Korvausilmaventtiilit

Usein sisäilmaongelmien syynä ovat toimimattomat tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Kuitenkin sekä talon että sen asukkaiden hyvinvointi on kiinni toimivasta ilmanvaihdosta.
Ongelmat ovat helposti korjattavissa termostaatilla varustetuilla korvausilmaventtiileillä.
VELCO-korvausilmaventtiilin avulla aikaan saadaan toimiva ympärivuotinen ilmanvaihto, sillä venttiilissä oleva termostaatti säätää automaattisesti venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Sisälle johdettavan korvausilman suodatuksessa käytetään korkealuokkaista (F9) FILTRETE-suodatinta. Kokonaisuuden täydentää äänenvaimennin jota voidaan käyttää vaimentamaan esimerkiksi katumelua.
Ota yhteyttä ja kysy: 09 477 8940.
Suomen Terveysilma neuvoo ratkaisulähtöisesti painovoimaiseen ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa.

Korvausilmailmaventtiilit + suodatin

Korvausilmaventtiiliin tulevalla hyvällä ilmansuodattimella on kaksi tärkeää ominaisuutta: korkea epäpuhtauksien erotusaste eli suodatuskyky sekä hyvä ilmanläpäisykyky. Filtrete-suodattimessa yhdistyvät nämä ominaisuudet.

Toimivaa ilmanvaihtoa tarvitaan jatkuvasti

Nykyään asutaan tiiviimmissä ja vähemmän energiaa kuluttavissa tiloissa kuin koskaan aikaisemmin. Koskaan aikaisemmin ei ole myöskään vietetty aikaa niin huonossa sisäilmassa kuin nyt. Niinpä yhä useammin sairastutaan huonosta sisäilmasta aiheutuviin tauteihin. Oireet eivät välttämättä ilmaannu heti muuton jälkeen, vaan sairastuminen voi tapahtua vasta myöhemmin ja huono sisäilma saattaa vaivata vain osaa perheenjäsenistä. Valitettavan usein huonosta sisäilmasta kärsivä on lapsi ja vaivat elinikäisiä.

Alapohjan tuuletus

Rakennuksen alapohjasta aiheutuvat sisäilmaongelmat voidaan ratkaista VELCO APT -laitteistolla.

Osta Rakentaja.fi Verkkokaupasta


Katso aiheeseen liittyvät uutiset


Videot ja TV-esitykset

Seurantakohteet

Katso myös muuta aiheeseen liittyvää


YhteystiedotKysyttävää tämän sivun tuotteista

Kysymys: Hei, meillä on 60 luvulla rakenettu yksikerroksinen omakotitalo. Jossa ikkunoissa korvausilma venttiilit , asenettu koneellinen poisto. remontti ala pohjasta otettu vanha kutteri pois alapohja umpinainen ei tuuletusta ole raskas ilma ei koskaan raikas ilma huoneissa ja kosteus 20% kesää talvea mikä neuvoksi ?
Vastaus: Hei Emme tee sisäilmatutkimuksia, mutta 20% kosteus ympäri vuoden kuulostaa oudolta. Ainoa mikä tulee mieleen, niin syynä voi olla liian kova lämmitys. Teillä ilmeiseti on karmiventtiilit. Kokemuksesta tiedän, että koneellisen poiston kanssa ei karmiventtileistä tule monesti tarpeeksi ilmaa. Teidän asunto saattaa olla alipaineinen suhteessa alapohjaan, jolloin alapohjan likainen ilma vuotaa läpivienneistä asuntoon. Alapohjaan olisi hyvä saada tuuletus ja alipaineiseksi suhteessa asuintiloihin. VELCO APT voisi olla hyvä ratkaisu. Suosittelen, että ottaisitte yhteyttä paikalliseen yritykseen, jolta saisi sisäilmantutkimuksia.

Kysymys: Hei Saunaremontti aluillaan ja samalla pitäisin ilmanvaihto kuntoon ti lähinnä miten saada puukiuas lle tuloilla. Talon sauna sijaitsee keskellä, taloa. Ulkoseinät ovat suurbetonielementtiä. Saunasta ja pesuhuone estä on koneellinen ilmapistooli, mutta korvausta ei tule koko taloon mistään tai ehkä piipun hormista? Miten olisi järkevintä saada puukiukaalle korvausilma? Talon alta ei onnistu. Voiko ilman johtaa esim pesuhuoneen ja saunan kattopaneelin ja sauna-sadun välisen tilan kautta
Vastaus: Hei Löylyhuoneeseen on tärkeää saada korvausilmaa tietysti puukiukaalle, mutta myös saunojia ajatellen. Korvausilmaventtiilin asentaminen kattoon on mahdollista. Kyllä puukiuas saa sieltäkin riittävästi ilmaa.Tämä vaatii tietysti hieman poikkeuksellista ja tapauskohtaista suunnittelua. On täysin mahdollista vetää korvausilmakanava esittämälläsi tavalla. Lisätietoa asunnon ilmanvaihtoon liittyvistä asioista saa Terveysilman kotisivuilta osiosta "Tietoa". Terveisin Peter Schlauf

