Taloyhtiön tietoliikenneverkko piiputtaa – korjataan vai uusitaan?

Tietoliikenneinfrastruktuuri on taloyhtiössä nykypäivänä yhtä tärkeä tekninen osa kuin LVI ja sähkönjakelu. Huono sisäverkko vaikuttaa merkittävästi myös asunnon arvoon ja tietoliikenneverkko onkin nykypäivänä osa taloyhtiön perusvarustusta.

Vastuu toimivista ja ajanmukaisista tietoliikenneverkoista on taloyhtiöllä itsellään. Monet taloyhtiöt eivät ole vielä kiinnittäneet asiaan riittävää huomiota ja puhelinsisäjohtoverkko käy vääjäämättä riittämättömäksi. Kaapeloinnit sekä tarvikkeet tulevat käyttöikänsä päähän. Taloyhtiön asukkaiden ja päättäjien olisikin hyvä olla selvillä sisäverkon kunnosta ja laajakaistavaatimuksista.  

Sisäverkko on suunniteltava kauaskantoisesti

Pitkäntähtäimen suunnitelmat koskevat myös sisäverkkoja. On otettava huomioon mahdolliset tulevaisuuden tarpeet. Taloyhtiöiden viestintävalmiuksia tulee kehittää ja ylläpitää toteuttamalla uudistukset ja kunnostukset oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla.

– Kiinteistön sisäverkoilla tarkoitetaan kiinteistön sisäisiä viestintäverkkoja, joissa välitetään televisio-, laajakaista- ja puhelinpalveluja, kertoo DNA:n liityntäverkkojen ja laitetilojen osastopäällikkö Ari Kurkela.

Tulevien viestintä- ja tietoliikennetarpeiden kannalta perinteiset puhelinsisäjohtoverkot ovat lähtökohtaisesti riittämättömiä. Kuntotutkimus auttaa verkon arvioinnissa. Vanhat kaapelointijärjestelmät tulevat korvattaviksi yleiskaapelointijärjestelmällä joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.

DNA:n liityntäverkkojen ja laitetilojen osastopäällikkö Ari Kurkela.DNA:n liityntäverkkojen ja laitetilojen osastopäällikkö Ari Kurkela.

Uudistettaessa taloyhtiön sisäverkko määräyksen 65 mukaisesti yleiskaapeloinniksi, palvelee se kiinteistön asukkaita ilman päivitystarpeita seuraavat vuosikymmenet. Vaikka kaikkia ominaisuuksia ei heti voitaisikaan hyödyntää, ei kaapelointia kannata uudistaa ainoastaan tämän päivän tarpeita vastaavaksi.

Ei pidä myöskään virheellisesti uskoa, että kaikki on tulevaisuudessa langatonta. Langaton tekniikka täydentää kiinteää liittymää ja luo joustavuutta.

Määräys 65, Traficom

Tietoliikenneverkko on yhteinen nimitys seuraaville kiinteistön sisäisille viestintäverkoille eli sisäverkoille:

  • yleiskaapelointijärjestelmä
  • yhteisantenniverkko

Vanhan puhelinsisäjohtoverkon suorituskyky

Viestintävirasto Traficom on määrännyt vasta vuonna 2008 pakolliseksi yleiskaapelointiin perustuvan kaapelointiperiaatteen ja suorituskyvyn. Vanhoissa kiinteistöissä onkin vielä runsaasti perinteistä puhelinjohtoverkkoa. Yleiskaapelointeja taloyhtiöissä alettiin tehdä 2000-luvun alkupuolella. Tätä vanhemmissa taloissa on verkkoja, jotka on tarkoitettu perinteisiä eli analogisia puheluita varten. Tosin 1990-luvulla rakennettiin verkkoja, jotka oli tarkoitettu myös ISDN-puheluita varten.

Laajakaistan suorituskyky riippuu seuraavista tekijöistä:

  • kaapelit: kunto ja ikä
  • liitokset ja jatkokset: kunto ja ikä
  • etäisyys talojakamosta huoneiston puhelinpistorasiaan

Verkon ulkopuolelta tulevat häiriöt, kuten sähkölaitteet, hissit ja ilmastointilaitteet, vaikuttavat myös verkon suorituskykyyn. Yleissääntönä voidaan pitää, että mitä vanhempaa tekniikka on, sitä heikompaa on sen suorituskyky.

Vanhat järjestelmät eivät koostu ainoastaan kaapeloinneista vaan mukaan on laskettava myös liitokset, jatkokset ja muut rakenneosat.

Suurimmalla osalla taloyhtiön asukkaista on varmaankin jo nopeita internetyhteyksiä hyödyntäviä palveluja käytössään. Nopeaa nettiyhteyttä tarvitsevia palveluja ovat muun muassa suoratoistopalvelut, IPTV ja pilvipalvelut. Töiden siirtyminen kotitoimistoille on erityisesti lisännyt nopeiden, toimivien ja luotettavien yhteyksien kysyntää.

Vanhan kupariverkon poistaminen käytöstä

Kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. Nykyteknologialla on toteutettavissa parempia tiedonsiirron väyliä joko radiotekniikalla tai optisilla kaapeleilla. Kuluttaja-asiakkaan näkökulmasta purku koskee xDSL-pohjaisia laajakaistaliittymiä ja lankapuhelinliittymiä.

DNA:lla muutostyöt on aloitettu ja valmista tulee olemaan 2025. Kaikki asiakkaat – kuluttajat, taloyhtiöt, yritykset – tiedotetaan ja korvaava palvelu tarjotaan ajoissa, joten asiakkaat välttyvät palvelukatkoksilta.

Lue lisää kupariverkon purkamisesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä täältä >>

Kunnostetaanko sisäverkko vai uusitaan?

Vaikka kunnostettu antenniverkko saattaa toimia pitkäänkin, peruskorjauksien yhteydessä se tulisi kuitenkin uusia. Esimerkiksi putkiremontin aikana on luontevaa ja helppoa rakentaa kaapelointien tarvitsemat johtotiet edullisemmin.

– Jos taloyhtiössä on suunnitteilla suurempi remontti, on järkevää pohtia, kannattaisiko sisäverkko uudistaa
samalla. Kokonaiskustannukset pienenevät pitkässä juoksussa, kun sisäverkkojen uudistaminen yhdistetään esimerkiksi putkiremonttiin – tällöin kaapelireitit ovat jo valmiiksi auki, jolloin sisäverkot on helppo uudistaa tai kunnostaa samalla, kertoo DNA:n Kurkela.

Tee nopeustesti

Puhelinjohtoverkkoa ei taas voi kunnostaa samalla tavoin kuin antenniverkkoa. Verkon suorituskykyä ei voi parantaa puhelinpistokkeita vaihtamalla. Vain verkon uudistaminen auttaa.

Peruskorjauksia suunniteltaessa on valitettavan helppoa unohtaa tietoliikenneyhteyksien päivittäminen, vaikka se samassa yhteydessä säästäisikin selvää rahaa. Taloyhtiöiden kannattaakin käyttää apunaan asiantuntijoita. On myös hyvä muistaa, että uudistettu sisäverkko nostaa asuntojen arvoa vähintään kustannusten verran.

– Remonttitöiden yhteydessä taloyhtiön kannattaa myös selvittää, mitä uusia palveluita sisäverkon uudistaminen mahdollistaisi, DNA:n Kurkela huomauttaa.

Kysy tietoliikenneasioista DNA:lta

DNA:n taloyhtiömyynti auttaa isännöitsijöitä tai taloyhtiöitä kaikissa tietoliikenne- ja kaapelitelevisioasioissa. Ota rohkeasti yhteyttä paikalliseen asiantuntijaamme ja kysy neuvot ja vinkit.

Kysy lisää DNA:n taloyhtiömyynnin asiantuntijoilta. Täältä löydät yhteystiedot alueellisille asiantuntijoille.

Kysy asiantuntijoilta


 
Päivitetty
7.1.2022