Sadevesijärjestelmä- ja laudoitustöitä
copyright
Suorakanava Oy

Ennen lopullisten pintamateriaalien laittoa tulevien seinien ja kattojen sisään on laitettava valtava määrä vesijohtoja, sähköjohtoja, sekä viemäri- ja ilmastointiputkia, jotka eivät valmiissa talossa enää näy. Työt ovat aikaa vieviä mutta erittäin tärkeitä, lopputuloskin on oltava viimeistelty.

Sadevesijärjestelmä

Tutustuin tarjolla oleviin sadevesijärjestelmiin ja ihastuin erityisesti Vesivekin tapaan kiinnittää kouru ja syöksytorvi toisiinsa. Kouru kiinnitetään niin, että se kestää vaikka roikkumisen. Kourun kiinnitys on ylhäältä täysin avoin, joten sen puhdistus sujuu helposti.

Otin yhteyttä Vesivekin Pirkanmaan edustajaan. Vesivekin Janne Kukkonen oli valmis saapumaan hyvin lyhyellä varoajalla. Hän kiersi kohteen ympäri ja teki alustavat suunnitelmat paikanpäällä, jotka vielä myöhemmin varmennettiin tietokoneohjelmalla lopulliseen muotoonsa. Säännökset, sekä katolta tuleva vesi- ja talvella lumimäärä sanelevat syöksytorvien ja lumiesteiden sijainnin ja lukumäärän.

Syöksytorven kaulus Kourun kiinnike
Janne Kukkonen toimi asiantuntijana. Syöksytorvien sijoitusta on pohdittava myös julkisivun ulkonäkö huomioiden.
Janne Kukkonen esitteli eri vaihtoehdot valokuvilla ja näytepaloilla. Valitsimme valkoiset kourut, ja samanväriset, pyöreät syöksytorvet. Lumiesteet ja katolla olevat tikkaat ovat katon värisiä.
   

Ulkovuori- ja räystäslaudoitusta

Larin isä Onni Janhunen saapui avuksemme tekemään Larin kanssa talon ulkovuorilaudoituksen ja räystäslaudoituksen. Onni Janhunen on nykyisin eläkkeellä, mutta hän on pitkän linjan ammattilainen mitä talonrakentamiseen tulee. Hänen tarjoamansa talkooapu tulikin nyt tarpeeseen, sillä aikataulu painaa päälle ja ylimääräinen rakennusammattilainen talkootyössä on hieno juttu.

Taltan avulla laudoitus saadaan oikeille kohdilleen. Viimeistelynaulain edesauttaa siistiä lopputulosta.
Räystäslaudoitustyötä riittää.. ...joten rakennusapu oli tarpeen.


Ulkovuorta ammuttiin ensin kevyesti paikoilleen viimeistelynaulaimella, ja kiinnitettiin lopuksi asiaankuuluvasti ulkovuorinaulaimella. Suora naulausrivi varmistettiin vatupassilla ja ohjauslaudalla. Vaikka vuorilaudat ovatkin pohjavärissään, nurkkalaudat maalattiin kuitenkin lopulliseen sävyynsä Tikkurilan Ultralla. Kun syöksytorvet asennetaan paikalleen, nurkkalautoja ei enää keväällä tarvitse maalata niiden takaa.

Vatupassi on tarpeen myös ulkovuorilaudoituksen asennustöissä. Katkaisulista rytmittää seinäpintaa.
Työ edistyy. Varsinaiset seinäpinnat maalataan vasta seuraavana keväänä. Talon nurkkalaudat maalattiin häikäisevän hyvällä Tikkurilan Ultra talomaalilla.
   
   

Päätyseinän ulkovuorilaudoitus on valmis.


Projektin vaiheet


Lisätietoa Kastelli-taloista

Lisätietoa ulkomaalauksesta

Lisätietoa sadevesijärjestelmästä


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle

 

Loading