Kosteiden tilojen ilmanvaihto  

Huittisissa omakotitalon ilmanvaihdon asennus etenee kovaa vauhtia. Yläkerran kanavavedot ovat valmiit ja alakertakin lähenee valmistumistaan. Tässä artikkelissa keskitymme lähinnä pesutilojen ilmanvaihdon rakentamiseen ja koneen asentamiseen.

Ilmanvaihtokone löysi paikkansa kodinhoitohuoneesta

Kodinhoitohuone, pesutilat ja sauna ovat yhteydessä toisiinsa. Ilmanvaihtokone sijoitettiin kodinhoitohuoneeseen, koska erillistä konehuonetta ei taloon tule. Kodinhoitohuoneessa pieni laiteääni ei häiritse asumista. Myös kondenssivesiliitännät on täällä helppo toteuttaa.

Paikka on hyvä, sillä toisella puolella konetta on vastassa ulkoseinä, ja toiselle seinälle on laitettu villaa äänieristeeksi kaksin verroin. Samalle seinälle on sijoitettu myös keskuspölynimuri.

Marika ja Juha tutkivat järjestelmän ohjauspaneelia, joka kiinnitetään myöhemmin kiinteästi seinään.

Tehokas pesutilojen kosteuden poisto on tärkeää niin talolle kuin sen asukkaillekin

Kodin hengitysilman oikea kosteuspitoisuus on merkki hyvin toimivasta ilmanvaihdosta. Ilman kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden pysyminen oikealla tasolla on tärkeää jo oman terveytemmekin kannalta. Myös kosteissa tiloissa on säädeltävä hapen ja hiilidioksidin suhdetta sekä ilman kosteuspitoisuutta. Tehokkaan ilmanvaihdon avulla pesutilat saadaan myös nopeasti kuivaksi käytön jälkeen. Enää ei tarvita tuuletusikkunaa, jotta kosteat tilat saadaan pysymään kunnossa.

Valloxin Digit SE-järjestelmässä on automaattisen kosteudensäädön mahdollistava kosteusanturi. "Se haistelee ilmankosteutta," Marika kertoo, "Ja kun kosteustaso on normaalia korkeammalla, järjestelmä lisää poiston tehoa automaattisesti. Tilojen kuivuttua ja kosteuden laskettua normaaliin tasoon ilmanvaihdon tehot laskevat automaattisesti." Pesutiloja ei siis saa jätettyä kosteiksi. Vaikka oma muisti pettäisi, niin järjestelmä muistaa.

Jotakin pitää kuitenkin muistaa tehdä, jotta kosteusanturi toimisi. "Pesuhuoneeseen pitää tehdä noin 2 metrin korkeuteen sähköjohdolle paikka," rakentajamme naurahtavat.

Saunan ilmanvaihto

Kun saunan ilmanvaihto toimii tehokkaasti, jaksaa suomalainen saunoa vieläkin pidempään. Ilma pysyy hapekkaana eikä höyrysty liikaa. Saunassa ilmaa tuodaan sisään ylhäältä ja poistetaan alhaalta.

Rantasten saunassa tuloputki asennettiin kattoon kiukaan lähettyville. "Putki vietiin kodinhoitohuoneen katon kautta saunaan," Marika ja Juha kertovat. "Varmuuden vuoksi se vietiin saunan puolella peltiputkella, muoviputki kun voi ottaa nokkiinsa kuumuudesta."

Poistoputki on saunan toisella puolella noin 50 cm:n korkeudella lattiasta. "Meillä poistoputki kulkee katossa, mutta se vedettiin "lahnalla" seinärakenteita pitkin alas. Se jää kuitenkin piiloon seinän tuuletusväliin," Juha sanoo.

Hiiii-op... kone paikalleen!

Yllä olevassa kuvasarjassa asennetaan ensin asennuslevy seinään. Tähän kiinnitetään itse kone. Laite oli siis varsin helppo asentaa. Pari kaveria vain avuksi, ja pian on jo kone paikallaan!

Kanavien liittäminen koneeseen on sitten oma hommansa. Tämä vaihe voi aiheuttaa ylimääräisiä ponnistuksia, mikäli kone on sijoitettu kovin ahtaaseen paikkaan.

Kolmannen kuvan vasemmanpuolinen eristetty kanava vie jäteilmaa ulos. Tässä jäteilmakanavassa kulkeva ilma on talvella noin +5 asteista, ottaahan laite lämpöä talteen ulosmenevästä ilmasta. Sekä jäte- että ulkoilmaputki pitää eristää, jottei kondenssivettä pääsisi muodostumaan putken pintaan. "Jäteilmakanavan eristäminen estää myös ilman uudelleen lämpenemisen, varsinkin, jos se kulkee pitkiä matkoja lämpimässä sisätilassa kuten meillä," kertoo Juha. Ulkoilman kanava jää kuvassa piiloon koneen takaosaan.

Kuvasarjassa oikealla ylimpänä näkyvät kanaviston metallipintaiset äänenvaimenninputket, jotka sijoitetaan heti koneesta lähteviin kanaviin.

Koneesta puuttuu vielä kondenssiveden poistoputken ja ohjauspaneelin asennus.

Yllä kaavio ilmanvaihtosuunnitelmasta. Kuvassa vasemmalla on kone, josta kanavan vedot lähtevät.

Äänenvaimennin lisävarusteena

Mikäli kaksikerroksisessa talossa ilmanvaihtokone on alakerrassa, on äänenvaimenninputket mahdutettava välikattoon. Mikäli tätä ei ole huomioitu jo piirustuksissa, voi niiden sijoittaminen tuoda ongelmia. "Toinen vaihtoehto on erillinen äänenvaimenninelementti," Marika kertoo. "Nämä putket kuitenkin vaimentavat ääntä vielä tehokkaammin," hän lisää. Marika ja Juha paljastavat, että kodinhoitohuoneen kattoa laskettiin hiukan, jotta äänenvaimentimet saivat tarvitsemansa tilan. Talon piirustuksista ei aina käy ilmi, kuinka paljon tilaa esim. välikatossa on.

Järjestelmää on päästy jo kokeilemaankin

Kohteessa on päästy ilmanvaihtoa hiukan jo testaamaankin. "Kävi kuten toivottiin: ilma kulki putkissa oikeaan suuntaan," omatoiminen pariskunta naurahtaa. Takkaakin on jo sytytelty, ja hyvin kuulemma vetää. Neljännessä artikkelissa tapaamme Marikan ja Juhan vielä kerran. Silloin kuulemme kommentit ilmanvaihdon asennuksen vaiheista ja tutustumme sekä koneen huoltoon että järjestelmän ylläpitoon.

- Lauran Studio, Laura Kylänpää

Aiemmat artikkelit...

<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle