AIRAM-keittiövalaistus

Miellyttävästi valaistussa keittiössä on teholtaan ja laadultaan monenlaista valoa: hyvää yleisvaloa, tehokasta ja häikäisemätöntä työskentelyvaloa sekä värilämpötilaltaan sopivaa valoa ruokailuhetkeen. Pehmeää tunnelmavaloa huonetilaan saadaan esim. kaappien päälle sijoitettavista led-nauhoista ja listoista, jotka heijastavat katon kautta epäsuoraa valoa.

Toteuta keittiön välitilan valaistus yläkaappien alapintaan pinta-asennettavilla alasvaloilla tai led-nauhalla. Näin työtasoille ei synny häiritseviä varjoja. Valaistusta valitessa kiinnitä huomiota valon tehoon ja värilämpötilaan. Työtasoilla valovoiman tulisi olla n. 300 - 500 luksia (lx) ja värilämpötila 3000-4000 K. Näkyvyys on silloin hyvä ja raaka-aineet näyttävät tuoreilta ja houkuttelevilta. Led-nauhassa on kirkas, pistemäinen valo. Asenna nauha siten, ettei se häikäise suoraan tai pintojen - kuten kiiltävän työtason - kautta. Led-profiilin avulla valon terävä pistemäisyys pehmenee ja kiinnittäminen helpottuu. Voit myös piilottaa häikäisevän valonlähteen tekemällä kaapiston alapintaan uran tai valepohja.

Erillisellä kytkimellä varustetut riippuvalaisimet luovat keittiöön pientilan ruokailua varten. Ruokapöydän valaisimen ideaali sijoituskorkeus on noin 60–80 cm pöydän pinnasta. Liian korkealle sijoitettu valaisin häikäisee ruokailijoita ja liian matalalle sijoitettuna se on näköeste pöydän yli. Tunnelmavalaistuksen huomioiminen ja valon värilämpötila on tärkeää, kun ruokailutila avautuu kodin muihin tiloihin.