Antura ja kivijalka valmiiksi
copyright
Suorakanava Oy

Kun tontti oli kauttaaltaan tiivistetty huolellisesti, aseteltiin tulevan anturan molemmin puolin rivi Lakan Betonin kevytsoraharkkoja. Harkot toimivat muottina kivijalan anturaa valettaessa. Noin kaksi tuntia valamisen jälkeen betoni on riittävän kovettunutta, jotta harkot voidaan poistaa. Tällä menetelmällä säästetään paitsi aikaa, myös rakennustarvikkeita: puutavaraa ei tarvita muotin tekoon. Kivijalan olisi voinut tehdä muullakin tavalla, mutta urakoitsijamme Mika Huuskan mielestä Lakan betonin kevytsoraharkot ovat paras, nopein ja helpoin tapa työhön.

Anturan valua varten koottiin muotti
kevytsoraharkoista
Myös pilariantureita varten koottiin muotit

Anturan valuun käytettiin Lohja Ruduksen betonia, jota urakoitsijamme Mika Huuska suositteli. Myös vastaava rakennusmestari Marko Nikander totesi, että Ruduksen betoni on sertifioitua ja markkinoiden tasalaatuisinta. Kun vielä tuleva lattianvalajamme Nurminen ei suostunut valamaan lattiaa muusta kuin Lohja Ruduksen betonista, valinta oli sillä selvä.

Kivijalan muuraus

Kun antura oli kuivunut pari päivää, sen päälle muurattiin kivijalka Lakan betonin harkoista. Osa harkoista olikin vieressä, sillä niitä oli käytetty anturan muottina.

Urakoitsija Mika Huuska muuraa kivijalkaa Harkot muurattiin Lakan Betonin muurauslaastilla.

Kivijalan muurauksen yhteydessä oli mittaa tarkistettava usein, sillä antura itsessään ei ollut täysin mittatarkka. Kivijalan muurauksen yhteydessä sen korkeutta säädeltiin sauman paksuuden vaihteluilla. Mittalanka toimi muurauksessa hyvänä apuna, mutta lopullinen korko tarkistettiin aina laserilla. Lopuksi tehtiin vielä tarkistusmittaus, jonka mukaan talon pitkistä seinistä toinen oli 1 mm liian pitkä. Mittavirhe oli siedettävä, koska Kastellin vaatimus kivijalan mitalle on +/- 0,5 cm.

Mitta oli tarkistettava usein. Joka toiseen harkkokerrokseen laitettiin 10 mm harjateräs.

Talon pidemmistä seinistä jätettiin toinen osittain muuraamatta, jotta työkoneet pääsisivät sisälle suorittamaan maa-ainesten täytöt. Talon suuri koko ja sisälle valettavat ja muurattavat välianturat kivijalkoineen vaativat tämän työjärjestyksen. Seinä muurattaisiin lopuksi umpeen.

Sisäpinnan eristystöitä

Seuraava työvaihe oli eristyksen laittaminen kivijalan sisäpintaan, sekä kivijalan ulkopuolisen täytön valmistelu. Ulkopintaan laitettiin patolevy sokkelia kiertämään, jotta kosteus pysyisi pois kivijalasta. Sen jälkeen kivijalan ympärille asennettiin sadevesiputkisto. Kivijalan sisä- ja ulkopuolisten täyttöjen täytyy tapahtua tasaisesti, ettei ulkoa tai sisältä tuleva maamassojen paine vahingoita kivijalkaa.

Kivijalan sisäpintaan asennettiin Thermisolin 50 mm EPS 100 polystyreenilevyt

Patolevy, ulkoinen eristys ja maatäyttö lähes valmiina

Sisäpuolelle laitettiin Thermisolin 50 mm EPS 100 polystyreenilevyt ja ulkopuolelle EPS 120 Routa, jonka tiiviimpi rakenne pitää ulkoa tulevan kylmän tehokkaasti kivijalan ulkopuolella. Eristelaadut ja määrät oli merkitty jo rakennekuviin, joten tässä suhteessa kaikki oli hyvin selvää. Kun rekka toi Thermisolin eristeet rakennustyömaalle, määrä paljastui silti melkoiseksi.

Koska ryhmäkoti toimii lasten asumiseen suunniteltuna rakennuksena, eristeen täytyy olla paitsi tehokkaasti eristävä, myös turvallinen. Thermisolin eristeet ovat tässä suhteessa paras valinta. Eriste
ei luovuta itsestään haitallisia kemikaaleja. Suunnittelija lienee ottanut tämän huomioon kivijalan rakennetta suunnitellessaan, koska oli päätynyt tähän ratkaisuun.

Lisätietoa Lohja Rudus valmisbetonista
Lisätietoa Lakan Betoni harkkoperustuksista
Lisätietoa Thermisol-eristeistä

 

<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle

 

Loading