Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

askeläänitaso

Energianeuvonta

Kysytty: 19.9.2011 klo:7:36
olisin remontin yhteydessä vaihtanut keittiön ja eteisenlattiamateriaalit mosaikkiparketista keraamiseen laattaan. kysymyksessä on 10kr kerrostalon alakerta, isännöitsijän mukaan askeläänitaso tulee toteutua koska ääni voi kantautua ns. sivusiirtymänä viereiseen asuntoon häiritsevästi. tarjosin mm. tarkoitukseen kehitettyä ns. huopalaatta-eristettä ( -45 dB ) muuta minulla olisi pitänyt olla asiasta dokumentoitua tietoa. ts. mikä on tietynvahvuisen ontelolaatan askeläänitaso+siihen liimatun kivilaatan äänitaso miinustettuna eristeen vaikutus... yksikään laattakauppias ei osannut kertoa myymiensä laattojen askeläänitasoja. en siis saanut lupaa, mutta myöhemmin selvisi että yhtiössä oli rakennusvaiheessa asennettu huoneistoihin parkettilattiat ja sitten todettu että ne eivät täytä askeläänivaatimusta, jonka johdosta huoneistoihin oli asennettu toinen parketti edellisen päälle, tätä toista kerrosta ei kuitenkaan asennettu alakerran asuntoihin. joten huoneistossani ei mielestäni milloinkaan ole ollut asetusten mukaisia lattioita, eikä ole seinänaapurillakaan. Pitääkö minun remoitoidessani lattioita saattaa ne remontoitavilta- / muiltaosin asetusten mukaisiksi, vai onko niin että jos askeläänitaso ei ole täyttynyt rakennusvaiheessa niin ei sen pidä/tarvitse täyttyä nytkään.Virallinen vastaus
Varmasti alakerran lattiat ovat täyttäneet askeläänieristyksen vaatimukset sivuttaissuunnassa. Muissa kerroksissa oleva kaksinkertainen parketti estää askeläänen siirtymisen alaspäin. Ensimmäisen kerroksen mo...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Energianeuvonta / askeläänitaso":
Jäsenen antama (17.11.2011 klo:18:36) kommentti

asiansa osaaava isännöitsiä olisi mielestäni voinut kertoa minulle miten lattia tulisi remontoida, eikä vain kysellä minulta olevan ja tulevan lattian askeläänitasoja... hakiessani hyväksyntää tuolle -45dB eristeelle, minulta kysyttiin välipohjaratkaisua????? siis että onko se ontelolaatta vai joku massiivibetoni... pitäisikö minun todellakin tietää miten tämä talo on rakennettu joskus 80-luvulla... huh, huh...

minusta taloyhtiön tulisi ilmoittaa asukkaalle mitkä ovat ovat asunnossa vallitsevat askeläänitasot sekä välipohjaratkaisut ja vaadittavat askeläänitasot.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:22:32) kommentti

Kyllä vastuu on hankkeeseen ryhtyvällä ja sinun pitää ottaa selvää ja toisekseen tapauksessasi ääni kulkeutuu melko varmasti sivuttainkin, sillä onhan siellä ne ontelolaatat tai massiivibetoni ja ne eivät melkoisella varmuudella ole äänieristetty totaalisesti seinistä eli siellä on ns. äänisiltaa tavalla tai toisella.

Jäsenen antama (17.11.2011 klo:22:33) kommentti

>Ääni voi kantautua ns. sivusiirtymänä viereiseen asuntoon häiritsevästi.<

>Eikä seinänaapuriakaan ole<
>Huoneistoihin oli asennettu toinen parketti edellisen päälle, tätä toista kerrosta ei kuitenkaan
asennettu alakerran asuntoihin<

Kun on alin kerros, eikä seinäntakana ole asuinhuoneistoa/naapuria niin ei ole mitään käytännön merkitystä lattiamateriaalilla ja tavanomaisten askeläänien siirtymisellä.    

Ps.Lupaa kysyttäessä pitää kertoa asunnon sijainti rakennuksessa, alin kerros ei asuntoja seinäntakana, joten ei ole ´häiriintyneitä` naapureita.       

Jäsenen antama (19.11.2011 klo:8:08) kommentti

no jos taloyhtiössä on laitettu "kivilattiota" sinne tänne eri kerroksiin, niin eikö olisi mukavaa jos esim tekninen isännöitsijä kertoisi miten nuo lattiat on toteutettu, millaisia eristeitä ja millaista työtapaa on käytetty... askeläänitasosta on varmasti jo olemassa tietoa.... mutta lisää kaivataan, jokainen remontoija toimittaa omat laskelmansa. Koittakaapa huviksenne laskea mikä on 300mm ontelolaatan, 5mm huopaeristeen ja 8mm keraamisen laatan+liima+laastikerroksien tulos, laatta asennetaan ilman äänisiltoja seiniin... Noooh, minkäverran ääntä kantautuu naapuriin?

Jäsenen antama (19.11.2011 klo:12:19) kommentti

Kyllä se "todistusvelvollisuus" eli tiedonhaku on hankkeeseen ryhtyvällä, siis ei taloyhtiöllä. Jos/kun itse ei pysty, niin silloin on käännyttävä sellaisen puoleen, joka pystyy ja osaa. Sitten taas jos/kun ei halua siitä maksaa, niin silloin on tyydyttävä kohtaloonsa eli unohdettava koko juttu. Mikään ei velvoita taloyhtiötä järjestämään Manulle illallispöytää.

Jäsenen antama (19.11.2011 klo:13:23) kommentti

""ja toisekseen tapauksessasi ääni kulkeutuu melko varmasti sivuttainkin, sillä onhan siellä ne ontelolaatat ""niinpä kun yhtiössä ne lattiat eivät olleet äänitasoltaan kelvolliset, tehtiin kerroksiin tuplaparketit, paitsi alakertaan joka ei siten muuttunut äänitasoltaan kelvolliseksi, niin mikähän laki määrää minua tekemään lattioista PAREMMAT kuin ne ovat alunperin? minusta sama taso pitäisi kelvata, elikkä tässä tapauksessa laiton.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: