Vitikkalan Rustholli sai kuparisen vesikatteen
copyright
Suorakanava Oy

Vitikkalan Rusthollin uusi omistajapariskunta vieraili maaliskuisilla messuilla Porissa. Peltisepänliike KT Tähtinen oli tehnyt Luvata Pori Oy:n messuosastolle upean kuparikattomallin, joka luonnollisesti herätti messuvieraiden mielenkiinnon. Myös Vitikkalan Rusthollin omistajat kiinnostuivat kuparikatosta, joka olisi varteenotettava vaihtoehto vanhan ja arvokkaan rakennuksen katemateriaaliksi.

Rakennukseen oli tehty jo aiemmin merkittäviä remontteja, mutta vanha peltikatto alkoi olla jo elinkaarensa loppupäässä ja sen uusiminen oli väistämättä edessä. Ajatus kuparikatosta oli uusi, mutta varsin varteenotettava vaihtoehto muille ratkaisuille. Kestävyys, huoltovapaus, kauneus ja matalat elinkaarikustannukset, ketä ne eivät kiinnostaisi? Messuesittely vakuutti pariskunnan ja päätös kuparikatosta syntyi lopulta hyvinkin pian.


Kokemäellä sijaitsevan Vitikkalan Rusthollin kattoremontti loppusuoralla.


Helposti muokattava kupari

Vanhan katon purkamisen lisäksi kohteessa ei vaihdettu kuin alimmat aluslaudat ns. jalkarännien kohdalta. Kattoremontti suoritettiinkin ajoissa, sillä katto ei vielä ollut ehtinyt vuotaa pahoin, jolloin alusrakenteet olisivat tuhoutuneet laajemmalti. Myös kylmän ullakkotilan riittävä ilmanvaihto on varmistanut alusrakenteiden pitkäikäisyyden.

Rusthollin katossa on yksityiskohtia, joissa onnistuminen vaatii tekijältään ammattitaitoa ja osaamista. Piippujen pellitykset ja viisi kaarevaa kattoikkunaa tekisivät työstä haastavan. Urakkatarjousten ja aiempien referenssien perusteella remontin tekijäksi valittiin porvoolainen peltisepänliike Porvoon Vaskisepät. Työn onnistumista helpotti pehmeä ja helposti muokattava kupari.Seuraamme kuparikaton muuttumista

Yleisin kysymys kuparikatoista on sen muuttuminen ajan kuluessa. Pysyykö kupari kirkkaana, patinoituuko se vihreäksi… Muuttuminen on aina tapauskohtaista ja riippuu monesta osatekijästä. Tampereen kaupungin pääkirjasto, Metso, on eräs vastaus näihin kysymyksiin, sillä se on edelleen yli 20 vuoden jälkeen kuparipinnoiltaan tummanruskea/musta.

Seuraamme Vitikkalan Rusthollin kuparikaton muuttumista muutaman kuukauden välein. Sen voimme kuitenkin luvata, että seuraava varsinainen kattoremontti tässä rakennuksessa on hyvin kaukana tulevaisuudessa, jopa vuosisatojen päässä. Nyt lokakuun lopulla, kattoremontti alkaa olla jo loppusuoralla.

Katso Rakentaja.fi TV: Rusthollin kuparikatto lokakuussaLisätietoa kuparikatoista...

Lisätietoa sadevesijärjestelmistä ja kattotarvikkeista...


<<-- Takaisin edelliselle sivulle

Etusivulle