Takan asentamisen valmistelu
copyright
Suorakanava Oy

Kermansaven takkatoimituksen osat tuotiin sisälle odottamaan asennusta.

Kermansaven takkatoimitus saapui hyvissä ajoin ennen sovittua asennusaikaa. Vanha takka oli jo nostettu pois paikoiltaan, mutta ennen uuden takan kokoamista edessä oli vielä lattian ja seinäpintojen sekä hormin valmistelu. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että lattiaa purettiin takan vaatimalta alalta lattiavaluun saakka. Tämän jälkeen uutta takkaa varten tehtiin peti harkoista. Myös takaseinän pintakerrokset purettiin. Hormiliitoksen ja pellin aukon takia jouduttiin seinää piikkaamaan, joten seinän kivilevy poistettiin. Materiaalin puolesta kivilevy olisi kelvannut takan taustalle, mutta siistimpää jälkeä saatiin aikaan, kun valmistelutöiden jälkeen seinä tasoitettiin laastilla. Ammattitaitoisen asentajan työhön oli helppo luottaa ja kaikki sujui pienistä haasteista huolimatta oikein hyvin

Ensimmäinen työvaihe ennen purkutöitä oli hormin tarkistus. Vanhemmissa taloissa hormit saattavat aiheuttaa joskus ikäviä yllätyksiä ja takkasuunnitelmiin voi tulla ylimääräisiä mutkia suoristettavaksi. Tällä kertaa hormi onneksi kelpasi käyttöön sellaisenaan.

Nuohoojamestari Mika Tuovinen, tarkasti katolta käsin oikean hormin ja puhdisti sen. Hormi soveltui käyttöön sellaisenaan
Ennen uuden takan asentamista piti kulmaus valmistella. Ensi töiksi asentaja Nicklas Olsson purki vanhaa lattiaa takan vaatiman tilan alalta. Päälimmäisenä kerroksena oli lastulevy, jonka päälle oli liimattu laatat.
Seuraavana kerroksena kovalevyä, jonka alla oli umpilaudoitus.
Laudoituksen purkaminen sujui näppärästi, kun oikeat työkalut olivat saatavilla.
Laudoituksen alta purettiin huokolevy ja sen alla oli eristeenä kerros puupurua. Purun joukkoon oli laitettu aikanaan myös lehtiä. Suuri osa lehdistä oli säilynyt varsin hyväkuntoisina. Kuvassa Apu vuodelta 1954.
Vanhat lattiarakenteet on nyt purettu kivilattiaan asti. Vielä tarkistettiin varmuuden vuoksi, että uusi takka mahtuu tilaan.
Takan taustaseinällä oli kivilevy, joka purettiin. Periaatteessa kivilevy olisi voitu paloturvallisuuden puolesta jätää paikalleen. Uuden takan hormilähdölle ja pellille oli joka tapauksessa tehtävät aukot seinään, joten kivilevy kannatti ottaa kokonaan pois. Kipsilevyn takana oli tasoitettu tiiliseinä. Iäkkäät tiilet osoittautuivat varsin kovaksi materiaaliksi. Tarvittavat reiät saatiin kuitenkin piikattua.
Seinään on puhkaistu aukko takan hormilähdölle.
Takan osat oli nostettu jo valmiiksi lähettyville odottamaan asennusta.
Pellin paikkaa varten piikattiin jälleen tiiliseinän läpi hormiin.
Iäkkäämmissä taloissa rakenteista saattaa remonttien yhteydessä tulla esiin pieniä yllätyksiä. Tällä kertaa seinästä löytyi tulevan pellin kohdalta puurakenteita, jotka piti purkaa pois tieltä.
Savupellin kehikko asennettuna paikoilleen. Kuvasta näkee, kuinka puurakenteita purettaessa on jätetty riittävästi tilaa hormiin ja näin huomioitu lakisääteiset turvaetäisyydet palavaan materiaaliin. Kun pellin kehikko oli saatu paikoilleen, ylimääräiset aukot muurattiin umpeen. Savupellin vaatima aukko muurauksessa saatiin aikaan laittamalla paikalle oikean kokoinen pala palosuojalevyä kuivumisen ajaksi.
Ylimääräiset aukot seinästä muurattiin umpeen. Takalle tehtiin harkoista peti. Vanhan puulattian ja harkkojen väliin laitettiin vielä palosuojalevyä eristeeksi. Näin varmistettiin, ettei takan kuumuus välity puurakenteisiin.
Harkkojen avulla takan pohja nostettiin oikealle tasolle lattian kanssa.
Lopuksi seinä tasoitettiin vielä laastilla. Takan asennukseen päästiin seuraavana päivänä.
Vanha peltitakka pakattuna kuljetuskuntoon. Sille löytyi uusi koti Helsingistä, siirtolapuutarhamökistä.

Ensi viikolla seuraamme kuinka takan asennus sujui...


Lisätietoa kaakelitulisijoista

Seurannan pääsivulle


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle