Välianturoiden ja lattian valu
copyright
Suorakanava Oy

Välianturoiden valu

Välianturat valettiin samalla menetelmällä kuin varsinainen antura. Lohja Ruduksen työryhmä saapui ja taas voitiin ottaa parin tunnin päästä Lakan Betonin kivet pois anturan kyljestä. Kun välianturat olivat kuivuneet pari päivää, niin harkoista muurattiin sen päälle kantavien väliseinien kivijalka. Tämän jälkeen kivijalka voitiin lopultakin täyttää kokonaan!

Välianturoiden paikat olivat selvillä jo varhaisessa vaiheessa. Anturaan muurattujen sisäseinien kohdalle tehtiin eristeestä katko kylmäsillalle.

Kun kivijalan täytöt oli saatu tehtyä ja maa tiivistettyä huolella, jälleen kerran jyräämällä se muutamaan otteeseen motorisoidulla 250 kg täryttimellä, niin yllätykseksi suuri osa täytöistä kaivettiinkin uudelleen auki ja kaivettuihin uriin laitettiin viemäri- ja vesijohtoputket, sekä muutama suojaputki tulevia sähkömiehen vetoja varten. Sitten kaikki peitettiin uudestaan ja tasoitettiin huolellisesti. Tällä kertaa kaivaminen suoritettiin miesvoimin lapioita hyväksi käyttäen.

Täytöt ja tiivistys tehty ja purettu puoliksi putkitöitä varten. Tässä jo uudelleentäyttö menossa.

Kiire meinasi yllättää

Sitten alkoi olla jo hivenen kiire, koska lattiantekoryhmä Betonointityö Nurmisen oli määrä tulla paikan päälle muutaman päivän kuluttua klo 7:00. Urakan jälkeen alkoi heidän kesälomansa, joten lattianvalua olisi saanut odotella kokonaisen kuukauden. Rakennuksille valjastettiin talkooporukkaa ja rakennuttajille kertyi todella pitkiä päiviä. Lari Janhunen onnistui kuitenkin kokoamaan omiensa joukosta ihan oikeita rakennusalan ammattilaisia, jotka saapuivat valua edeltävänä viikonloppuna työkaluineen ja lasereineen tekemään pinnan tasausta ja styroksien laittoa.

Talkoovoimin eristystyöt sujuivat joutuisasti. Laseria käytettiin jatkuvasti, jotta korkeus on täsmällinen joka kohdassa.

Tällä kertaa pinnan tuli olla erittäin tasainen ja täsmällisessä korkeudessa, joten laseria käytettiin jatkuvasti. Pinta peitettiin tiiviisti kaksinkertaisella kerroksella Thermisolin 50 mm EPS 100 polystyreenilevyjä. Styroksipinta saatiin valmiiksi säädetyssä ajassa ja sunnuntaina voitiin vetäistä henkeä.

Pinta peitettiin kaksinkertaisella kerroksella Thermisolin 50 mm EPS 100 eristelevyillä.

Lattian valu neljässä tunnissa

Seuraavana aamuna saapuivat lattialämmityksen asentajat asentamaan levyjen pintaan lattialämmityksen putket. Lämpöputkien laitto kesti kaikkiaan kaksi työpäivää, ja kun työ oli valmis, oli hetki aikaa valmistella lattian valua.


Vastaava mestari Nikander kävi tarkastamassa, että kaikki oli tehty niin kuin on oikein. Sitten olikin aika pistää kaiken päälle 8 mm raudasta tehty verkko, joka omalta osaltaan sitoisi tulevan valun.

Seuraavana aamuna klo 7:00 saapui paikalle ryhmineen Lattianvalaja Nurminen, joka ei suostunut käyttämään muuta kuin Lohja Ruduksen betonia, ja tietysti myös Lohja Ruduksen betoniauto. Miehet ryhtyivät työhön, ja noin 4 tuntia myöhemmin lattian pinta oli valmis. Betonin pintaa ei saanut päästää kuivumaan, joten talon pohjan päälle asennettiin kaksi sadetinta, joka huolehtivat siitä, että betonin pinnalla pysyi koko ajan ohut vesikerros. Sadetusta jatkettiin kaksi päivää.

Valutyö hoitui neljässä tunnissa Sadettimet pitivät huolen, ettei valu kuivunut liian nopeasti.

Lisätietoa Lohja Rudus valmisbetonista

Lisätietoja Lakan Betoni harkkoperustuksista

Lisätietoja Thermisol -eristeistä


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle

 

Loading