Kysymys: Hei! Mikä olisi paras tuloilmaventtiili 35 neliömetrin hirsimökkiimme. Hirren paksees 95 mm ? Ps.ainoat ilman poistoaukot on paljon käytössö oleva (Jotul) takka ja liesi imurin 125mm putki liedenpäältä ylös/ulos.
Vastaus: Korvausilmaventtiiliksi sopii mainiosti ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyvä Velco VLR-100 malli. Koska seinän paksuus on hyvin ohut, voidaan ko. malliin kuuluva suodattimen tukirakenne jättää pois ja suodatinkin voidaan lyhentää sopivan kokoiseksi. Teleskooppimainen läpivientiputki on myös helposti mitoitettavissa seinän paksuuden mukaan. Oikea sijoituspaikka korvausilmaventtiilille on mahdollisimman etäälle poistoventtiileistä.

Kysymys: Hei. Minulla on 50-luvulla rakennettu rintamamiestalo, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Talossa on kaksi kerrosta ja pieni kellari. Yläkerrassa ainoastaan makuutilat, sisäkatto on myös harjakaton muotoinen. Alakerrassa keittiö, jossa uusi varaava takka, ja olohuone, jossa hormin pellit ja poistoventtiililuukku(?). Olohuone ja keittiö ovat joskus vaihtaneet paikkaa. Kellariin on ennen kuljettu keittiöstä, siis nykyisestä olohuoneesta, mutta luukku on muurattu umpeen ja käynti nyt ulkokautta (maahan kaivettu kuilu, talo siis rinteessä). Lisäksi talossa on laajennusosa, jossa kylpyhuone ja vaatehuone. Yläkerran makuuhuoneissa sekä alakerrassa olohuoneessa, keittiössä ja vaatehuoneessa tuloilmaventtiilit (ei suodattimia, vain lautasventtiilit). Olohuoneessa siis lisäksi hormissa luukku, keittiössä huoneilmaan palauttava liesituuletin ja kylpyhuoneessa venttiili, jossa puhallin, joka ei toimi. Talossa pitäisi nyt saada ilmanvaihtoa tehostettua, sillä radonia yli 4600 Bq/m3. Olen yrittänyt saada sivuiltanne ja vaikka mistä tietoa, mutta en vain saa selkoa siihen, miten poistoa saisi tehostettua. Minkälainen puhallin kylpyhuoneessa pitäisi olla, pitäisikö keittiössä olla ulospuhaltava liesituuletin, pitäisikö vaatehuoneessakin olla puhallin? Entä yläkerta, siellä huono ilma ja radonpitoisuus vieläkin korkeampi. Entä millaiset tuloilmaventtiilit? Haluaisin paikan päälle painovoimaisen ilmanvaihdon asiantuntijan kanssani pohtimaan, mikä olisi parasta, mutta kaikki vain yrittävät myydä koneellista ilmanvaihtoa, ja sitä en vanhaan taloon halua. Eikä ole varaakaan, sillä joka tapauksessa joudumme radonsaneeraukseen viimeistään vuoden päästä. Porakaivovesi korvattiin jo viime vuonna kunnallisella, kun vedessä oli radonia 30.000 Bq/l! Tämän johdosta huoneilman pitoisuudet lisääntyivät. Toivoisin kovasti apuja ongelmiini. Tiedon saaminen on käsittämättömän vaikeaa rakennusalalla... Alan olla epätoivoinen. Minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla (tovi_1979@hotmail.com) ja annan mieluusti lisätietoja. Suuri kiitos jo etukäteen!
Vastaus: Hyvä yleissäntö on, että korvausilmaa tulee johtaa makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. "Käytetty" ilma johdetaan ulos keittiöstä, WC / kylpyhuoneesta ja vaatehuoneesta. Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy Terveysilman kotisivuilta kohdasta "Tietoa ilmanvaihdosta". Rintamamiestalojen ilmanvaihdon toimimattomuuden yleinen syy aika usein on, kuten tässäkin kohteessa, että asuintiloja on vuosien saatossa muunneltu alkuperäisestä niin paljon, että ilmanvaihtoreitit toimivat "väärinpäin". Tässä kohteessa erityistä hankaluutta aiheuttaa se ettei keittiöstä saada johdettua ilmaa ulos. Lisäongelmia tuo kylpyhuoneen toimimaton puhallin. Kun puhallin ei ole päällä (se ei siis toimi), estää puhaltimen lavat vapaankin ilmankierron ulos! Yleensä kylpyhuoneissa käytettävien, esim. kosteuden mukaan toimivien, puhaltimien kanssa pitäisi olla varovainen. Puhallinta tulisi käyttää ainoastaan lisävarusteena, ei 24 / 7! Puhallinta varten kannattaa tehdä erillinen kanava poikittain seinästä ulos ja käyttää puhallinta siis ainoastaan tarvittaessa. Puhaltimen lavat (kun se ei ole käytössä) estävät ilman poistumisen. Painovoimaisen ilmanvaihdon poiston tehokkuutta on helppo parantaa tuulen voimalla pyörivällä hormi-imurilla. Tuotteesta löytyy lisäinfoa Terveysilman kotisivuilta. Korvausilmaventtiiliksi kannattaa valita ulkolämpötilan mukaan säätyvä Velco VLR-100 malli (makuuhuoneet ja olohuone). Venttiilin yhteydessä on tehokas suodatin ja asennusta helpottava teleskooppimainen läpivientiputki sekä ulkoritilä. Ennen erilliseen radonsaneeraukseen ryhtymistä kannattaa ilmanvaihto laittaa kuntoon ja seurata radonarvoja, sillä yleensä toimiva ilmanvaihto pitää radonarvot sallituissa rajoissa.

