Takan vaihtajalla paljon huomioitavaa
copyright
Suorakanava Oy


Takalla on asumisviihtyvyyden kannalta suuri merkitys. Varaava takka tuottaa asuntoon miellyttävän tunnelmallista lämpöä ja vaikuttaa huoneen ilmeeseen. Toisinaan joudutaan tilanteeseen, jossa vanha takka ei syystä tai toisesta täytä asujan mieltymyksiä. Takan vaihtaminen on silloin varteen otettava vaihtoehto.

Käytännöllinen ja näyttävä takka


Kun porilaisen 50-luvulla rakennetun omakotitalon sisätiloihin suunniteltiin täysremonttia, päätettiin samassa yhteydessä uusia myös tulisija. Talon omistajalla oli selkeä näkemys sekä vaihdon syistä että siitä, millainen uuden takan tulisi olla.
- Puuta voi toki vanhassakin takassa polttaa, mutta lämpötalouden kannalta siinä ei ole mitään järkeä, sillä kaikki lämpö karkaa harakoille. Yksi tärkeimmistä syistä oli siis hankkia sellainen takka, josta on apua myös lämmittämisessä.
Olennaisia syitä takan vaihtamiseen olivat myös esteettiset ja visuaaliset seikat. Haluttiin näyttävä ja ”oman näköinen” takka.
Uuden takan metsästys osoittautui vaikeaksi. Vaihtoehtoja oli tarjolla runsaasti, mutta sopivia vain muutama.

Juhani Järvenpää esitteli Marjukka Teponojalle Kermansaven mallistoa.
- Laskin käyneeni 181 nettisivulla ja löysin vain muutaman kiinnostavan mallin. Valinta osui lopulta Kermansaven takkaan. Se oli näyttävä ja sitä pystyi perusmallista vielä räätälöimään oman näköiseksi.


Asiakkaan on hyvä ottaa mukaan rakennuksen piirustukset, kun takkamallia aloitetaan
suunnittelemaan kohteeseen. Rakennuspiirrustuksista saadaan usein riittävästi tietoa myös takan asennusta varten.


Asiakkaan on hyvä ottaa mukaan rakennuksen piirustukset jo takkamallia suunniteltaessa, sillä niistä saadaan usein riittävästi tietoa myös takan asennusta varten. Ennen asennustöihin ryhtymistä kävivät Kermansaven Juhani Järvenpää ja Tarmo Lindroos Jurta Oy:sta asunnolla tarkastamassa takan tulevan paikan.
- Näin aluksi tarkastetaan työnkulun peruslinjat ja sovitaan asiakkaan kanssa miten takanhankintaprosessi etenee jatkossa, sanoo Järvenpää, ja listaa asunnossa huomioituja asioita:
- Takan taustaseinän materiaali pitää tarkastaa, jotta selviää, onko se säädösten mukaisesti palonkestävää materiaalia.
- Takan suojaetäisyydet on syytä mitata, jotta

Kermansaven kuvasto auttoi hahmottamaan mallistoa.
voidaan varmistua, että uusi takka saadaan varmasti sopimaan halutulle paikalle.
- Alustavasti on syytä myös pohtia pohjan kestokykyä takan painon alla. Tarkemmin tämä selviää vanhan takan poistamisen yhteydessä tehtävällä koekairauksella ja tarvittaessa lattiaa voidaan vahvistaa tai tukea alakerrasta käsin.
- Asiakkaan on hyvä muistaa työjärjestys. Esimerkiksi tässä kohteessa huoneesta vaihdetaan remontin yhteydessä lattia ja vanha parketti korvataan klinkkereillä. Takan pohjan tekemisessä ja asentamisessa täytyykin olla tarkkana, että takan edusta saadaan tulevan lattian kanssa samalle tasolle.
-Myös hormien kunto täytyy tarkastuttaa nuohoojalla. Mikäli hormista ei löydy esimerkiksi halkeamia, voidaan se ottaa käyttöön sellaisenaan.
Järvenpää muistuttaa myös tulisijan luvanvaraisuudesta:
- Kaikissa rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa aina ottaa yhteyttä oman paikkakunnan rakennus- ja paloviranomaisiin.
Kohteen tarkastuksen yhteydessä voitiin selvittää työnkulun peruslinjat.
Tarmo Lindroos totesi, että takan taustaseinän materiaali pitää tarkastaa.
Alakerrassa tarkistettiin ilmahormit.
Vanha takka on vielä hetken paikallaan ennen kuin se saa väistyää uuden tieltä.


Lisätietoa kaakelitulisijoista

Seurannan pääsivulle


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle