Joutsenmerkitty kerrostalo valmistui Vantaalle: Rukkaset muovimatoille

Vantaan Veturikujalle on valmistunut Joutsenmerkitty kerrostalo, jossa on 120 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Joutsenmerkki näkyy muun muassa materiaalivalinnoissa.

Veturikujan kohteessa on hyödynnetty terveysturvallisia rakennusmateriaaleja.Veturikujan kohteessa on hyödynnetty terveysturvallisia rakennusmateriaaleja.

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on noudatettava kriteeristöä, jonka perusteena on rakennuksen elinkaariajattelu.

Joutsenmerkityn kiinteistön rakennusmateriaalien on oltava turvallisia ja terveellisiä. Joutsenmerkin myöntävä Ympäristömerkintä Suomi tarkistaa ja hyväksyy materiaalit ennen niiden käyttöä. Kaikki Joutsenmerkin saaneet rakennukset yltävät A-energialuokkaan.
 


Veturikujan kohteessa on hyödynnetty terveysturvallisia rakennusmateriaaleja siten, että sisäpuolen lattioiden, kattojen ja seinien pintakerrokset eivät saa sisältää kloorattua muovia (PVC). Näin ollen asunnoissa käytetään muovimattojen sijasta laminaattilattioita.

Kiinteistön katolla on aurinkopaneeleja, joilla tuotetaan noin 16 prosenttia tarvittavasta sähköenergiasta.

Ympäristövastuullisuus näkyi jo Veturikujan työmaalla. Rakennusaikana työmaan jätteiden kierrätys- ja uusiokäyttöaste oli 70 prosenttia kaikesta työmaan rakennusjätteestä. Tähän päästiin lajittelulla ja riittävällä työmaatyöntekijöiden perehdytyksellä.

Lisäpisteitä energiatehokkailla kalusteilla

Joutsenmerkin saadakseen kohteen täytyy täyttää kaikkiaan 41 pakollista kriteeriä. Niiden lisäksi merkin saaminen edellyttää myös lisäpisteitä, vähintään 16 pistettä 44:stä. Veturikuja 8:n kiinteistössä lisäpisteitä kerättiin 25.

– Niitä kerättiin muun muassa kodinkoneiden energialuokilla, energiatehokkailla saniteettikalustoilla, ympäristömerkityillä rakennustuotteilla sekä PVC- vapailla ja kloorittomilla tuotteilla, VAV-konsernin rakennuttajajohtaja Anna Ritonummi selvittää.

Pisteitä toivat lisäksi ympäristömerkityt rakennustuotteet kuten sisämaalit ja laminaatit. Merkitystä oli lisäksi niin sanotuilla vihreillä toimenpiteillä kuten katetuilla pyöräpaikoilla, viherlaatikoilla ja pyöränhuoltopisteellä.

Veturikuja 8:n kiinteistön rakentaa NCC. Sen rakennuttaa ja omistaa VAV-konsernin vapaarahoitteinen yhtiö VAV Yhtymä Oy.

 
Päivitetty
17.12.2021