Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Energiaselvitys

Energianeuvonta

Kysytty: 4.2.2011 klo:18:48
Hei
Talomme on 2-tasoinen vuonna 2000 kevytsoraharkoista rakennettu kivitalo (lämmin ala 190 m2), johon vuonna 2008 tehtiin niinikään kahteen tasoon (21 m2 x 2) laajennus betonielementeistä. Yhteensä siis 230 m2 lämmitettävää tilaa ja sen kun kertoo 2,7:lla saa kuutiot. Talon lämmitysmuotona on varaava 2-vaihesähkö (ei vesikiertoa), jolla lämmitetään myös käyttövesi.
Sähkön nousevien hintojen myötä minua on alkanut huolestuttaa mielestäni varsin hulppea vuosikulutus, joka on esim. viime vuonna ollut 40 ja 50 000 kwh:n välillä. Tehostetun seurannan myötä esim. kahtena kuluneena kuukautena (joulu-tammi 2011) lämmittävän yösähkön osuun on ollut noin 4000 kwh/kuukausi. Päiväsähkön osuus on huomatttavasti vähemmän, noin 1000 - 1500 kwh. Elämäntyyliltämme olemme 2 + 3 hengen tavallinen perhe, joka ei nyt mitenkään mielestäni tolkuttomasti esim. lämmitykseen törsää. Talvella talossa on ehkä 21 astetta ja kahta varaavaa takkaa lämmitän varsinkin pakkaskeleillä päivittäin.
Ajattelin siirtyä vuorokausikohtaiseen yösähkönkulutuksen seurantaan ja ajattelin myös kartoittaa lattialämmityksiä paikottain poiskytkemällä kartoittaa, onko talossa osia, joiden lämmitys on erityisen sähköä kuluttavaa, jotta huomiota voi suunnata oikeisiin paikkoihin.
Kysyisin, minkä tyyppistä ulkopuolista selvitystä kannattaisi teettää, jotta ei kalliilla mutta tehottomilla kokeiluilla tai investoinneilla hassaisi rahaa vaan korjaavia toimita pystyisi suuntaamaan siten, että sähkönkulutusta saisi ihan oikeasti laskettua merkittävän määrän?

HeikkiL
Kysymyksiä: 7 kplVirallinen vastaus
Vedenkulutuksen määrä olisi hyvä tietää. Varsinkin puberteetissa olevat lapset käyttävät suihkussa vettä paljon. talo kannattaa lämpökuvata. Siinä tulee esille ilmavuodot, ja eristeen heikkoudet. Jos ilmanvaihdossa ei ole lämmöntalteenottoa, kulutus on varsin lähellä oikea. Vasta kuvauksen jälkeen voi kiinnittää huomiota eri tilojen lämmönkulutukseen. Sellaisissa tiloissa, missä ei päivittäin oleskella, kannattaa lämpötila laskea ainakin +18 asteeseen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Energianeuvonta / Energiaselvitys":
Jäsenen antama (5.2.2011 klo:8:55) kommentti

Hei ja kiitos erittäin nopeasta vastauksesta. 300 litran varaajalla pärjäämme yleensä ja sen noin kerran viikossa tapahtuva lisälämmittäminen pakkosyötöllä ei vaikuta yösähkön kulutukseen.

LTO on Evervent Pinguin,joka on kylläkin todellisuudessa taloomme varsin pieni.

Yksi lämpöä hukkaava rakenne on suuri 180 x 340 lasitiiliseinä portaikon kohdalla.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:11:43) kommentti

Valitettavasti (ilmeisesti) talonne on sitä tyyppiä, että siinä on kylmäsiltoja paljon ellei lähes koko vaippa. Lämpökamerakuvaus, joka jo tuolla mainittiinkin, kannattaa ehdottomasti suorittaa. Tällöin voi keskittyä ainakin niiden lämpövuotojen korjaamiseen, joka talotyypissänne on melko hankalaa, usein täysin mahdotonta muutoin kuin huomattavan kalleilla operaatioilla. Talossanne eivät myöskään U-arvoja tuijottamalla edes teoriassakaan ole kohdallaan, saati sitten käytännössä.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:30) kommentti

Lämmönkulutus on suuri.

Miten paljon laskennallinen lämmönkulutusarvio poikkeaa toteutuneesta? Tästä voisi päätellä miten paljon on mahdollista säästää korjaamalla lämpövuodot.

Tässä tapauksessa miettisin itse ainakin muutaman ilmalämpöpumpun hankintaa.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:37) kommentti

Saahan sitä miettiä ja ottaa pärinää talon ulkoseinät täyteen. Ei lämmitysenergian tarve vähene noilla talon seinustoilla olevilla "timanteilla", samoin kuin sormuksien timantitkaan eivät auta, jos perusasiat eivät ole kohdallaan.

Jäsenen antama (8.2.2011 klo:12:57) kommentti

Kaksikerroksisessa rakennuksessa on tuota u-aarvoltaan heikompaan pintaa eli seinäpintaa suhteelisesti enemmän kuin 1-taso ratkaisussa. energiakulutuslaskelma (teoreettinen) ei vähennä energian tarvetta niin kuin ei nuo "ilmapumputkaan" (<-keventävät kuintenkin energiakustannuksia roimastikkin ns. suorasähköratkaisuissa)), mutta se antaa osviitan jos on antaakseen, mitä pitäisi ehkä tehdä (mm. mahdolliset lämpövuodot yms.. Lisäksi kaannattaa lämpökuvaus teetättää ja ajallisesti silloin kuin sisä- ja ulkoläpötilojen ero on madollisimman suuri. Energian kulutuksenne on suuri; siitä käyttösähkön osuutta n. 1/4.. Vertailun vuoksi oma taloni; lämmitettävää n. 170 m2 , rakennusvuosi 2001, 1-tasoratkaisu, puutalo. kokonaisenergian kulutus (lämmitys + käyttösähkö) n. 14.000 kwh/v

Jäsenen antama (12.2.2011 klo:14:47) kommentti

Mittailin päivittäistä tai paremminkin vuorokautista yösähkön kulutusta. Noin 100 kW/yö. Nyt kovilla pakkasilla ehkä 20% enemmän.

Seuraavaksi skannaan hieman talon eri osien lämmön kulutusta (laajennusosa on suhteellisen erillinen).

Kuitenkin: talo lämpiää käytännössä pelkällä yösähköllä, joten jotain eristeitäkin siinä on pakko olla. Jos talo olisi seula, niin emmehän pärjäisi yösähköllä näillä pakkasilla.

Mikä merkitys on, jos LTO kone on kapasiteetiltaan pieni? Enervent Pinquin on mopo meidän taloomme. Olen pakkasilla pitänyt virtaukset aika pieninä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tarvitaanko energiaselvitys ulkovuorilaudoituksen ja tuulensuojavillan asennukseen

Hei Tarvitaanko energiaselvitys toimenpidelupahakemuksen liitteeksi ulkovuorilaudoituksen uusimiseen ja tuulensuojavillan 50mm asennukseen? Kyseessä omak...