitelmissa on tuoda talon tuloilma saksalaisella järjestelmällä maan alta, jolloin maalämpö esilämmittää tuloilman" Kyllä se niin on, että ei se saksalainenkaan kaikkea osaa. Mitenkähän se ottaa sen tarvittavan ilman sieltä Suomen savessa olevasta putkesta. Jos sen pystyy tekemään, niin silloin saksmanni osaa kaiken.
Jäsenen HRY antama (16.11.2010 klo:21:21) kommentti Kiitokset vastauksesta ja muille kommenteista. Myös muille tiedoksi, että Awedukt thermo on kaavailemani tuloilmajärjestelmä. Mielestäni mielenkiintoinen systeemi, mutta toki tähän routakysymykseen pitäisi saada varmuutta. Epämääräiseen järjestelmäkuvaukseeni kiinnostuneet voivat käydä katsomassa tarkennusta: http://www.airhaus.fi/docs/AwaduktThermoRT-kortti.pdf). Tontilla on n.15-20m savikerros ennen kivistä moreenikerrosta, joten maalämmön kairauskustannukset olisivat tuolta osin kuulemma n.3-kertaiset normaaliin nähden. VILP:stä vielä: erään valmistajan järeähkön laitteen läpivirtaus oli 1800 l/h. En nyt muista paljonko ns. keskiverto LTO-laitteen poistoilmavirtaus on keskimäärin.. Terv: amatöörirakentaja HRY
Jäsenen Monta antama (16.11.2010 klo:23:03) kommentti Kiitos HRy:lle opastuksesta. Nyt minäkin vähän ymmärrän ts. sinne imetään maan alle happi taivasalta ja jos se putkisto on sitten siellä talon alla, niin saattaapa talo routimisen vuoksi sitten talvipakkasilla kallistella. Toivottavasti ei niin pahasti, että kaatuu. Tuo toimii varmaankin keskellä Eurooppaa, mutta meillä se putkisto on syytä olla kaukana pelolla, jotta routa ei ehdi tavoittaa talvella talon sokkelia.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (19.11.2010 klo:22:48) kommentti "VILP:stä vielä: erään valmistajan järeähkön laitteen läpivirtaus oli 1800 l/h. En nyt muista paljonko ns. keskiverto LTO-laitteen poistoilmavirtaus on keskimäärin.. Terv: amatöörirakentaja HRY" Eli 1,8m3/h. Ja sataprosenttisen varmaa on, että tämä ei pidä paikkaansa. Pelkästä propellin koosta ja siitä, että ilma liikkuu suhteellisen kevyesti tietää, että ilmaa virtaa ja paljon. Lisäksi, 1800l ilmaa sisältä lämpöä niin vähän, ettei sillä taloa paljoa lämmitellä :) Talon poistoilman määrä riippuu talon tilavuudesta ja on suurinpiirtein puolet tilavuudesta/h ja monesti vielä tuotakin alhaisempi.. (ja se 200m3 liikkuu iv-koneessakin aika piskuisilla puhaltimilla)
Lisää kommentti*