Kattoristikot
copyright
Suorakanava Oy

Rakennukseen rungon jälkeen nostetaan kattoristikot paikoilleen. Ristikoiden asennus tapahtuu parhaiten nostamalla autonosturilla ristikot suoraan rungon päälle.

Kattoristikot tilataan ristikkotoimittajalta rakennepiirustusten mukaan. Kastelli-talojen toimitukseen kuuluu myös kattoristikot. Ristikoiden yleisimmät mallit ovat: harja-, käyttöullakko-, saksi-, pulpetti- ja kehäristikot.

Ensimmäinen ristikko päädyssä on päätyseinärungon sisälaidassa. Päätyyn valitaan ristikko, jonka paarteet ovat mahdollisimman suorat.

Ristikot nostetaan yläjuoksun päälle. Kun ristikko on kiinnitetty, sivuseinät tarkastetaan ja oikaistaan linjalangan avulla. Runko tuetaan joka neljännestä ristikosta niin, ettei se pääse liikkumaan.

Ristikko kiinnitetään sivuseinien yläjuoksussa oleviin kulmarautoihin rakenne

Kun 4 tai 5 ristikkoa on paikallaan, ne kiinnitetään toisiinsa alapaarteesta. Päätyristikon alapaarteen suoruus tarkastetaan linjalangan avulla ja tuetaan alapaarre vinotuella. Tuulisiteet kulkevat ristikon yläpaarteissa ja yläpaarteen alapintaan nurkasta 45° :n kulmassa harjalle sekä alapaarteen yläpintaan nurkasta sivuseinille ristiin.

Ristikon ja rungon tukisiteitä.

Päätyräystäsvasat (päätypojat) kiinnitetään vasan päällä olevalla naulauslevyllä päätyristikkoon.

Räystäälle tehdään tukirakenteet ja päätyyn asennetaan korotuslauta katetta varten. Päätyristikon yläpaarretta lyhennetään sivuräystäälle tulevan päätyvasan paksuuden verran. Vasa naulataan toiseen ristikkoon kiinni.
Lauta (vas. kuvassa) naulataan vasojen päälle alimman otsalaudan ulkopinnan linjaan.

Lisätietoa projektin vaiheista...

Etusivulle