Ilmanvaihtojärjestelmä on säätöjä vaille valmis  

Rantasten ilmanvaihtoprojekti alkaa olla päätöksessään, ja on aika käydä Huittisissa keräämässä kommentteja projektin kulusta. Mielenkiinnosta kurkistelemme tällä kertaa talossa muutakin kuin ilmanvaihtokanavia.

Jutun lopussa palaamme taas itse asiaan, ja käymme läpi ilmanvaihtojärjestelmän käyttöä ja huoltoa. Järjestelmää tulee huoltaa asianmukaisesti, jotta se kestää vuodesta toiseen. Näin asunnon ilma pysyy raikkaana tilanteista riippumatta.

Kuten talonrakentamisessa yleensäkin, myös ilmanvaihtojärjestelmän asennus on tietysti täysin riippuvainen muista meneillään olevista työvaiheista. "Välillä pidettiin taukoa ilmanvaihdon suhteen ja rakennettiin hyvän kelin sattuessa savupiippua, tehtiin takkaa ja kaikkea mitä talon rakentamiseen liittyykin," Marika ja Juha sanovat. "Hyvän suunnitelman avulla ilmanvaihdon kyllä pystyy tekemään itse."

Yllätykset liittyivät 2-ulotteisiin piirustuksiin ja kanaviston eristämiseen

Kaikkea ei tule ajatelleeksi, ennen kuin asia kohdalle osuu. Yksi seikka, joka herätti pariskunnan kesken keskustelua oli talon piirustuksien suhde ilmastointisuunnitelmaan. "Vaikka piirustukset ovat ammattitaidolla tehtyjä, 2-ulotteisista piirustuksista ei käy ilmi, kuinka paljon tilaa esimerkiksi välikatossa on," pariskunta sanoo. "Talomme on Kastellin Herraskartano-mallistosta muunneltu, ja oviaukot ovat tavallista korkeammat. Esimerkiksi tämän vuoksi emme ahtaissa paikoissa voineet laskea kattoa paljoakaan alaspäin."

Kanavien eristäminen osoittautui yllättävän hitaaksi. Toisaalta työvaihe oli selkeää ja helppoa, aikaa vain kului melkoisen paljon. Huomattiin myös, että käytettävästä eristysmateriaalista oli liikkeellä ristiriitaista tietoa. Joku sanoi eristykseen sopivan alumiinipäällysteisen villan, ja asiantuntija taas totesi, että sitä nimenomaan ei suositella. On tärkeää, että asioista voi kysyä tavarantoimittajilta ja muilta alan ammattilaisilta. Tarkkana täytyy kuitenkin olla, jos saatu tieto on ristiriitaista. Joskus voi olla vaikea tietää, mikä on paras tapa toimia. Rantaset päätyivät eristämään kanavat asiantuntijan suosittamalla villalla, joka hengittää parhaiten - alumiinipäällysteisestä siis luovuttiin.

Keittiön liesi ja asunnon tulisijat esittelyssä

Rantaset halusivat keittiöön modernin sähkölieden ja sen lisäksi leivinuunin. Liesi sijoittuu seinän viereen. Keittiöön tulee mittatilaustyönä valmistettu höyrykupu. Sen sisäosaksi valittiin Valloxin LMI-sisustakupu. Kuten nimikin jo viittaa, sisustakupu asennetaan esim. Design-kuvun sisään vain alapinnan jäädessä näkyviin. Kuvussa on rasvasuodatin, sulkuläppä ja valo. Lisäksi sillä ohjataan katolla olevaa huippuimuria, jolla lieden käryt imetään ulos. Keittiön yleispoistosta huolehtii ilmanvaihtokone kattoon sijoitetun venttiilin kautta.
Kuvassa lieden paikan ja leivinuunin yllä olevat kuvut eivät ole uusinta designiä, vaan kyseessä on pahviset mallit, joiden avulla huuvaa hahmotellaan. Juhalla on kädessään Valloxin LMI-sisustakupu.

Takkojen muurauksesta vastaa Uniikkiuunit. Marika ja Juha keräsivät ideoita sieltä täältä, ja suunnittelivat asuntoon kauniit omanlaisensa takat. Muuraaminen sujui nopeasti parissa päivässä. Liuskekivet antavat ilmettä takkahuoneen takalle.


Ilman sisäänotto on talon itäpuolella

"Meidän tapauksessa ilmanoton suunta määräytyi paljolti sen perusteella, mistä se on rakenteellisesti järkevin tehdä. Se tehtiin itäpuolelle taloa. Itä- ja pohjoissuunta ovat myös suositussuuntia, koska näistä suunnista kesäaikaan ilma saadaan sisälle mahdollisimman viileänä. Ilmanottoaukon säleikössä oli verkko jonka otimme pois. Tämä sen vuoksi, että verkko tukkeutuu nopeasti ilmassa lentävistä "hahtuvista", eikä ilma pääse säleiköstä koneelle."
Ilman laatu on myös asia, joka saattaa vaikuttaa ilmanoton suunnitteluun.

Yllä vasemmanpuolisessa kuvassa näkyy ulkoilman sisäänottoputki. Aukon edessä tähän saakka ollut muovi on otettu pois ja tilalle tulee säleikkö. Asunnosta poistettava ilma viedään katolle, poistoilman läpivientiputki näkyy oikeanpuoleisessa kuvassa savupiipun oikealla puolella. Myös Cassu-koira on päässyt tutustumaan tulevaan kotiinsa. Taustalla Juha kiinnittää terassin tolppien koristeita.

Yläkerran makuuhuoneeseen on jo kattopaneelitkin asennettu. Poistoilman läpivientiputki näkyy katossa. Kosteusanturi näkyy pesuhuoneesta kodinhoitohuoneeseen päin otetussa kuvassa ylhäällä vasemmalla. Kodinhoitohuoneen puolella on ilmanvaihtokone.

Ilmanvaihtojärjestelmän käyttöönotto ja huolto

Rantasilla on vielä suorittamatta ilmanvaihtojärjestelmän säätö. Säädöillä varmistetaan ilmanvaihdon toimiminen halutulla tavalla. Säätö voidaan suorittaa sitten, kun ulko-ovet ja ikkunat on asennettu ja rakennus on myös väliseinien osalta valmis. Venttiilit asennetaan asuintiloihin sen jälkeen, kun koko katto on lyöty paikoilleen. "Meillä LVI-liike tutkii ja säätää ilmanvaihtomittareita käyttäen venttiilit huonekohtaisesti," Juha sanoo.

Järjestelmää tulee huoltaa säännöllisesti. Suodattimet tulisi vaihtaa pari-kolme kertaa vuodessa myös sisään otettavan ilman laadusta riippuen. Suodattimien puhdistus säästää konetta ja koko kanavisto pysyy puhtaana. Ja kuten sanotaan: ilmanvaihdon tulisi olla päällä joka säällä.


Rantaset ovat monien muiden rakentajien tapaan tehneet todella paljon itse. Ei voi muuta kuin hattua nostaa. Ilmanvaihdon rakentaminen on ollut vain yksi, joskin varsin merkittävä osa projektia. Rakentaminen voi kiristää pinnaa ja joskus myös kukkaronnyörejä. Lopputulos kuitenkin palkitsee moninkertaisesti. Kiristyneitä hermoja kelpaa talon valmistuttua lepuuttaa omassa saunassa, ja viilennellä sen jälkeen itse rakennetulla terassilla.

Toivotamme Marikalle ja Juhalle mukavia hetkiä pian valmistuvassa asunnossa ja lämpimiä iltoja takkavalkean äärellä.

- Lauran Studio, Laura Kylänpää

Aiemmat artikkelit...

<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle