Uuden betonisen uima-altaan työn pitkäjänteisyys copyright
Suorakanava Oy

 

Tämä kirjoitus vastaa kysymykseen: miksi aikaa kuluu niin pitkään, ennen kuin päästään uimaan. Betonin ja kokonaisrakenteen osalta pitää odottaa kaikki mahdolliseen lujuuteen, vedenkestävyyteen, sekä kokonaisrakenteen riittävään vanhuuteen liittyvien tekijöiden kokonaisvaikutus.

Altaan rakenteellinen valmistelu ja valu suoritetaan rakennesuunnittelijan suunnitelmien mukaan, ja saadaan aikaan uusi valettu betoninen uima-allas. Valu tehdään huolella, etenkin betonin tiivistys on tärkeää. Hyvällä vibrauksella saavutetaan vesitiiveys. Huolimaton työ aiheuttaa melkoisen määrän lisätyötä vesitiiveyden saavuttamiseksi.

Koko rakenteen vesitiiveyskoe voidaan suorittaa aikaisintaan kuukauden kuluttua betonivalusta. Vesitiiveyskokeen kesto on 14 vuorokautta. Veden hävikki ei saa olla enempää kuin kokonaishaihtuvuuden summa. Jos vettä häviää kokeen aikana, voi se tyhjennyksen jälkeen näkyä isompana tummentumana betonissa.

Jos allas on vuotanut vesitiiveyskokeessa, tehdään erillinen vedeneristys tai viivistys. Joissain tapauksissa tiivistys tehdään injektoimalla tiivistysainetta betonin sisään. Kannattaa teettää työ uretaanipaikkaukseen erikoistuneella urakoitsijalla. Kun tarvittavat paikkaukset on tehty, suoritetaan vedeneristeen vesitiiveyskoe ainevalmistajan ohjeen mukaisesti. Tämä toistetaan, kunnes vesitiiveys saavutetaan.

Kun testi on läpäisty, voidaan betonipintojen puhdistukseen käyttää seuraavia vaihtoehtoja:
- mekaaninen
- hiekkapuhallus
- vesi/hiekkapuhallus
- vesipiikkaus tms.
Pintojen puhdistus pitää tehdä oikaisu- ja tasoituslaastien ohjeiden mukaan. Laastien kiinni pysyminen pitää varmistaa hyvällä pohjatyöllä.

Seuraavana työvaiheena tehdään oikaisut ja tasoitukset vähintään kuukautta ennen laatoitustöiden alkua. Laatoitustyö aloitetaan aikaisintaan 4 kuukauden kuluttua betonivalusta ja vähintää 2,5 kuukatta tiiveyskokeen tekemisestä.

Lähde: Pukkila Oy, Uuden betonisen uima – altaan työn suorituskaavio

Lisää Pukkilan laatoista...

Seurannan otsikkosivulle...

<<-- Takaisin edelliselle sivulle