Scandic-hotellin arkkitehtuuri vakuutti tuomarit – Millintarkkaa työtä ja minuuttiaikataulu

Vuoden 2021 Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto myönnettiin Scandic Grand Central Helsinki -hotellin suunnitelleelle Arkkitehtitoimisto Futudesign Oy:lle.

Kuvat: Betoni.comKuvat: Betoni.com

Scandic-hotellin hiotut ja uritetut betonipinnat sekä elementtien värimaailma vaikuttivat arkkitehti Ville Haran johtaman tuomariston, kun Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon voittaja julkistettiin marraskuun viimeisenä päivänä.

Arvosteluperusteissa nousivat esiin myös yksityiskohtien tarkka suunnittelu, betonin ominaisuuksien hyödyntäminen sekä kohteen soveltuvuus ympäristöön.

Hotellissa käytettyjen elementtien värimaailmassa tuomaristoa miellytti etenkin se, miten julkisivun väribetoni on sovitettu ympäröivien rappauspintojen sävyyn. Julkisivun kellertävä väri toteutettiin valkosementillä ja keltaisella kiviaineksella siten, että betonimassaan ei lisätty lainkaan pigmenttejä.

Keltainen kvartsiittikiviaines oli peräisi Finnsementiltä. Sitä käytettiin erilaisissa seossuhteissa. Ulkoasun vanhaa graniittia muistuttava vaikutelma toteutettiin pesubetonipinnalla, johon tehty karkea hionta tasoitti kiviaineksen suurimmat särmät.

Alun perin rakennuksen vanhan osan massiiviset kivijulkisivut ja sokkelit oli tehty Hangon punaisesta graniitista, mutta kyseistä louhosta ei enää ole olemassa eikä kiviainesta näin ollen saatavilla.

– Materiaalien oikeat värisävyvalinnat ja oikeat kiviainekset olivat todella tärkeässä roolissa. Tässä projektissa haasteita asetti julkisivun sijoittuminen Eliel Saarisen suunnittelemien päätyjulkisivujen väliin, palkitun Arkkitehtitoimisto Futudesign Oy:n osakas Aleksi Niemeläinen kertoo.

Tietomallinnus tärkeässä roolissa

Voittaneen kohteen suunnittelussa käytettiin tietomallinnusta siten, että julkisivu mallinnettiin tarkasti jokaista pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

– Tämä oli tärkeää betonimuottien takia ja jopa pakollista, sillä elementit tulivat täysin valmiina työmaalle asennettavaksi. Näin ollen työmaalla ei voinut korjailla lopputulosta, Niemeläinen jatkaa.

Tietomallinnuksen avulla pienimmätkin kolmiulotteiset yksityiskohdat ja rakenneosien tuotanto saatiin sovitettua yhteen jo suunnittelupöydällä. Tämän ansiosta hotellin uudisosan uritetut ja hiotut väribetonijulkisivut saatiin mittatilaustyönä oikeille paikoilleen. Uritus ei olisi antanut anteeksi pientäkään heittoa mitoituksessa. Perinteisen tuotantolinjan sijaan elementit valmistettiin pitkälti käsityönä.

Hotellirakennuksen laajennusosan julkisivu oli projektin kannalta erityisen haastava. Yhtenäisen julkisivun kohdistaminen oli lähes millintarkkaa työtä. Lisähaastetta urakkaan toi kohteen sijainti Helsingin ydinkeskustassa. Elementtien toimitusten ajankohdat oli suunniteltava minuutin tarkkuudella.

Betoniteollisuus ry:n järjesti arkkitehtuurikilpailun nyt kahdeksannen kerran. Tarkoituksena on tuoda esiin onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Voittaja palkittiin 5000 eurolla.

 
Päivitetty
2.12.2021