”Piiri” on Keravan puurakentamisen keihäänkärki
– Tämän takia se vakuutti tuomarit

Keravan tulevalle Asuntomessualueelle nousee puukerrostalojen ryhmä, josta järjestetyn suunnittelukilpailun voittaja on valittu.
 

Havainnekuva: Kvant-1Havainnekuva: Kvant-1

Ympäristöystävällistä rakentamista

Keravan rautatieaseman läheisyyteen nousee vuoden 2024 Asuntomessujen asuinalue. Jokilaakson Kivisillaksi nimetyn alueen suunnittelun painopiste on ollut muun muassa yhteisöllisyydessä ja vehreydessä.

Asuntomessualueelle nousevasta puukerrostalosta järjestettiin arkkitehtuurikutsukilpailu, jonka järjestämisestä vastasivat Keravan kaupunki ja sen kiinteistöosakeyhtiö Nikkarinkruunu yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa. Kilpailu sai rahoitusta Ympäristöministeriön puurakentamisen edistämisen ohjelmasta.

Kilpailun voittajaksi valittiin työryhmä Arkkitehdit Tommila Oy & Kaleidoscope Nordic AS:n ehdotus ”Piiri”.

– Kilpailutyössämme Piirissä ehdotimme ratkaisua, joka minimoi energiankulutusta, suosii materiaaleissa luonnonmukaisia ja uusiutuvia luonnonvaroja sekä hyödyntää rakenteissa ylijäämämateriaaleja, Arkkitehdit Tommilan toimitusjohtaja Miia-Liina Tommila kertoo.
 

Nopea asennus ja hyvä kosteudenhallinta

Piirin suunnitelmassa kaikki talon rakenteet ovat puusta valmistettuja. Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisellä oli ratkaiseva merkitys suunnittelupöydällä.

– Piiri on puurunkoinen ja puu saa jäädä näkyviin mahdollisimman paljon rakennuksen sisälläkin. Rakennusta kannattelevat poikittaiset CLT-väliseinät. Huoneistojen välisten kantavien seinien toisella puolella CLT-pinta jää näkyviin asuntoon ja puu saa hengittää, Tommila selvittää.

Piirin materiaalit on suunniteltu niin, että ne nopeuttavat asentamista ja helpottavat kosteudenhallintaa. Suunnitelman mukaan rakennuksen CLT-elementit ja ulkoseinien suurelementit ovat esivalmisteisia. Ratkaisulla paitsi nopeutetaan rakennusaikaa, myös vähennetään rakennusjätteen määrää. CLT-elementtien etuna on suunnitelman mukaan muunneltavuus ja hyvä kierrätettävyys.

Tommilan mukaan hankkeen tavoitteena on vähentää materiaalihävikkiä käyttämällä CLT-elementtien aukotuksessa syntyvät ylijäämäpalat esimerkiksi portaisiin.

Rakennusten perustuksiin suunnitelmassa ehdotetaan kierrätysbetonia, jonka raaka-aineesta 20-25 prosenttia koostuu kierrätettyä betonimurskeesta.

Puutalokorttelin energiaratkaisuksi on valittu biokaukolämpö ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotto. Piiri-hankkeen ehdotuksessa aurinkopaneelit on sijoitettu eteläiselle kattopinnalle.

– Parvekkeet ja luhtikäytävät suojaavat asuntoja suoralta auringonvalolta ja vähentävät jäähdytyksen tarvetta, Tommila selvittää.

Piiri-hankkeen toteuttaa Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu. Hanke rahoitetaan ARAn pitkäaikaisella korkotukilainalla. Projektiin haetaan ARAn käynnistämisavustusta, joka on 15 000 euroa asuntoa kohden.

Kuva:  Arkkitehdit Tommila & KaleidoscopeKuva:  Arkkitehdit Tommila & Kaleidoscope
 
Päivitetty
3.1.2022