Kysymys: Hei, minulla on painovoimaisesti tuulettuva rintamiestalo, jota on remontoitu. Alakerran seinissä on eristeenä puru. Remontissa sisäseiniin laitettiin kipsilevy ja tapetti. Tuuletusta varten on savupiipun hormiventtiilit vessassa ja perimmäisessä huoneessa. Keittiössä on liesituuletin. Ongelmana on puhtaan korvausilman saanti, sillä nyt korvausilmaa tulee ikkunan- ja ovenkarmin vierestä. Miten ja mihin venttiilit kannattaa laittaa? Yläkerran remontissa lämmöneristeenä käytettiin Vital-levyjä ja puhallettavaa selluvillaa. Eristyksen yhteydessä täytettiin mahdollisimman kattavasti painuneen purueristeen aiheuttamat tyhjät onkalot. Yläkerran huoneissa on katonrajoissa venttiilit, mutta tarvitaanko venttiileitä myös lähempänä lattioita, jotta tulo- ja poistoilma toimisivat tehokkaasti? En halua koneellista ilmanvaihtoa, koska talo ei ole siihen riittävän tiivis.
Vastaus: Hei Terveysilman kotisivuilla osiossa "Tietoa ilmanvaihdosta" kerrotaan kaaviokuvan kera kuinka aikaan saadaan toimiva ilmanvaihto. Jos vielä sen jälkeen jää jotain epäselväksi, älä epäröi kysyä lisää. Mutta muutama kommentti viestiisi: hormissa olevat venttiilit lienevät poistoventtiilejä. Lisäksi sanoisin ettei huonetiloissa pitäisi korvausilmaventtiilejä sijoittaa alas lähelle lattiaa. Nyt vain kannattaa hieman miettiä mihin kohtaan mm. nakuuhuoneissa venttiilit pitää sijoittaa ja ryhtyä toimeen. Purut sseinässä pysyvät paikallaan vaikka seinään tehdäänkin reikä! Terveisin Suomen terveysilma Oy Peter Schlauf

Kysymys: Olen hankkimassa Velco-venttiiliä mökkiin, joka on 1½ kerroksinen, parvellinen. Mihin venttiili olisi hyvä sijoittaa? Paikkaa ei juuri ole, on ikunaa, ovea ja ilmalämpöpumppua. Onko hyvä asentaa se parvelle menevän rappujen puoliväliin, päätyyn, vaiko ylemmäs ikkunan alle. Keskellä tupaa on leivinuuni-liesi vuolukiviuuni.
Vastaus: Hei Hieman vaikea sanoa näkemättä pohjapiirrosta. Uskoisin parhaan paikan olevan kuvauksesi perusteella rappujen puolivälissä Normaalistihan paras paikka on makuuhuoneessa ikkunan YLÄpuolella. Terveisin Peter Schlauf

Jäikö jokin askarruttamaan tämän sivun tuotteesta tai palvelusta? Jätä kysymys viereiseen laatikkoon, vastaajana toimii yrityksen asiantuntija.

Jättääksesi kysymyksen sinun tulee olla Rakentaja.fi -jäsen sekä olla kirjautunut palveluun. Jäseneksi liittyminen ilmaista. Liity jäseneksi tästä.