Suunnitelmat paperille


Tässä artikkelisarjassa kurkistamme Huittisiin rakennettavan omakotitalon ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu- ja toteutusprojektiin. Ensimmäisessä osassa keskitymme ilmanvaihtosuunnitelman tekemiseen. Koska olemme uteliaita näkemään minne järjestelmää rakennetaan, pysähdymme toki hetkeksi katselemaan myös itse taloa ja tonttia.
Aivan aluksi on kuitenkin syytä esitellä lyhyesti pariskunta ja kohde, jonka kimpussa päähenkilömme apuvoimineen puurtavat.

   

Talo kauniin joen rannalle

Marika ja Juha Rantanen asuvat Huittisissa. Käytännössä he viettävät vapaa-aikansa rakennustyömaalla ahkeroiden. Talo päätettiin toteuttaa Kastellin pakettiratkaisuna. Periaatteessa on kyse Herraskartano 2 -mallista, vaikkakin tuo valmiiksi kutsuttu paketti koki piirustuspöydällä monta muutosta ennen lopullista valmistumistaan.

 

Muutto Huittisiin kauniin joen rantamille on edessä heti uuden talon valmistuttua.

 

Ilmanvaihto on nykyaikaa

Otsikon toteamus tuli Marika ja Juha Rantasen suusta ensimmäisenä kysyessäni syytä ilmanvaihtoon panostamiselle. "Nykyään talot ovat niin tiiviitä, että asuntojen ilmanvaihtoon on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Halusimme asunnon, jossa on hyvä olla ja elää," he sanovat.

Ilmanvaihtojärjestelmän toimittajaksi pariskuntamme valitsi Vallox Oy:n. "Vallox tuntuu luotettavalta toimittajalta, onhan heillä pitkä kokemus ilmanvaihtoalalta ja tuotteet tämän päivän vaatimuksia vastaavia", he jatkavat.

Valloxin www-sivuilta www.vallox.com kannattaa käydä hakemassa ajantasaista ja hyödyllistä tietoa ilmanvaihdosta.

 

Ilmanvaihtosuunnitelman tekeminen aloitetaan tilakohtaisen ilmanvaihtotarpeen määrittelyllä

Ilmanvaihtojärjestelmää ja sen tehontarvetta mietittäessä on asunnon koko tietysti ratkaiseva tekijä. Myös tilakohtainen ilmanvaihto tulee miettiä projektia aloitettaessa. Hygieniatilojen käyttö sekä takat ja uunit vaikuttavat osaltaan ilmanvaihtotarpeeseen ja koneen valintaan.

On varmasti hyvä selventää ensin pari seikkaa asuntojen ilmanvaihdosta yleensä.Kyse on tietysti tuuletuksesta ja siitä, kuinka ilman kulku asunnossa suunnitellaan. Ilmaa virtaa ulos ns. likaisista tiloista, kuten WC:stä ja keittiöstä. Nämä tilat ovat siis alipaineisia. Puhdasta suodatettua ulkoilmaa tuodaan taas sisään oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneeseen. Näistä ilma kulkeutuu luonnonmukaisesti "likaisiin" tiloihin "huuhdellen" koko asuntoa. Kun ilmavirrat on selvitetty, pystytään jo määrittelemään tarvittavan ilmanvaihtokoneen koko ja tyyppi. Rantaset valitsivat Valloxin 'Digit SE' - järjestelmän. Tässä mallissa on vakiovarusteena huoltomuistutin. Koneeseen on myös saatavissa lukuisia lisävarusteita. "Asunnossamme on 160 neliötä, joten tehonsakin puolesta kone sopii tarpeisiimme," Marika Rantanen toteaa. Digit SE sopii asuntoihin, joiden asuinpinta-ala on max. 210 m².

Hyvä suunnittelu säästää aikaa ja rahaa

Ilmanvaihtosuunnitelma teetettiin alan asiantuntijalla. Koneen paikka ja eri tilojen tuuletustarpeet katsottiin yhdessä. Lopputuloksena oli hyvä suunnitelma, jossa huomioitiin materiaalin käyttö, helppo asennus ja järjestelmän toimivuus.Asiantuntijan käytöllä varmistettiin mm. hankittavan kanavan oikea määrä, ylimääräisiä vetoja ei ole. Tällä säästettiin kustannuksia.

"Tarvittava määrä Uponor Vent -ilmanvaihtoputkea on tilattu", kertovat Marika ja Juha. "Pian päästään asentamaan."

 
Seuraavassa artikkelissa seuraamme kuinka tuo odotettu putkisto saapuu työmaalle ja mitä asioita tulee vastaan asennusta aloitettaessa. Kuulemme myös mitkä seikat vaikuttivat itse ilmanvaihtokoneen sijaintia mietittäessä. Artikkeli on luettavissa helmikuun numerossa.
 

- Lauran Studio, Laura Kylänpää