4,5 kilon apuvoima tekee ihmeitä
– sairauspoissaolot kuriin eksoskeletoneilla

Ulkoista tukirankaa eli eksoskeletonia käytetään Skanskan talonrakennusyksiköiden työmailla tehtävissä, joissa joudutaan työskentelemään kädet koholla. Tukiranka keventää työtehtävien fyysistä kuormitusta.
 

Eksoskeletonien käyttö yleistyy hiljalleen työmailla. Skanska on ottanut suunnannäyttäjän roolin.
– Tukirangat ovat käytössä erityisesti silloin, kun työn kuormitus kohdistuu käsiin, niskaan ja hartioihin, Skanskan työhyvinvointipäällikkö Helena Pekkanen kertoo.

Tällaisia tehtäviä ovat muun muassa alakattotyöt, sähkö- ja putkiasennukset, väliseinien asennukset ja muottien tekeminen.

– Käytännössä kaikki ylöspäin poraaminen ja naulaaminen ovat tehtäviä, joita rakennusalalla on paljon. Niissä ulkoisesta tukirangasta on merkittävää hyötyä.

Eksokeleton on päällepuettava asu, johon istutetut jouset keventävät ja tasaavat käsiin, niskaan ja hartiaan kohdistuvaa kuormitusta. Skanskan tavoitteena on vähentää työntekijöiden olkapäiden sekä niska- ja hartiaseudun oireita. Ne ovat merkittävä työkyvyttömyyttä aiheuttava riskitekijä rakennusalalla. Kyseiset terveyshaitat aiheuttavat myös eniten pitkiä sairauspoissaoloja.

– Tukirangan käyttäjiltä saamamme palautteen perusteella unikin paranee, kun erilaiset oireet vähentyvät ja palautuminen työnteosta tehostuu. Se vaikuttaa suoraan myös työn turvallisuuteen, Pekkanen huomauttaa.

Pitkäaikainen oireilu ja sairauspoissaolo esimerkiksi olkapääongelmien takia verottaa työntekijän lihaskuntoa. Yleensä palautuminen täyteen työtehoon edellyttää melko pitkää kuntoutumisjaksoa. Tukirangan avulla paluu työtehtäviin onnistuu normaalia aikaisemmin. Aikaisemmin kädet koholla tehtävien töiden ergonomiaa on ollut vaikea ratkaista.
 

Hyöty innostaa työntekijöitä

Skanska on hankkinut tähän mennessä kymmenen Skelex 360-XFR -tukirankaa, joiden arvonlisäveroton kappalehinta on 4500 euroa. Osa tukirangoista on ostettu vuokrattaviksi.

Tukiranka toimii mekaanisesti eli siinä ei ole esimerkiksi akkua. Jousimekanismi antaa enimmillään 4,5 kilon ylimääräisen kantoavun yhtä kättä kohden. Ranka painaa noin 2,5 kiloa.

– Pukeminen ja käyttö on helppoa. Pelkkä olkavarsien säätö riittää, se jälkeen ranka kiinnitetään parilla remmillä, Skanskan työmaajohtaja Roni Eeronheimo kertoo.

Skanska kiinnostui eksoskeletoneista Eeronheimon opinnäytetyön perusteella. Siinä selvisi, että työntekijät jaksavat työskennellä pidempään kädet ylhäällä välineen tasatessa yläraajojen kuormitusta.
Haastavinta on ollut käyttäjien innostaminen tukirangan käyttöön. Innostus on Eeronheimon Mukaan kasvanut sitä mukaa, kun tukirangan hyödyt paljastuvat.

– Vaikeinta on saada tukirangan käyttäjäksi henkilö, jolla ei ole minkäänlaisia vaivoja. Kyse on näissä tapauksissa siitä, miten asia esitetään ja millä tavalla työntekijöitä kannustetaan.

Helena Pekkanen näkee tukirangan käytön suojavälineiden kaltaisena edellytyksenä tietyissä työtehtävissä.
– Kyseessä on väline, joka estää sairastumisia ja erilaisia oireita ja vähentää tapaturmariskiä, joka usein aiheutuu väsymisen ja kivun takia. Täytyy kuitenkin muistaa, että rangan tarkoituksena on vain keventää työntekoa, ei poistaa koko rasitusta. Liian raskaita töitä ei tälläkään voi tehdä.

Laitteet toimittaa Skanskalle teknologiaa Suomeen tuova Meditas Oy.


Katso myös: Teknologia helpottamaan raskaita rakennustöitä

 
Päivitetty
20.12.2021