Ilmanvaihtoputkiston
asennus ja eristäminen
 

Ilmanvaihtoputkien asennusvaihe on päässyt kohteessamme varsin hyvään vauhtiin. Työmaa vetää puoleensa miltei joka päivä ja motivaatio on suuri. Perhesovun ja työn mielekkyyden säilyttämiseksi rakennuksilta on kuitenkin koitettu pysytellä poissa yhtenä iltana viikossa.

Ilmanvaihtoputkiston saavuttua sitä on leikattu sopiviin pätkiin, vedetty paikalleen ja liitetty yhteen ilmanvaihtosuunnitelman mukaisesti.
Eristäminen osoittautui toistaiseksi hitaimmaksi vaikkakin helpoksi projektin osaksi.Kuvassa Juha ahertaa yläkerran putkien kimpussa Marika apunaan. Vai onko asia toisinpäin?

   
Tavara saapui määrämittaisena. Putkea on helppo leikata sopivan mittaisiin pätkiin ihan tavallisen käsisahan avulla.
 
Ilmanvaihtoputket saapuivat työmaalle ja projekti saattoi alkaa

Kohteemmehan on 1 1/2 kerroksinen ok-talo. Putkea vedettiin ensin alakerrasta hormia pitkin yläkertaan. Yläkertaa tehtiin valmiiksi ensin ja siellä asennus on jo oikeastaan saatu valmiiksi.

Juha arvioi 1 ½ kerroksisen talon ilmanvaihtoputkien asennuksen olevan huomattavasti hitaampaa kuin 1-kerroksissa talossa. Hyvin tehtyä ilmanvaihtosuunnitelmaa noudattaen vedot on kuitenkin helppo hahmottaa ja tehdä oikein.

 

   
Viereinen valokuva on alakerran WC:n ja kodinhoitohuoneen väliseinästä. Putket tulevat ylhäältä hormin sivua pitkin alas ja jatkuvat sitten tulevaisuudessa ilmanvaihtokoneelle (suunnitelmassa vasemmalla). Katsojaa lähinnä oleva putki on tuloilman runkolinja huoneisiin, toinen putki on imu-/poistoilman runkoputki kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Kauimmainen putki on jäteilma ulos kattoläpiviennin kautta.

 

 
Eristäminen - siinä suurin urakka!

Eniten työtunteja on tähän mennessä aiheuttanut putkien eristäminen. Ei sillä, että sitä ei osattaisi, vaan koska tuo vaihe on melko hidasta hommaa. "Selkeäähän tämä on, mutta vie tosi paljon aikaa", sanoo Juha eristysvillapakettien kanssa puuhaten.

Kylmässä tilassa putket eristettiin kahdella 50 millin villakerroksella, saumat asennettiin limittäin ja villa sidottiin huolellisesti rautalangalla. Kylmän tilan kanavien eristeen ulkopinta ei saa olla tiivis. "Eristeen ulkopinnan pitää päästä hengittämään kuten rakennuksen ulkokuorenkin, jotta mahdollinen kosteus pääsee eristeestä haihtumaan", sanoo Juha.

Juha sanoo olevansa joissain asioissa pilkuntarkka - tekee kunnolla jos kerran tekee. Siispä eristämisen jälkeen putket napsittiin vielä rakenteisiin kiinni teräksisellä reikänauhalla. Väittävät, että ne pysyisivät ilmankin, mutta nytpä pysyvät takuulla. Eikä tarvitse jälkeenpäin miettiä, että "Olisi pitänyt..."

 
Mitä seuraavaksi?
 
Työmaalla on nyt siirrytty asentamaan putkistoa alakerran kattorakenteisiin. Putken vetämistä jatketaan mm. WC:n ja kodinhoitohuoneen liitännöistä ilmanvaihtokoneelle saakka. Koneelle valittiin paikka kodinhoitohuoneesta. Toisella puolella vastassa on ulkoseinä ja toisella takkahuoneen ääntä eristävä seinä. Itse konetta ei voi asentaa ennen kuin väliseinät on saatu valmiiksi. Seuraavassa artikkelissa pääsemme varmasti kurkistamaan jo tuotakin toimenpidettä. Artikkeli ilmestyy toukokuun alussa.
 

- Lauran Studio, Laura Kylänpää


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle